Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Напишано од Чорбаџија
Имаш сосема, според мене, погрешен концепт за Бог. Така не делува Бог, барем не во Христијанството, а ниту пак и во Исламот.

Pazi Hristijanstvoto veli EDEN E BOG , a ti indirektno velis deka postoi i DRUG vo Islamot ...

Dvojca se ???
Зборував за концепти на Бог, такви ги има не 2, туку 2000.
Ај легни си, доцна е :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Господ ги оживеал мртвите материи вдахнувајќи им во нив животодавен дух.

Убаво што ти текна оаза да се вратиме на темата. Јас причините за злото ги објаснив во воведот на темава, да не се повторувам, сепак би резимирал:
Причина за страдањето е тоа што човекот ја злоупотреби својата слободна воља.
Бог не го предизвикува страдањето, туку самите ние си го предизвикуваме.
Заради гревот се појавија болестите, смртта, нарушени се повеќе рамнотежни процеси во Земјата итн цел хаос, заради нашата непослушност, ја промашивме целта за која бевме создадени.

Но има надеж, таа надеж е Христос.
Добра ноќ
Се потпишувам. Ете, по ова се согасувам со Чорбаџија, без никаква замерка. Така, тоа е вистината.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во усната празнина секој од нас има околу 200-250 различни бактерии од кои не се разболуваме. Во цревата исто така имаме некои бактерии кои долго живеат во нас и не само што не ни штетат, туку и помагаат во метаболизмот на некои шеќери.
Болеста не е дефинирана како "присустно на вируси и бактерии", туку како ненормално поведение/состојба на организмот.[/quo

И за ова си во право. Нека биде јасно дека болестите не се предизвикани од вируси и бакетрии, туку се казна за гревот.

Моите согласности ги наведувам, за да биде јасно дека не контрирам за се и по се, како што некои од форумџиите ми забележуваат. А и контрирањето не е исклучено.

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Во усната празнина секој од нас има околу 200-250 различни бактерии од кои не се разболуваме. Во цревата исто така имаме некои бактерии кои долго живеат во нас и не само што не ни штетат, туку и помагаат во метаболизмот на некои шеќери.
Болеста не е дефинирана како "присустно на вируси и бактерии", туку како ненормално поведение/состојба на организмот.
UFFFFF.. Zatoa te prasav so obrazovanie imas , ak mislis deka bolestite se predizvikani od "grev" , a ne od mikrobi , ja i ti bate nema so da zborime poveke ..:tapp::tapp::tapp:

p.s ZA tvoe dobro : OBRAZOVAJ SE .. se nadevam deka i drugite clenovi ke ti procitat postovite , zaedno so MIKI ke ve bide za Sredniot Vek...

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Болеста не е дефинирана како "присустно на вируси и бактерии", туку како ненормално поведение/состојба на организмот.[/quo

И за ова си во право. Нека биде јасно дека болестите не се предизвикани од вируси и бакетрии, туку се казна за гревот.

Моите согласности ги наведувам, за да биде јасно дека не контрирам за се и по се, како што некои од форумџиите ми забележуваат. А и контрирањето не е исклучено.
Neka bide jasno bate deka ti nemas visoko obrazovanie , pitanje e dali imas i sredno , ne se povtaram , so zatucani ne razgovaram...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Neka bide jasno bate deka ti nemas visoko obrazovanie , pitanje e dali imas i sredno , ne se povtaram , so zatucani ne razgovaram...
Не ги заборавај детските јасли за бебиња од 6 мес-2 год,, детските градинки,о 2 г-5г. и „нултата„ година, „бате„.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
UFFFFF.. Zatoa te prasav so obrazovanie imas , ak mislis deka bolestite se predizvikani od "grev" , a ne od mikrobi , ja i ti bate nema so da zborime poveke ..:tapp::tapp::tapp:

p.s ZA tvoe dobro : OBRAZOVAJ SE .. se nadevam deka i drugite clenovi ke ti procitat postovite , zaedno so MIKI ke ve bide za Sredniot Vek...
Православното учење, добиено од Севишниот е безвременско, како што е безвременски и неговиот Создател.

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Мора да постои некојси баланс на нештата.Како би знаеле што е добро ако немаш да го споредиш со нешто лошо? Или обратно. Господ го создал животот а на кој начин го живееме е наша работа,а на крајот следи оценка од Него.

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
Читам сакате аргументи за непостоење на Бог.
Добро, ај вака да кажеме. Ја викам дека постојат џинови, немам аргументи, само го кажувам тоа.
Така е и за Бог, тоа што велите ,,имате аргументи’’, уствари немате, тоа не се аргументи.
А за тоа што ми викате не знаете како можам без љубов, вера, надеж да живеам, само јас знам.
Па од каде знаете дека силата за живот ви ја дава Бог? Ви кажал он?
Нема таков човек што му кажал нешто Бог.
Бог е апстрактен поим, со кои само луѓето кои се во заблуда и на кои во животот се им е розево. И демек Бог е заслужен за тоа.
Пример: Ја ако не научам за утре, нема Бог да ми помогне да не добијам послаба оценка.

Верување во Бог е најголемата заблуда за кое знае човештвото.
Само не сфаќате што сакам да кажам, јас не знам најдобро да се изразам и тоа е.
Да постоеше Бог, на сите во животот ќе им се случуваа само прекрасни работи, ќе немаше мачење и случување на лоши работи.
Ама не постои Бог, затоа се случуваат лошо работи.
А вие го замислувате како семоќен.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Добро, ај вака да кажеме. Ја викам дека постојат џинови, немам аргументи, само го кажувам тоа.
Така е и за Бог, тоа што велите ,,имате аргументи’’, уствари немате, тоа не се аргументи.
А за тоа што ми викате не знаете како можам без љубов, вера, надеж да живеам, само јас знам.
Бог е апстрактен поим, со кои само луѓето кои се во заблуда и на кои во животот се им е розево. И демек Бог е заслужен за тоа.
Пример: Ја ако не научам за утре, нема Бог да ми помогне да не добијам послаба оценка.

Да постоеше Бог, на сите во животот ќе им се случуваа само прекрасни работи, ќе немаше мачење и случување на лоши работи.
Ќе се сложам со тебе дека љубов и надеж имаат сите луѓе, без разлика дали се верници или не.

Силата за живот се вика опстанок и ја поседуваат сите животинки и инсекти. Се борат за да живеат до последниот здив.

А за семоќноста на Бог и такви ствари.....има и други погледи кон тоа. Други филозофии и религии не те ограничуваат и не ти го претставуваат тоа „суштество“ како такво.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Хммм.......во право си. Добро бе, Мики, у што, у ствари ти си верувал до сега!???
:toe:

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
Абе не е за исмевање моето мислење, ништо погрешно не кажувам.
И ја порано верував во Бог, додека не сфатив каква грешка ми е тоа.
Викате болестите се појавиле од гревови...хахахахаха!
Од науката би требало да знаете од што се болестите, кажаа погоре.
Бог во овој свет нема никаква улога, не постои, само во вашиот мозок, како заблуда постои.
Исто ви е дали ќе верувате или нема да верувате. Тоа што верувате само уште повеќе сте во заблуда...и се преоптеретувате со тоа.

Најголема грешка кај вас е што не пробувате подобро да размислите зошто верувате во Бог, туку само безвезе тоа ви има влезено во глава дека тој ви дава сила за живот, ве спасува од смртта и остали зае*анции.

Ама од мали нозе така ги учат децата, во цркви, ова, она...

Пак ќе кажам, да имаше Бог, се ќе беше перфектно, светов ќе беше совршен, никој нема да се мачеше да заработи за леб, сите ќе си уживаа и само добри работи ќе им се случуваа.

Ама вистината боли...

Член од
8 декември 2007
Мислења
254
Поени од реакции
9
Рече ѓаволот нема Бог. ..А ,,паметните "поверуваа.

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
Абе овој ник Ред Девил нема врска со Бог и ѓавол.

Тоа е заради тоа што навивам за Манчестер Јунајтед, ако не знаете така ги викаат навивачите.

Он топик: Не се обидувате ни малку да помислите зошто верувате во Бог, туку само се исмевате на другите...
Помислете малце!
И не бидите толку тврдоглави и тотално убедени дека постои тоа што не постои.

Kajgana Shop

На врв Bottom