Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Interesna rabota , se smeete na evolucijata , a ne znaete kako sme sozdadeni ,kako e sozdadeno bilo sto , dajte kazite , kako Gospod si igra "Sims" so nas ....

inaku temata e ako postoi , ZASO DOPUSTA STRADANJE ...

Dokazuvanjeto si ima druga tema ...

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Jas moeto go rekov , stradanje ima oti toa e del od prirodniot tek , imame premnogu krslivi tela i premali mozoci za da go sprecime toa ...

Inaku prasanje za venicite , zaso imase cunami so Sredna Azija , zemjotresi vo Turcija , kade zaginaa desetici iljadi luge .. toa ne e covecka greska , spored mene e delo na prirodata , spored vas ?

Neli ako sme Negovi ceda , zaso gi unistuva ??

Ili pak , oti tamu se poveke muslimani ?!

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Interesen e nacinot na deluvanje na Bog , ke gi sozdadam ke im pustam pozari , zemjotresi , meteori , bolesti itn... neka mi se klanjaat na mene , neka ne postauvaat prasanja oti ke ima pukanje ... taka deluva Bog ( bilo koja religija ) ..??

Koga sozdades, nesto se griziz za nego , a ne go unistuvas , paziz da ne mu se sluci nesto , mu davas do znaenje deka si prisuten , deka pazis na nego , pa ke ve prasam KOGA i KADE pokazal bilo koj BOG negovo postoenje , eden cvrst dokaz ke zavrsi rabota ...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Corbadzija , a kako Gospod gi "oziveal" tie mrtvi materii ...
Господ ги оживеал мртвите материи вдахнувајќи им во нив животодавен дух.

Убаво што ти текна оаза да се вратиме на темата. Јас причините за злото ги објаснив во воведот на темава, да не се повторувам, сепак би резимирал:
Причина за страдањето е тоа што човекот ја злоупотреби својата слободна воља.
Бог не го предизвикува страдањето, туку самите ние си го предизвикуваме.
Заради гревот се појавија болестите, смртта, нарушени се повеќе рамнотежни процеси во Земјата итн цел хаос, заради нашата непослушност, ја промашивме целта за која бевме создадени.

Но има надеж, таа надеж е Христос.
Добра ноќ

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Господ ги оживеал мртвите материи вдахнувајќи им во нив животодавен дух.

Убаво што ти текна оаза да се вратиме на темата. Јас причините за злото ги објаснив во воведот на темава, да не се повторувам, сепак би резимирал:
Причина за страдањето е тоа што човекот ја злоупотреби својата слободна воља.
Бог не го предизвикува страдањето, туку самите ние си го предизвикуваме.
Заради гревот се појавија болестите, смртта, нарушени се повеќе рамнотежни процеси во Земјата итн цел хаос, заради нашата непослушност, ја промашивме целта за која бевме создадени.

Но има надеж, таа надеж е Христос.
Добра ноќ
I od mene dobra nok ...

Inaku ,pls , WTF is this , grevot gi sozdal bolestite , pa sega ti mi kazi kolku si star i so obrazovanie imas ?!??!

Slobodanata vojla go razlikuva slobodniot covek od porobeniot ...

Ti , ROB , si ??

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Interesen e nacinot na deluvanje na Bog , ke gi sozdadam ke im pustam pozari , zemjotresi , meteori , bolesti itn... neka mi se klanjaat na mene , neka ne postauvaat prasanja oti ke ima pukanje ... taka deluva Bog ( bilo koja religija ) ..??
Имаш сосема, според мене, погрешен концепт за Бог. Така не делува Бог, барем не во Христијанството, а ниту пак и во Исламот.

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
I sto e toa zivotodaven duh , toa li go vikas ti sto e SVEST kaj covekot ....

Bolestite se sozdadeni od virusi i bakterii , koj pak se sozdadeni od proteini , jaglehidrati i lipidi , o ovie se sozdadeni od osnovni elementi , H, O2 , N itn...

A ne poradi narusena ramnoteza poradi pricinet GREV ...

p.s Veke se raspravav so slicen kako tebe , ne planiram pak , i taka nema da dovede do nikade ..

poz

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Имаш сосема, според мене, погрешен концепт за Бог. Така не делува Бог, барем не во Христијанството, а ниту пак и во Исламот.
Mozda ...

Ali sevo ova e vistina , sevo ova e realnost , vistinski svet ...

Ako se e sozdadeno od Nego , toj vlijae na toa , znaci zemjotresite poteknuvaay od nego , a toa rezultira so materijalna i , najvazno COVECKA zrtva ...

otvori oci ...

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Ne mi e jasno kako mozes da kazes deka samite si go nanesovme ova , do nekoj stepen da , ali toa nema veza so Prvicniot Grev ... toa e priroden proces , priroden tek ... lesno e da povredis covek , tesko e da go sklopis ...

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2
Pazi Hristijanstvoto veli EDEN E BOG , a ti indirektno velis deka postoi i DRUG vo Islamot ...

Dvojca se ???

F

FrAnKEnsTEiN

Гостин

Па многу е едноставен одговорот,ако ги нема горенаведените работи како ќе знаеш што е добро,што е среќа,што е благодет?
Значи мора да има и такви моменти за да знаеш дека тие не се пожелни и дека повеќе би ги преферирал задоволствата,среќата,љубовта .....:smir:

Член од
1 февруари 2008
Мислења
260
Поени од реакции
2

Па многу е едноставен одговорот,ако ги нема горенаведените работи како ќе знаеш што е добро,што е среќа,што е благодет?
Значи мора да има и такви моменти за да знаеш дека тие не се пожелни и дека повеќе би ги преферирал задоволствата,среќата,љубовта .....:smir:

Izvini ali glup odgovor ...

spord tebe treba da ti umre majkata , za da bides sreken za raganjeto na tvojot sin ???:tapp::tapp::tapp:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Bolestite se sozdadeni od virusi i bakterii ,
Во усната празнина секој од нас има околу 200-250 различни бактерии од кои не се разболуваме. Во цревата исто така имаме некои бактерии кои долго живеат во нас и не само што не ни штетат, туку и помагаат во метаболизмот на некои шеќери.
Болеста не е дефинирана како "присустно на вируси и бактерии", туку како ненормално поведение/состојба на организмот.

F

FrAnKEnsTEiN

Гостин
Izvini ali glup odgovor ...

spord tebe treba da ti umre majkata , za da bides sreken za raganjeto na tvojot sin ???:tapp::tapp::tapp:
Не зборев конкретно туку зборев општо:tapp::tapp: Значи од само настанување човекот немало да знае што е среќа и немало да ја ословува како таква ако немало и спротивно од нејзе:tapp::tapp::smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom