Автомобил од околу 5000 евра на старо

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
906
Знаев дека биле скапи деловите на Алфа, ама до толку скапи?! Мислев Французите се рекордери во цена.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Mozebi ima...ama po garazi i parkinzi na vleguvanje i izleguvanje.....pozdrav :helou:

--- надополнето ---

Imam edno prasanje vo vrska so ova GORAZDS. Gi vidov kolite i definitivno vredi da se napravi izbor za soliden avtomobil dokolku nekoj saka da vozi dobra polovna kola. Me interesirase kako e so VAT dali se vraka danokot ili dali ovie ceni se so vklucen VAT ili kako odi toa. I dali imas informacija kako se so cenkanje avto dilerite dali moze da se spusti na cena (najverojatno moze) ama kako i kolku odprilika i isto me interesira dali moze nekoj da mi ja donese kolata dokolku odberam nesto i dali ima nekoja ili nekakva garancija od toj sto ja nosi ili prodava kolata dokolku e diler. Ova go prasuvam seto posto ne znam kako se rabotite vo svedska a znam deka e zemja koja sto ima zakoni i funkcioniraat istite. Samo razmisluvav vo taa nasoka, pa ako imas informacii bi ti bil blagodaren da gi podelis so site. Pozdrav.
Вака сега да ти кажам.Моабетот за преваранти беше околу враќање на километражите и тука неможе да ме заебат,само да знаеш да ги побараш регистрациите или последната барем.околу данокот знам само дека овде кога ке ја продадеш колата данокот се наследува т.е ако е платен од тој пред тебе важи до крај на годината ,а ако се одјави треба да му се исплати на новиот газда.Околу гаранција вака идат работите.Ако примети на сајтот има коли кои се ознацени со зелено знакче ,тоа значи има гаранција 6 месеци .За другите или да му веруваш или има државна установа која за 50 тина евра ти прави комплетен преглед на возилото и на писмено ти дава дека колата е ок или не.Што те интересира слободно прашај јас до август месец имав и сервис и работев со коли , па ако можам ке помогнам.

Член од
4 февруари 2010
Мислења
21
Поени од реакции
0
Blagodaram za odgovorot GORAZDS. E sega imam i edno drugo prasanje so epten mnogu me buni i ne mi e jasno vo vrska so kolite na sajtot. Kilometrazata na site e vo "mileage" sto, ajde ok ako se milji ke se pretvorat vo km i gotovo, ama ne mozam da razberam kako site imaat po 250000-300000, 350000..nekoj prosek sto i da se pretvorat od milji vo km pak se site so pominati pomalku od 100 000 km. Sto gi pravi relativno ne mnpgu vozeni vozila, ako veruvame vo toa sto go kaza deka tie se realni kilometri na vozilata vo Svedska. Isto taka zabelezuvam na mnogu koli vo karavan verzija imaat i kuki za vlecenje??? posebno kaj Audi...poso niv gi gledav najmnogu?? Zosto e toa taka?? Blagodaram. Pozdrav.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Blagodaram za odgovorot GORAZDS. E sega imam i edno drugo prasanje so epten mnogu me buni i ne mi e jasno vo vrska so kolite na sajtot. Kilometrazata na site e vo "mileage" sto, ajde ok ako se milji ke se pretvorat vo km i gotovo, ama ne mozam da razberam kako site imaat po 250000-300000, 350000..nekoj prosek sto i da se pretvorat od milji vo km pak se site so pominati pomalku od 100 000 km. Sto gi pravi relativno ne mnpgu vozeni vozila, ako veruvame vo toa sto go kaza deka tie se realni kilometri na vozilata vo Svedska. Isto taka zabelezuvam na mnogu koli vo karavan verzija imaat i kuki za vlecenje??? posebno kaj Audi...poso niv gi gledav najmnogu?? Zosto e toa taka?? Blagodaram. Pozdrav.
Километража претварај таму што пишува по десет ако е 10000 мил. тоа ти е 100 000 км.Околу караваните да ти кажам дека овде посебно ги сакаат , сон на секоја шведска фамилија е да има куќа караван кола и камп приколка, затоа гледаш многу куки за влечење.Околу километражите да ти кажам уште дека градовите имаат малку поспецифична структура на режим на сообраќај така да можеш да рачунаш слободно дека километрите се возени на отворено а не градска вожња.

Член од
4 февруари 2010
Мислења
21
Поени од реакции
0
Blagodaram uste ednas na odgovorot GORAZDS, mi spomna pogore vo nekoj post deka si imal servis, pa bi sakal da mi kazes spored tebe koi od ovie disel motori bi bil eve najdobar vo celost i vo pogled na odrzuvanje na voziloto...delovi i slicno. Razmisluvam pomegu BMW 320d, Audi A4 1.9 TDI i Passat 1.9 TDI. Za BMW razbrav deka imale nekoi common rail motori i bile pokazani kao najdobri so sega, a za drugive dve neam mnogu info nekoe posebno. Inaku spored mene BMW, Audi pa Passat bi bil izborot. Bi sakal da mi pomognes so postrucno glediste na izborov spored tebe se razbira, za da mozam da naucam i da mozam da odberam polesno, inaku mene skoro site mi se isti...samo so BMW - to mi se dopaga na izgled najmnogu. No toa ne znaci deka e i najisplatliviot izbor vo odnos na kvalitet. Iako se germanski vozila no site veruvam deka imaat po nakoja "skriena " potencijalna maana sto laici kako mene ne bi mozele da ja znaat. Blagodaram.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Blagodaram uste ednas na odgovorot GORAZDS, mi spomna pogore vo nekoj post deka si imal servis, pa bi sakal da mi kazes spored tebe koi od ovie disel motori bi bil eve najdobar vo celost i vo pogled na odrzuvanje na voziloto...delovi i slicno. Razmisluvam pomegu BMW 320d, Audi A4 1.9 TDI i Passat 1.9 TDI. Za BMW razbrav deka imale nekoi common rail motori i bile pokazani kao najdobri so sega, a za drugive dve neam mnogu info nekoe posebno. Inaku spored mene BMW, Audi pa Passat bi bil izborot. Bi sakal da mi pomognes so postrucno glediste na izborov spored tebe se razbira, za da mozam da naucam i da mozam da odberam polesno, inaku mene skoro site mi se isti...samo so BMW - to mi se dopaga na izgled najmnogu. No toa ne znaci deka e i najisplatliviot izbor vo odnos na kvalitet. Iako se germanski vozila no site veruvam deka imaat po nakoja "skriena " potencijalna maana sto laici kako mene ne bi mozele da ja znaat. Blagodaram.
Околу советот мислам дека има многу форумџии кои се постручни и ке ти помогнат подобро.Јас имав сервис за лимарија и ми работеа мајстори а јас само наоѓав коли за работа.Сепак мислам дека изборот со БМВ ти е можеби најдобар предпоставувајки дека си млад дечко и колата покрај тоа што е квалитетна ти треба и малку чалам да дигаш :) Јас лично од дизели имам Пежо експерт ХДИ ,Форд Експрес ТДИ и Ф
олксваген ТДИ ,ама ова се пикапи и едно комбе кои ми требаат за работа.Јас сум најзадоволен од Пежото и моторот ХДИ што го има.

Член од
4 февруари 2010
Мислења
21
Поени од реакции
0
Околу советот мислам дека има многу форумџии кои се постручни и ке ти помогнат подобро.Јас имав сервис за лимарија и ми работеа мајстори а јас само наоѓав коли за работа.Сепак мислам дека изборот со БМВ ти е можеби најдобар предпоставувајки дека си млад дечко и колата покрај тоа што е квалитетна ти треба и малку чалам да дигаш :) Јас лично од дизели имам Пежо експерт ХДИ ,Форд Експрес ТДИ и Ф
олксваген ТДИ ,ама ова се пикапи и едно комбе кои ми требаат за работа.Јас сум најзадоволен од Пежото и моторот ХДИ што го има.
Blagodaram uste ednas GORAZDS, prasanjevo za strucnosta ke go prefrlam vo nekoja druga tema, no i tvoite odgovori mi pomognaa mnogu....barem za toa od kade sakam da zemam kola. :) Dodeka sme kaj toa ako imas informacija kolku bi me kostalo da donesam kola od tamu? I ako odberam nekoja kako seto toa bi mozelo da se izvedi...znaes so transport no i vo isto vreme da imam nekakva garancija nekoja deka kolata e taa sto sum ja odbral, nacin na plakanje i nekoi mozni drugi zaebancii. Pozdrav.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Blagodaram uste ednas GORAZDS, prasanjevo za strucnosta ke go prefrlam vo nekoja druga tema, no i tvoite odgovori mi pomognaa mnogu....barem za toa od kade sakam da zemam kola. :) Dodeka sme kaj toa ako imas informacija kolku bi me kostalo da donesam kola od tamu? I ako odberam nekoja kako seto toa bi mozelo da se izvedi...znaes so transport no i vo isto vreme da imam nekakva garancija nekoja deka kolata e taa sto sum ja odbral, nacin na plakanje i nekoi mozni drugi zaebancii. Pozdrav.
За тоа колку чини зависи како ке ја транспортираш.Ако најдеш некој што ке ти ја вози , патот кошта измеѓу 500 и 700 евра .Начин на плаќање зависи како ке се договориш со тој што ти продава ,најдобро е да можеш лично да си ја земеш или некој човек од поверење да ти ја однесе.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Колку се Опелите скапи за одржување?

Заинтересиран сум за една половна Опел Астра 1.7d. Ме интересира и некој што имал искуство околу купување на половни возила. Доколку пред да ја купам се однесе колата на сервис дали може да се утврдат сите недостатоци за да знам што купувам, посебно ме интересира состојбата на моторот дали со ставање на адитиви во моторот може да се прикријат недостатоците и ни на сервис да не може да ја откријат вистинската состојба...

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
906
Опел имаат евтино одржување, што се однесува до бензинците. Можеби и најефтино за наши услови (зборувам за резервни делови, расипување итн).
Доста се робусни во механиката, малку понежно подвозје ама горе долу добри се.

Е сега за дизел, немам искуство со Опелите и дизелите. За моторот што ти го кажуваш имам слушано муабети од „најдобриот мотор за опел“ до „никако не купувај опел дизел“.

Во сервис ќе ја стават на компјутер и ќе видат како се однесува моторот. Компресија, палење сето тоа. Ако се совесни ќе ги проверат сите слаби точки на моторот и на подвозјето. Ти и така ќе им речиш да проверат се. Мотор, менувач, електрика, амортизација (што е често заборавена а е скапа за промена кај било кое возило), кочници итн.

Подобро да одиш на сервис отколку не.

Колку е цената на таква проверка не знам, ама мислам дека ќе вреди секој денар потрошен доклку конкретно се решиш за некое возило.

Мој совет е купи бензинец стави плин и имај си мирна глава за одржување. Сепак ако навистина вреди количето не се двоуми тогаш.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
А зошто не дизел??? Конкретно Астрава е со Исузу мотор и имам слушнато дека е доста добар. Инаку колата што ја гледав и се сретнав со газдата е прилично стара 1994 година, иако на прв поглед ми се допадна. Но сега не можам да се решам, можеби ќе земам нешто поново, најверојатно повторно Опел.
Во сервис ќе ја стават на компјутер и ќе видат како се однесува моторот. Компресија, палење сето тоа. Ако се совесни ќе ги проверат сите слаби точки на моторот и на подвозјето. Ти и така ќе им речиш да проверат се. Мотор, менувач, електрика, амортизација (што е често заборавена а е скапа за промена кај било кое возило), кочници итн.
Колку со адитиви во моторното масло како универзален модификатор или некои други може да се прикријат недостатоците на моторот на сервис?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
А зошто не дизел??? Конкретно Астрава е со Исузу мотор и имам слушнато дека е доста добар. Инаку колата што ја гледав и се сретнав со газдата е прилично стара 1994 година, иако на прв поглед ми се допадна. Но сега не можам да се решам, можеби ќе земам нешто поново, најверојатно повторно Опел.

Колку со адитиви во моторното масло како универзален модификатор или некои други може да се прикријат недостатоците на моторот на сервис?
Баш ја го имам истиот мотор на корсата 1.7 обичен дизел направен од исузу ... тие мотори се најдобрите и најиздржливите како тенкови се :) ... кај поновите опели се вградуваат опелови дизели и тие се расипливи доста, не се издржливи како исузу машините

само да нема многу километри поминато и да не е за ремонт зошто после ремонт тешко дека ќе биде ок машината на исузу

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Имавме 10 год. Корса 1.5TD Isuzu мотор. Ни еден дефект, ништо.. топ. Ја дадовме во 2008 за 5000 еу :)

Сеа мака ми е што ја дадовме пошто тешко се наоѓа саглам кола од овие увезениве гомна

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
906

Значи јас ти кажав убаво. Не знам зошто, немам искуство. Ти кажувам муабети. Еве како што гледаш некои го фалат 1.7 Исузу моторот.
За бензинци имам искуство. Еве 8 години го возам 1.6 16V и можам да кажам дека е совршен. Во секоја смисла на зборот.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Мислам дека може да се "поправи" компресијата со погусто масло

Kajgana Shop

На врв Bottom