Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
гледам пак сте се фатиле за тоа деке не треба да се дојди до забременување место да кажите дали оправдувате абортус!!!...јас одамана кажав дека оправдувам и незнам што е толку страшното во тоа :pipi:
Инфекции - и покрај користењето на стерилни инструменти и задолжително примање на антибиотици после извршениот зафат, инфекцијата претставува најчеста компликација на абортусот. Значи инфекции се висока температура, болки во стомакот и појава на непријатен мирис на вагиналниот секрет. Ако не се излечи,инфекцијата може да предизвика озбилни заболувања, стерилитет, сепса и смрт.

Долготрајното крварење - големо крварење од матката во текот на абортусот и после завршувањето на абортусот најчесто се случува кај абортус кој се извршва во текот на третото тромесечие На бременоста. Понекогаш прекумерното крварење може да биде знак на заостанато ткиво, перфорација или неможност матката да се собере.

Заостанато ткиво - лекар кој го изведува абортусот неможе да ја види внатрешноста на матката, па може да се случи во матката да остане извесна количина на ткиво од плодот. Значи заостанатото ткиво е јако крварење кое може да трае повеке од две недели, исфрлање на парчиња од згрутчена крв, грчеви или можни знаци на бременост. Понекогаш се даваат лекови кои предизвикуваат контракции на мускулите на матката и го исфрлаат остатокот од ткивото.

Постабортален синдром (крв во матката ) до овие компликации доаѓа кога матката не се собира нормално, па се задржува крвта во неа и кога згрутчената крв го блокира излезот. Собраната крв ја зголемува болката, предизвикува грчеви и тешкотии. Понекогеш е можно да се истисни згуснатата крв со јако притискање директно над матката, а ако ова не успее се извршува аспирација.

Перфорација - перфорацијата претставува пробивање на ѕидот на матката со помош на инструмент со кој се врши абортусот. Матката е јак мускул и доколку се оштети површно, раната зараснува сама. Доколку се повреди поголем крвен сад или некој орган неопходна е операција. Затоа абортусот се извршува во клиники кои имаат операциони сали.

Кинење на cerviks (грлото на матката)скај абортусот кој се изведува во второто тромесечие од бременоста поголема веројатноста да дојди до повреда до грлото на матката отколку кај абортусот кој се изведува до 10 недела од бременоста. Можеби жената нема да ја почуствува повредата која се случила, но лекарот мора да ја извести и внеси податоци за повредите во нејзиниот картон. Малите процепи зараснуваат и без интервенции. Сериозните повреди бараат зашивање.

Емболија - Емболија претставува затнување на крвните садови на некое telo-embolusom, најчесто со воздух или згрутчена крв. После абортус најчесто доаѓа до клучна емболија, при која embolus затвара гранките на плуќната артерија која доводи до инфаркт на плуќата и попуштање на десната половина на срцето. Клинички се претпоставува дека се појавуваваат болки во градите, отежнато е дишењето, појава на кашлање и искашлување на крв.

Копликација од Анестезија - Локалната анестезија може да предизвика зуење во ушите, пецкање на дланката и стапалата, и се осеќаат празнини во главата. Озбилни алергиски реакции не се ретки. После будењето, после општата анестезија, често се јавува малаксаност, тешкотии и дезориентација. Крварењето е појако бидејки мускулите на матката се опуштени.

Неуспешен абортус (продолжување на бременост) - многу ретко се случува абортусот да биди неуспешен, односно жената да продолжи со бременоста. Заради тоа после секој абортус се проверва дали е секое ткиво извадено. Привремено прекин на бременоста се случува во ситуации кога е плодот целосно промашен, кога е во прашање на повеќекртна бременост па само едниот фетус да бидe изваден, и кога постои така наречена дупла бременост. Ова пореметуваење е почесто ако абортусот се изврши пред време т.е. ако има поминато помалку од 6 недели од првиот ден на последната менструација. Ако се вакво нешто случи, знаши бременоста нема да се прекини, и абортусот мора да се повтори за недела дена.

Б

Бат Елохим

Гостин
Поради неинформираност лично прашувам ...забранет е тука во Мкд веќе со закон абортусот? Зш така се шушка... :wink: Не следам мн мн по Тв ама знаммм дека тука ќе дознаам =)
ne! Vo mkd ne e zabranet abortusot, samo sto posle 12te nedela treba lekarski konzilium da go dozvoli...i samo vo ginekoloska klinika smee da se izvede, i ne zaradi mozokot na bebeto tuku.. zaradi pogolem rizik na zenata!
ama bez razlika sto ne e zabranet sepak se izveduva i vo privatni ordinacii, koi ne deka ne gi ispolnuvaat uslovite, tuku samo nemaat oprema za brza reakcija ako nesto pijde na loso... koja btw ja nemaat ni vo Sistina....
a ne sterilni instrumenti i tn. se minato odamna.

Jas sum protiv abortus. Izlisno e da se obrazlozuva... a najlosoto e sto se sfaka kako sredstvo za kontracepcija... i mi se losi od takvi muabeti "greska bese".....kakva? pecatna?
a be ajde...

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Инфекции - и покрај ...

Долготрајното крварење - големо крварење ...

Заостанато ткиво - лекар кој го изведува абортусот ...

Постабортален синдром (крв во матката ) до овие компликации доаѓа кога матката не се собира нормално...

Перфорација - перфорацијата претставува ....

Кинење на cerviks (грлото на матката)скај абортусот кој се ....

Емболија - Емболија претставува затнување на ....

Копликација од Анестезија - Локалната анестезија ....

Неуспешен абортус (продолжување на бременост) - многу ретко....
Поголем процент од овие последици се случуваат ако абортусот не е изведен во државна болница и на правото место.Затоа толку многу ја тупам дека Не треба во ниеден случај да се забрани со закон.Тоа би значело одење кај приватници т.н надни лекари и следуваат потешки последици.Значи ако дамата,госпоѓата,госпоѓицата сака да абортира(бидејќи тоа си е нејзино право) наместо да ја осудувате како можела да забремени,да ја осудувате за тоа што сака да абортира,не скокајте кога владата ќе сака да го забрани абортусот...туку упатете ја на правилното место...и самиот си кажа дури:

Затоа абортусот се извршува во клиники кои имаат операциони сали.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
Поголем процент од овие последици се случуваат ако абортусот не е изведен во државна болница и на правото место.Затоа толку многу ја тупам дека Не треба во ниеден случај да се забрани со закон.Тоа би значело одење кај приватници т.н надни лекари и следуваат потешки последици.Значи ако дамата,госпоѓата,госпоѓицата сака да абортира(бидејќи тоа си е нејзино право) наместо да ја осудувате како можела да забремени,да ја осудувате за тоа што сака да абортира,не скокајте кога владата ќе сака да го забрани абортусот...туку упатете ја на правилното место...и самиот си кажа дури:
kaj procita vo mojot komentar deka osuduvam nekoja kako mozela da zabremeni ili deka sum za zakon protiv abortus.

rabotite od postot se slucuvaat sekade. vo klinika mislis ne se slucuvaat greski?

zatoa postojat kontraceptivni sredstva! sto ce kazes: se sluci? kako? bez mozok se razbira. nisto ne se slucuva samo od sebe. tuku vo slucajov go pravat dvajca! zatoa nema mesto za izgovor: Greska bese!

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
kaj procita vo mojot komentar deka osuduvam nekoja kako mozela da zabremeni ili deka sum za zakon protiv abortus.

rabotite od postot se slucuvaat sekade. vo klinika mislis ne se slucuvaat greski?

zatoa postojat kontraceptivni sredstva! sto ce kazes: se sluci? kako? bez mozok se razbira. nisto ne se slucuva samo od sebe. tuku vo slucajov go pravat dvajca! zatoa nema mesto za izgovor: Greska bese!
Се послужив со твојот извор на податоци за последици од абортусот да не барам од друго место.Благодарам уште еднаш.
и да...работите се случуваат насекаде,па дури и на болница но се случуваат Многу помалце.Никој не рече дека осудуваш некоја што забременила,тоа го реков општо за сите... да не се скока заедно со владата кога ќе се размислува за законското забранување на абортусот затоа што последици ќе има ако се забрани...и тоа еве конкретно наведе ти некои последици од абортусот што се јавуваат и тоа Многу почесто кај т.н Нелегален абортус. И да...има оправдување:Грешка беше...
па грешки сме...луѓе прајме!

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
пред мнг мнг да солите памет треба да гледате малку факти од искуството. Пола жени кои се најголеми противници на абортусот некогаш имале абортус (и вечно се каат).Наспроти ова, ниедна мајка не зажалила што не абортирала.
Што мислите зашто?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
пред мнг мнг да солите памет треба да гледате малку факти од искуството. Пола жени кои се најголеми противници на абортусот некогаш имале абортус (и вечно се каат).Наспроти ова, ниедна мајка не зажалила што не абортирала.
Што мислите зашто?
Мислиме дека се чудиме на болдираниот факт (?), посебно оној дел дека вечно се каат. Кој го испитал ова и каде може да се прочита?
За тоа дека ниедна мајка не се зажалила што не абортирала, пак се чудиме, пошто реалната ситуација вели нешто друго (бројот на деца во домови без родители е голем). А ако зборуваш само за чувство дека не зажалила што го родила, на оставеното дете ништо не му значи тој факт. Нит му дава мајчина љубов, нит го храни, нит му се радува, нит го кара... џабе.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Мислиме дека се чудиме на болдираниот факт (?), посебно оној дел дека вечно се каат. Кој го испитал ова и каде може да се прочита?
За тоа дека ниедна мајка не се зажалила што не абортирала, пак се чудиме, пошто реалната ситуација вели нешто друго (бројот на деца во домови без родители е голем). А ако зборуваш само за чувство дека не зажалила што го родила, на оставеното дете ништо не му значи тој факт. Нит му дава мајчина љубов, нит го храни, нит му се радува, нит го кара... џабе.
па ако убаво разгледаш на протестите против абортусот ќе видиш дека тоа што го кажав е така. А таа мајка што го родила детето и го оставила му дала живот, а тебе ти е џабе и господ да те сака ко ќерка кога немаш нели живот. А тие мајки што зажалиле што родиле, се болни, секоја мајка која не го сака детето нешо и фали. А тие шо ги оставиле, ги оставиле зошто не можат да им пружат ништо на своите деца

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
па ако убаво разгледаш на протестите против абортусот ќе видиш дека тоа што го кажав е така. А таа мајка што го родила детето и го оставила му дала живот, а тебе ти е џабе и господ да те сака ко ќерка кога немаш нели живот. А тие мајки што зажалиле што родиле, се болни, секоја мајка која не го сака детето нешо и фали. А тие шо ги оставиле, ги оставиле зошто не можат да им пружат ништо на своите деца
А ти би сакала да живееш во дом кога веќе мајка ти не би можела да те гледа или би сакала да бидеш абортирана? Што би сакала и зошто... ?

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
би го одбрала првото. Треба да им бидеме благодарни на нашите мајки затоа што ни подарил, ко што веќе кажав живот.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Во претходниот пост се повикуваш на факти, кои по дефиниција се непобитна вистина. Во овој пост ми велиш дека треба да разгледам нешто и врз основа на тоа да донесам сопствено мислење, кое е далеку од факт, значи секој може да си ја протолкува вистината како него му одговара и притоа да биде во право.

Во претходниот пост велиш дека ниту една мајка не зажалила што родила дете, во овој велиш:" ...А тие мајки што зажалиле што родиле, се болни, секоја мајка која не го сака детето нешо и фали...".

А оние мајки што ги оставаат децата треба претходно да ја чукнат главата пред да создатат дете кое ќе го фрлат на улица, а не да се бараат оправдувања од типот не може да му пружи ништо. Тоа е егоистична гнаса, а не мајка. Познавам жени кон кои животот ич не бил наклонет па израснале деца жртвувајќи го сопствениот живот.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
а ти, доколку би го одбрала второто, не мислиш ли дека таа мајка би те убила, или ти се сметаш за нешто после третиот месец на развој?

факт е дека мнг жени жалат за аботрусот што го направиле.Тука не ни треба докажување

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
mnogu se nerviram na ovaa tema. Prvo od nezreli roditeli se ragaat nesakani deca, ako na primer majkata go ostavila deteto i se a posle 30 godini toa dete e coek i treba da bide roditel...ima sesto na svetov, nezreli roditeli imaat deca, majki koi gi ostavaat svoite deca, zeni koi sakaat a ne mozat da imaat deca...uzas. Poentata bi bila tie majki sto gi ostavile svoite deca nekoj drug da gi saka poveke od niv koi gi rodile se za sekakva osuda, no sto ke pravime so istite tie deca koga ke porasnat? Setete se samo na ona bebe koe bilo frleno vo kanta i izraasnato vo dom, a kako vozrasen covek bez nikoj svoj na ovoj surov svet kako ja zakla zenata koja ucela spanski i cekala deckoto od USA da i prati viza.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
mnogu se nerviram na ovaa tema. Prvo od nezreli roditeli se ragaat nesakani deca, ako na primer majkata go ostavila deteto i se a posle 30 godini toa dete e coek i treba da bide roditel...ima sesto na svetov, nezreli roditeli imaat deca, majki koi gi ostavaat svoite deca, zeni koi sakaat a ne mozat da imaat deca...uzas. Poentata bi bila tie majki sto gi ostavile svoite deca nekoj drug da gi saka poveke od niv koi gi rodile se za sekakva osuda, no sto ke pravime so istite tie deca koga ke porasnat? Setete se samo na ona bebe koe bilo frleno vo kanta i izraasnato vo dom, a kako vozrasen covek bez nikoj svoj na ovoj surov svet kako ja zakla zenata koja ucela spanski i cekala deckoto od USA da i prati viza.
Делумно си во право. Тоа е според мене последица на 20 век, век на човековите права-жити мајка. Плус денес луѓево и на 50 години се незрели:pos2:

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
а ти, доколку би го одбрала второто, не мислиш ли дека таа мајка би те убила, или ти се сметаш за нешто после третиот месец на развој?

факт е дека мнг жени жалат за аботрусот што го направиле.Тука не ни треба докажување
Јас станав свесна за самата себеси откако излегов од стомакот на мајка ми...како и ти...како и сите ние.А и имаш покана од мене заедно да направиме посета во Домовите за деца без родители тука во Мкд...па дури тогаш ќе речам дека си цврста во ставот.ИЛи.. да живееше таму не знам дали ќе и беше благодарна на мајка ти што ти подарила живот...

Kajgana Shop

На врв Bottom