Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Прво воопшто не е точно и погрешно е твоево сфаќање дека млада девојка која ќе роди дете мора да заборави на својата иднина,т.е на своите планови и желби.И мајка ми останала бремена млада па завршила факс и си ги остварила сите свои желби.Самата бременост како бременост не може да предизвика тешки психички заболувања,тоа може да го предизвика само абортусот.
Абортусот не е право на СЕКОЈА жена....ако веќе постои абортус иако јас не го оправдувам е нешто за кое треба да одлучат двете страни...и мајката и таткото.....ниту една жена нема право сама да одлучува за нешто кое се однесува на двајца.
Мајка ти веројатно не спаѓала во во онаа група на девојки кои не се способни да се соочат со фактот дека се бремени на толку млади години. Второ, моето сфаќање воопшто не е погрешно и неточно, туку твоето е ограничено. Не значи дека ако мајка ти останала бремена млада и успеала да заврши факулет и да си ги оствари своите желби, тоа исто ќе го направи и секоја друга млада девојка. Не си ме сфатила очигледно, самата бременост како бременост која трае 9 месеци нема да предизвика психички заболувања. туку фактот, т.е. соочувањето со фактот дека ќе имаш бебе предизвикува психички заболувања.
--- надополнето: Dec 8, 2011 5:30 PM ---
И да напоменам дека со забранувањето на абортус, се прави голема грешка, зошто поради тоа се повеќе жени ќе бидат принудени да бараат помош од нестручни лица, или лица кои прават абортус на црно ако може така да се каже, а што ќе се постигне со тоа?? Излишно е да се коментира.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Прво воопшто не е точно и погрешно е твоево сфаќање дека млада девојка која ќе роди дете мора да заборави на својата иднина,т.е на своите планови и желби.И мајка ми останала бремена млада па завршила факс и си ги остварила сите свои желби.Самата бременост како бременост не може да предизвика тешки психички заболувања,тоа може да го предизвика само абортусот.
Абортусот не е право на СЕКОЈА жена....ако веќе постои абортус иако јас не го оправдувам е нешто за кое треба да одлучат двете страни...и мајката и таткото.....ниту една жена нема право сама да одлучува за нешто кое се однесува на двајца.
Калинче, а што ако една девојка, спие со рандом тип (ете некој за една вечер) и остане бремена. Дали треба во негови раце да ја стави својата сопствена судбина?
Никој не абортира од задоволство.
--- надополнето: Dec 8, 2011 6:04 PM ---
Ок така е ти се може ко грл . Али зарем не мислиш дека е тоа малку егоистично? Или опцијата да се абортира а момчето поима да нема шо се дешава? Абортусот како " дисциплина" бара многу разгвор фејс ту фејс и многу подршка и многу разбирање. Значи да се разбереме ја у принцип не судам само дискутираме.
Да де, јасно. Нормално дека партнерот треба и мора да знае за ,,ситуацијата,,. Но секогаш треба да се послуша, ако едниот ,,не сака,,. Нема назад од тој пат, но има напред. Односно, ако го родиш, нема после пу пу не важи. Но, секогаш има опција да имаш друго/други дете/деца.
Ништо не е егоистично тука. Просто е: двајцата сакаат дете - супер, двајцата не сакаат - супер, едниот сака, едниот не - тој што не сака, е тој што го има последниот збор. Без оглед дали е бој или грл :)

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Оправдувам абортус доколку парот не се сакаат(се десило случајно една вечер пијани и не се познаваат а и контрадикторно делуваат еден на друг само под алкохол можат да си направат саглам муабет) не можат да се заедно(се од различни религии и нивните не го дозволуваат тоа) и не сакат да имаат дете не спремни на таков чекор(материјално гледано не можат сами да се гледаат не па бебе). Другите оправдувања како-ми се шета, млад/а сум сакам да одам америка ми се здосади со типов/типкава мора да абортира не ги оправдувам

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Да де, јасно. Нормално дека партнерот треба и мора да знае за ,,ситуацијата,,. Но секогаш треба да се послуша, ако едниот ,,не сака,,. Нема назад од тој пат, но има напред. Односно, ако го родиш, нема после пу пу не важи. Но, секогаш има опција да имаш друго/други дете/деца.
Ништо не е егоистично тука. Просто е: двајцата сакаат дете - супер, двајцата не сакаат - супер, едниот сака, едниот не - тој што не сака, е тој што го има последниот збор. Без оглед дали е бој или грл :)
Хм ги поедноставуваш работите нели ок е тоа, ама ако машкото не сака а женското сака , ондах личноста чие име најчесто завршува на А има избор ( значи може а и не мора да абортира, машкото кој го врти). Втората ситуација ако машкото сака а женското не сака нема план Б. Е тука е веќе моч природе и значи битно е дали тој шо несака е бој или грл .

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Хм ги поедноставуваш работите нели ок е тоа, ама ако машкото не сака а женското сака , ондах личноста чие име најчесто завршува на А има избор ( значи може а и не мора да абортира, машкото кој го врти). Втората ситуација ако машкото сака а женското не сака нема план Б. Е тука е веќе моч природе и значи битно е дали тој шо несака е бој или грл .
Точно, и јас мислам дека само во првиот случај се обесправени мажите. Никоја нема право да му наметнува да биде татко, без оглед на кој начин се зачнал плодот, и двајцата учествувале во истото.
Но има милион ситуации и случаеви. Замисли, сега, да мора таткото да потпише за абортус, а истиот ја силувал девојкатА? Додека таа на суд да докаже дека е силувана, а не било доброволно, детето ќе се роди.

Секако дека абортусот е право на жената, јас сепак сум на мисла дека ако таа сака, а тој не сака, треба самиот закон малце повеќе да биде на негова страна.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
409
Поени од реакции
304
Мајка ти веројатно не спаѓала во во онаа група на девојки кои не се способни да се соочат со фактот дека се бремени на толку млади години. Второ, моето сфаќање воопшто не е погрешно и неточно, туку твоето е ограничено. Не значи дека ако мајка ти останала бремена млада и успеала да заврши факулет и да си ги оствари своите желби, тоа исто ќе го направи и секоја друга млада девојка. Не си ме сфатила очигледно, самата бременост како бременост која трае 9 месеци нема да предизвика психички заболувања. туку фактот, т.е. соочувањето со фактот дека ќе имаш бебе предизвикува психички заболувања.
--- надополнето: Dec 8, 2011 5:30 PM ---
И да напоменам дека со забранувањето на абортус, се прави голема грешка, зошто поради тоа се повеќе жени ќе бидат принудени да бараат помош од нестручни лица, или лица кои прават абортус на црно ако може така да се каже, а што ќе се постигне со тоа?? Излишно е да се коментира.
Забранувањето на абортусот ќе им каже СТОП на младите луѓе кои премногу рано стапуваат во сексуални односи со менување партнери на секој еден месец...и ќе ги подзамисли малку а и ќе ги уплаши.
Знаеш ли ти што се прави кај нас по приватните ординации....секој ден идат девојки кај доктори кои одлучиле да прават абортус на црно....само за да лапнат пари....им прават абортус на девојки од по 14 год без никаква согласност и знаење од родителите....знаеш ли колку е опасно тоа ?Тоа треаб да се казни со најлоша казна.....или пример не сакам да навредам ама има кај нас Роми кои ги пумпаат жените секој месец па овие ко слеп за стап....на секое на абортус.Крајно неодговорно и нечовечно.

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Забранувањето на абортусот ќе им каже СТОП на младите луѓе кои премногу рано стапуваат во сексуални односи со менување партнери на секој еден месец...и ќе ги подзамисли малку а и ќе ги уплаши.
Знаеш ли ти што се прави кај нас по приватните ординации....секој ден идат девојки кај доктори кои одлучиле да прават абортус на црно....само за да лапнат пари....им прават абортус на девојки од по 14 год без никаква согласност и знаење од родителите....знаеш ли колку е опасно тоа ?Тоа треаб да се казни со најлоша казна.....или пример не сакам да навредам ама има кај нас Роми кои ги пумпаат жените секој месец па овие ко слеп за стап....на секое на абортус.Крајно неодговорно и нечовечно.
Категорично не ;)Мислам дека нишо нема да смени забраната на абортусот во сексуалниот бонтон и навики на некој млад човек . Нит ќе ги уплаши уше помалку ќе ги подзамисли. Абортусот како опција во животот на некој младиЧ доаѓа после сексуалниот чин така да мислам дека е касно да се мисли ( отпосле). Кога веќе ги спомна Ромите таму треба да се поработи на едукејшин (мислам уставри сите знаеме дека сите нивни проблеми произлегуват од тука).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Калинке, оној кој врши абортус на малолетна девојка без согласност од родител, го крши законот.
Но од друга страна, во Тајланд е забранет, па најдоа масовна гробница на фетуси под будистички храм.
Младите треба да имаат сексуално образование, а не од рекла казала да доаѓаат до најчесто неточни информации.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
238
Поени од реакции
306
Младите треба да имаат сексуално образование, а не од рекла казала да доаѓаат до најчесто неточни информации.
Болдираното е страшно важно нешто и нешто што страшно многу недостига во образовниот систем. И тоа треба да биде редовен предмет почнувајќи од 11 години (4то-5то одделение) точно кога почнува пубертетскиот период

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Јас лично го оправдувам чинот на абортус. И изреволтирана сум од повеќето ваши коментари. Не е во ред, во ова напредно време, да имаме толку застарени сфаќања кон нештата. И ако веќе се забранува абортусот, како чин сфатен само на површно ниво, тогаш нека се забранат сите естетски операции, корекции, забни импланти и сл. Која е сличноста меѓу абортусот и другите наведени работи?
Ептен јака споредба, неможам да се смирам од плачење толку што ме потресе... :place: Стварно нема разлика од естетска операција, корекции, абортус итн, исто ко заб да ти вадат, фрли го во канта поплачи 5 мин и терај даље за исте паре... Ептен напредни сваќања! Таман во тек со оваа напредно време, а не ко мене застарена пих :confused:

Член од
8 октомври 2011
Мислења
249
Поени од реакции
65
opravduvame abortus od pricina sto mozebi ne sme spremni za dete na primer nemame pari i nemame sto da mu davame za jadene i sve toa ili bidejki nesakame da se omazime so tatkoto moze ne sme bile vo vrska i toa bilo samo seks ili greska so nego ili i da sme vo vrska mozda ne sme bas naj dobri odnosi...........ili pa nebilo planirano dete te. sme si planirale skolo kariera ziveene zabava sme si imale drugi planovi i celi so edenzbor

Член од
19 декември 2011
Мислења
8
Поени од реакции
6
Ја мислам да еве зашто:
Затоа што мајката коа ке го роди бебето ке нема пари да го храно облекува и др.
Коа ке порасне детето ке сака н купубање ке сака да искача ке биде секогаш детето одвоеен од другите и др.
Исто така коа ке порасне дете ќе праша кој ми е татко од кај е зашто тој мене не ме прифатил и ќе нема да ја сака....

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ја мислам да еве зашто:
Затоа што мајката коа ке го роди бебето ке нема пари да го храно облекува и др.
Коа ке порасне детето ке сака н купубање ке сака да искача ке биде секогаш детето одвоеен од другите и др.
Исто така коа ке порасне дете ќе праша кој ми е татко од кај е зашто тој мене не ме прифатил и ќе нема да ја сака....
И ќе ја мава со камења дека нема татко покрај него... оф оф оф
Туку баш ме интересира, што би направила фамилија со веќе родените деца (добро ситуирани) кои ја губат работата, од х причини немаат на детето да му купат марка фармерки, или наместо 6 пати во недела месо се има пари само за еден ден... Страшно!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
И ќе ја мава со камења дека нема татко покрај него... оф оф оф
Туку баш ме интересира, што би направила фамилија со веќе родените деца (добро ситуирани) кои ја губат работата, од х причини немаат на детето да му купат марка фармерки, или наместо 6 пати во недела месо се има пари само за еден ден... Страшно!
Убаво викаат Србите ,,боље спречити, него лечити,, . Под тоа подразбирам прво и основно спречување на бременост, а ако тоа не биднало, спречување на раѓање дете во нехумани услови, дури ни на стаорец да не му ги посакаш.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Сте се запрашале ли вие тука дека голем дел од вас се настанати од несакана бременост, а сте живи и здрави?Дали требало вашата мајка да ве убие?Од каде пресудивте дека сите што имаат несакана бременост дека нивните деца ќе живеат во беда, сиромаштија, лоши услови и слично?Као демек сите планирани деца живеат во раскош, изобилие, богатство;).Работата не е во добрите услови, парите и слично, туку во тоа што денешните генерации девојки се преокупирани со скитање, курвање, неморален живот, а мајчинскиот инстинкт е сведен на нула.Денес пола девојчиња да ги прашаш мразат да имаат деца , затоа што Парис Хилтон и Линдзи Лохан им се идоли.

Низ животот сум имал среќа да видам судбини на ХАРДОКОР КУРВИ на коишто непланирата бременост тотално им го сменила животот.Станале многу поодговорни и поморални во животот.Мој познаник беше криминалец, тепач, а после кога доби дете од непланирана бременост стана многу одговорна и повлечена личност.Детето тотално го тргна од лошиот пат.

Мене ми се сере од таа западњачка еманципација на жената.Јас сум строго против абортусот, не дека е христијански, не дека е морално, туку затоа што премногу акцент се става на материјалното, Европа иде во дебилизам со чување кучиња и мравки во аквариуми, а со сила се наметнуваат контра природни правила во животот.Денес дебилите во Европа повеќе се радуваат на мравки отколку на детски плач во семејството.

Kajgana Shop

На врв Bottom