Стек брат, прекини да ги правиш споредбите со Македонците и Албанците, у ситуацијава не е така. Америка е многу поразлична држава.
Знам дека си паметен и имаш у главата тоа што треба, ама и малце си мутав некад. Постои причина зашто црнците почесто се поврзани со криминал, и зошто полицијата и тие органи не работат ко што треба. Има нешто што се вика 'системски расизам", и тоа се пробува да се промени со протестите.
Systemic racism affects every area of life in the US. From incarceration rates to predatory loans, and trying to solve these problems requires changes in maj...
youtu.be
Ќе те замолам да го ѕирнеш видеово што ти ја објаснува аналитички целата ситуација. Четири минути имаш да одвоиш сигурно, покасно ќе уплатиш у кладилница малце, али мислам дека ќе ти користи. И имај малце поотворен ум ебате, не биди ко затуцанава раја.
Можеби сум мутав, можеби неписмен, можеби нешто трето, ама барем знам да почитувам туѓо мислење. Мене ми е јасно дека ти си либералец и немам никаков проблем со тоа, знам дека поддржуваш педери, браниш црнци итн итн, ама мора да сфатиш дека некогаш нешто има одредени граници и дека не секогаш твоето мислење е точно.
Споредбата Албанци во ФИРОМ и црнци има метафоричко значење, секако не помислив дека се стварно исти, и по боја на кожа и по однесување. Поентата ми е дека и ние, а и Америте, дозволуваме да ни се качуваат на глава без потреба, наместо да си живеат и функционираат како нормални луѓе. Ете кај нас прост пример ти е вработување у јавни институции каде не се бира квалитетот на поединецот туку се гледа да се исполни одредена квота со Албанци, без разлика на тоа дали тој извесен Албанец е неписмен или доктор на науки. Слично е и во САД со црнциве, се нешто се обесправени, ебате едни мочани Оскари ти се доволен показател, мора да даваат награди на црнци или педери за да не се осеќаат угнетени, а нема везе дали улогата им била како да глумеле во Гигли. Мислам, сфаќаш ваљда што сакам да ти кажам. Брат црнец беше претседател, сериозно збориме за угнетување на црнците во САД?
Да, точно е дека биле робови порано, сите треба да бидеме згрозени од тоа, ама тоа не значи дека треба на глава да ни се качуваат сега и во иднина. Еве ти викаш системски се дискриминираат, јас викам не, решение? Пошо пази, ја тргам од фактот дека и ден денес има дегени што замараат за боја на кожа, ама дека се угнетени и обесправени црнците генерално и не сум баш сигурен. Имам милион примери од познаници и роднини за тоа дека црнците се понашаат надмено према белците без никаква потреба па никому ништо. Само проблемот е што кога ќе умре црнец како Џорџ на пример они креваат џева затоа што го имаат тој синдромот на доминантност (приметуваш сличност со Албанците овде, нели?), сакаат да докажат некаква си црна моќ, а уствари се едно обично човечко битие како мене и тебе. Буквално сите права ги имаат како и белците, и пак ќе ти кажам дека генерално црнците во САД не се угнетени и дискриминирани. Знаеш што е комплетна дискриминација на расна основа? Прво и основно да немаат исти права со белците, второ да се сепарираат од останатото население, трето да не им биде дозволено да работат што сакаат итн итн, да не набројувам пошо има многу.
Така да Рики уште еднаш ќе ти кажам поштуем што имаш одреден став, не велам дека не се случува расна дискриминација во САД, секако дека има такви случаи, ама ова што се дешава ради Џорџ е тотален нон сенс и нема никакво оправдување за истото.