Џамија на плоштад!

Член од
18 декември 2008
Мислења
166
Поени од реакции
18
Архибригадата го отвори патот за џамија на плоштадот во Скопје!




ИВЗ бара изградба на џамија на плоштадот во Скопје


Коментари (0)
10.04.2009 16:28
Рамадан Рамадани
Скопскиот плоштад станува претесен за се поголемите аспирации. Дебатата за или против црква сега се проширува на дебата и за џамија.
Се погласни се барањата на Исламската верска заедница анимирани преку триесетина невладини организации. Бараат да се стопира изградбата на хотелот и градската куќа на скопскиот плоштадот на местото на некогашниот офицерски дом. Ке инсистираат да се изгради Бурмаили џамијата која била тука до 1925 година.
Во спротивно најавуваат реакција-пред се почеток на вршење на верски обреди под водство на ИВЗ на местото на џамијата.
Дамјан Здравев
„Ќе се размислува во координативното тело и за вршење на врски обред, значи во водство на Исламската верска заедница, на ова место. Планираме да го обележиме со креда“, изјави Рамадан Рамадани, координативно тело за изградба на џамија.
Според невладините организации непочитувањето на нивното барање од пред две години ќе биде провокација со далекусежни последици. Бараат да се прекине и со изградбата на филхармонијата и Уставниот суд зашто е место на ИВЗ и не е денационализирано.
Признаваат дека немаат став за црква на плоштадот, но и дека токму црквата ги засилила нивните амбиции за џамија. Токму намерата за објект на сред плоштадот ќе има продолжение утре како реакција на инцидентот пред две недели. Организатори се триесетина невладини организации, сега црквата не е повод туку слободата.
Ивана Драгшиќ
„Примарната цел не ни е стопирање на изградба на верски објекти на плоштад. Примарната цел ни е јавно и гласно да зборуваме. Со тоа да влијаемеа носењето на одлуките во градот и државата каде што живееме“, вели Дамјан Здравев, учесник на мирниот протест.
„Единствен е ставот дека јавниот простор, градот, им припаѓаат на граѓаните, и тие треба да можат, мораат да можат таму да ја покажат својата различност и да го искажат својот став“, рече Ивана Драгшиќ, учесник на мирниот протест.
За да нема обвинувања како минатиот пат овојпат протестот бил пријавен пет дена порано.
Се надеваат дека нема повторно да дојде до насилства поради што од полицијата веќе побарале засилено полициско обезнедување.
Ако се изгради Дјамија во центарот на Скопје тогаш можете слободно сите скопјани македонци да се декларирате како :sekss:во мозокот

:costumed2ниту џамија ниту црква на плоштадот
Од меѓународната заедница ке ни дадат најдобро решение ниту црква ниту дјамија по можност катедрала :vozbud:

Можеби европа ќе ни помогне околу решавањето на ова прашање така што ќе биде прифатливо за двете страни ниту Црква ниту дјамија една Катедрала и сите проблеми ке се решат .
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Toa e jasno jas samo sdakav da kazam deka baranjeto na IVZ ne e od vcera i datira mnogu pred da se donese odluka za izgradba na crkva...
Aj vrati se na temata i ke vidis kolku komentari ima koji velat, parafraziram "Taka mu treba na Gruevski, sakavme crkva ete ni i djamija i tn i tn"...
Да се разбереме дека идејата да се изгради црква на плоштадот во Скопје е прилично добра и ги задоволува потребите на мнозинството население.Скоро да не постои Македонец кој не би го сакал тоа,но исто така е факт дека локацијата на која ДПМНЕ моронштината сакаше да прави црква е апсолутно несоодветна како од верски така и од урбанистичко-архитектонски аспект.Единствената локација каде тоа беше колку толку возможно Буџаку му ја продаде на Камчевци кој се сватови со Трифуновци а кумови со Мијалковци кој пак се брачеди со Грујовци.Во замена за таа локација се пристапи кон брзо решение она “ад-хок“ што би се рекло и се предложи спорната локација која секако не беше поддржана токму од оние кој требаше да ја предложат а тоа се архитектите и урбанистите.Потоа следеа настаните на кој сите сме само неми сведоци,па се вмеша и другата верска концесија со желби да градат џамија за случајот да добие едни политички димензии со малку поинаква конотација одколку што беше првобитната и наизглед благородна идеја за изградба на црква на плоштадот.:toe:
 
Член од
18 декември 2008
Мислења
166
Поени од реакции
18
епа џамија ..нормално..сакавте црква..сега ќе има и џамија..следно ќе биде синагога, католичка црква, протестанска...итн....каде е сега гујо да каже нешто....еве каков ефекти имаат неговите брилијантни идеи
Човекот е стварно цар ја врти сељачааната на малиот прст а гледам и скопјани спаѓаат таму бидејќи слепо му веруваат а тој ѓи :sekss:4 години со Трифун сега демек овој ќе биде подобар па ќе биде кога си го поделија колачот со Трифуна сега овој нека ја оправа работата:vozbud::vozbud:
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Jamija na sred plostad ama koj nema da klanja pet vakti namaz dnevno 20 % od primanjata da mu se skine.
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
ИМАШЕ ЛИ ИЗБОРИ ЗА ОПШТИНА ЦЕНТАР И ГРАД СКОПЈЕ?


демократи, слободњаци хипици бригадири 20 постотни брака...имаше ли
 

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
Почнаа со предавањата за симетрија и естетика.
 
Член од
26 ноември 2008
Мислења
28
Поени од реакции
1
cak noris se gelda deka si izel previse od 3 porcija oriz i toa kocanski,pa kaj bese u 2001 godina koga trebase da se puka i da se brani kocanskiot oriz,mnogu lesno e da se dade komentar vo forumot,so ova samo steta pravite za drzavata oti nisto ne ostana od ova drzavicka ako si tolku jak ili moken javi se kaj Gvujo i kazi mu zelbite so gi imas toj si igra so makedonskata nacija i so drzavata
 

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Ај смирете хормоните - да не фрштат банови :nenene:
 
Член од
27 јануари 2008
Мислења
1.611
Поени од реакции
85
Има „Џ“ у Македонија бтв, Џамија на сред плоштад у Скопје... па мислам дека треба да се буниме... кај им е паметот еј...?
:cuc::pos::bravo::toe:
 
Член од
26 ноември 2008
Мислења
28
Поени од реакции
1
za sve se bunite ne znam dali ostana nesto sto ne se bunevte,sve smeta kaj vas samo se cudam dokolku ke izdrzi mestovo pred vladava,stecajci,mlekari, zalosno samo so narodot go jade po debelito samo sto e toj debeliot znat funkcionerite se cudam do kade ke ide ova ke pocekame....
 
O

Out Boy

Гостин
Јас сметам дека и една синагога треба да се изгради на плоштад :pos:

Башка, и еден будистички храм добро би дошол, ама лево од него и еден хиндуистички да има :uvo:

И после да собираме потписи за нов плоштад, оти на “Верски комплекс(и) Македонија“ нема да има место за шетање.
 

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
аах дај боже да бидне нешто
Еве бидна - 7 дена бан доби поради ширење омраза :tapp:


Другите - последна опомена - наредната опомена ќе биде комплет со гратис 1 месец ладење од форум :nenene:
 

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Јас мислам дека на Скопје како на метропола не му треба плоштад. Ќе го наполниме со верски објекти. Па нека види Европа дека може и без плоштади бе. Што ако цел свет има нека чат они малку од нас.
 
Член од
9 февруари 2008
Мислења
170
Поени од реакции
8
Па ако прават Јамија нека се направи и будистички храм па може и католичка црква протестанрска и тн.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom