Џамија на плоштад!

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Јас сметам дека и една синагога треба да се изгради на плоштад :pos:

Башка, и еден будистички храм добро би дошол, ама лево од него и еден хиндуистички да има :uvo:

И после да собираме потписи за нов плоштад, оти на “Верски комплекс(и) Македонија“ нема да има место за шетање.

EEj dobar predlog i jas sakam da se izgredi sinagoga do djamijata na plostadot da bide pointeresno

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Ако се гради црква во ред е и џамија да се изгради,па и нешто за атеистите,уште и 30 метарскиот кип на Александар македонски,абе лепота,од плоштадот ни П нема да има.
И што ако има и црква и џамија и биста на Александар? Кој ќе се чувствува повреден? Каде беа морончињана што протестираа кога се изгради она гомното што личи на желка пред ГТЦ?

Z

Zona Pelucida

Гостин
И што ако има и црква и џамија и биста на Александар? Кој ќе се чувствува повреден? Каде беа морончињана што протестираа кога се изгради она гомното што личи на желка пред ГТЦ?
Мене лично нема да ме повреди ќе го повреди делот од старото Скопје што било.Мислам ај една слика пред тебе постави си со сите тие глупости на плоштад,невкусно и без план.

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Мене лично нема да ме повреди ќе го повреди делот од старото Скопје што било.Мислам ај една слика пред тебе постави си со сите тие глупости на плоштад,невкусно и без план.
Не постои старо скопје по 63 се е ново и кој што сака си прави. Помини низ Кисела Вода, такво шаренило од бои нема ни во Сао Паоло. Во сиот овој кичерај само патриотски споменици и верски објекти го рушат „прекрасното Скопје“.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Еве и црква и џамија на плоштад,единствено што треба е да се стопира градбата на Камчеви кофинансирана од Трифун и Мијалкови,Грујовите братучеди:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Мир море ќерата, ај анасана, ќе банирам.
Назад на темата.

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
И џамија и Црква !!!
архибригадите нека му протестираат на професорите нивни оти го уништија Скопје претходно

A

ateist

Гостин
добро
значи од досега кажаното треба да се бара решение со кое би биле среќни двете страни

1 ) на плоштадот ЌЕ НЕМА ниту црква ниту џамија
2) на плоштадот ЌЕ ИМА и црква и џамија

во согласност со ваквото зададено проектно барање

како оптимално а со тоа и идеално , компромисно СЕОПФАТНО решение а кое плус ќе може и практично да се спроведе на задоволство на двете страни би изгледало вака :

1 ) на плоштадот дефинитивно нема да се гради ниту црква ниту џамија

2) владата ќе распише тендер за најдобро ликовно дело со кое уметниците би конкурирале со својте уметнички дела како слики накој задолжително би биле нацртани плоштадот и црква и - или џамија . Па така сите верници ќе може да си ги урамат сликите и да ги закачат на кој ѕид сакаат . Нормалски дека е пожелно сликите да се изработат и зголемат во некоја така поголема постерска големина за на ѕид со која верниците би можеле пооргинално да го сањаат нивниот "објект" на плоштадот .
Се подразбира дека во игра влегуваат и печатените медиуми кој за зголемување на својот тираж бесплатно ќе делат и ЦД -еа па така имателите на компјутери ќе може и да ја користат алатката "зум" од нивните прегледници .

J

Johnny Stulic

Гостин
Не постои старо скопје по 63 се е ново и кој што сака си прави. Помини низ Кисела Вода, такво шаренило од бои нема ни во Сао Паоло. Во сиот овој кичерај само патриотски споменици и верски објекти го рушат „прекрасното Скопје“.
Me potseti tekstot sega brzo nekade go gledav planot za Skopje od Kenzo Tange proektiran za izgradba posle zemjotresot jas ne sum nekoj ekspert za arhitektura no Skopje trebase da izgleda fenomenalno ako se odese spored toj nacrt,futuristicki grad bez crkvi i dzamii so drugi zborovi Skopje trebase da bide grad na idninata za zal sega se vrakame nazad da rezobnovime nesto sto e urnato vo 18 vek.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Me potseti tekstot sega brzo nekade go gledav planot za Skopje od Kenzo Tange proektiran za izgradba posle zemjotresot jas ne sum nekoj ekspert za arhitektura no Skopje trebase da izgleda fenomenalno ako se odese spored toj nacrt,futuristicki grad bez crkvi i dzamii so drugi zborovi Skopje trebase da bide grad na idninata za zal sega se vrakame nazad da rezobnovime nesto sto e urnato vo 18 vek.
Ее, па Кензо Танге феноменално го замислил Скопје, го имам видено и јас тој текст, а имаше и емисија за тоа само не ми текнува на која емисија ја имам видено. Мал Ринг, Голем Ринг, па трте мрте. Си земал типот пари, си ја завршил работата феноменално, ама...требало да се руши мој двор, твоја куќа и нечија вила...

И после 50 години, младината и неуките го пљукаат Кензо Танге дека Скопје не личи на ништо...демек негова заслуга. Хах!!

Пробај да најдеш нешто за тоа како се градел Менхетен, и колку пати се заканувале на архитектот во тоа време. :) Таков метод ни треба на нас :)

M

marsovka

Гостин
staj link da vidime сите барав нешто ама неам многу време

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Na kraj ke nemame plostad. Ke bideme edinstven grad bez saglam plostad.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ее, па Кензо Танге феноменално го замислил Скопје, го имам видено и јас тој текст, а имаше и емисија за тоа само не ми текнува на која емисија ја имам видено. Мал Ринг, Голем Ринг, па трте мрте. Си земал типот пари, си ја завршил работата феноменално, ама...требало да се руши мој двор, твоја куќа и нечија вила...

И после 50 години, младината и неуките го пљукаат Кензо Танге дека Скопје не личи на ништо...демек негова заслуга. Хах!!

Пробај да најдеш нешто за тоа како се градел Менхетен, и колку пати се заканувале на архитектот во тоа време. :) Таков метод ни треба на нас :)
Малце и јас офтопик, во интерес на муабетов:
Имам видено слики од макетата на тоа како треба да изгледа Скопје, од Кензо Танге.
Секако, изгледа прекрасно, како што кажа и Џони погоре...
И, како што вели Рајмз, тогаш било време, кога без проблем можело да се национализира, експроприра...ама врските биле јаки...па останало тоа што е...
Па сте виделе ли бре луѓе, патиштава низ државата во рамница, и некои нелогични кривини?
Ова земјиште било на овој, не му го земаме, па патот ќе врти заради него, па се враќаме на трасата...па ова, она...и затоа денес се расправаме за вакви работи.

Член од
23 октомври 2008
Мислења
137
Поени од реакции
9
Ko deca obozavavme da igrame dzamija, pobednik vo igrata e onoj koj prv ke ja srusi dzamijata

Kajgana Shop

На врв Bottom