- Член од
- 31 јануари 2014
- Мислења
- 5.169
- Поени од реакции
- 2.273
Е па тоа е проблемотСериозно мислам дека овој предлог е измислен после седенка у кфана. Зашто нема друго објаснување за тоа колку е лошо осмислен и што е најтрагично што нема да допринесе за зголемување на квалитетот на образованието. Значи јас сум категорично ЗА реформи. На сите ни е јасно дека се потребни. Ама не можеме да ги ставиме круцијалните причини што ни е труло образвонаието под тепих и да промовираме мерка која нема да донесе резултати.
И јас не сакам да учам од слајдови со лош превод од Англиски, не сакам да ги бркам професорите со недели за оцена или потпис, не сакам да седам во амфитеатар каде што има 500 луѓе и нема основни услови за дишење а не за учење. Не сакам да бубам теорија и глупави предмети кои никогаш во животот нема да ми помогнат во работата, не сакам да гледам како луѓе што не знаат таблица множење станаа магистри по економија и седат на директорски фотељи или донесуваат закони. И кажи ми како тоа се ќе ми го реши еден факинг испит на кој ќе ги знам прашањата однапред?
не те обвинувам тебе, нивна грешка е што не го претставија подобро иако рака на срце ова не е некаква реформа што толку ќе засегне некого (иако секогаш после некои вакви најави од 1990 до сега имало незадоволство што е и нормално, нешто ново се случува дополнително испрашување и кој го сака тоа?). Деновиве очекувам да излезат со подобри објаснувања а особено кога ќе има дебата. Знам сега дека ќе речеш каква дебата местено све, сепак у овој случај би требало да е малку подобро пошто ќе бидат присутни еден куп универзитетски професори. Очекувам издржана дебата. За овие реформи не мислам дека се воопшто реформи ова е повеќе као маркетиншки трик као демек пробуваме да направиме нешто. Искрено не се надевам дека ќе сменат нешто пошто како што рече ти образованието е осакатено длабоко од 90 навака. Единствено што мое мислење е дека му нема спас на образованието
кој е паметен ќе си научи сам, ако чека реформи и не знам што ништо нема да дочека. Толку се испревртени работите што не помагаат правни измени туку измени во менталниот склоп на луѓето
Да не ги глеаме црно - бело работите тоа е најбитно....