Ќе се вика, ќе се вика.. како!?

A

AnFem

Гостин
Не е необично, Шекспир уште од 1500-та година го имал.
Леле немојте да ставате странски имиња, стварно не личи со македонски презимиња. Уствари ајде како ви е ќејф така правете, на крај краева ваше си е :)
А што ако му стави македонско име и утре стапи во брак со странски државјанин? Презимињата се менливи, имињата потешко се менуваат, па според тоа, зошто да не биде убаво и оригинално?

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
А што ако му стави македонско име и утре стапи во брак со странски државјанин? Презимињата се менливи, имињата потешко се менуваат, па според тоа, зошто да не биде убаво и оригинално?

Ама кое име е оригинално? Вилијам оригинално е?
Мене прв сигнал за покондуреност на родителот ми е име од типот на Франческа Петкоска.
Не ме тепајте одма, тоа е мое мислење, дозволено ми е ваљда.

A

AnFem

Гостин
Ама кое име е оригинално? Вилијам оригинално е?
Мене прв сигнал за покондуреност на родителот ми е име од типот на Франческа Петкоска.
Не ме тепајте одма, тоа е мое мислење, дозволено ми е ваљда.
А одговара ли Стојна Нилсон, на пример? :icon_lol:

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
А одговара ли Стојна Нилсон, на пример? :icon_lol:

Не одговара. Ама одговара на пример Ана Нилсон, Даниела Нилсон, Елена Нилсон, Соња Нилсон. Не мора да се иде во крајности, одма од Франческа до Стојна :)

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
вака е само кај нас и во Србија
НА НИКОЕ ДРУГО МЕСТО
Не е точно. Овој обичај го има скоро насекаде низ Европа, само најголема масовност има токму на Балканот, низ Македонија, Грција, Бугарија, Србија, Романија итн. Покрај овдека, именувањето на децата по нивните предци од трето колено е многу застапено и во Скандинавија.

Впрочем, можат да се најдат и многу почудни обичаи, каде синот се именува по татко му, па цел живот го викаат Џуниор.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Само не Дуле,Душко. Нервоза ми создава ова име, појма немам оти.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Мене дамла ми е од имиња со че завршеток. Николче, Стојанче, Благојче...ај ко мало, ама маж од 120 кг Николче бе :icon_lol:
Инаку многу сакав да го ставам името на мојата мајка Божица, ама германците ќе ја викаат Бозика и баталив, сега се сите на А буквата и иницијалите им се AS :D
Анастасиа
Александар (во извод е Alexander)
Антониа :love:

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
kazete predlog za ime na masko dete, da ne e samo od novite leo, dino, bruno, sarko i slicno:) sakam retko no ubavo.predlog?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
kazete predlog za ime na masko dete, da ne e samo od novite leo, dino, bruno, sarko i slicno:) sakam retko no ubavo.predlog?
Горазд, Константин, Андон, Адам, Јосиф... :) и ние баравме дома имиња за малово од братучетка ми пред два три месеца кога се роди, овие ни беа у шортлистот :D кажи ако треба уште предлози.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Горазд, Константин, Андон, Адам, Јосиф... :) и ние баравме дома имиња за малово од братучетка ми пред два три месеца кога се роди, овие ни беа у шортлистот :D кажи ако треба уште предлози.
што мислиш за Коста, само Коста, не Костадин, или Константин? дај ми уште некои предлог, интересни се сите?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
што мислиш за Коста, само Коста, не Костадин, или Константин? дај ми уште некои предлог, интересни се сите?
па го крстија Костадин ама Коки си го викаме :D убава верзија е и Коста, посекако подобра од новиве метросексуални имиња :)

освен горенаведените се мислеа и за Симеон, Максим, Михаил, Теодор и уште едно мислам испуштив ама на крај се сведе на првиве што ги пишав и Константин или Костадин и бидна Костадин:) кум да не си? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom