Ќе се вика, ќе се вика.. како!?

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Хм, за машко ми се допаѓаат повеќе имиња, што знам, Ведран, Дарко, Дамјан се добар пример.

За женско си имав смислено име уште пред некоја година, али дечко ми ми ги поремети плановите. :D
Тој ја има машката варијанта од името.
Ако тој е таткото ќе биде ко по него да е крстена, што нема врска, али ајде.
Ако не е, секако нема цел живот името на ќерка ми да ме потсеќа на бившиот. :D

Ми треба ново име за девојче, во секој случај.

R

Rigel Kent

Гостин
Јас сум крстен по дедо ми (од на татко ми страната).

Јас како би ги крстил? Сакам да искористам постоечки, од мое лично големо значење имиња, имиња одамна неискористени, или доста ретки имиња воглавном. Не сакам да носат име кое го имаат уште 500 и кусур души во истото место на живеење (каде и да е тоа во светот).

Ако е/се машко/машки - Дефинитивно еден ќе го носи името на пра-прадедо ми Диего, башка името го обожавам и така и така. Некои други имиња кои сум ги земал в предвид:

Амадо
Балендин/Балентин
Зефир
Игон
Исидор
Јоаким
Калеб
Кастор
Кебријан
Конрад
Корбин
Кордеро
Круно
Кузман
Ловро
Назар
Нестор
Никодим
Олег
Сантијаго
Фран/Франко
Феодор
Халкион

Ако е/се женско/женски - Едното дефинитивно ќе биде крстено Регула или Аполена, тие две имиња се од огромно значење за мене. Останати женски имиња кои сум ги зел в предвид:

Агурна
Алида
Алондра
Амелија
Ариадне
Дарина
Делфина
Едерна
Едина
Елавра/Илора
Естева
Имел
Ируна
Јуна
Киона
Корина
Крисанта
Мејси
Регина
Ферисандра
Фелина
Хедвика

Пред да се нафати некој да трола или критикува :) - Голем дел од имињава звучат како да се измислени - не се. Автентични имиња се. Голем дел од нив се користени на Балканов во минатото, и се старомакедонски имиња, некои датираат и од Античка Македонија. Останатите се словенски, германско-"грчки", или шпанско-баскиски имиња.

You don't like it, fine, don't troll :D.
Баш ми се допаѓаат имињава , прекрасен избор :), инаку јас сум за имиња од подалечни предци (значи не од родители или баби ). Машкото име што си го одбрал според прапрадедо е баш супер Диего.Од женските имиња највеќе ми се допаѓаат Имел , Корина , Мејси и Фелина .

T

Tamora

Гостин
Јас сум за православно :) ќе видиме другата страна како ќе се изјасни ...

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
Јас сум крстен по дедо ми (од на татко ми страната).

Јас како би ги крстил? Сакам да искористам постоечки, од мое лично големо значење имиња, имиња одамна неискористени, или доста ретки имиња воглавном. Не сакам да носат име кое го имаат уште 500 и кусур души во истото место на живеење (каде и да е тоа во светот).

Ако е/се машко/машки - Дефинитивно еден ќе го носи името на пра-прадедо ми Диего, башка името го обожавам и така и така. Некои други имиња кои сум ги земал в предвид:

Амадо
Балендин/Балентин
Зефир
Игон
Исидор
Јоаким
Калеб
Кастор
Кебријан
Конрад
Корбин
Кордеро
Круно
Кузман
Ловро
Назар
Нестор
Никодим
Олег
Сантијаго
Фран/Франко
Феодор
Халкион

Ако е/се женско/женски - Едното дефинитивно ќе биде крстено Регула или Аполена, тие две имиња се од огромно значење за мене. Останати женски имиња кои сум ги зел в предвид:

Агурна
Алида
Алондра
Амелија
Ариадне
Дарина
Делфина
Едерна
Едина
Елавра/Илора
Естева
Имел
Ируна
Јуна
Киона
Корина
Крисанта
Мејси
Регина
Ферисандра
Фелина
Хедвика

Пред да се нафати некој да трола или критикува :) - Голем дел од имињава звучат како да се измислени - не се. Автентични имиња се. Голем дел од нив се користени на Балканов во минатото, и се старомакедонски имиња, некои датираат и од Античка Македонија. Останатите се словенски, германско-"грчки", или шпанско-баскиски имиња.

You don't like it, fine, don't troll :D.
ако се согласи жената на барем едно од овие имиња ја глава ја сечам :icon_lol: ако си муслиман ок, женските имиња одговараат, али ако си православен мора да те потсетам дека пола од женските имиња се муслимански. со мене учеја Алида, Едина, Фелина....турчинки.....

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
ако се согласи жената на барем едно од овие имиња ја глава ја сечам :icon_lol: ако си муслиман ок, женските имиња одговараат, али ако си православен мора да те потсетам дека пола од женските имиња се муслимански. со мене учеја Алида, Едина, Фелина....турчинки.....
Асландур исто да не е муслиманско/турско име? Само затоа што звучи така? А Александар да не е грчко? :D

Ниедно од тие не се муслимански имиња колку што Чарлс е македонско име (макар луѓе го носеле често). Влегле во употреба поради мешање на култури.

Да ти го разбијам митот - Фелина е античко македонско име, некогаш дефинирано и како латинско (Римјаните доста го користеле). Благе везе нема со нешто муслиманско, тоа подоцна влегува кај нив во употреба и останува така. Името асоцира на мачка/како мачка.

Aлида е исто античко-македонско име кое асоцира нешто свето или со крила (како ангел).

Едина е исто македонско, и асоцира на нешто уникатно и ретко (Obviously).

Да разбијам уште еден мит - нема да имам жена. Нити сум православен. Од чисто културолошки пориви сакам одредени имиња и би ги зеле в предвид кога би имал деца (ако би ги имал воопшто), еден ден.

Фала на советите инаку. Поздрав.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Ако е машко ќе се вика Никола или Димитар, може и Даниел, а за женско кое било само да не е Ивана.

Lyn

Член од
29 јануари 2010
Мислења
257
Поени од реакции
619
јас като кума на Corvus викам: Аљоша, Гања, Дарија, Аглаја. :pipi:

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
мори, нели папучар е маж ти?
Оф топик бегаме, Ејсидчоу ќе не кара.
Во однос на темата, апсолутно не! Кај си видела Русин папучар, па и со таков бицепс :love:

Јас сакав децата да ми се викаат Изабела, Анабела, нешто така италијанско, ама фино се најдовте со овој па сега ќе им давате Аљоша, Маљоша без везе имиња.

Lyn

Член од
29 јануари 2010
Мислења
257
Поени од реакции
619
Оф топик бегаме, Ејсидчоу ќе не кара.
Во однос на темата, апсолутно не! Кај си видела Русин папучар, па и со таков бицепс :love:

Јас сакав децата да ми се викаат Изабела, Анабела, нешто така италијанско, ама фино се најдовте со овој па сега ќе им давате Аљоша, Маљоша без везе имиња.
black widow сос бели деца...

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
ако имам девојче. ќе сакам Лејла, пошо сите имаме православни имина да се помодернизираме, ако е машко Божин по татко ми

Kajgana Shop

На врв Bottom