Ќе молчиме или ќе дискутираме

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Pa da krivi sme sekogash nie shto dozvoluvame da ne stavat vo GETO i da ne prinudat za pari i drugi "materijalni pogodnosti" da si ja prodavame sopstvenata drzava.Zamislete kolku bi bilo samo poinaku dokolku ovaa drzava ne beshe GETO i dokolku korumpiranite "glauci" na EU i MZ nema da mozea da ne "lamushkaat" (lazat na mamec) so prikaskite kako shto se otstapki za clenstvo vo NATO i EU proprateno so bezizlezna siromashtija i ogranicena sloboda na dvizenje za obicnite luge.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
ABC напиша:
Omrazata na Makedoncite kon Albancite vo Makedonija ne poteknuva odamna taa e relativno nova pojava i eve jas ke odgovoram otvoreno zoshto i od koga Makedoncite zapocnaa da gi mrazat odnosno da ne gi sakaat Albancite.
Momentot koga se pojavija indicii najprvin za samostalnost na Kosovo beshe onaa "presvrtnica" koga i onie Makedonci koj veruvaa vo "bratstvo i jedinstvo" zapocnaa da gi gledaat rabotite malku porealno.Istovremeno zapocnaa da se plashat za svojata idnina,kako za sebe,taka i za svoite deca.Tokmu tuka e glavniot problem,teritorijalnite apetiti na Albancite napravija da bidat "omrazeni" od sosedite.Znaci ne e bitno kako ne narekuvaat albancite,ke se pravime deka ne sme gi cule onie koj ne narekuvaat FYROMCI,ne e bitno shto ke pishuva na lebot shto se prodava vo Makedonija,ke kupuvame drug leb a toj ke im ostane vo prodavnicite,ne e bitno dali nekoj ke se zanimava so nashata religija zatoa shto nie opstojuvame 2000 godini so taa nasha religija nezavisno od toa dali ni ja priznale ili ne,za nas najbitno e da si go zacuvame i ova parce teritorija shto go imame ostaveno od nashite predci i da ne go izgubime kako Srbite shto prakticno go izgubija Kosovo.Tokmu otuka poteknuva relativno "mladata" omraza kon Albancite dokolku ja gledame realnosta shto site nas ne zacuduva.
AMAN BE ABC.OMRAZATA megju makedoncite i albancite e relatvono nova pojava/?ah pusto tursko sto bi rekol nekoj.ABC ako zatebe nova pojava 50 godini da nekoj ti rovari po zemjata a ti si go prcish vo komunisticka fotelja.samo da ti kazam za informacija uste FILIPII imal problem so ilirite ako se smetaa za potomci za ilirite ,dane zboram za balistite i golema fashisticka albanija misli malku , deka omrazata megju makedoncite i albancite nee od vcera.a makedonci kojstose vo istocna makedonija koj sto nemaa vrska kojse stose albancite toa e druga prikazna.rekov jas albancite i pred 2001 i posle neja se apsolutno isti.rymz moze da kazuva prikaski za mali deca, albancite nemaa dobieno nisto povece so ramkoven dogovor od toa sto go imaja pred.ako si profesionalec i te biva bidi sto sakas i marsovec nema vrska diskriminacija .kolku albanski firmi imaa zaposleni makedonci zatoa sto albancite ednostavno nese strucni ili profesionalci.nema diskriminacija vo pazarno opstestvo i privatizacija.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Filip mozebi imal sitni problemi so Ilirite ama veruvaj deka dokolku gi imal pogolemi ke gi osvoel i nemalo da ima.Od druga strana relativno novi problemi ne se vekovni.Znam samo za problemi so Albancite od pocetokot na 20 ti vek koga prakticno e sozdadena neprirodnata tvorba Albanija koja pri svoeto sozdavanje od hristijanska preminuva vo pretezno islamska zemja i vednash zapocnuva so idejata za sozdavanje na golema Albanija,odnosno ideja za nejzino proshiruvanje koe kako shto gledame denes se ostvaruva preku Kosovo i delovi na Makedonija i Grcija.Mozebi i nie imame zaslugi za toa kako shto imaa i Srbite so svojata infantilna politika i verbata vo "bratstvo i jedinstvo".

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
:) kolku samo nema da ima golema albanija pomegju kosovo i albanija, ama aj, prajte si filmoi

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
rymz напиша:
:) kolku samo nema da ima golema albanija pomegju kosovo i albanija, ama aj, prajte si filmoi
pa nema da ima koj veli deka ce ima? zarem granicata treba da znaci nesto? sto ako ima granoca megju kosovo i albanija?fiktivna sostojba e takva a faktickata kazuva nesto drugo, eden isti narod vo dve razlicni drzavi koj ziteli ziveat na kosovo? kosovari ili albanci?nemora da znaci ako ima granica deka sonot za golema albanija nee ispolnet.siguren sum deka imas gledano najrazlicni karti:) snajderi si krojat:)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
i shto e golema albanija ondak spored tebe? :))))) neli e toa edna golema drzhava ? spored toa shto ti go napisha ondak i zapadna makedonija e del od golema albanija vekje, so ogled na toa deka na zapadna makedonija spored ramkoven sega se zboruva i albanski jazik po opshtinite..., aj malce razjasni si sam sebesi u glavata :)

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
pa vidi :)mene jasnomie odamna.a i tebe mislam nema sto tuka da se lazeme.ke cekame ke vidime da bidem zdravi i zivi do togas:)sega za sega e toa ,si imame ramka.

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
се праќаат сигнали дека сепак нема да добиеме покана за влез во НАТО а како една од главните причини за тоа се наведува „проблемот” со политичкиот дијалог. а се прашувам која ли политичка опција е најподржувана од албанците во Македонија...

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
другарче напиша:
се праќаат сигнали дека сепак нема да добиеме покана за влез во НАТО а како една од главните причини за тоа се наведува „проблемот” со политичкиот дијалог. а се прашувам која ли политичка опција е најподржувана од албанците во Македонија...
cudno pricina za nedobivanje pokana za vlez vo natoe e nemajeto politicki dijalog?a so kogo? nemie jasno koj politicki dogovor? pozicija so opozicija? ili dui so vmro?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
fanatic напиша:
cudno pricina za nedobivanje pokana za vlez vo natoe e nemajeto politicki dijalog?a so kogo? nemie jasno koj politicki dogovor? pozicija so opozicija? ili dui so vmro?
Toa ti e isto kako Bush so Klinton da si se dogovaraat dali ke go napadnat IRAQ ili ke postavat antiraketen shtit vo Makedonija.E sega dokolku takvo neshto se napravi vo SAD toa ke bide slucaj bez presedan i duri togash moze da se bara takva "racka" i od Makedonija.:)

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
fanatic напиша:
„немањето дијалог“ значи нефункционирање на институциите. ако не ни функционираат институциите нема шо да бараме у НАТО

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Fuere ja dupi celata rabota. Covek na severot e toj. Ne ne saka mnogu.
Sto se odnesuva do Ahmeti..mnogu mi e somnitelen nekako. Spionce e....ama ne e za albanskata kauza. Za druga sluzba si raboti momakot.
Na ovakva tema sum komentiral pristrasno. Ne za drugo a zatoa sto me bolese za 2001 godina sto zaginaa makedonci. Kako i da e ovoj pat sum objektiven. Ljube si e zrtveno jagne kako prvo. Ne go predadoa albancite, nasite go odnesoa tamu kade sto e sega. Potocno Brane i negovata bagra.
Makedoncite so albancite vo minatoto nemale nesoglasici ili vojni, duri imalo 3 dogovori vo vreme na srpskata okupacija vo Makedonija kade sto e pisano deka zaedno ke se borat protiv okupatorot. Znaci jas tuka gledam vo minatoto prijatelski odnos. Inaku da potenciram deka togas VMRO so svoite ceti raboti za osloboduvanje na Makedonija na celo so togasniot pretsedatel Todor Aleksandrov i tokmu tie dogovori se pomegu VMRO i albancite.
Za vojnata vo 2001 cvrsto stojam na stavot deka e delo na Srbija i Francija. Albancite bea samo pioni vo celata igra. Kako sto kazav pogore, Ahmeti raboti za druga sluzba i site postapki negovi me vodat kon toa da pomislam deka Ali raport dava vo Belgrad i so samoto toa sto e ima zdruzenie so nekakvi marksisticko-leninisticki idei. Ali toa e dolga diskusija taka da ne bi sakal tuka da se razvie. Ova e za oci vo oci da se razmenat mislenja, stavovi i da se razvie edna kvalitetna diskusija. Vaka...nekoj gresno razbral, pa prefrlil na drugiot i na kraj kljuc na temata.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Немањето диалог е последица или на шиканирање на истиот со крајна намера од едната страна, или едноставно на едно тешко патолошко оглупување како последица на синдромот Изгубена Фотеља.

Фуере не подучува да го следиме Ирскиот пример...само не знам дали има ИРА-овци во власта таму на островот.

Како и да видиш, исто ти се фаќа - За диалог се потребни двајца.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Serpico напиша:
Немањето диалог е последица или на шиканирање на истиот со крајна намера од едната страна, или едноставно на едно тешко патолошко оглупување како последица на синдромот Изгубена Фотеља.

Фуере не подучува да го следиме Ирскиот пример...само не знам дали има ИРА-овци во власта таму на островот.

Како и да видиш, исто ти се фаќа - За диалог се потребни двајца.
Koga Fuere ke gi vidi predstavnicite na Shin Fejn vo parlamentot na Anglija kako si se dogovaraat dali ke i dadat pravo na Shkotska da se "otcepi" togash moze da ocekuva dijalog i vo Makedonija.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
ВМРО напиша:
Fuere ja dupi celata rabota. Covek na severot e toj. Ne ne saka mnogu.

Sto se odnesuva do Ahmeti..mnogu mi e somnitelen nekako. Spionce e....ama ne e za albanskata kauza. Za druga sluzba si raboti momakot.
Na ovakva tema sum komentiral pristrasno. Ne za drugo a zatoa sto me bolese za 2001 godina sto zaginaa makedonci. Kako i da e ovoj pat sum objektiven. Ljube si e zrtveno jagne kako prvo. Ne go predadoa albancite, nasite go odnesoa tamu kade sto e sega. Potocno Brane i negovata bagra.
Makedoncite so albancite vo minatoto nemale nesoglasici ili vojni, duri imalo 3 dogovori vo vreme na srpskata okupacija vo Makedonija kade sto e pisano deka zaedno ke se borat protiv okupatorot. Znaci jas tuka gledam vo minatoto prijatelski odnos. Inaku da potenciram deka togas VMRO so svoite ceti raboti za osloboduvanje na Makedonija na celo so togasniot pretsedatel Todor Aleksandrov i tokmu tie dogovori se pomegu VMRO i albancite.
Za vojnata vo 2001 cvrsto stojam na stavot deka e delo na Srbija i Francija. Albancite bea samo pioni vo celata igra. Kako sto kazav pogore, Ahmeti raboti za druga sluzba i site postapki negovi me vodat kon toa da pomislam deka Ali raport dava vo Belgrad i so samoto toa sto e ima zdruzenie so nekakvi marksisticko-leninisticki idei. Ali toa e dolga diskusija taka da ne bi sakal tuka da se razvie. Ova e za oci vo oci da se razmenat mislenja, stavovi i da se razvie edna kvalitetna diskusija. Vaka...nekoj gresno razbral, pa prefrlil na drugiot i na kraj kljuc na temata.
Super post.
Ne smee da se zaboravi deka Srpskite sluzbi poprilicno gi kontroliraat Uckite.Onolku kolku e mozno,razbira se.Tie go mizeriraat svojot narod na Kosovo,samo za K-AL da izlezat nekakvi.

Nasive so 300 maki vo 2001 skopcaa po nesto,pa najdovme covek sto ce go svitka Ali,no pazi sto se sluci.Vrskata nekoj ni ja pretepaa doma,po sto ja napusti MK.Policija i sud to go tretiraja kako komsiska tepacka,sto i bese,oti tepacite mu bile komsii na vrskava,ama ne kazaa deka tepacite dobile po 5.000 marki da go istepaat komsijata.

Da ne zborvame sto Boris izbrza so toj samitot za granicite.

Mozi do vecer vaka...

Kajgana Shop

На врв Bottom