Ја оправдувате ли пиратеријата?

Ја оправдувате пиратеријата?

• Да

Гласови: 238 70,4%
  • Не

Гласови: 24 7,1%
  • Не, но користам пиратски производи

Гласови: 76 22,5%

• Вкупно гласачи
    338

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
АуРоРа напиша:
Епа истиот тој Симон кога би бил малку пореален за неговите можности и популарноста на класичната музика,би го намалил оригиналот до некоја пристапна цена и неговиот труд нема да падне во вода. Кога еден маестро Тоше си дозволи цена од 15о ден, мислам нема причина никој друг да се филма со оригинал од 600, 700 и 800 ден...
Lele moronshtina na kvadrat - maestro Tose be. a) maestro ne e titula za Pop muzika devojce. Vtoro pred da driblash topka koja e pogolema od tvojata glava, soberi si informacii i ne lupetaj.

Vcera pisav, pa izbrisav, ama sea mi krenavte dzigeri. Koga Simon bi bil porealen -- kolku e CD-to na TrpceSKI vo Makedonija devojce? Ima CD na Simon vo Makedonija? Imashe edno - koe povekje ne se prodava jas ako ne se lazam, i bese izdadeno od nekoj drug, so simfoniski orkestar, znaci ne solo i ne negovo i cenata ne ja odreduva toj.
Vo Makedonija, CD-ata na Simon TrpceSKI gi NEMA!!! Veruvala ti cenitelu na maestra.
Mozebi nekoj stvarno da bese zagrizen za "sirenje na kulturni vrednosti niz masite" ke pokrenese kampanja rabotata na nasite velikani da se prodava i kaj nas. Mozebi ke go kupuvale -- BullSHit. Na Tosko nacionale ke go kupuvate i za 1000 denari. Koj bil Simon. Mi se :pov: Neinformirani pa diskutiraat i iminja vo svoja usta stavaat. Maestro Tose be -- koga on mozel (sekoja cest za Tose, coekot si ima svoj kvalitet - ama ve molam ne u ista liga).

Eve kolku Simon se filma draga:

Simon Trpceski Plays Tchaikovsky, Scriabin, Stravinsky, Prokofiev -
List Price:$7.98 Ova na Amazon.com, za Americki standardi. Simon da ne se filmal.... (aj izracunaj u denari biseru vardarski).
Negovite moznosti -- EMI CLASSICS CD ti e ova pogore. A ko ke razmislam vo Makedonija nikoj ne ni zasluzuva da go vidi, ni za $70 dolari.
Negoviot trud nema da padne u voda ne se sekiraj - ovde leta CD-to, i ona od Rachmaninoff novoto koe se sitka za $17. EMI CLassics draga, ne od studijata na Darko Dimitrov na ne licenciran softver ko sto kazam MOtaro -- EMI CLASSICS. Da ne se filmal.

Ako nekoj u taa skapanica od drzava se filma toa se site tie kvazi umetnici, poserkovci, so dve pesni, tri rala goli gradi, dve mocli u pozadina, i tri plagijati od slageri proizveden vo M2 ili od Dejan Milicevic ko na avtomobilska lenta u fabrikata na ford. Pa ni za 150 denari ne vredat. Znaete kako, neka ima pirati, od se, najvise od kultura i umetnost, posto ko ke razmislam, pa kaj nas i nema sto drugo sem plagijat -- i pirati, ne e toa tolku za softverot mi se cini ko shto nekoj zborese, kolku shto e izrazeno vo kulturata. Sekoja pesna lici na druga, sekoj tekst ist ko drugiot, sekoja ideja kopija na nekoja predhodno slusnata.

Ic da gi nema na Trpceski i Trajanov Cd-ata, grdo ke stojat na izlog anyways, ne se vo taa klasa.

Ajt - ko shto bi rekol eden moj drag prijatel od Slovenija - MARSH NAZAD U 7mi RAZRED!!!

Mi stapnavte na zulj rano na sabajle.

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Го разгоревте муабетот со цените ама не рачунате на една проста математика.

цената од 7 кома нешто долари за цд-то на симон е ок да се шитка у америка каде што само во Њујорк на пример има популација од 20 милиони жители. Каква разлика во куповна моќ а? Збориме само за еден град. Америка ако не се лажам има околу 300 милиони жители. Е па мои драги на толку маса јас моето цд можам и по ДОЛАР да го продавам !

Македонија е нешто друго, од тој аспект неможе да се споредуваат цените колку било на амазон а колку во Македонија. Стандардите не ни се исти, популацијата (куповната моќ) не е иста, и цените тогаш нема да бидат исти. Од тој аспект 50 денари за ЦД и ништо повеќе. А сите тие што се прави уметници (секоја почит кон нив) ако се толку добри знаат каде да си ги прават парите. Во Македонија сигурно не. Ви текнува некој тука да се збогатил чесно и поштено ?

Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Малку не ти држи вода ова. Ај и мерцедес да се продава за цена на југо, пошто толкава е куповната моќ...

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Па јас ако не се лажам постои мерцедес за Западен пазар и мерцедес за Источен пазар. Не да држи него цел свет така функционира пријателче.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
moTaro напиша:
Го разгоревте муабетот со цените ама не рачунате на една проста математика.

цената од 7 кома нешто долари за цд-то на симон е ок да се шитка у америка каде што само во Њујорк на пример има популација од 20 милиони жители. Каква разлика во куповна моќ а? Збориме само за еден град. Америка ако не се лажам има околу 300 милиони жители. Е па мои драги на толку маса јас моето цд можам и по ДОЛАР да го продавам !

Македонија е нешто друго, од тој аспект неможе да се споредуваат цените колку било на амазон а колку во Македонија. Стандардите не ни се исти, популацијата (куповната моќ) не е иста, и цените тогаш нема да бидат исти. Од тој аспект 50 денари за ЦД и ништо повеќе. А сите тие што се прави уметници (секоја почит кон нив) ако се толку добри знаат каде да си ги прават парите. Во Македонија сигурно не. Ви текнува некој тука да се збогатил чесно и поштено ?
Citaj ko shto pisuva. Poentata bese deka (se digal neli, ne bil skromen ko Tose nas); odgovorot e na toa. Negovoto CD vo Amerika se prodava za 350 denari nasi (poeftino od CD-ata na Tosko vo Makedonija, sem poslednoto neli), vo Amerika kade prosek cena na CD e 1200 denari nasi. Gospogjicava gore zboruvase za 700-800-900 denari demek CD-to negovo koe go NEMA vo Makedonija. No ajde, da ne mu vlecam ime povekje vo ovakvi kuloari - Neinformiranost mi cesa uvo, se izvinuvam za reakciite.

Fala za muabetot za pravite umetnici - na mesto. No ne e stvar na zbogatuvanje - stvar na kvalitet e. Jas ne sum videla vo Makedonija kvalitet so prava cena -- Retko toa se slucuva. Sekoja cest na isklucocite.

p.s. 50 denari nikogash kvalitet nikade nema da se prodava i ne treba da se prodava. Bar da e moe jas ne go davam. Bidejki nikoj tebe sigurna sum vo MKD nikogas nema da ti prodade Mercedes u odnos na standardot, pa bil praen i za pazarot u Tunbaktu!

Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
moTaro напиша:
Па јас ако не се лажам постои мерцедес за Западен пазар и мерцедес за Источен пазар. Не да држи него цел свет така функционира пријателче.
Точно така. Колку пари, толку музика. Не е џабе поговорката. Мислиш дека се со ист квалитет? Си се излагал тогаш. Не е оној за источен пазар поевтин без причина. А ти сакаш да се задржи квалитетот - а да се добие на цена. Не оди така.

Не може да биде ЦД-то на Симон, или на Трајанов, исто како ЦД-то на Наташа Беквалац и компанија.

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Јас не користев поенти од наведените постови. Само земав податоци од нив и направив сосема нов поглед. Така што ако поентата е промашена тоа е намерно и само затоа што не е ни пробувано да вадам поента од претходните постови.

Got It? :)

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
spooky напиша:
Точно така. Колку пари, толку музика. Не е џабе поговорката. Мислиш дека се со ист квалитет? Си се излагал тогаш. Не е оној за источен пазар поевтин без причина. А ти сакаш да се задржи квалитетот - а да се добие на цена. Не оди така.

Не може да биде ЦД-то на Симон, или на Трајанов, исто како ЦД-то на Наташа Беквалац и компанија.

Знам дека не се, ама Мерцедес е и тоа и тоа нели? Тоа не можеш да го негираш.
А во врска со тоа дека не може ЦД-то да биде исто од едниот како другиот.. Зашто не може? Тоа е ствар на вкус, тоа е индивидуално, нема сила која што тоа може да го докаже. Односно дали Симон е подобар уметник од некој друг.. Тоа е еден вид дискриминација!
Без разлика дали тој другиот е турбофолкер, или штознам што, не значи дека автоматски поради тоа Симон е подобар.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
moTaro напиша:
Јас не користев поенти од наведените постови. Само земав податоци од нив и направив сосема нов поглед. Така што ако поентата е промашена тоа е намерно и само затоа што не е ни пробувано да вадам поента од претходните постови.

Got It? :)
Ok si e toa, samo sto go izvrte kazanoto i poentata na onie podatoci koi gi koristish. Vadenje od kontekst za drug argument e uzasno pogresno :) barem mene mi e. No ok si.

Jas se iskazav dovolno.

Pozdrav

Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
moTaro напиша:
Без разлика дали тој другиот е турбофолкер, или штознам што, не значи дека автоматски поради тоа Симон е подобар.
I rest my case. За вкусови не се дискутира... ама овде мешаме вкус и невкус.

Ова веќе нема врска со пиратерија, така да ќе ве молам назад на темата. Ако сака некој да дискутира дали е подобар Симон или Тоше, нека отвори друга тема, со задоволство ќе пишуваме.

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
spooky напиша:

Ова веќе нема врска со пиратерија, така да ќе ве молам назад на темата. Ако сака некој да дискутира дали е подобар Симон или Тоше, нека отвори друга тема, со задоволство ќе пишуваме.

I totaly Agree with you.

Скршнавме од правиот пат:) Филозофија е заебана работа, после 3-4 разменети реченици ќе сватиш дека све отишло у q-r*c, и ако нема некој да те запре на крај ќе завршиме со прашањето и сега кој биле подобри Партизаните или Германците :)

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
spooky напиша:

:lud:Nekoi raboti ne se sporeduvaat.

Suma Sumarum -- Piranterija DA! Smeniv mislenje.

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
OBDN напиша:
:lud:Nekoi raboti ne se sporeduvaat.

Suma Sumarum -- Piranterija DA! Smeniv mislenje.

Е тоа ми беше и мене поентата.

Пиратерија - ДА!
Дрога - НЕ БЛАГОДАРАМ !

:music3:

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
piraterija DA
opravduvam pa od kaj be pari sekoj den da daam po 500 600 denari za edno cd e nema toa ke si snimish pesnichinja za 20 denara i gootoo
droga NE blagodaram imam :):)

RaGeAnGeL

KiCk AsS
Член од
23 јануари 2005
Мислења
930
Поени од реакции
7
ti si luda ma...

Zs mislis deka na nekoj mozis da mu objasnis razlika megu Simon i Toshe ko toj od Simon ni S ne znajt..jebo vas Toshe se mavame vgradi ko ke znam so da e....vakvi ko Toshe gi imat eheeeeeeee ali manje bitno

Plagijat ...DA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pa i malce droga ne e na odmet:raz:

Kajgana Shop

На врв Bottom