Ја оправдувате ли пиратеријата?

Ја оправдувате пиратеријата?

• Да

Гласови: 238 70,4%
  • Не

Гласови: 24 7,1%
  • Не, но користам пиратски производи

Гласови: 76 22,5%

• Вкупно гласачи
    338

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Мистичен напиша:
Кикс на столетието, линукс лиценциран софтвер? Ама, колку нешто да лаже Аурорка...
Hmmm... pa imas opcija za proprietory Linux koj kosta pari. Jas kolku sto se razbiram (a ne mnogu), source codo-t na linux e free, shto znaci sekoj moze da go menuva kako saka, shto neznaci deka dobivanjeto na sekoj softver e bezplaten. Free e ama proprietory ako sakash ne ke da e! Mene taka ovie od Red Hat me naucija. Ili me izlazale? Kazuj za da im ucukam eden pesnik u ponedelnik.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
не се фаќај и ти сеа за пичкино влакно, друга беше поентата.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Jas samo prasav.:icon_roll Pickini ic nejkam, ama nikako, zatoa ke si kutam. :pos:

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Немам мислење освен фактот дека секој скржавец (а сите ние сме аспиранти на трошење помалце пари!!!) би направил се за да се довлечка до нешто бесплатно или по помала цена...

Нејсе - ценење на трудот на некој уметник е и самото слушање на неговата музика, уживање во неговиот филм или уметничко дело коешто се пренесува по било кој медиум. Ако пиратеријата беше толку опасно нешто - немаше да постојат ниту видео-рекордери, ниту аудио касети а ниту пак CD/DVD режачи...

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Macedalien напиша:
Нејсе - ценење на трудот на некој уметник е и самото слушање на неговата музика, уживање во неговиот филм или уметничко дело коешто се пренесува по било кој медиум.
Da de, slusaj go na medium (ako go nacekash) zoshto da mu go rezes? Go slusam/ go cenam. Epa fino ondak. Aj od utre sekoj koj ke dojde da pobara pomosh profesionalna od tebe, ne mu naplakjaj za toa, te ceni so samoto toa shto tebe te prasal da mu zavrsis rabota neli? Zoshto da ti plakja? :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
OBDN напиша:
Da de, slusaj go na medium (ako go nacekash) zoshto da mu go rezes? Go slusam/ go cenam. Epa fino ondak. Aj od utre sekoj koj ke dojde da pobara pomosh profesionalna od tebe, ne mu naplakjaj za toa, te ceni so samoto toa shto tebe te prasal da mu zavrsis rabota neli? Zoshto da ti plakja? :)
Дали првпат ќе ми биде :pos: :pos: :pos: :pos:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Па целта на режачот не е само да се штанца и размножува нелегален авторски материјал. Нели?

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
А бе не е ама која е целта наа Видео и Аудио рекордерите - дет’с д поинт :wink:

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Macedalien напиша:
Eden mal milion materijal koj ne e copy-righted ? Sto velish za toa kako varijanta?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Macedalien напиша:
Ех сеа и ти, знам дека ја знаеш целта ама ја тераш водата у твоја бавча. А домашно видео, снимки од телевизија, веселби, свадби, родендени...?

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Macedalien напиша:
Дали првпат ќе ми биде :pos: :pos: :pos: :pos:
Abe i na Tosko ne mu se slucuva retko da deli CD-a bez pari, ne si laskaj :) Baska priznaj deka ti naplakjash u natura :pos:

Wolf Pack

ThE ChieF
Член од
24 јули 2005
Мислења
783
Поени од реакции
5
Ако некој филм, музучко CD или компјутерска игра ви се стварно свига купете го:) зошто да не супортирате артист кој би можел и во иднина да направи нешто што е во ваш стил?

Е сеа ако е пиратеријата изложена како што е во денешно време не е вината во обичните граѓани шо тражат поефтино или без пари да земат некои работи...Слично како и Сателитските сигнали - ох извинете, не знаев дека сигналите ми шетат по кровот на куќата, ај ако краднам у затвор ме пратете. Ма чисти глупости.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
I jas taka velam, suportirate lugje! Mojata poenta vo edna recenica...

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
12.234
Пиратеријата ја подржувам онаму каде што книгата/музиката/уметноста/културата/ не е овозможена кај голем број на граѓани и народи бидејќи е недостапна па единствен начин до просветлување е пиратството. Во тој поглед ја подржувам бидејќи народот треба да се едуцира. Јас лично имам огромни збирки од легални и пиратски изданија, нормално во легалните има поголемо уживање.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Се' додека не почнам да земам добра плата, ич нејќам да чујам за оригинал.. музика, филм, програм - додека може да се најде за малце (100 ден.) или ич пари (нет), не се замарам.. дури и да правам пари преку користење на некој програм (за кој немам лиценца), пак нема да ми текне да го купам. Зошто? WinXP - $200, Photoshop CS2 - $600, Maya Complete 7.0 - $2000 (најевтиниот пакет).. ете затоа. :wink:
И не, не сакам Линукс + Гимп..

Bottom line: Да, ја оправдувам пиратеријата, без разлика на тоа што некој може да се буни :baeh:

Kajgana Shop

На врв Bottom