Јазикот на античките Македонци

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Славјански,

Средновековна форма на словенски е "зарит сја" така да тука се работи за случајност. Така може да се каже дека "рајфл" (пушка, автомат) е македонски збор затоа што убива и во "рај фрла".

Ајде да кажиме случајност.
Следната случајност.
КРЕПИДОМ, основата на Партеонот.
Според тебе овој антички збор дали може со денешниот македонски јазик да го објасниме?
Пази од два збора е создаден, веројатноста дека е случајно е 0,000000001%.
 

Даврентиј

Gromownik
Член од
11 јануари 2009
Мислења
8
Поени од реакции
5
Ајде да кажиме случајност.
Следната случајност.
КРЕПИДОМ, основата на Партеонот.
Според тебе овој антички збор дали може со денешниот македонски јазик да го објасниме?
Пази од два збора е создаден, веројатноста дека е случајно е 0,000000001%.

Повторно станува збор за народна етимологија која често ја среќавам на интернет. “Крепис“ на грчки е “чизма“ додека “дом“(ос) е “дом“, од индоевропско потекло *dhom (cf. латински: домум)
 
Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
33
Хахаха Даврентиј...ме насмеа со постовите.

:pos2:
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Аааа, значи кога велиш се крепиш, ти во суштина велиш се чизмиш.
Има логика.
Ако немаш чизма, нема крепење, бос ќе одиш.
Идеален пример како се прави историја по грчки односно европски терк.

Ајдееее, счизмувајте се сите, со арно со убо да е.

Аааа, значи кога велиш се крепиш, ти во суштина велиш се чизмиш.
Има логика.
Ако немаш чизма нема крепење, бос ќе одиш.
Идеален пример како се прави историја по грчки односно европски терк.

Ајдееее, счизмувајте се сите, со арно со убо да е.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Повторно станува збор за народна етимологија која често ја среќавам на интернет. “Крепис“ на грчки е “чизма“ додека “дом“(ос) е “дом“, од индоевропско потекло *dhom (cf. латински: домум)
Тоа само зборува дека грците ги користат тие зборови. Не значи дека се нивни! Србите мислам дека имаат еден збор за одредени обувки : “крпари“, но мислам дека така некако се викаат и “рекетите“:icon_lol: што се носат на нозе кога се гази во длабок снег.
Зборот Крепи значи, грците го употребиле за одредена намена (чизми, основа, и сл. - а и чизмите се своевидна основа на облеката : “чизмата главата ја крепи, шубарата ја расипува“) и тоа не е никаков доказ дека зборот е изворно нивни. Зборот крепидома го користат и за скалите, кои нели се крепат на домот. И што треба уште за да те разувери? Зборот Дом е широко распространет (од санскрит па се до Англија како home) па и тоа не е доказ за наводниот грчки карактер на овој збор.
А, народна етимологија најмногу користат грците, токму поради тоа што не можат да си ги објаснат значењата и етимологиите на “нивните“ зборови. И тоа не започнало сега туку многу одамна, при нивното доселување на овие простори кога домородните зборови се обиделе да си ги претстават како свои и да си ги објаснат. Тоа се вика Interpretatio Graeka - грчка интерпретација, грчко толкување. (прости ако не го напишав коректно латинскиот израз, одамна беше кога го учев). Затоа и фараонот Куфу го викале Кеопс - и ред други работи. Со таа своја интерпретација тие не прекинале до ден денешен.
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Кариес,
Дали можеби “Александар“ “Филип“ “Дариј“ “Македонија“....се само грчки толкувања?
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Кариес,
Дали можеби “Александар“ “Филип“ “Дариј“ “Македонија“....се само грчки толкувања?
Дали твоето име е грчко толкување? Може само начинот на изговарање да е различен. Грците на се додаваат с на крајот, а другото е начин на читање. Кога го споменав Кеопс, во неговото име Куфу напишано со македонски букви, буквата Ф на грците им личи како нивната “пс“, па го добиваме на тој начин името Купсу (слично на купус:vozbud:), од кое Купсу до Кеопсу и Кеопс е само мал чекор... (слично на играта “расипан телефон“).
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
222
Поени од реакции
193
Ми беше напоменато дека темата што ја отворирив била дупла со https://forum.kajgana.com/threads/Јазикот-на-античките-Македонци.10275/page-2#post-1578174 но претпочитам овде да ја продолжиме дискусијата.

ВО РЕД, КОПИ ПАСТЕ -Јазикот на античките Македонци

Еден Грк на форум ми напиша дека Страбон имал напишано дека Македонија е Грција. Решив да го побарам тој дел, го најдов тоа и следната реченица ме заголица. Ова е тоа:
indeed Macedonia is part from Greece. Following,however,the natural caracter of the country and its form, we have determined to separate from Greece, and to unite it with Thrace….. 505(9) -линк до книгата подоле

Кои биле овие Тракијци? Тука мислам на Тракијците за време на Херодот, а не на Тракијската провинција или темата за време на „Византија“. Херодот таа Тракија ја нарекува „најнаселена област после Индија“. На нет налетав на една мапа:Точноста на мапата може да се потврди и преку Страбон:


https://books.google.mk/books?id=K_...zEFI6Pswbgg4CQBw#v=onepage&q=thracian&f=false

453 The Greeks indeed considered the Getae to be Thracians … Even the Phrygians themselves are the same as Briges, a people of Thrace, as also are Mygdone…....Sarmatians=Thracians 466(10)Tracian language =Mysian =Getae.... 468-13Dacian language is same with Getae…… (496)Peones= Thracians…………506the Pieres who were Thracians inhabited Pierea and parts of Olympus,,,,, 510(25)…Briges,Thracian nation some of whome passed over to Asia and were called by another name, Phrygians,…… 514(40) As the Paenismus, or singing of the Thracian PEAN….

Како Тракијци од Страбон биле опишани Сарматите кои живееле на територија на денешна Полска, дел од Русија, Чешка (горе,доле +/-), а Гетите биле под Сарматите а над Балканот (кој сака да си го потврди наведенето,може да погледне и на мапите на Помпониус Мелаhttps://en.wikipedia.org/wiki/Pomponius_Mela
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bd/Karte_Pomponius_Mela.jpg)На Балканот и Мала Азија како Траки од Страбон се наведени Бригите, Фригите, Магдоните, Мизите, Пејоните, Даките, Медите, народот од Пиреа и Олимп....Бригите и Магдоните биле јадрото на античките Македонци и биле Тракијци.Е сега кои биле овие Тракијци и каков јазик зборувале? Дали тоа бил народот што подоцна ги нарекуваат Словени? Дали тие го говореле јазикот од кој подоцна произлегол Стариот Црковно Словенски јазик?

-Во книгата од Страбо е даден еден Тракијскиот збор, ПЕАН со значење пеење:
As the Paenismus, or singing of the Thracian PEAN….514(40)Ај да ги погледнеме Тракијске богови:

-A SKLEP IOS ------ (Ј)A SKLEPA – Тракијски бог на исцелувањето
https://en.wikipedia.org/wiki/Asclepius
-ORPHEY ----------- ORO , PEJ(Y) Тракијски бог на играњето и пеењето
-PROMETHEY(J) про мете-исчисти
-KERBER (Cerberus) KER(куче) BERE(бере глави, луѓе) куче чувар на подземјето
-BENDIS ------ Тракијска божица на месечината и ловот (bendisa)
-SEMELE ----- божицата мајка земја (Phrygian 'Zemelo') (Zemja)
-ZALMOXIS бог на подземјето (жално)
-DERZELAS (also "Darzalas") бог на здравјето и виталноста.--------држале, држи

-“Dionysus, the god of wine, grape harvest, and pleasure was originally of Thracian origin (Herodotus, History, 2:49, 52, 143-146). In ancient Macedonia, he was a very important figure in the Macedonian pantheon. According to Heschiyus, he was named Λειβηνος/Leivinos in ancient Macedonian.

https://www.facebook.com/2180482450...8245000142/404455356359429/?type=3&permPage=1
Дионис ,Тракијскиот бог всушност бил Лејвинос

-LYSSA was the goddess or daimona (spirit) of rage, fury, raging madness, frenzy, and, in animals, of the madness of rabies. The Athenians spelt her name Lytta.
Lytta-Luta(Лута)-angry
Луса од Атињаните била спелувана Лута, божица на лутината и бесот-Што да кажеме за термините за основата од Пантенонот -Крепидома и кровот Тимпанон (тимба)
https://en.wikipedia.org/wiki/Crepidoma
За Плато страни зборови за „Грците“ биле:
poreuesthai (poreuesthai)= прошетај
Arete = Арните (good ones- добрите)
Kakia = кака (ugliness, lack of beauty-ружно, недостаток од убавина )
Aporia – напор
Cherdos(kerdos) =ќердоса, ја ќари

Уште некои зборови што немаат корен во Коинето:

Ова со фалангата е навистина интересно:
The (ancient) Macedonian infantry

The most prestigious of the mounted troops were the hetairoi or companions.
In addition to the shock troopers of the hetairoi a small number of light cavalrymen designated prodromoi or scouts
Beside the cavalry mentioned above there were also infantry units that were recruited in Macedonia. Amongst these the most important were the pezhetairoi or foot companions, of which some were also given the mysterious title of asthetairoi.
In addition to the pezhetairoi existed an elite formation of hypaspistai or shieldbearers. hypaspistai were more likely to carry lighter arms and equipment
http://members.tripod.com/~S_van_Dorst/Alexander.html


антички Македонски - Македонски
hetairoi - cheta heroi
prodromoi- drum-izvidnici (прашинари)
pezhetairoi –pesh cheta heroi- foot squad heroes
asthetairoi-jas cheta heroj (haha, epten heroј)
hypaspistai - kup spishti (Ваше мислење за купа-конус?)

-Ancient Macedonians had the word tshelniku in times of war, as a military leader. чело/chelo, meaning forehead. Word tshelnik/челник/chelnik kept the same meaning today.
https://www.facebook.com/ancientmac...41828.701711743208078/704832599562659/?type=3


-“The ancient Macedonians were famous for using the sarissa, a 16 ft. to 20 ft. spear as part of their phalanx. The word was "foreign" to Greeks and cannot be explained using Greek linguistics. It is important to note that in ancient Greek z's were often written as s's to make foreign words more Hellenic. Take for example the ancient Thracian goddess of the earth, Zemela, whose name was written in Greek as Semela.

If sarrisa is actually "zarissa", its pronunciation is similar to the modern say reflexive verb зари се/zari se, meaning to pierce or to thrust into. “


- ζακελτίδες (zakeltides)

According to Amerias, this was the ancient Macedonian word for "turnip" or "cabbage." According to Dr. Otto Hoffmann, it is cognate to the Brygian word "ζέλκια (zelkia)" or "ζέλκεια (zelkeia)" and the old Slavic word "злак' (zlakă)" meaning "cabbage."

Source: Hoffmann, Otto; Die Makedonen, ihre Sprache und ihr Volkstrum; p. 8
Zelka(зелка)= cabbage


-Άκρουνοι (Akrounoi)

According to Hesychius, this was the Macedonian word for "edge, extremity." It is found in the modern Slavic languages as "Крајни (Krayni)" and the dialectic "Крајон (Krayon)" meaning "at the edge," showing that the word is nearly unchanged from its archaic form.


-Γοτάν/Gotan
According to Hesychius Glossary, this was the Ancient Macedonian word for "Прасе/Prase" or "Cвиња/Svinya" This is not cognate to the modern, official words for "Pig." But, it should be noted that in Dialectic Macedonian, many people (primarily in villages) use the word "Гуде/Gude" for pig.

-Ιζελα/Izela
Ancient Macedonian word for the week: Ιζελα/Izela
According to Heschiyus' Glossary, this was the Ancient Macedonian word for Желба/Zhelba (wish). However, we know that the Greeks do not have a method for writing the letter Ж/Zh, so it is more than likely Heschiyus used the Ιζ/Iz to represent Ж/Zh. The only similar ancient dialectal Greek word that meant the same was Ζελε/Zele, while the modern Greek word for "wish" is Eπιθυμία/Epithimia.


-According to Heschiyus, the ancient Macedonians had the word γαρκαν/garkan with the meaning of "a rod, wand, stick,". In modern day Macedonian and other Slavic languages, the word гранка/ granka,grana exists, meaning "stick, branch".


Би сакал да напоменам дека политиката нема врска со историјата и би сакал така да остане. Ова е форум за историја. Верувајте ми, да беше збор или два, да беше случајност јас прв
 
Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
На Балканот и Мала Азија како Траки од Страбон се наведени Бригите, Фригите, Магдоните, Мизите, Пејоните, Даките, Медите, народот од Пиреа и Олимп....Бригите и Магдоните биле јадрото на античките Македонци и биле Тракијци.
Овие не се Тракиски племиња.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Според кого? Сум посочил страници во книгата на Страбон каде сите овие се наведени како Траки.
Страбон и било кој друг ако ги навел како Траки тоа незначи дека се Траки.
Останатите историски извори и археологијата велат друго.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
222
Поени од реакции
193
Страбон и било кој друг ако ги навел како Траки тоа незначи дека се Траки.
Останатите историски извори и археологијата велат друго.
Кои останати извори? Ова се само твои зорови, давај линкови.

Еве вака:

Yulia Ustinova

Ben Gurion University of the Negev, General History, Faculty Member | Ancient History

I was born in Leningrad (now St. Petersburg) in Russia, and received my Ph.D. degree from the Leningrad Branch of the Institute of Archaeology of the Academy of Sciences of the USSR in 1988. In 1990 I immigrated to Israel. My research focuses on ancient Greek religion and its role within the society. ,In addition to historical written and archaeological sources, I make use of a multidisciplinary approach based on the application of results of cognitive neuroscience, anthropology, and sociology to the interpretation of historical phenomena.

Ова е линк до нејзиниот труд
http://www.institutarheologie-istoriaarteicj.ro/Articole/eph-XIV-XV-03.pdf

Бидејќи знам колку си мрзлив да читаш ти издвоив две слики(и тие ако ги прочиташ е ОК)
Greeks can’t distinguish between Thracians, Getians, Scythians, Mysians , Sarmatians and other local people,


Ајдеееее, па за ова веќе е пишувано и кај нас:


“Грците исто така не разликуваа словенцките народности и сите словени, особено тоi дел од ниф, шчо им причини наi големи неприiатности и се наог'аше во турцко време под нивната опека, они го презираа и го велеа со презреното за ниф име „бугари.
„хондрокефалос".". ….” K.P.Misirkov (1874-1926)
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Кои останати извори? Ова се само твои зорови, давај линкови.
Хомер, Херодот - за почеток.

Yulia Ustinova

Ben Gurion University of the Negev, General History, Faculty Member | Ancient History

I was born in Leningrad (now St. Petersburg) in Russia, and received my Ph.D. degree from the Leningrad Branch of the Institute of Archaeology of the Academy of Sciences of the USSR in 1988. In 1990 I immigrated to Israel. My research focuses on ancient Greek religion and its role within the society. ,In addition to historical written and archaeological sources, I make use of a multidisciplinary approach based on the application of results of cognitive neuroscience, anthropology, and sociology to the interpretation of historical phenomena.

Ова е линк до нејзиниот труд
http://www.institutarheologie-istoriaarteicj.ro/Articole/eph-XIV-XV-03.pdf
Ништо конкретно, статија за познаствата на Грците за Тракиските и Сарматските шамани и сл. - нема врска со темата.

Greeks can’t distinguish between Thracians, Getians, Scythians, Mysians , Sarmatians and other local people,


Ајдеееее, па за ова веќе е пишувано и кај нас:


“Грците исто така не разликуваа словенцките народности и сите словени, особено тоi дел од ниф, шчо им причини наi големи неприiатности и се наог'аше во турцко време под нивната опека, они го презираа и го велеа со презреното за ниф име „бугари.
„хондрокефалос".". ….” K.P.Misirkov (1874-1926)
Ако не разликувале не значи дека се исти.


Него ти кажи ми; како се реконструира изумрен јазик ?
 
Последно уредено:
Член од
7 октомври 2008
Мислења
222
Поени од реакции
193
Хомер, Херодот - за почеток.
Имат, ама немит кој да читаНишто конкретно, статија за познаствата на Грците за Тракиските и Сарматските шамани и сл. - нема врска со темата.Ако не разликувале не значи дека се исти.
А да прочиташ малку
466(10)Tracian language =Mysian =Getae.... 468-13Dacian language is same with Getae……
Него ти кажи ми; како се реконструира изумрен јазик ?
По зборови, имаш едно чудо. Ако бараш Војна и Мир или Тихиот Дон, немат. Сигурно не по черепи.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Имат, ама немит кој да чита

А да прочиташ малку
466(10)Tracian language =Mysian =Getae.... 468-13Dacian language is same with Getae……


По зборови, имаш едно чудо. Ако бараш Војна и Мир или Тихиот Дон, немат. Сигурно не по черепи.
Гети?
Збунет си бајаги.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom