ЈСП - случки, прашања, дискусии

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.000
Поени од реакции
12.584
Гајле ми е кога си се качила, треба да имаш малце култура и да знаеш како се седи а не како ќе ти текне. Убаво пиша Ilumious дека истите фаци најчесто те гледаат попреку што си ги дигнал или пак што ми се има случено да ми рече па прескокни ме и помини ко божем кенгур сум јас :D

Само на Балканов луѓево мислат дека ако си купил што сакаш можеш да правиш.
Култура...не знаев дека седењето на тоа седиште е знак на некултура! Пу јазак, а моите дома ме воспитуваа како културно дете! Како ли сега ќе се појавам пред нив, што ќе им кажам? Мамо, тато, јас сторив грев, седев на надворешното седиште во автобус! Ау! Со кој образ ќе се појавам пред нив? Толку години се трудев да ја заслужам нивната доверба, и сега вака??

Ако сум купила карта можам да седам КАЈ САКАМ. Ако си прост и ти е страм да прашаш, стој, не ми смета.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Добро де, може некој седи на надворешното седиште затоа што не може да го збере. Еве јас, секогаш седам на надворешните седишта, иако најдобро е кога ќе најдам од тие единечните на крајот на автобусот.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.887
Утре е денот, кога ќе се распостелат со тоа ќесите од пазар пола автобус ќе зафатат.

М

Мартин`

Гостин
Култура...не знаев дека седењето на тоа седиште е знак на некултура! Пу јазак, а моите дома ме воспитуваа како културно дете! Како ли сега ќе се појавам пред нив, што ќе им кажам? Мамо, тато, јас сторив грев, седев на надворешното седиште во автобус! Ау! Со кој образ ќе се појавам пред нив? Толку години се трудев да ја заслужам нивната доверба, и сега вака??

Ако сум купила карта можам да седам КАЈ САКАМ. Ако си прост и ти е страм да прашаш, стој, не ми смета.
Првиот дел ти е многу “смешен“ мора да признаам :facepalm:

И како второ јас ти зборувам за култура дека немаш со само тоа што седиш така, не реков дека не смееш да седнеш некаде има разлика! И читај погоре дека 100 пати пишав дека мене не ми е срам да прашам не ми извртувај зборови. И трето јас зборувам генерално за повеќето од луѓето што седнуваат така не за тебе, има идиоти што не им текнува да се померат без да им речеш.. прават гримаси или те тераат да “прескокнуваш“.

W

Werther

Гостин
Јас сакам да си го поздравам шофетот од 50ка затоа што секое утро ми го разубавува со песните:Врана коња јавам јас и Абре Донке абер дојде. :ROFLMAO:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.000
Поени од реакции
12.584
Првиот дел ти е многу “смешен“ мора да признаам :facepalm:

И како второ јас ти зборувам за култура дека немаш со само тоа што седиш така, не реков дека не смееш да седнеш некаде има разлика! И читај погоре дека 100 пати пишав дека мене не ми е срам да прашам не ми извртувај зборови. И трето јас зборувам генерално за повеќето од луѓето што седнуваат така не за тебе, има идиоти што не им текнува да се померат без да им речеш.. прават гримаси или те тераат да “прескокнуваш“.
Лелеее знам, кажи. rofl!
Од тоа што јас имам приметено, а скоро секој ден се возам со автобус, е дека ниту им е срам на луѓето да прашаат дали можат да седнат, ниту па дека некој врти очи и те тера да прескокнуваш.
А извини, немам култура ако на некој не му се поместам за да седне на седиштето до мене. Фактот што седам на тоа седиште не ме прави некултурна.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Ќе убијам некој пензионер жими мајка. Очигледно староста им го зима паметот целосно... Толку да се безчувствителни, да немаат ниту грам осет... покварени луѓе. Генерализирам, ама у пичку матер веќе од нив. Немораат и во најголемите гужви да бидат главни фаци во автобусите... темава ни стана како што на нив им е Бумбар или Здраво Македонијо. Да си се пожалат и слободно да исплукаат се што им смета. :pos:

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.982
Чудно денеска уште никој не се пожалил на темава од пензионерите :LOL:

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Ме нервира кога возачот или ползи, или се трка како на рели.

Со пензионерите немам проблем, редовно им отстапувам место, но вчера баш се испокарав со една +40 тетка која не сакаше ни да се потруди да најде слободно седиште (а имаше, кога влезе), туку ми се прилепи и најбезобразно запна да станам. Културно ја одбив, бидејќи чекав автобус 40 минути, сум си платила карта, а госпожата ако толку сака да седне, другпат нека си дојде меѓу првите. Тие кои се однесуваат како да секој е ДОЛЖЕН да им стане (а не се пензионери, ниту изнемоштени, или болни лица), не можам да ги поднесам, и не им станувам. Не е проблем во местото, колку во невидената ароганција на полуписмени луѓе кои немаат ни основна култура, а бусот им е главна локација за да се курчат.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Чудно денеска уште никој не се пожалил на темава од пензионерите :LOL:
Вчера се качив малце покасно во бус накај 5, ги одбегнав, ќути :D

Него што им е финтава на контролориве бе? Во петокот мислам беше, влагам во 22ка, контролор застанал онаму кај од трите седишта најдесното и кој како влези - карта, карта, тебе камо карта? Да не заборавам да напоменам дека стариве беа напиздени што го држеше тоа слободно место и цело време му викаа "ај ти млад си тргни се од таму да седнеме, не се важи на работа си" :pos:
После фаќам двојка и влагам а носев пакет во раце и чудо и таму да ти имало контрола и откај шоферот слушам некој " девојче карта камо????" Чекај бре да го симнам пакетов ќе ти покажам слободна :tapp: не знам зашто се станати вакви ко полицајци.

Исто така да не ја заборавиме нивната најнова "лето - есен" колекција со тие елеците плави, како од градилиште искочени :pos:

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Најнова вест, добивме ЈСП администрација :LOL: Од денешен Вечер.

ЦЕЛА АДМИНИСТРАЦИЈА НА ЈСП НА ПРИВРЕМЕНА РАБОТА ВО АВТОБУС

Госпоѓи на високи штикли ќе контролираат диви патници!

Од јавното претпријатие велат дека причината поради која се ангажирани сите вработени е за да се зголеми наплатата во претпријатието бидејќи трошоците пораснале

Удобното канцелариско столче вработените во Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП) од неодамна го заменија и со работа на терен и тоа како контролори во градските автобуси. Освен за администрацијата, одлуката привремено да работат како контролори донесена пред неколку недели важи и за одржувачите на гаражи како и за сиот останат персонал задолжен за автобусите.
Менаџментот ги задолжи сите жени вработени во ЈСП без разлика дали се администрација или работат друга работа, четири часа во еден работен ден во неделата да излезат на терен во контрола. За мажите пак е предвидено осум часа неделно или еден цел работен ден да бидат и контролори. Сите тие кога наместо во канцеларија заминуваат на терен со себе за идентификација носат и беџови. Од јавното претпријатие велат дека причината поради која се ангажирани сите вработени е за да се зголеми наплатата во претпријатието бидејќи трошоците пораснале.
- За прв пат и администрацијата се вклучува во контролата во градските автобуси. Повеќето од вработените оваа задача ја прифатија позитивно поради тоа што ќе излезат од затворениот простор. Оваа мерка се презеде со цел да се зголеми наплатата бидејки не секогаш патниците плаќаат карта - посочи директорот на ЈСП, Мишо Николов.
Голем дел од граѓаните кои уредно си плаќаат билет во државните автобуси се жалат дека се создаваат големи гужви, а многу од граѓаните избегнуваат да плаќаат за автобуска карта. Особено како што раскажуваат патниците тоа се случувало за време на најголемите гужви кога во вторник и петок освен средношколците бесплатно се возат и пензионерите. Имено, голем дел од повозрасните граѓани иако немаат наполнето 62 години за жени и 64 за мажи што е услов за да се возат бесплатно ја користа гужвата и се провлекуваат и тие без карти. Токму поради гужвите пак ЈСП изгуби и дел од патниците кои редовно си плаќаа карта. Дел од нив се одлучија да се возат со приватниот автобуски превоз бидејќи освен што нема гужви, може да се дојде до столче за седење. Од друга страна пак повозрасните граѓани се поретко се возат со приватните автобуси поради што и приватниот сектор се жали на загуби.
За да преживее, пак, ЈСП, Градот секоја година му доделува субвенции. Само за гратис-возењето на пензионерите од оваа сабота Градот ќе го субвенционира јавното претпријатие со нови 10 милиони денари. Поради економскиот стандард на граѓаните за жени над 62 години и мажи над 64 години од 2010 години е воведено бесплатно возење и од тогаш почнува драстично да се намалува дневниот промет на фирмата. Во 2008 година јавниот превоз Градот го субвенционирал со 140 милиони денари, во 2009 со 80 милиони денари, а 2010 година 60 милиони денари. Субвенциите повторно пораснале лани на 120 милиони денари, а за годинава Градот од буџетот за бесплатното возење на пензионерите и учениците ќе издвои 165 милиони денари. (С.М.)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ете зошто се понашале ко Гестапо со мојот пример :pos:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
За прв пат и администрацијата се вклучува во контролата во градските автобуси. Повеќето од вработените оваа задача ја прифатија позитивно поради тоа што ќе излезат од затворениот простор. Оваа мерка се презеде со цел да се зголеми наплатата бидејки не секогаш патниците плаќаат карта - посочи директорот на ЈСП, Мишо Николов..
ех, позитивно. Лани тие што реагираа негативно фино ги изрендаа и плус ги казнија од плата. Ај нека иде тој Мишо нека се тепа со секакви будали колку ќе се радува. У ствари што се чудам, ова Вечер го пишува :facepalm:

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Вчера како што сум се изнервирал,мислам дека никогаш нема,ама како викаат,никогаш не вели никогаш.

Се качуем у двокатна двојка кај соборна,кога стапнувам во автобус што да видам и мириснам,лешови го зафатиле цел автобус,смрдат на полуумрено,среќа јас што дуксер носев,го ставив преку нос и така најдов слободно место,седнав.За две станици се качуваат нова тура “средношколци“,една средношколка со бастунче во рака,одвај се движи по улица,шоферот ја чекаше буквално цели 5 минути да го стигне автобусот.Ај се качи што се качи,му отиде одма на шоферот и почна да се расправа зошто НЕ ОТИШОЛ СО АВТОБУСОТ ПОНАЗАД ЗА ДА НЕ СЕ МАЧЕЛА ВАМПИРКАТА БЕ ?!?!?! :eek:
Каде бееее,кадееееее со тој памет,да не сакаш и во раце да те дигне и со сокче да те понуди.
После тоа,следна станица се качуе уште една таква средношколка,ама овој пат имаше “дебата“ за нестанување од место.
Немаше каде да седне,се фати за предната врата и не се мрда од таму,закована како статуа.Шоферот и вика тргни се,вратат свирка или што ти јас знам,не можам да тргнам,оваа инает невиден,не,не се тргам од тука,нека ми стане некој да седнам :pos:
И стана еден постар човек преполн со кеси од пазарење,во една од кесите имаше свежа риба,смрди труе корне.
Абе смрт за возење низ автобуси е вторник и петок,следен пат со гас маска ќе влезам,со заштитно оддело од радијација и со нончаки ќе влезам,штом тие може со бастуни да влагаат,јас така ќе влезам,а ништо чудно да има и исфрлања од автобус.Ова е веќе претеризам што го прават.
Јас стандард на никого не станувам во автобус во вторник и петок од чист инает,преку глава ми се.

Стари стари,ама кога станува збор за карање,фаќање место во автобус тогаш им доаѓа некоја фантомска сила налик Хулк и тогаш се најјаки. :facepalm:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Ме нервира што се многу тесни, само за кинези. За регуларен превоз вакви автобуси не се. Само дуплите и саносите. ЈСП многу утнаа со овие алтобуси. А утре е петок :facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom