Ѕвезда на тапет (Вес Андерсон)

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Гај Ричи... нема многу што да се коментира, јас мислам.
Просечен режисер со голема среќа. Ништо повеќе.
Иако и мене ми се допаѓа Шерлок Холмс.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.347
Одамна сакав да коментирам на темава... Гај Ричи, би кажал два три збора за него што би се совпаднале со погорните постови. Само со еден исклучок, што Гај Ричи мене не ми е ниту просечен режисер, туку потпросечен.
Можеби затоа што сите филмови му се горе - долу исти. Го гледав Snatch многу одамна и колку што се сеќавам не ми остави лош впечаток. После ги гледав Lock, stock... и Revolver и како да изгледав исти филмови.
Не сакам премногу "кул" филмови. Филмовите на Тарантино се кул, ама во умерена доза и затоа ми се свиѓаат едно 100тина пати повеќе (ако смеам да споредам), филмовите на Гај Ричи ми изгледаат како ултра кул што ги прави напорни за мене. Не сакам толку опуштени филмови, една приказна исплетена во 10 вица. Сакам таков стил, ама умерен. Овие ми беа премногу. Не дека филмовите му се катастрофа... напротив, ама во моментов можам да се сетам на едно 20 подобри режисери.

Шерлок Холмс сум го гледал и ми беше добар, ама пак кога ќе го споредам со постарите верзии на Шерлок, оваа новава ми изгледа како жена со 10 кила шминка. Едноставно не е тоа тоа.. Ни глумците што ги одбрал не можам да ги замислам како Шерлок и Вотсон. Можеби затоа што одамна сум добил различна претстава за нив. Рокенрола не сум го гледал уште, ама што знам... ни во блиска иднина не би го гледал. Мислам дека типов пола од "славата" треба да и ја препише на Мадона... Или едноставно е роден под среќна ѕвезда.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.347
Прво се мислев за еден актер, па не знам од која причина добив идеја за еден друг, многу подискутабилен од првиот во секој поглед. Па предлагам следната дискусија на темава да биде за Том Круз.
На форумов често пати сме го ругале и уште почесто е споменуван во темите како еден од најпреценетите актери на сите времиња.
Морам да признам дека после долго прегледување на неговите улоги повторно и повторно... сфатив дека го обожавам човеков. Мислам дека врвот на неговата кариера ја достигнува во Magnolia и Eyes Wide Shut. Овде морам да го спомнам и Џери Мегвајер, маестрално одглумен карактер...

Сепак мислам дека Том Круз има направено многу промашувања кога станува збор за бирање на улогите. Еден од примерите е Knight and Day, според мене катастрофален филм... како ли само прифатил да игра во него?
Пол Томас Андерсон за улогата во Магнолија го одбрал откако се појавил на сетот на снимањето на Очи широко затворени.... И за мене, една од најдобрите сцени некогаш (кој не го гледал Magnolia нека не ја гледа сцената и нека го стави на спуштање во моментов)

Сценава е.... неверојатна!!! Особено вториот дел кога почнува музиката (споен е клипот од две разделени сцени, затоа е сецкањето).
Мислам дека и улогата во Очи широко затворени не можеше друг актер да ја одглуми толку перфектно.

Што мислите? Преценат, потценат? Го сакате... не го сакате? Омилен негов филм, најнеомилен негов филм... и се во врска со него, сега! :icon_lol:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Knight and Day јас го доживеав како пародија на акциони филмови како Salt на пример. Ако го гледаш како таков може да ти се допадне, мене ми беше јако кога се џиткаше врз колите и кажуваше вицови :)

Иначе еден од моите омилени актери, нека го хејта кој колку сака, ама јас го гледам 20 години и одигра некои навистина одлични улоги, од кои омилена ми е во A Few Good Men. И онака никој не го хејташе додека не почна со сциентологијата, после се запалија сите, демек другите опции се нормални само сциентолозите биле нетокму. Го линчуваа медиумите.

Она што не ме бендисува е како што влегува во години бира погрешни улоги, треба да се сврти повеќе на драма и сериозни филмови како што тоа полека полека го прави Бред Пит. Доста веќе со Mission Imposible, знам дека е продуктивно ама сепак...

Ќе пишам пак на темава ова само на кратко.

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
За Том Круз имам поделени мислења.

Од една страна сметам дека е квалитетен глумец, кој кога-тогаш ќе мора (заслужено) да се закити со Оскар, пред се' поради богатата тридецениска кариера и феноменалната глума во Jerry Maguire, Eyes Wide Shut, па дури и во The Last Samurai. Исто сметам дека е потценет поради скандалите со Скиентологијата и скакањето по каучи кај Опра и затоа многу луѓе не го сфаќаат сериозно.

Од друга страна, сметам дека е редно време да порасне и да престане да ги глуми истите улоги. Првиот филм Mission Impossible излезе кога тој имаше 35 години, а еве сега, после 15 години, уште го форсира истиот стил. Да не ги заборавам и промашувањата од типот на Knight and Day и Vanilla Sky (самиот е главен виновник за лошиот римејк на феноменалниот Abre los Ojos). За разлика од некои други актери, како на пример Де Ниро, Пачино, па дури и Анџелина Џоли, тој како да не е подготвен да еволуира. После 30 години, би сакал да видам нешто поинакво од него, во вид на сценарио, или режија.

Ете тоа е моето мислење. Сепак ќе го гледам Mission Impossible 4 бидејќи ми кажаа дека сцената со Бурџ Калифа била многу добра.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Моја категоризација на негови филмови (не улоги):

Добри филмови: Risky Bussiness, Top Gun, The Color of Money, Rain Man, Born on the Fourth of July, Days of Thunder, Far and Away, A Few Good Men, The Firm, Interview with the vampire, Jerrry Maguire, Magnolia, The Last Samurai, Collateral.

Средно/жалосно: Coctail, Valkyrie, Knight and Day, Mission Imposible, Minority Report, Eyes Wide Shut

Лоши филмови: Tropic Thunder, War of the Worlds, Vanila Sky (иако лично го сакам филмот факт е дека е лошо направен)

Mission како просек зошто ме мрзи да ги расфрлам деловите нагоре/надолу.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Кога авторката на „ Interview with the vampire“ (Anne Rice) слушнала декa Tom Cruise ќе го глуми Лестат, кренала буна, сметајќи дека нe e доволно добар за таа улога. Откако го погледнала филмот, јавно му се извинила.
Па така мислам дека е доста непредвидлив глумец.
Може да биде многу добар, ама најчесто е просечен.
Ама мене ми е многу симпатичен како човек. :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Настрана тоа што мислам дека типот приватно е тотално загубен во овој свет, ниту како актер некогаш ми праел некој ќеиф, плус и е еден од најпреценетите во Холивуд судејќи колку легнуваат милиони во неговото конто за снимање на еден филм.
Вистина има изиграно неколку добри ролји во дел од постарите филмови како во Top Gun, Interview with the vampire, Jerry Maguire, A Few Good Man но од поновите скоро сите му се промашување и глумата му е се послаба.
По мое мислам дека кога типот не е во главен фокус на приказната како во филмовите спомнати погоре (освен Топ Ган) и е некој вид сериски глумец односно го дели фокусот подеднакво со други ликови, знае да изваде многу подобро од него за разлика кога приказната се центрира на него како главен актер и треба да блесне индивидуално во филм.
Инаку е актер што го сака камерата со извонредна фотогеничност, така си здоби некаков култен статус во времето кај женскиот дел од публиката, па изгледа и затоа сеуште трае и е ценет како глумец во Холивуд.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Добри филмови: Risky Bussiness, Top Gun, The Color of Money, Rain Man, Born on the Fourth of July, Days of Thunder, Far and Away, A Few Good Men, The Firm, Interview with the vampire, Jerrry Maguire, Magnolia, The Last Samurai, Collateral.

Средно/жалосно: Coctail, Valkyrie, Knight and Day, Mission Imposible, Minority Report, Eyes Wide Shut

Лоши филмови: Tropic Thunder, War of the Worlds, Vanila Sky (иако лично го сакам филмот факт е дека е лошо направен)

За ова Господ грев ќе ти пише .:)

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269

Где га наѓе, филмот е супер забавен, тотално автоироничен и пародичен, дури и Том Круз со улогата прави шега на своја сметка (во врска со тоа колку он уствари е добар актер):). Има многу вакви филмови кои тематски се самите за себе, признавам дека голем фан сум им.А за Очи широко затворени, Господ ќе те казни.:D

Што се однесува до Круз, типот не е актер никогаш и не бил, филмска ѕвезда да, имал среќа да соработува со неколку навистина талентирани режисери и актери, кои посредно, преку нивната работа направиле и тој да одглуми на задоволително ниво. Лично, за мене тоа не е доволно, во кој и да е филм секогаш ја гледам ѕвездата Том Круз, никогаш актерот.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Том Круз од секогаш ми бил антипатичен и преценет актер. Има неколку филмови со него кои ми се допаѓаат, но не ми е талентиран, така што 95 посто од времето кога ќе видам филм со него на телевизија го менувам каналот. Меѓу топ 3 глумци што апсолутно не можам да ги гледам кога глумат. Пак ќе кажам има исклучоци со некои филмови, но тоа се само исклучоци кои го потврдуваат правилото. :)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Ај не ме карајте одма... Не е дека не го сакам Eyes Wide Shut, има една бесмртна сцена која ми е во омилените, ама сепак филмот комплетно не ми направи мерак. Често ми варира мислењето за тој филм. За Tropic Thunder, не сакам такви филмови, тоа е тоа. Ма да таму Круз беше еден од многу актери не е главна улога така да не требаше ни да го пишам тука.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Том Круз требаше оскар за улогава да добие :icon_lol:.....

--- надополнето: 23 декември 2011 во 16:53 ---
Колатерал е филм со улога на Том Круз која што ми лежи на срце. Нетипичен филм за него посебно негативец кој што мислам дека му е единствена улога. Инаку цела пуцњава за женска е за шо друго. Винсент од Макс ќе го извлечи воинот во него, ќе му одржи некое заебано психопатско филозовско предавање, и од апатичен таксист на почеток од филмот ќе го крене на повисоко емоционално ниво.
Карпе дием зграпчи го моментот прекрши ги правилата, сцена која што може да изврши длабоко влијание врз нашите животи, па добро кој како ја разбира :icon_lol:.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.347
Многу добро го ребраат во Фемили Гај. :pos:

И најдоброто, со слаб квалитет е клипот не можев да најдам подобар, зошто Том Круз во сите филмови трча? :pos:

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Мене Minority report ми е еден од омилени филмови. Мислам дека го бива Том Круз.
И за разлика од некој погоре, јас мислам дека баш знае да одбере улоги. Има глумено во ПРИЛИЧНО култни филмови. Го поштувам.
--- надополнето: 23 декември 2011 во 21:28 ---
Да не ги заборавам и промашувањата од типот на Knight and Day и Vanilla Sky (самиот е главен виновник за лошиот римејк на феноменалниот Abre los Ojos).
Зошто самиот е главен виновник?

Kajgana Shop

На врв Bottom