Ѓорѓија Пулевски

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
58
Поголемиот исечок е од 158, а продолжението од 159.

Во преводот на арбански наместо Албанези пишува шкипас, а во турскиот не наоѓам ни арбански, ни арнаутски ни албански.
 

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.049
Поени од реакции
41
Во тријазичникот од Братот
јас не најдов ништо слично на страните кои си ги пишал
Поголемиот исечок е од 158, а продолжението од 159.

Во преводот на арбански наместо Албанези пишува шкипас, а во турскиот не наоѓам ни арбански, ни арнаутски ни албански.
Ако е тој истиот за кој правиме муабет.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
58
Во тријазичникот од Братот

јас не најдов ништо слично на страните кои си ги пишал

Ако е тој истиот за кој правиме муабет.
http://damj.manu.edu.mk/materijali.html

Истиот е. Барај подобро. Страниците се надпишани горе и не се совпаѓаат со тие од ПДФ фајлот.
 
E

emission

Гостин
Каде се западните македонски градови? Нема ги, а зошто ги нема - зошто се во Албанија.

Долго време го читам Тријазичникот и знам што зборувам, верувај ми.
Сега да покажевте и Четиријазичникот....
Пулевски во своите питања и одговори Македонија секаде ја дели на Горна Македонија , Долна Македонија и Албанија.

Не знам зошто му е ваква поделбата ама така е што се гледа од неговите многу примери ама не е многу збрки како што велиш . Со Албанија ги означува Тетово, Гостивар Дебар, Охрид и не ја смета како различна од Македонија туку како дел од неа што се гледа ако ги прочитате сите примери каде зборува за различните соеви Македонски.

Албанези сретнав дека ги нарекува жителите на "Албанија " (Тетово, Гостивар... ) како што го нарекува тој дел од Македонија а за Албанците вели Арнаути. Затоа вели Горни Македонци, Долни Македонци и Албанези сиве браќа се. Исто вели за Албанезите зборат Славјански а Арнаутите името го добиле по јазикот нивни.

Каков автор, човекот бил неписмен ѕидар.

Инаку jас го почитувам како борец за слобадата на Бугариjа каj Шипка. Заедно со дедо Иљо Марков истерале Турците од Ќустендил па во градот после 1878 г. се населиле многу македонски бегалци, претежно од Вардарскиот дел.

За возврат добивал пензиjа од бугарската влада исто како другите револуционери кои jа преживеале воjната.
И треба да го почитуваш за тоа што има придонес за вашата слобода, а не како други бугари што прават да го омаловажуваат и да го нарекуваат српски продукт а други да го прават бугарин. Тој има помогнато на соседен народ за да ја извојува слободата со надеж дека после тоа и Македонија ќе ја добие истата.

Ова веќе го имам постирано
Тогаш уште верував дека сме тргнале да се биеме за Македонија. И не само јас, туку сите верувавме и бевме готови да умреме: или слобода или смрт, трето нема. Ама не било така. Едно мислел волкот, друго овчарот... Овде Бугарите се играат со нас и ја вртат водата на својата воденица, заедно со црнокапецот Натанаил, кој е Македонец ама повеќе влече на бугарско... Еве со чети чекаме да заминеме за Турско и да се биеме за нашата слобода, ама не пуштаат. Кладоа оган и сега сакаат повеќе шум пред Европа, моите војници се растураат полека, а и јас нема зошто да чекам”.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
58
Пулевски во своите питања и одговори Македонија секаде ја дели на Горна Македонија , Долна Македонија и Албанија. Не знам зошто му е ваква поделбата ама така е што се гледа од неговите многу примери ама не е многу збрки како што велиш . Со Албанија ги означува Тетово, Гостивар Дебар, Охрид и не ја смета како различна од Македонија туку како дел од неа што се гледа ако ги прочитате сите примери каде зборува за различните соеви Македонски. Албанези сретнав дека ги нарекува жителите на "Албанија " (Тетово, Гостивар... ) како што го нарекува тој дел од Македонија а за Албанците вели Арнаути. Затоа вели Горни Македонци, Долни Македонци и Албанези сиве браќа се. Исто вели за Албанезите зборат Славјански а Арнаутите името го добиле по јазикот нивни.
Значи тука се сложивме.
Што е Србадија? Зошто и Албанија и Македонија се во Србија или Србадија според Пулевски?
 

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.049
Поени од реакции
41
Бугар, пак не си разбрал, треба да ти се повторува.

Пулрвски не зборува во тој дел за Србија, туку за илирија во римско.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
58
Занимлива е забелешката што ни ја дава П. Драганов во својот "Македонско-славјанскиј сборник", од 1894, каде во Фуснота кон истава песна, читаме:

"Как ни странно, но те Македонские Славјане, которых оплакивает в своеј политическој елегии почтеннејшиј г. Пулевскиј, если разматривает их в целости, отнјуд не единаково смотрјат на своју родословију. Одни считајут себја потомством Темистокла и Демостена (славјаногласние елины, грекомань). Другие, напр. воденские Пуливаки, ведут свое происхождение од класических Македонјах именно од врагов Демостена, Филипа и Александра македонских, котрых родили-де наши, славјанскија баби, по выраженију Пулевскаго. Прилепские и Велеские же Брзаки, если верит Ст. И. Верковичу, происходјат од королја Марка, которы, как известно, был Серб. Пејанци, если верит болгарину Г. Динкову, произошли од Југовичеј, которы како известно тоже были Серби. Мыјаки же все ведут свое происхождение од своего "славного паше Скендер-бега бана" и назмвајут-то себја албанцами, хотја они по јазикы не албанци а Славјане, шкьјаи.[38].

Од Гане Тодоровски
 

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.203
Пулески е генијалец сестран и многу надарен човек. Доста пред своето време. Она што се вика пример за народен гениј.
Може не е правилно да се споредуваат ама ако има нешто македонија најблиско до Леонардо Да Винчи тоа е Ѓорѓија Пулески.:salut:
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
58


Од каде сега Самуил болгарски?
Сите знаеме дека Самуил е македонски цар.
 
Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
34
Пулевски ја кажува вашата историја ама затоа потаму кажува како е неговото гледиште на неа.

Кога читаш - читај до крај, доста со пропаганди.
 
На врв Bottom