Ѓорѓија Пулевски

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
73
Види матно е се со албанија и мијаците.

Имено, Поповски кој е репер денес во однос на откритијата негови во рамки на мијачките начела...
Поповски вика дека Мијаците се нарекувале АЛБАНЦИ... Од друга страна името албанци потекнува од Кафказ... Потоа имам јасни и недвосмислени докази дека и албанците за време на средниот век се нарекувале Македонци и другите ги нарекувале МАКЕДОНЦИ.

Матно е околу Мијаците и Албанците и сите застапници на АЛБАНЦИТЕ во кој било смисол.
Поповски може и да е во право до некаде зошто и Пулевски на секаде Албанците ги нарекува Арнаути, а јазикот арнаутски и арбански.

Само на едно место се појавува Албанези, но мислам тоа не значи Арнаути, ами Македонци од Албанија (охридско, струшко, кичевско, дебарско, гостиварско, тетовско, скопско). Имам читано дека кога Македонци се преселувале во источна Бугарија и во Бесарабија се нарекувале Албанци.

и долни и горни Македонци и Албанези сиве браќа се
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.276
Поени од реакции
1.591
Шкиништ не знам, ваљда Славјански, Славјано Македонски!

Ја знам дека Пулевски става знак ЕДНАКВОСТ меѓу МАКЕДОНЦИ и ШЌИПТАРИ.

Шка, ги викаат Славјаните!

Хе ,Хе ставал равенство меѓу Македонци и Шќиптари-my ass

Citati od negoviot vtor recnik:


"TAKA I MAKEDONCIVE SE NAROD I NIVNOVO MESTO E MAKEDONIJA." (str. 49)

"NASE OTACESTVO SE VELIT MAKEDONIJA I MIJE SE IMENUVAME S MAKEDONCI." (str. 26)

"MAKEDONSKIOT JAZIK E NAJSRODEN SO CRKVENO-SLAVJANSKITE KNIGI I TOJ JE STAROSLAVJANSKI." (str. 40)

:helou:
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
73
Srpskite vlasti kontinuirano ne mu udovoluvaat na baranjata na Pulevski da dobie ucitelska sluza vo Galicnik. Vo 1862 godina ucestvuva so grupa Makedonci vo borbite protiv turcite pri nivnoto bombardiranje i opsada na Belgrad. Potoa minuva vo Sofija kade sto isto taka bugarskite vlasti ne mu dozvoluvaat da sluzi kako ucitel. Ucestvuva vo Rusko-turskata vojna vo 1877 godina na stranata na Rusite (nagraden za hrabrost od imperatorot so Ordenot "Sv. Djordji" i so sabja), a potoa i vo Kresenskoto vostanie vo 1878 godina kako vojvoda vo stabot.
Има некоја грешка во хронологијата. Меѓу 1862 и 1877 нема бугарски власти.
 

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Поповски може и да е во право до некаде зошто и Пулевски на секаде Албанците ги нарекува Арнаути, а јазикот арнаутски и арбански.

Само на едно место се појавува Албанези, но мислам тоа не значи Арнаути, ами Македонци од Албанија (охридско, струшко, кичевско, дебарско, гостиварско, тетовско, скопско). Имам читано дека кога Македонци се преселувале во источна Бугарија и во Бесарабија се нарекувале Албанци.

и долни и горни Македонци и Албанези сиве браќа се
Ама па со тие Мијаци се наслелувале и Албанци, етнички Албанци.

Еден добар преродбеник, Јосиф Багери од горна река... Или долна... сеедно...

Хе ,Хе ставал равенство меѓу Македонци и Шќиптари-my ass

Citati od negoviot vtor recnik:


"TAKA I MAKEDONCIVE SE NAROD I NIVNOVO MESTO E MAKEDONIJA." (str. 49)

"NASE OTACESTVO SE VELIT MAKEDONIJA I MIJE SE IMENUVAME S MAKEDONCI." (str. 26)

"MAKEDONSKIOT JAZIK E NAJSRODEN SO CRKVENO-SLAVJANSKITE KNIGI I TOJ JE STAROSLAVJANSKI." (str. 40)

:helou::helou::helou::helou::helou:
Тројазичник...

Ашту еде шкипетарет јане њерез де венди и тире ашт МАКЕДОНИЈА!

Така напишал Ѓорѓи Пула, ја немам што да негирам тоа.

Е зошт на една графа пишуе

"TAKA I MAKEDONCIVE SE NAROD I NIVNOVO MESTO E MAKEDONIJA." (str. 49)

А на истата али албански јазик го пишуе овоа

"TAKA I ШКИПЕТАРИТЕ SE NAROD I NIVNOVO MESTO E MAKEDONIJA." (str. 49)

Ја....

ДОКАЗ дека на едно место вика Македонци, на друго место вика Шкиптари во ист контекст...
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
258
Хаха еве основа за добар соживот со Албанците. :)
Пулевски. :smir:

едит: со ова погоре испаѓа дека Македонците се Македонци на Македонски и на Турски а на Албански ние се викаме „шкипитаратјан“(македонциве)

Само мала забелешка - во Тријазичникот не е македонски, туку с.македонски, шкиништ македонисе.
Пикасо, нема што да ти се преведува читај внимателно и кажи што би значело шкиништ македонисе.
Зборува Македонски :toe:
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.276
Поени од реакции
1.591
Ама па со тие Мијаци се наслелувале и Албанци, етнички Албанци.

Еден добар преродбеник, Јосиф Багери од горна река... Или долна... сеедно...Тројазичник...

Ашту еде шкипетарет јане њерез де венди и тире ашт МАКЕДОНИЈА!

Така напишал Ѓорѓи Пула, ја немам што да негирам тоа.

Е зошт на една графа пишуе

"TAKA I MAKEDONCIVE SE NAROD I NIVNOVO MESTO E MAKEDONIJA." (str. 49)

А на истата али албански јазик го пишуе овоа

"TAKA I ШКИПЕТАРИТЕ SE NAROD I NIVNOVO MESTO E MAKEDONIJA." (str. 49)Ја....

ДОКАЗ дека на едно место вика Македонци, на друго место вика Шкиптари во ист контекст...

А на кој јазик зборат Македонците види што пишува Пулески?


За да се ист народ со Албанците би требало да зборат еден ист јазик. :rolleyes:
 

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Во време на Пулески Галичаните со овците се спуштале према Солунско поле,а Полјаните према Москополе.Москополе е во Албанија и доста од полјаните живееле таму,и најверојатно и по некој Мијак.

Инаку за Охрид Ресен Битола и се по ред итн., тој не вели во Албанија туку ти Каснаковски не разбираш што напишал, а пишувал како што зборувал со набројување.

И ако нешто конкретно ве интересира прашајте, а не од ракав заклучоци да ваѓате.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
73
Za Битола не сум кажал такво нешто.
Не е со набројување, пишува за кои делови од Албанија се однесува напишаното.
Ете кои градови се во Македонија според ПулевскиКаде се западните македонски градови? Нема ги, а зошто ги нема - зошто се во Албанија.

Долго време го читам Тријазичникот и знам што зборувам, верувај ми.
Сега да покажевте и Четиријазичникот....
 

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27


Охридско го смета за Македонско. Ти бидејќи си Бугар изгледа не го владееш Македонскиот јазик, па затоа така разбираш.

За мене е јасно дека ги има во Албанија, и во Охридско, Ресенско итн.
Охридско бил поширок регион и границата е повлечена кај Св Наум.
Тој живеел пред повлекување на границите и ги опишувал просторите кај што живеат етничките групи.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
73
Пази на измеѓу! А дадов и други цитати.

Од утрински

Но, освен со оружје, Пулевски се борел и преку пишаниот збор. Не помалку е значајна неговата културно-национална дејност како учебникар, лексикограф, граматичар, поет, фолклорист, етнограф и историчар. Негово првопечатено дело е "Речникот од четири јазика", објавено во Белград во 1873 година. Тоа е всушност петјазичник, бидејќи во колоната на српскиот јазик дава лексички материјал од двата блиски, но сепак различни јазика: македонскиот и српскиот. Втората публикувана книга на Пулевски е "Речникот од три јазика", објавена исто така во Белград во 1875 година. Ова дело е особено значајно поради јасната концепција и отворено изнесената идеја за татковината Македонија, за македонскиот народ и македонскиот јазик како посебни во словенскиот свет. Со тоа се претставува како прв јавен афирматор на македонската национална свест и меѓник меѓу две етапи во македонската културно-национална историја.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.476
Па ајде сега размисли зошто Албанците христијани ги сметал за Македонци.

Малку картографија од различни извори за 19-от век и Балканот

http://www.geographicus.com/P/C/GRBL&sort=price.desc
.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
73
Од каде таков заклучок?

Македонија на Пулевски со некои корекции би изгледала така, без западните делови.Од тоа што погоре го напишав ќе повторам еден заклучок.
Албанците ги нарекува Арнаути, јазикот арвански. Само на едно место во текстот на Тријазичникот се појавуваат Албанези и мислам тоа се Македонците од денешна Западна Македонија, која според географијата на Пулевски е во Албанија.
Пишува за ГОРНИ МАКЕДОНЦИ, ДОЛНИ МАКЕДОНЦИ И АЛБАНЕЗИ и „сиве браќа се“
 

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Прво мапава е онаква каква што си ја замислувале Антиката кога ја цртале. Има една од Финдлеј во класичниот атлас која е мустра. Но од тогаш до денес ги имаме и сите други мапи и наодите од ископувањата во Охридско,така да веќе е јасно уште од 2001 година дека се работи за Македонска зона, а не за Илирска како што се сметаше од повеќето за Охридскиот регион се до 2001.

Топографијата на Галичник не може да се стави во Македонија, а одделно другите делови да се стават во Албанија. Тоа од проста конфигурација на теренот. Знаеме точно дека на Мијаците се однесува дека се Македонци кога се искажува Пулески. За него нема двојност во сваќањето дека Македонија има Македонци и дека Галичник е дел од Македонија.

Овие прашања биле ставени како контестирана зона на една од конференциите и за секое место се ставале аргументите. Единствен спорен елемент бил градот Дебар населен со мнозинско Турско население и малцинско Македонско и регионот околу манастирот Св. Наум,а барањето одело се до селото Пештани.

Како што бледо се сеќавам направена е трампа. Последователно српскиот крал изградил камбанарија во Св. Наум што беше урната од Васил Лахтов. Пулески бил самоук и се гледа по ГОРНИ МАКЕДОНЦИ, ДОЛНИ МАКЕДОНЦИ дека читал автори од антиката и си ги објаснувал сличностите со своето спознание на теренот.
 

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.049
Поени од реакции
41

и долни и горни Македонци и Албанези сиве браќа се
Де кажи на која страна е ова што го кажуваш оти ми е малку чудно сликано, како да не се тие делови редум.ОК? Ако треба и на ПП
 
На врв Bottom