Ѓорѓија Пулевски

Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
51
Историјата на Ѓорѓија Пулевски

Дали ја има книгава по книжарниците? Многу ме интересира, сакам да си ја имам. Ако може некој да дознае. Благодарам.
 
E

emission

Гостин
Книга напишана од Ристо Бужароски 1976 година за Галичник, со голем број обработени личности меѓу кои и Пулевски. Собирал сведоштва од Галичани во Галичник и Софија за животот и делото на Пулевски. Еве извадоци од книгата во која се гледа колку бил почитуван Пулевски меѓу Галичани и македонската емиграција во Бугарија каде и починал. Интересно е исто што во оваа книга авторот пренесува сведоштва на Галичани кои го познавале Пулевски и кои велат дека имал напишано неколку дела (периодот кога е пишувана книгата значи нешто пред 1976 година) што му ги одземале во Бугарија. Истите тие пред неколку години беа пронајдени во Софија од страна на Блаже Ристовски, значи сите сведоштва се релевантни.

http://www.scribd.com/doc/77749677/Galicka-Povest

Целата книга качена од MACENTO.
 
Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
637

Знае ли некој дали сеуште се продава ова издание, и каде?
 
На врв Bottom