FILM CLUB (КРУГ 5) (197. Perfect Blue: 22.04-05.05.2024)

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.424
Поени од реакции
9.329
Nitu mene mi se dopadna. Ne se povrzav, ne me interesirase, duri mi bese naporno za gledanje. Peenjeto me zamarase, a dodusa i dijalozite. Pola film go izdrzav nekako samo radi animacijata, ali do krajot i toa veke ne mi go pravese gledliv. Mozebi da go imav gledano poveke nostalgija ke igrase uloga pa poveke ke uzivav. A mnogu me potseti na toj so gremlinite so iskacaa u zamokot od podrumot i poplavata. Treba da go najdam crtanov, kako se imam rastresueno, uf....

1/5 inace

Со овие?
И мене на него ми текна ако е тој.
https://letterboxd.com/film/the-princess-and-the-goblin/
 

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.831
Поени од реакции
5.944
Анимацијата потсеќа на старите јапонски анимеа, ама се гледа дека не е јапонска продукција и го нема тој квалитет во content -от, мудроста и поуката која треба да му ја даде на гледачот. Овде се некако беше oversimplified, кичесто и правено за американци. Можеби да сум го гледал како помал, би имало нота на носталгија која би ми го направила попријатно гледањето. Овака, нах. (n)

4/10.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.790
Поени од реакции
33.593
Kje me primate od naredna runda?

@Zlatikevichius :D
Не. Од оваа! :vozbud:[DOUBLEPOST=1529442621][/DOUBLEPOST]Ау, друштво, па вие сте пораснале? Јас го изгледав Последниот еднорог и морам да напоменам дека иако навистина го нема истиот ефект како кога бев дете, со самата носталгија која ја носи со себе, извонредната анимација и колорит за кој не видов дека сте спомнале нешто (btw, анимацијата е anime-look-a-like, зашто баш Јапонци ја правеле, истото студио кое е одговорно и за некои од филмовите на Мијазаки), прекрасната бајка која длабоко во себе крие една многу важна порака за сите нас, и најмногу од се: музиката на America која за мене е вонвременска, ова е се уште одличен филм. Можеби малку начнат од забот на времето, зашто денешните анимирани филмови се сосема поразлични, па сме се навикнале на нив, но ова ме потсети на сите прекрасни анимирани, сега веќе, класици, од 80-тите и порано во кои уживавме кога бевме деца. Јас уживав пак. Можеби не плачев, како кога бев мал, но ја почувствував истата нишка на тага и среќа, испреплетени. Морам да му ја намалам оценката, thou. Ама сепак, многу повисока од вашите омаловажувачки. Неверници едни, keep looking at the horses, жал ми е што не можете да ги видите еднорозите меѓу нив. 8/10
 
Последно уредено:
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
2.544
Последниот еднорог (1982)

Си остана Злате доследен на пишаното :)
Аха, како не. Нека сонуваат само. Ќе земам ќе им предложам некој од кој умираат мозочни клетки, ако треба, ама не се откажувам од предложување! :mad:
А убаво му реков да го прескокнеме кругов со предложување :)

Мислам дека не сме баш целната публика за филмов кој очигледно е наменет за деца, па некако потешко ни е да се соживееме со ликовите и приказната. Таа е класична, потрага по изгубените сонародници, пропратени со различни авантури и крајната пресметка со лошиот крал и неговата војска во форма на црвениот бик кој ги има заробено. Нема повеќеслојни или метафорични значења, развојот на настаните е линеарен, што е и очекувано. Дијалозите интересни но гласот на еднорогот никако не можев да го поврзам со ликот. Останатите беа ок. Не знам ни на денешниве деца колку би им го задржал вниманието со оглед дека веќе се научени на една поинаква динамика и естетика.
Цртежот и така и така иако со малку поразличен пристап, но анимацијата е далеку од стандардите на Дизни од тоа време. Музиката ми се допадна, како инструменталната така и песните. За тоа една една оценка плус.

6/10
 

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.550
Поени од реакции
2.511
:eek:
The last unicorn не ви се свиѓа ??? Сите би ве банирал да можам од филмскине теми :icon_mrgr:
Топ 10 анимирани,...уште како дете коа го гледав, кој впечаток ми остави,.... ликовите, суштествата на пример костурот над часовникот и тоа е една од многуте тензични сцени, музиката, гласовите, мрачната атмосфера, анимацијата за тоа време, итн.
Освен таа пеперутката на почетокот друго немам што да му замерам.
Извинете што не е клише тра-ла-ла/3D глупост :kuracc:
 
Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.033
Поени од реакции
6.698
Добро бе луѓе што филмови сте предложувале, живци искинав да најдам асални торенти за некои од нив... На некој да не му стои уште торентот за филмов Карактер
 

grande-juve

е ај да плачеме сега
Член од
20 ноември 2017
Мислења
1.477
Поени од реакции
7.284
btw, анимацијата е anime-look-a-like, зашто баш Јапонци ја правеле, истото студио кое е одговорно и за некои од филмовите на Мијазаки
Баш ме потесети на тоа док го глеав, посебно на Наушика со некои кадри од природата.. Тоа ако можам да го ставам како плус, заедно со музиката на Америка, и скелетот. Се' останато некако премногу телетабисно. И мене ме фаќаше досада искрено и чекав да заврши побрзо, и не мислам дека е зашто детето во мене пораснало(зашо не е пораснато :D )

4,5/10
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.700
Поени од реакции
27.627
пуштајте торент по пп се чувствувам ко инвалид кога го нема пајрат беј
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.700
Поени од реакции
27.627
Phoenix

Солидна драма. Интересна замисла за дешафка (реконструкција на лице, мажот не ја познава, целата драма што иде у психа кај главнава протагонистка) поврзано со евреи и втора светска војна А НЕ фокусирано на холокаусот (кој и онака не се случил) и нивното мачење.
Добро глумеше цурава. Штета што го прочитав коментарот на Вот за крајот, и цело време очекував некој поразличен мајндфак, мислев дека има некоја друга жена што исто така пробува да го земе наследството.
Јас не бев многу прогонуван од крајот, не се соживеав многу со мажот но како и да е добар беше.
И другарка и не очекував да се самоубие, мислев ќе има нешто поголема улога и таа.
7/10
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.790
Поени од реакции
33.593
The Last Unicorn го гледаа осуммина и му дадоа средна оценка 5,3 што е втора најлоша оценка во клубов. Фала guys, ви должам. :gjavol: Го испуштија само @Corvus и @Iceboy (втор филм).

Следен, рековме, @wot кој порани 1 ден, ама не му замеруваме, не е страшно. Phoenix е филмот, па ќе видиме што ќе испадне. Само насловот, please: Film Club (Phoenix: 25.06 - 08.07).
 

Kajgana Shop

На врв Bottom