Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
Мене не ми е ужас трчањето, ужас ми е станувањето и спремањето сабајле :) Уште поужас да легнам многу порано од нормално за да станам толку рано. Кога веќе ќе почнам да трчам ми е исто, можеби и поубаво, помирно сабајле. Сега не ми се трча во темници, не е секаде убаво осветлено, а и навечер ми се премногу температуриве деновиве, некако секој степен-два се осеќа многу. Трчаш на 26 и пак е топло ама океј, 28 стварно е веќе топло веќе ама ако трчаш лабаво ајде океј.. 29.5-30 и повеќе ми е премногу, минатиот почнав да се прашувам веќе зошто сум толку каша, едвај трчав. После 2 дена трчав на 24-5 ама надвор од Скопје и одма е поинаку. Знам дека демек телото се аклиматизира ама штом "лесно" трчање ми станува претешко, за нешто побрзо (за мене релативно) ич ми нема поента да си ја мачам душата.

Инаку најблиску ми е ваму покрај пруги трим патеката К. Вода, ама станува досадно, навечер знае да е и гужва, добро е што има и сенка делумно сабајле, на кеј ми е најблиску или од кај железничка (што спомнаа погоре да се избегнува) или со трчање по булевар Србија до Double Tree Hilton ама ќе треба на другата страна ако е и таму безбедно воопшто. Таму кога сум трчал нонстоп ме сецкало кога слушам кучиња бидејќи Лајка е карши. Катастрофа е што овој проблем не сака никој да го реши, да не речам одбива.

Дарио заврши 46ти од 60 кои го почнаа маратонот на ЕП во Бирмингем со време 2:22.39 . Златото кај мигрант од Еритреа кој добил германско државјанство пред 10 години со време 20тина секунди подобро од тоа на Дарио во Белград воедно најдобро негово годинава. Мило ми е за правиот италијан што зема сребро. Опкружен беше од 100 мигранти во втората групата зад златниот кој пичеше напред последните километри.

Дарио заврши 46ти од 60 кои го почнаа маратонот на ЕП во Бирмингем со време 2:22.39 . Златото кај мигрант од Еритреа кој добил германско државјанство пред 10 години со време 20тина секунди подобро од тоа на Дарио во Белград воедно најдобро негово годинава. Мило ми е за правиот италијан што зема сребро. Опкружен беше од 100 мигранти во втората групата зад златниот кој пичеше напред последните километри.
Bev tamy, vremevo e ubistveno za maraton, toplo i suvo, plus gradov e uzas, sto razbrav od lokalcive, gubredziite im se na strajk veke 2+ godini, cel grad mirisa.... Sakav licno da mu cestitam na Dario za prethodniot uspeh za koj sto procitav ovde , no ne uspeav, bravos za deckovo.

Најверојатно пак со некоја мала повреда се здобил за време на трката, ама сепак заврши.
Иначе приметив, можда и сум грешка, ама исто и во Париз каде што има повеќе искачување/спуштање е поспор доста од рамни патеки, иако исто и во Париз се здоби се повреда.
Bev tamy, vremevo e ubistveno za maraton, toplo i suvo, plus gradov e uzas, sto razbrav od lokalcive, gubredziite im se na strajk veke 2+ godini, cel grad mirisa.... Sakav licno da mu cestitam na Dario za prethodniot uspeh za koj sto procitav ovde , no ne uspeav, bravos za deckovo.
Публиката на почетокот беше во долги ракави, толку се смени температурата? Сега гледам 22c.

Градот е претворен во муџахединско дувло а башка и сите институции им се окупирани од такви. Не треба многу да се очекува од организација од такво племе.

Се гледа дека условите за трчање биле катастрофа чим 1/6 од маратонциве не ни завршиле, плус кругови на маратон :rolleyes:

Лоши биле условите, па 1/6 не завршиле, ама 1/6 истрчале под 2:10, 2/6 истрчале под 2:12, 3/6 под 2:15. На 41 место е Грк кој примарен спорт барем според Wikipedia му е фудбал, така да, се е јасно. Слаб е резултатот и тоа е тоа. Секоја чест за Дарио, веројатно е талентиран и има потенцијал, но фали нешто, дали психолошки притисок, дали со овој тренер толку е максимумот, времето ќе покаже дали може подобро.

Лоши биле условите, па 1/6 не завршиле, ама 1/6 истрчале под 2:10, 2/6 истрчале под 2:12, 3/6 под 2:15. На 41 место е Грк кој примарен спорт барем според Wikipedia му е фудбал, така да, се е јасно. Слаб е резултатот и тоа е тоа. Секоја чест за Дарио, веројатно е талентиран и има потенцијал, но фали нешто, дали психолошки притисок, дали со овој тренер толку е максимумот, времето ќе покаже дали може подобро.

На википедија секоја будала може нешто да едитира, гркот што е фудбалер е роден 2003 година овој маратонецот е 1998

Најверојатно пак со некоја мала повреда се здобил за време на трката, ама сепак заврши.
Иначе приметив, можда и сум грешка, ама исто и во Париз каде што има повеќе искачување/спуштање е поспор доста од рамни патеки, иако исто и во Париз се здоби се повреда.

Публиката на почетокот беше во долги ракави, толку се смени температурата? Сега гледам 22c.
Dolgi rakavi zosto se 97% muslimani ( Pakistani is sto i da se drugive ) zatoa se vo dolgi rakavi....

Е за ова зборам и јас.
Дарио е без конкуренција најдобар маратонец на Балканот. После Белград природно очекувањата кај сите беа високи. И самиот тој најавуваше дека ќе го видиме во најдобро светло на ЕП, имаше фул припреми итн.

И слично како и на ОИ во Париз, потфрли. Факт ... јбг се случува, тоа е спортот.
Не знам зошто, ама имам чувство дека после секој "лош" резултат како да се бара алиби за истото, што мене ми смета. Нема никаква потреба од такво нешто, си кикснал, ок е, никој нема да ти замери. И Ѓоковиќ признавал порази, во тоа е големината на еден спортист.

Дали е психолошки не знам, најдобро си знаат тој и неговиот тим, само останува чувството дека на секое големо напреварување како да има некоја бариера која го спречува да го покаже сиот свој потенцијал кој сите знаеме дека го има.

Дали тоа го прави помалку успешен? Воопшто. Камо да имавме уште некој спортист како него.

Нема глутници насабајле овие 4 недели откако активно трчам на кеј, тук там по некое куче. А и да ги има бонус мотивација за подобро време и плус 50 000+ од град Скопје што ќе ги добиеш најверојатно за 4-5 години.
Ги имаш пензионерие што соблекле горна маица и шетаат пред 6, Игор МЦ и уште 20тина души и 2-3 цури.

Се што е испод 10км го трчам насабајле зашто освен 2 чаши вода за да излезам што побрзо. 10+ км само навечер, премногу време е за long run да го трчаш сабајле. Незнам што спремање е потребно, стануваш миеш заби, 1-2 чаши вода се облекаш и излегуваш.

Е за ова зборам и јас.
Дарио е без конкуренција најдобар маратонец на Балканот. После Белград природно очекувањата кај сите беа високи. И самиот тој најавуваше дека ќе го видиме во најдобро светло на ЕП, имаше фул припреми итн.

И слично како и на ОИ во Париз, потфрли. Факт ... јбг се случува, тоа е спортот.
Не знам зошто, ама имам чувство дека после секој "лош" резултат како да се бара алиби за истото, што мене ми смета. Нема никаква потреба од такво нешто, си кикснал, ок е, никој нема да ти замери. И Ѓоковиќ признавал порази, во тоа е големината на еден спортист.

Дали е психолошки не знам, најдобро си знаат тој и неговиот тим, само останува чувството дека на секое големо напреварување како да има некоја бариера која го спречува да го покаже сиот свој потенцијал кој сите знаеме дека го има.

Дали тоа го прави помалку успешен? Воопшто. Камо да имавме уште некој спортист како него.

Од Игор МЦ:
IMG-20260819-WA0000.jpg

дали некој ќе го сфати ова како алиби или не вакви работи се случуваат во спортот, посебно маратон кај што секоја ситница може да влијае на конечниот резултат. Не биди добро наспан од некоја причина и толку ти е од бркање личен рекорд. Немаш тука замена или уште 10 играчи други да те покриваат и компензираат, многу фактори влијаат. Тие што коментираат што прочитале само кое место бил, како било "срамота" се тие што се експерти за сѐ а ни 420 метри не можат да истрчаат. Според мене дечкото сепак вади максимум во однос на поддршката и условите која му се даваат.

Back
На врв Bottom