Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    66
Па да де не ме интересира што прави во свој имот се додека не нарушува мир, додека не прави врева што сака нека прави.

Мое мислење е дека сељачизмот е пуштен на макс и само бетер ќе биде. Може еден ден и магариња ќе почнат да чуваат во град ако таква е модата на инстаграм.

Зависи каква раса куче. Се знае дека доберман, шарпланинец, cane corso, па и загарите се кучиња кои не треба да се чуваат во стан. Прво, греота е такво куче да затвориш во четири ѕида, друго не е фер ниту кон луѓето кои живеат во зграда да го толерираат тоа. Таквите кучиња лаат гласно, мирисаат многу, и не може секој да ги шета и расправа, зошто се тешки по +60 кг и едноставно не може секој да ги контролира (исклучок загарот кој што е 20-30 кг, ама пак е многу темпераментно куче кое е створено за да биде во природа). Ако кучето реши да повлече, не постои сила што може да го задржи.

Кога станува збор за помали раси како пудли, бишон, малтезер, пекинезери, мопс, немам ништо против. Но, ако веќе си се нафатил да одгледуваш куче треба и да му се посветиш. Греота е од 24 часа во денот, кучето да биде само 18 часа. Куче оставено само предолго развива анксиозност. Ако немаш време ниту пак соодветни услови, најпаметна одлука е да немаш куче.

Јас имав, и секое сабајле во 05:00 (no matter what) бев излезена со него надвор, да го прошетам, да изврши нужда (не на паркинг и не на паркирани коли). Обврска голема, кога треба да одиш некаде или го земаш со тебе или бараш некој да го чува. Наречете ме ливадарка, ама мене кучето ми беше најголем stress reliever. Ништо не те прашува, само те слуша.
Се враќаш дома преку глава од обврски, луѓе и стресови, а таму те чекаат очи кои те гледаат како да си целиот негов свет. Стварно бев многу посветена на него, но сега не би земала пак куче зошто се врзувам многу и после ми е тешко. Луѓето што немале миленик, не може да го сфатат тоа. Тоа е член од семејството.

Така што, јас сум воздржана. Ако имаш услови и можности, да океј.
Имам услови и чувам шарпланинец.
Со ретки исклучоци, секогаш сум имал куче.
Проблемот ми е исти како кај тебе, многу се врзувам за нив.
Жена ми често ми вика, ти кучето повеќе го сакаш од мене. Си ќутам, што да кажам :)
Ќе липсав и јас кога ми умре Мечо.
Сегашниов е бетер од нас, ќе отидеме на одмор 5-6 дена, триста болести ќе развие од стрес.
Не е само до услови, за миленик треба да си и психички јак.

Имам услови и чувам шарпланинец.
Со ретки исклучоци, секогаш сум имал куче.
Проблемот ми е исти како кај тебе, многу се врзувам за нив.
Жена ми често ми вика, ти кучето повеќе го сакаш од мене. Си ќутам, што да кажам :)
Ќе липсав и јас кога ми умре Мечо.
Сегашниов е бетер од нас, ќе отидеме на одмор 5-6 дена, триста болести ќе развие од стрес.
Не е само до услови, за миленик треба да си и психички јак.
Јас во депресија паднав. Многу долго го имав и сите дома бевме преврзани со него. Дома не ми се враќаше од што ми беше тивок и празен станот. Уште еднаш такво нешто не можам.

Дефинитивно да! Додека живеев во Македонија во зградата чуваа кучиња смрдеше на мочки од кучиња, лаење навечер во ниедно време, мислам на што тоа личи, ако сакаш да чуваш животни купи си куќа,па ако сакаш и коњи и свињи чувај си. Но во зграда да се ремети мирот на станарите и да се загадува зградата, не се согласувам со тоа.

Дај бе Емка не филозофирај од високо!
Кажи просто и јасно!
Можеш ли да земеш куче у станот таму у Шфедска?
Да или Не?

(и зошто не :cautious: )
Можеш, кај мене пола зграда има кучиња. Иаме шега со маж ми, дека кучињата имаат подобар живот од нас. Додека јас дремам 8 часа пред компјутер, кучето на комшијата ќе излезе 3 пати на прошетка. Знам, пошто го гледам низ прозор.

Еве што вели Шведска

In Sweden, animal welfare laws emphasize that dogs are sentient beings rather than property. The laws dictate strict requirements for daily interaction, exercise, and care to prevent isolation, stress, and behavioral issues.

Key regulations include:
Daily Supervision: Adult dogs cannot be left alone for more than 6 consecutive hours. They must be attended to at least twice a day and taken outside for regular walks.
Puppy Rules: Puppies must be attended to much more frequently. For example, puppies under 10 weeks old should not be left alone for more than 1 hour, and this time increases gradually as they grow.
No Crate Confinement: It is illegal to keep dogs in cages or closed crates indoors, except for very limited exemptions like travel or dog shows.
Tethering: Dogs may not be tied up indoors. Outdoors, they can only be tied up for a maximum of 2 hours per day.
Mandatory Identification: All dogs must be microchipped or tattooed and registered in the Swedish Board of Agriculture's (Jordbruksverket) central registry before 4 months of age.
Strict Liability: As an owner, you are subject to strict legal liability (strikt ansvar) for any damages or harm your dog causes to people or property.

Градинка за куче кошта х5 од градинка за деца, плус здравствено осигурување, вакцини, ехее.
Лани една србинка имаше гофундме за кучето. Причина, го однела на ветеринар и му дијагностицирале рак на некој орган, мислам дека беше на коски. Предложената терапија беше во суми од 5-6 илјади евра, пари што она ги немаше, а немала ни здравствено осигурување за кучето. Изборот од ветеринарот беше:
- или кучето ќе ја добие терапијата, и ќе има достоинствен живот
-или ќе се усмрти со еутанзија, за да не страда

Законот му дозволува на ветеринарот да работи во најдобар интерес на животното, не во најдобар интерес на сопственикот.

Зависи каква раса куче. Се знае дека доберман, шарпланинец, cane corso, па и загарите се кучиња кои не треба да се чуваат во стан. Прво, греота е такво куче да затвориш во четири ѕида, друго не е фер ниту кон луѓето кои живеат во зграда да го толерираат тоа. Таквите кучиња лаат гласно, мирисаат многу, и не може секој да ги шета и расправа, зошто се тешки по +60 кг и едноставно не може секој да ги контролира (исклучок загарот кој што е 20-30 кг, ама пак е многу темпераментно куче кое е створено за да биде во природа). Ако кучето реши да повлече, не постои сила што може да го задржи.

Кога станува збор за помали раси како пудли, бишон, малтезер, пекинезери, мопс, немам ништо против. Но, ако веќе си се нафатил да одгледуваш куче треба и да му се посветиш. Греота е од 24 часа во денот, кучето да биде само 18 часа. Куче оставено само предолго развива анксиозност. Ако немаш време ниту пак соодветни услови, најпаметна одлука е да немаш куче.

Јас имав, и секое сабајле во 05:00 (no matter what) бев излезена со него надвор, да го прошетам, да изврши нужда (не на паркинг и не на паркирани коли). Обврска голема, кога треба да одиш некаде или го земаш со тебе или бараш некој да го чува. Наречете ме ливадарка, ама мене кучето ми беше најголем stress reliever. Ништо не те прашува, само те слуша.
Се враќаш дома преку глава од обврски, луѓе и стресови, а таму те чекаат очи кои те гледаат како да си целиот негов свет. Стварно бев многу посветена на него, но сега не би земала пак куче зошто се врзувам многу и после ми е тешко. Луѓето што немале миленик, не може да го сфатат тоа. Тоа е член од семејството.

Така што, јас сум воздржана. Ако имаш услови и можности, да океј.

Во Минхен треба дозвола да извадиш за да чуваш куче, забранети се во Минхен опасни кучиња од прва категорија како Стафорд, Пит Бул и слични, мораш дозвола да извадиш и да ти одобри општината
Треба да има осигурување, да е чипирано нормално, да положи тест дека не е агресивно, сопственикот исто да има дозвола за чување на таква категорија на куче.
Еве што вика законот

https://stadt.muenchen.de/service/e...ravention-allgemeine-gefahrenabwehr/10423889/

Инаку за другиве кучиња кои го наброја нема проблем, ама средено му е скроз на таа тема, на секое ќоше има канта за отпадоци со кеси за измет за кучиња, во автобусите има посебни столчиња кај што можиш да седиш со куче, кучето мора да е секогаш со каиш и да носи маска ако спаѓа во таа категорија.
Казните за нелегално чување такво куче се до 10.000 евра.
Не дај Боже да се случи напад на човек или дете, не знам ...
Кај нас деца мали ни ги јадат песојте на секој ќош и никој ама баш никој со прст не мрда, болна нација сме ние, нема логично објаснување со овој проблем.

Имав другарка, чуваа стафорд дома, мирен додуша, не се случило никогаш да нападни ама луѓеее, живееа на трети спрат, и кога го вадеше за шетање, го пушташе од горе само да истрча до долу, рачунајте која со која сила и брзина тоа се дешаваше, замисли сега некое дете или стар човек или небитно некој што се плаши од куче во тој момент да се најди на скали, немам коментар.

Нема против да се чуваат миленици во зграда, ако сакаат и мечки нека чуваат, ама тоа да биде со свест од сопственикот и да има закон како во Германија, не можи да ми моча кучето по влезој кај шо ќе стигни, постои ред во зградата и треба да се почитува, ама тоа во нормална држава, кај нас никогаш ;

ама бидејќи не е ништо како што наброја не смее да се чува се до моментот додека не еволуираме до тоа ниво на култура самосвест и законски рамки со почитување на истите

Мое мислење е дека сељачизмот е пуштен на макс и само бетер ќе биде. Може еден ден и магариња ќе почнат да чуваат во град ако таква е модата на инстаграм.
Не е мода, тоа е психолошка потреба за изигравање на оуверлордс....компензација на чуството дека сме у фарма и дека и нас не одгледуваат како стока.

Многу ми е криво што никаде на интернет го нема К-15 клипот кога комшиите му одат на погреб на Перо, кој го млателе затоа што не се согласувал да плати парно па на сите им го исклучуваат парното.

„Дали не ти беше доволен ќотекот што ти го удривме на трипати, драги наш бе Перо“ - Цацко Конопишки

Замислувам и во оваа ситуација дека ќе има некој бе Перо, кој нема да се согласува со останатите па ќе треба сопствениците на кучиња и робовите на мачки добро да го измлатат за да тргне работата. Прашањето ми е, кој е механизмот ако еден станар не се согласува? Малку е ригорозен предлогот, да беше гласање и нешто како дво-третинско мнозинство, би било прифатливо.
^Ова
Увек има еден-двајца пензионери пред гроб или луѓе што до пладне се мразат себе од пладне светот и сеа да им дозволам на тие да решат било што? Не е ок. Двотретинско мнозинство ако беше предлогот сум за, вака не.

Охооооо и те како сум за ова, со 7 раце заокружувам.

Прво и основно, ние како луѓе сме огромна стока и ништо не почитуваме од живеење во заедница - зграда.
Второ, аналогно на првото, кај и да сум живеел или одел на гости буквално во секоја зграда мора да има бар една стока што не почитува ништо, или му моча/сере кучето у лифт, или влакна има насекаде, или лае по цел ден, ама како и да ја вртиш нема мира од нив. Да не зборувам за мирисите што татнеат низ влез, нарочито ако живееш до тој што чува куче, хаос...

Затоа, забрана за чување миленици во зграда, еве нека не биде све, нека се ограничи на кучиња или животни поголеми од мачка или чување ама под строги правила и услови и секое непочитување да биде строго казнувано од типот на одземање на миленикот и драконска парична казна.

Не. Кога би имало правила и прописи што се почитуваат како во нормални држави, милениците нема да се проблем. Кучето ако сере и моча тоа е одговорност на сопственикот. Куче ко куче, ќе прави тоа што знае дур не го воспиташ како треба. Поголем проблем се оние што готват со отворена врата за цел влез да смрди на пржлоини, оние што чуваат ѓубре пред врата или смрдени патики.

Него ќе одземаме ли бебиња на тие што им плачат по цел ден? И како ќе се справиме со оние што бушат у ниедно време дење ноќе и што се расправаат и урлаат цела зграда да ги слуша?
На крај се сведува на домашно воспитување, милениците во зграда се најмалиот проблем.

Многу ми е криво што никаде на интернет го нема К-15 клипот кога комшиите му одат на погреб на Перо, кој го млателе затоа што не се согласувал да плати парно па на сите им го исклучуваат парното.

„Дали не ти беше доволен ќотекот што ти го удривме на трипати, драги наш бе Перо“ - Цацко Конопишки

Замислувам и во оваа ситуација дека ќе има некој бе Перо, кој нема да се согласува со останатите па ќе треба сопствениците на кучиња и робовите на мачки добро да го измлатат за да тргне работата. Прашањето ми е, кој е механизмот ако еден станар не се согласува? Малку е ригорозен предлогот, да беше гласање и нешто како дво-третинско мнозинство, би било прифатливо.

vo aus resava kuken sovet/body corporate, taka bar ne e eden da blokira se. obicno sekoja zgrada/kompleks kade e dozvoleno toa go pisuva vo samiot oglas koga kupuvas ili zimas pod kirija. cesto baraat da vidat sertifikati deka se vakcinirani itn... vo zgradi recisi nikogas ne e dozvoleno kuce, isklucok pomalite rasi, macki taka taka ama ovde narodot ima pogolema svest i sfatil deka u zgrada nema uslovi da cuvas kuce pa ni macka, bez da im nastetis. i 100 pati da go nosis na setanje ne e isto. ovde tie sto cuvaat milenicinja obicno ziveat vo kuka i imaat kakov takov dvor za pocetok.

mene mi e smesno da zborime za cuvanje milenice u stan u mkd ili evropa seedno. prvo stanovite se premali za i lugeto sto ziveat u niv da imaat asalen zivot (30m2 od covek e preporaclivo) ne pak za milenice. imam drugar macka cuvase i koga ke mu izbegase bese brkanici po 12 katnicata niz hodnikot po skalite... nalet lugeto i komsiite ama ako mene me prasas ova e nehumano i sebicno i posle 2-3 takvi epizodi treba da im se odzeme mileniceto na takvi luge.

Back
На врв Bottom