Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    66
не е до мрчатор, едноставно и најчесто животно смета на повеќето можеби во куќа ќе се тера некако но во зграда каде буквално становите ги дели едвај еден никаков ѕид просто е не подносливо, и ќе речам животните не се криви.

се знае историски која била поентата на припитомувањето и чувањето кучиња тие го чувале стадото и имотот а човекот им обезбедувал храна и засолниште, во денешно време нема таква потреба и чувањето куче нема смисла особено не во стан.
Во зградата кај што живеам има кучиња што ги чуваат во становите. Никој до сега не се пожалил, не се ни приметуваат.
До моите живее братучед ми со 2 кучиња кој се жива напаст. Секој ден се расправаат со комшии заради нив. И на моите им сметаат ама знаеш ај роднини.

Зошто сега на овие од мојата зграда да им ја земеш таа прилика иако животните им се мирни, додека овие што имале двор да имаат право иако животните им се диви?

Абе каков "нивен стан"! Жено божја, тоа е единица во колективно домување, и си има закон!
Клинец не смеат да удрат без дозвола од куќен совет во нормални држави, не па куче да земат!
Додека не има врева никој не смее да ми кажува што да правам во мој имот.
Во други земји за мешање така во туѓи имоти и глави летаат.

Никој не се сети на луѓето со алергија од животни. Мачето дома ќе го чуваш, кучето треба да го изнесеш и да мине низ места каде што минат и тие луѓе со алергии.

Додека не има врева никој не смее да ми кажува што да правам во мој имот.
Во други земји за мешање така во туѓи имоти и глави летаат.
Умре Чак Норис, умре и тоа...
Остај Тексашки ренџер приказни!
Ни во америка не е така со HOA, не па во европа!

Буквално можат да те натераат да се исселиш и да го продадеш станот!

Зависи каква раса куче. Се знае дека доберман, шарпланинец, cane corso, па и загарите се кучиња кои не треба да се чуваат во стан. Прво, греота е такво куче да затвориш во четири ѕида, друго не е фер ниту кон луѓето кои живеат во зграда да го толерираат тоа. Таквите кучиња лаат гласно, мирисаат многу, и не може секој да ги шета и расправа, зошто се тешки по +60 кг и едноставно не може секој да ги контролира (исклучок загарот кој што е 20-30 кг, ама пак е многу темпераментно куче кое е створено за да биде во природа). Ако кучето реши да повлече, не постои сила што може да го задржи.

Кога станува збор за помали раси како пудли, бишон, малтезер, пекинезери, мопс, немам ништо против. Но, ако веќе си се нафатил да одгледуваш куче треба и да му се посветиш. Греота е од 24 часа во денот, кучето да биде само 18 часа. Куче оставено само предолго развива анксиозност. Ако немаш време ниту пак соодветни услови, најпаметна одлука е да немаш куче.

Јас имав, и секое сабајле во 05:00 (no matter what) бев излезена со него надвор, да го прошетам, да изврши нужда (не на паркинг и не на паркирани коли). Обврска голема, кога треба да одиш некаде или го земаш со тебе или бараш некој да го чува. Наречете ме ливадарка, ама мене кучето ми беше најголем stress reliever. Ништо не те прашува, само те слуша.
Се враќаш дома преку глава од обврски, луѓе и стресови, а таму те чекаат очи кои те гледаат како да си целиот негов свет. Стварно бев многу посветена на него, но сега не би земала пак куче зошто се врзувам многу и после ми е тешко. Луѓето што немале миленик, не може да го сфатат тоа. Тоа е член од семејството.

Така што, јас сум воздржана. Ако имаш услови и можности, да океј.

Последно уредено:
Многу ми е криво што никаде на интернет го нема К-15 клипот кога комшиите му одат на погреб на Перо, кој го млателе затоа што не се согласувал да плати парно па на сите им го исклучуваат парното.

„Дали не ти беше доволен ќотекот што ти го удривме на трипати, драги наш бе Перо“ - Цацко Конопишки

Замислувам и во оваа ситуација дека ќе има некој бе Перо, кој нема да се согласува со останатите па ќе треба сопствениците на кучиња и робовите на мачки добро да го измлатат за да тргне работата. Прашањето ми е, кој е механизмот ако еден станар не се согласува? Малку е ригорозен предлогот, да беше гласање и нешто како дво-третинско мнозинство, би било прифатливо.

Јас сум за тоа да се чуваат, но да им се обезбедат соодветни услови.
Не може да си излезен од станот 10-12 часа, а дома да те чека куче ( за мачки е друго ). На кучето му треба прошетка за да изврши нужда и стимулација. Не е ни хумано да се држи толку долго затворено во стан од 50 м2.
Доколку сопственикот не може да му овозможи такви услови, нека си има градинка за кучиња, шетач на кучиња, бејбиситер, ватевер. Да си биде законски регулирано.

Смачено ми е од неодговорни сопственици кои гледаат на животните како забава, а не како живи битија.

Смачено ми е од неодговорни сопственици кои гледаат на животните како забава, а не како живи битија.
Браво за ова, верувам дека си и вегетаријанка покрај другото.

на повеќето не ни смета тоа што некој чува куче дома, ни смета неговото непрекидно лаење и гребење по вратите додека е само, дури ликов ме убедува дека кучето го осеќало од влезот дека си идел и лаело од радост (а тоа сиромашкото нема 1 мин. ќутено),
дополнително кога ќе го изнесе го моча на првата кола на гумата а некој можеби ќе треба да ја напумпа или смени па ќе фаќа кучешка мочка, многупати и по влезот има лочки за кои се претпоставува што и од што се...

Браво за ова, верувам дека си и вегетаријанка покрај другото.
Не сум, и има голема разлика од чување куче и купување крава.
Во цивилизирани општества, едното се користи за храна, другото како милениче.

Колку си ти artificial...

И двете (куче и крава) може да се користат како храна, во Кина (цивилизирана).

И двете (куче и крава) може да се користат како храна, во Кина (цивилизирана).
Знаев дека Кина ќе биде тема на разговор.
Ајде нека не биде терминот цивилизирана, слободно најди друг термин кој ќе опшише "цивилизација која нема да го донесе целиот свет во опасност поради јадење секакви животни во минимални хигиенски услови."

Знаев дека Кина ќе биде тема на разговор.
Ајде нека не биде терминот цивилизирана, слободно најди друг термин кој ќе опшише "цивилизација која нема да го донесе целиот свет во опасност поради јадење секакви животни во минимални хигиенски услови."
Дај бе Емка не филозофирај од високо!
Кажи просто и јасно!
Можеш ли да земеш куче у станот таму у Шфедска?
Да или Не?

(и зошто не :cautious: )

Прашај ги овие по германии-холандии дали воопшто смеат и да помислат на такво нешто!
Цивилизираниот свет тоа го решил уште пред 100 години!
Дете не смее да ти плаче, а не па куче да лае!
Дај бе Емка не филозофирај од високо!
Кажи просто и јасно!
Можеш ли да земеш куче у станот таму у Шфедска?
Да или Не?

(и зошто не :cautious: )
Да бе, вода у купатило не пуштаме ако поминува 22:00 часот! Митови. Зошто да не смее да земе куче освен ако не рента, а дури и тогаш е ствар на договор. Тука се ретардирани на друг начин, мене во претходниот стан агенцијата за посвојување мачки не ми даде да посвојам бидејќи балконот ни бил со решетки ограда и можело да падне. Мораше да снимам станот да видат прво услови, за мачки донесени од Турција и од ЕУ земји како Македонија. Ваљда дека спасени, да купев некоја раса од 1-2к евра ќе ми прегледеа низ прсти. Сега кога се преселивме во наш, после два месеци живеење дознав дека над мене има две големи кучиња, сибирски. Дознав бидејќи ги видов на балкон еднаш враќајќи се дома. И од левата страна има и маче и големо куче за кои дознав откако исто ги видов на балкон. Не сум слушнал ништо ниту еднаш, можеби бидејќи самиот претерувам со гласните Пинк Флојд сесии. Ако го дресираш миленичето, не гледам зошто е проблем. Сега уште не сме зеле бидејќи затрудневме, а иронично за тоа никој нема да дојде да провери решетките на балконот дали се во ред. Секако дека сум против мислењето да не смее да се чува миленик во зграда без довола од сите, можеби ако толку ви е битен мирот, требало да платите за стан со изолација место еден гипс картон да ве дели од комшии. Јас растев во куќа и имав разноразни миленици, папагали, зајци, риби, а кучиња и мачки цело време довлекував дома. Живот без милениче е малку тажен. Но, не се согласувам и со @Darling дека може да прави што сака во свој имот, особено во зграда, па дури и куќа, можеш едноставно да нарушуваш ред и мир. Немам решение за неодговорни сопственици, но предлогот не е ни блиску до решение.

Back
На врв Bottom