1. The Odyssey - Homer ★★★
2. Project Hail Mary - Andy Weir ★★★★★
3. Трипати Взори - Алесандро Барико ★★★½
4. Piranesi - Sussanna Clarke ★★½
5. Stoner - John Williams ★★★★★
Обично не сакам тврди корици поради непрактичност и умор, но Стонер изданието со свилена хартија финиш ме потсети на разликата со ефтината темно-кафеава рециклирана хартија во аеродром книгите, кои обично поради тоа се наоѓам како повеќе ги малтретирам, виткам страници, кршам злобно кичма, хајлајтирам и шкрапам, и читам во најчудните седечки и лежечки позиции. Па сакав пак некое добро издание да држам во рака кое ќе ме држи исправен. Бидејќи се спомнаа машки и женски книги, а претходно читав “машка”, изборот во обид на разбирање жените повеќе падна на:
6. The Bell Jar - Sylvia Plath ★★★½
Книгата изгледа како песна со брзо темпо која сакаш да ја потпевнуваш и џускаш на, но текстот е мрачен и тажен. Како Last Kiss на Pearl Jam. Розева, со илустрации, вистински цвеќиња внатре стиснати од цимерката како букмаркс ваљда, корици и супер проред, но внатре хаос, менталнo распаѓање, борба со очекувања, идентитет, сексуалност и желби за сабоубивстба па и обиди. Ја следиме Естер која поради нејзините академски успеси и бубање е на некоја модна стипендија во Големото Јаболко, со пракса и шанси кај многу успешни списанија, но социјалниот притисок и воопшто притисокот на coming of age, сексуалност и очекувања ја преоптоварува толку што ја фрла од колосек, особено после еден немил настан последната ноќ пред да се врати дома во родниот град за летниот распуст. Моите очекувања беа малку повисоки, бидејќи иако е ептен кул напишана со излив на сите нејзини мисли на страниците, сепак очекував поголемо откривање и увид во женската психа од тоа што веќе на некој начин знаев, а и очекував повеќе од тоа со кое сите с(м)е се соочиле до некаде. Сите до некаде сме во неизвесност да не нѐ покрие стакленото ѕвоно, без разлика на полот, get a grip.

Со разлика што кај повеќето не преминало во клиничка депресија и електрошок терапија. Како што и докторката после првиот однос и обилно крварење и рече, мора да си една од милион. И тоа некако ми го сумираше цело лик и дело. Морам да признаам делот со болниците беше како сон дур си со температура. Тажно ми падна кога прочитав дека е аутобиографска и писателката се самоубила. Ако тоа е тежината на книгата, so be it.
Друго што прочитав деновиве беше:
7. Мистериозниот Странец - Марк Твен
Оваа е помала книга од претходните, некои 100-тина страници и ја почнав како дружење во воз, мислејќи ќе ја прочитам во неколку саати. Не очекував да ме она вози а не возот, и да толку ме тера на ментална гимнастика.
Приказната се одвива во мало Австриско село некаде во 1500 година, каде технички се појавува сатаната на три млади момчиња а подоцна и на селото, и продолжува да си “игра” со нивните судбини. Приказната е мислам слабата страна на книгата која може да се прошири и елаборира за поголема имерзија, бидејќи има простор поради малкуте страни. Наместо тоа добиваме само многу добро збиени идеи и заклучоци. Се прашува што е моралот, што е чувството на морал, што е зло и дали е зло ако се додаде контекст, се збори за детерминизам, пеперутка ефектот и смислата во постоење, ако има Бог. Подолу текстот ја доловува општо книгата, бидејќи скратено е само критика за човековата природа:
Сатаната рече дека тој е осомничен за ерес и дека џелатите сега ке почнат со негово испрашување. Бараа да ја признае вината за која се терети, но тој одговори дека не може да признае бидејќи тоа не е вистина. Потоа почнаа да му стават клинци под ноктите, а тој од болка врескаше на цел глас. На Сатаната тоа воопшто не му пречеше, но јас не можев да издржам и го молев веднаш да ме извади оттаму. Ми беше мака и ме фаќаше несвестица, но свежиот воздух ме поврати и тргнавме кон мојата куќа.
Реков дека тоа е животинска постапка.
„Напротив, тоа е човечка постапка. Не треба да ги навредуваш животните, тие тоа не го заслужуваат", рече, па продолжи: „Таква е таа твоја кутра раса - постојано лаже, постојано си придава доблести кои ги нема, секогаш им ги оспорува на животните, кои единствено ги имаат. Ниту едно животно никогаш не прави нешто така свирепо. Тоа е монопол на оние со Чувство на Морал. Кога некое животно нанесува болка, тоа го прави невино, тоа не е зло, тоа не знае што е тоа зло. И тоа не нанесува болка само затоа што ужива да ја нанесува, тоа го прави само човекот. Инспириран од тоа свое измелезено чувство на морал. Чувство, чијашто задача е да го препознае доброто од злото, со можност да одбере што од тие двете да прави. И, каква предност може од тоа да извлече? Постојано одбира и во девет од десет случаи се определува за зло. Злото не би требало да постои и кога би го немало Чувството на Морал, тоа не би ни можело да постои.
А човекот е толку неразумно суштество што не е во состојба да сфати дека Чувството на Морал го става на самото дно на скалата на живите суштества, и дека тоа е многу срамна особина. Подобро ли се чувствуваш? Доіди да ти покажам нешто."
★★★½