Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 24: @Io Sono Interista - Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме)

Kомерцијализацијата на празници е добра работа и треба да ја практикуваме

• Вкупно гласачи
    30
Мислам дека си губиш време со темава. Како прво, Македончето е гордо што било „пиреј“, наместо да се срами од тоа. Јас лично побрзо би го споредил со лебарка, ама ајде, нека биде растение. Самото тоа треба да ти каже дека огромен процент од луѓето се способни цел живот да го поминат без да направат апсолутно ништо ниту за фамилијата, ниту за општеството, ама битно е некако да го протуркаат животот.

Јас би вовел казна ако не се појават на избори. Исто така, не би ги следувале социјални или било какви бенефити ако не се вклучени во општеството. Оние од Хелсиншки би ме растргнале, ама ако некогаш влезам во политика, би вовел тежински коефициент за вредноста на секој глас. Пример: ако си активен, работиш, се трудиш, придонесуваш во економијата или на било кој начин во општеството, твојот глас вреди 1. Ако си паразит на системот или криминалец што прави штета каде и да помине, 0.1 или и помалку. Не може луѓе што се продаваат за 5кг брашно да ми одлучуваат за иднината.

Ние што сме си заминале, на своја кожа сме почувствувале третман што не е ок, секој на различен начин. Ретки се тие што си заминуваат од се што граделе, од семејства, пријатели и роднини, од чисто куроздравје. Ама ова е последното нешто што можеш да го докажеш на луѓе што никогаш не мрднале од таму, што добиле се на тацна или едноставно немаат амбиција за ништо повеќе.
Veruvam deka Helsinski bi se soglasile so ova, i bi se rangirale sebe si so 1 :D Sepak teorijata za glupo mnozinstvo od tamu izleze

Прво јас мислам дека не знаете што значи демократија. Не значи владеење на правото или на паметот туку на мнозинството, па макар тоа мнозинство е со двоцифрено IQ, што е случај у Македонија за жал.

А второ у државава има сигурно еден криминалец што е попаметен од тебе или мене, ако е рехабилитиран зашто неговиот глас да е помалку вреден? Како беше онаа старата на Сократ :misticen:
Никаде не велам дека тие се глупи, туку дека секој би имал тежина според заслуга. Може некој да има и 200 IQ, ама притоа да е педофил. Може да има 200 IQ, а да не придонесува апсолутно ништо, туку цел ден да љушти алкохол или дрога и слично, или опљачкал некоја фирма и ја трнал во стечај.

Не ме интересира дали некој бил во затвор или каде и да е. Ако излегол и се рехабилитирал, коефициентот му се зголемува. Значи, тоа што го предлагам е динамички коефициент. Денес јас можам да имам коефициент 0.8, а за пет години да сум забегал и да ми вреди 0.05, или обратно, да сум станал уште подобар и да догурам до 1.

И пак е демократија. Секој ќе има глас, само со различна тежина, а самиот ќе си диригира како и колку му вреди.

Никаде не велам дека тие се глупи, туку дека секој би имал тежина според заслуга. Може некој да има и 200 IQ, ама притоа да е педофил. Може да има 200 IQ, а да не придонесува апсолутно ништо, туку цел ден да љушти алкохол или дрога и слично, или опљачкал некоја фирма и ја трнал во стечај.

Не ме интересира дали некој бил во затвор или каде и да е. Ако излегол и се рехабилитирал, коефициентот му се зголемува. Значи, тоа што го предлагам е динамички коефициент. Денес јас можам да имам коефициент 0.8, а за пет години да сум забегал и да ми вреди 0.05, или обратно, да сум станал уште подобар и да догурам до 1.

И пак е демократија. Секој ќе има глас, само со различна тежина, а самиот ќе си диригира како и колку му вреди.
Е да можеше, ама ако би пробале да стигнеме до ваков систем, особено у Америка, и сме горе-долу успешни со лоби, ќе исчезнеме у област 51 (што не постои) и ќе играме карти со вонзјеманинот што е таму и со човекот што измислил мотор што работи на вода. Не им одговара на тие на власт ваков систем, скоро никаде во свет.

Израел, Грција, Албанија, Ерменија итн ги имаат едни од највлијателните дијаспори кои лобираат за сопствените земји во светот со спечалените пари од таму каде што се иселиле, ама во Македонија да им се одземеле правата на глас оти ништо не смениле.
Затоа не вреди да се расправа за темава, авторот го занемарува сопственото немрдање со прсти.

Ако сме трн во око, немам проблем со тоа. Ама темата би сакал да чујам по некое мислење, без да биде "а вие иселениците".
Многу добро те разбирам што сакаш да кажеш ама нема едноставо механизам за твојот предлог, нема како да се утврди дали некој доволно дава или дали доволно се ангажира за државата за да му се одземе правото на глас и здравство.

Bez AI fotka gushnat so gospodinot Lukashenko, ne priznavam :pos: :pos:
Не бе, ја не мислев на твоја лична слика туку слика од овој муџава од турска серија што го рекламираш на форумов.
А целата таа слика ја држи Лукашенко во раце и ти честита роденден од мене. :pos:

Е да можеше, ама ако би пробале да стигнеме до ваков систем, особено у Америка, и сме горе-долу успешни со лоби, ќе исчезнеме у област 51 (што не постои) и ќе играме карти со вонзјеманинот што е таму и со човекот што измислил мотор што работи на вода. Не им одговара на тие на власт ваков систем, скоро никаде во свет.
Епа затоа е светот таков каков што е :) Ама и да бидеме реални, огромен процент од населението (на светско ниво, не само кај нас) е тотално бескорисно, само троши кислород, ниту има во главата, ниту пак желба да придонесе за некаков прогрес.

Израел, Грција, Албанија, Ерменија итн ги имаат едни од највлијателните дијаспори кои лобираат за сопствените земји во светот со спечалените пари од таму каде што се иселиле, ама во Македонија да им се одземеле правата на глас оти ништо не смениле.
Затоа не вреди да се расправа за темава, авторот го занемарува сопственото немрдање со прсти.
Македончето битно се заебава со тие што биле надвор, дека не знаеле добар македонски или дека биле сељаци, ама истовремено се чека истиот тој „странец“ да пушти некоја паричка и да почасти кога ќе се врати.

Да беше паметен народот таму, ќе гледаше да лобира што е можно повеќе и да инвестира во организирање на настани, школи и слично, за да се зачува културата надвор дури и помеѓу генерациите кои се родени таму. Преку тие луѓе и нивните конекции можеше да се влечат и инвеститори во домашната економија. А реално, имаме доста способен и успешен народ расфрлан низ светот, од вредни работници, па се до професори на светски универзитети, директори и менаџери во компании со буџети колку цела македонска економија.

Ама полесно е да се плука, него да се мисли малку подалеку од носот, затоа и сме догурани до каде што сме, се е од инает, егоистично, и љубомора.

Понеконтроверзно можда ке беше да се предложи уопште болница да престане да издава отпусно писмо. Абе што е битно да се знае датум на раѓање. Сс закон нека се забрани. И случајно родители ако ти соопштиф кд си се родија, одма затфор.
Година е довољно да знаеш кд си роден.
А не торта,поклони, частење, тој е за педери и нарциси.
А со хороскопот што прајме ?

Епа затоа е светот таков каков што е :) Ама и да бидеме реални, огромен процент од населението (на светско ниво, не само кај нас) е тотално бескорисно, само троши кислород, ниту има во главата, ниту пак желба да придонесе за некаков прогрес.

Македончето битно се заебава со тие што биле надвор, дека не знаеле добар македонски или дека биле сељаци, ама истовремено се чека истиот тој „странец“ да пушти некоја паричка и да почасти кога ќе се врати.

Да беше паметен народот таму, ќе гледаше да лобира што е можно повеќе и да инвестира во организирање на настани, школи и слично, за да се зачува културата надвор дури и помеѓу генерациите кои се родени таму. Преку тие луѓе и нивните конекции можеше да се влечат и инвеститори во домашната економија. А реално, имаме доста способен и успешен народ расфрлан низ светот, од вредни работници, па се до професори на светски универзитети, директори и менаџери во компании со буџети колку цела македонска економија.

Ама полесно е да се плука, него да се мисли малку подалеку од носот, затоа и сме догурани до каде што сме, се е од инает, егоистично, и љубомора.
Македончето, кое си и ти, е без национална свест, и моментот кога ќе стапне во земја од првиот свет не престанува да јаде гомна за својата татковина, и не може да се запре потценувајќи ги тие што ги оставил зад себе.
Чист пример ти се студентите пратени со државни стипендии, со парите од даноците што ние ги плаќаме завршуваат факултети и јадат гомна, не само што сакам да остави пари во земјата, туку е правно должен да го направи тоа.

Македончето, кое си и ти, е без национална свест, и моментот кога ќе стапне во земја од првиот свет не престанува да јаде гомна за својата татковина, и не може да се запре потценувајќи ги тие што ги оставил зад себе.
Чист пример ти се студентите пратени со државни стипендии, со парите од даноците што ние ги плаќаме завршуваат факултети и јадат гомна, не само што сакам да остави пари во земјата, туку е правно должен да го направи тоа.
Македонци овде во Европа не сум видел ни еднаш да ја потценуваат својата земја.
За тие од Австралија сум видел многу, друга нација се тие.

Да не должам многу, моето контроверзно мислење е дека, тие што останале, а со прст не мрднале за подобра иднина, треба да се избришат од список за гласање, евентуално би ги исклучил и целосно од пензиски и здравствен систем - повели на приватно затоа што повеќе и не заслужуваш.
Тука требало да дефинираш и да приложиш список на работи што се потребни некој да се вметне во категорија на луѓе што нарпавиле нешто за земјата. Вака пишано е многу субјективно, еден ќе рече “јас плаќам данок значи доволно сум направил“, друг ќе рече “јас шкртнав лифче, не гласав ни за едните ни за другите, значи доволно направив“, “трет ќе рече јас излегов на протест дур другите ги немаше, доволно направив“, четврт ќе рече “од моја фамилија жртва имаше 2001, што повеќе да направам“ и така во недоглед.

Искрено да останеш во државава дур си на возраст од 25 до 35 години е ултра тешко и секојдневно се соочуваш со притисоци да ја преиспиташ и промениш одлуката, особено ако веќе се имаш стекнато со завршено факултетско образование тука. Од страна на родителите, а и на пријателите владее некој наратив дека секој паметен се има отселено, а тие што останаа тука се глупавите што не успеале да се снајдат во животот, па доаѓаш на крстопат или си паметен и се селиш или си глуп што не успеал да се снајде. Друг бран мислења исто популарен што циркулира е дека тие што се отселија се луѓе што сакаат да спознаат нови страни на животот и не се плашат од предизвици, а дека тие што останале се заќоравени луѓе, што не им се излага од комфор зона. Лично работни прилики ми се имаат пружено неколку за странство и ги имам одбиено, за истите кога им кажувам на луѓе, 9 од 10 се на став дека сум глуп што не сум ги прифатил. За малку ќе заборавев и најстрашниот притисок, кој најмногу ме погодува, а тоа е муабетот “зар ќе си толку себичен да не се иселиш и деца да ти растат тука“. Така да, го разбирам тој момент дека во странство не растат пари на дрво и дека ете иселениците се соочуваат со носталгија за дома, со раскинати врски со татковината итн, но сакам само да доловам и другата страна, а тоа е низ какви притисоци поминува еден млад човек кој решил да остане тука, чисто од љубов кон местото и земјата.

Требало подобро да ја формулираш констатацијата. Пример ако ти била "Луѓето како Рон не треба да имаат право на глас", мислам дека ќе поминеше со општ консензус, едногласно. Вака, криво формулирана, има реален отпор.

Од вториот сегмент, самоиницијативно, се самоисклучил.

Чекај, муабетов уствари излезе дека иселениците имаат право на државава, а овие што останале тука треба да си одат? Како може, некој кој не плаќа данок и сметки тука да ги поставува правилата? Они знаат како треба, а ние глупите и неспособните треба да сме граѓани од втор ред :D.

И јас сум за стекнување независност и излегување од дома пред 30 години, тоа е здрава работа. Ама наместо да ги бришиме од список тие што живеат со мама и тато (а многу од нив се придукт на системот, ама барем трошат некакви пари тука) јас мислам дека треба да ги тргниме од одлучување оние кои што ја гледаат државава како дестинација за евтини заби, естетски корекции и убав провод во лето.

Ниту плаќате данок и сметки, ниту го живеете секојдневието. Не сте вие тие кои што треба да одлучуваат како да се постават работите во државава.

Не е ова ништо посебно за Македонија, во било која држава може да се направи поделба на:
  1. Успешни кои ги хејтаат неуспешните (дека не се трудат доволно за својот успех)
  2. Неуспешни кои ги хејтаат успешните (кој и да успеал, успеал затоа што имал среќа, врски, крадел итн)
Поради ова, на било која тема која од реално значење за нашето општество имаме голема поделеност.
Пример, да земе човек да чита коментари за safe city проектот, ќе види дека втората група се жали дека морале сега поспоро да возат (мислиш една минута милиони ги кошта), некој немало да плати казна (не се гледаат себе си туку другите) итн...
Да земе да чита коментари за покачување на минималната плата, ќе види еден куп аргументи на првава група против тоа (инфлација, зголемување на долгот на државата, мотивирање на луѓето да работат за минималенц наспрема да бидат мотивирани да бараат подобри работи...).

Така во однос на темава, луѓето што се иселиле и се снашле се сметат за успешни и ја хејтаат другата група. Кај и да е ќе имаме некоја тема во обратна насока.

Najgolemite patrioti Ron Vlade i uste 2-3 sto rabotat administracija sprema Lester, jas i drug sto drzavata ne skratila ili sme dobile nekoja podobra prilika za nadvor, ovde debatata ke zavrsi kako so Bugarski pasosi kade moderatorot i vlade ke te unistat zasto sum izvadil Bugarski pasos... na tamu odi debatata.... Sigurno Ron ili Vlade ne odi na grobot na Goce Delcev da nosi cveke i taka si ja saka drzavata ima licna korist od nea zatoa ja saka... Cobe i Aceso dadoa nekoj drug motiv zosto se saka tatkovinata od drug agol ali nemojte ovde tuka site da spagate vo patrioti..... Jas licno ne sedam dolu da plakam danoci za paraziti i toa e prva prcina sto sum odselen iako gi ima 100... a bidejki sistemot e takov pod toa spaga idrzavata, driga tema se prirodnite ubavini i slobodata.
Prvo od kade takvo mislenje deka sum administracija, ili od ko zamina ti se zakoci mozokot i si mislis site so ostanale se administracija od koi vie napatenite dusicku ne mozite da dojdite do izraz pa zatoa moravte da se pisite bugari za da mozite da vrtite pleskavici po zapadot. I da predavnicki kopilinja ste, ne zatoa sto ste emigrirale, tuku sto ste se pisale bugari za da emigrirate, ste zele pasos od drzava koja ne ne priznava za poseben narod so soopstvena istorija. Vie ste bukvalno talogot od eden narod, dnoto, gjubreto.
I nema da dozvolam edno predavnicko kopile da mi soli pamet sto i kako treba da pravam vo svojata drzava. Odi vo bugarija i tamu mudruvaj, sekako bugarin si, kurov mi go baras na makedonski forum. I ti i ostanatite ko tebe so " evropski " pasos.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom