Ракометната репрезентација на Македонија (мажи)

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
Romancite spremaat samo edna utakmica, taa protiv nas i e so rezultatsko znacenje. So 3 mesto vo grupa se favoriti vo baraz za SP. Edina cel im e da spojat EP i SP posle dolgi godini za da pocnat da gradat kontinuitet na prvenstva.

Ako sme realni so pobeda utre 13 mesto na EP e super plasman za nas, a i ni odgovara za barazot na SP. Se drugo e zalazuvanje.
Da se molime utre da tepame pa da sme favoriti i Horiha da igra vo barazot vo April zosto ne znam bas kakov ke ni bide patot do SP.

Docekot na plostad za infarkt pobedata EDVAJ u zadnja sekunda od 1 razlika so umrenata Romanija koja na mapa sa rakomet ne postoi 20 godini od kolku saat ke bide utre?

Ako za nesto sum sreken toa e odlicnata igra na nasata reprezentacija na celo so Kire, noviot Nikolaj Jakobsen. I verojatno Alkaloid e novata Barcelona bidejki so nea se trka za broj na reprezentativci na EP.? Mozebi..

Docekot na plostad za infarkt pobedata EDVAJ u zadnja sekunda od 1 razlika so umrenata Romanija koja na mapa sa rakomet ne postoi 20 godini od kolku saat ke bide utre?

Ako za nesto sum sreken toa e odlicnata igra na nasata reprezentacija na celo so Kire, noviot Nikolaj Jakobsen. I verojatno Alkaloid e novata Barcelona bidejki so nea se trka za broj na reprezentativci na EP.? Mozebi..
Шо сакаш да поентираш не те разбирам?

Шо сакаш да поентираш не те разбирам?
Se zaebaam so nekoi komentari od vcera na forumov deka Kire = Jakobsen. Deka za 1 nereseno i 1 pobeda nekoi tuka uste sto ne iskocija da gi cekaat rakometarite na aerodrom. Deka epten se zanesoa pa broea dali ke tepame 10 ili 12 so Romanija.

Poentiram deka napisav 2 komentari koi bea realni i denes toa mi e zal sto se pokaza. A edno vreme se ponadevav deka barem ke pobedime 3-4 razlika. Na kraj dobro e i so tepavme edvaj ili ne rezultatot se broi. Ama i kako favoriti so dusa go cekam Horiha koj mislam ke e presuden vo barazot. Zosto kako i drugi clenovi ovde se plasam deka ke go izgubime kontinuitetot na prvenstvata. A toj ni e edinstven uspeh koj sme go potignale i treba da se trudime da go socuvame.
Za poveke od kontinuitet vo momentov so momentalnite luge igraci uslovi i nastani, da sme zdravi i zivi.

Deka ima napredok, ima i toa e ocigledno.
I da dojde drug trener, pak povekjeto od reprezentativcite bi bile od Alkaloid. No, na prvenstvoto namesto turisti kako Damjan, Samoil i Galec (ili Mitrevski) mnogu povekje logika bi imalo da se dadese sansa na najdobriot strelec vo ligava so tri sezoni vo Spanija, Dimitroski od od Prilep (so PT se povredija dvete levi krila, kamo da go imavme na klupa), Mecka (Samoil ide od povreda, so pivskoto meše go pusti na Dancite i edvaj odese, a Mecka i te kako ke pokriese za Markovski po crveniot karton so PT) i Nikolov ili Jagurinovski (na desen bek sme sekako najmrtvi, tuka i treba da se probuvaat novi igraci).
Od druga strana, se nadevam deka isto taka ke si go spusti egoto i ke ja smiri situacijata so Manaskov, koj e vo zivotna forma i Taleski koj bi bil i te kako korisen vo odbrana. Mitrevski isto taka preslab prvenstvoto, mislam deka treba sam da se povlece od reprezentacija kako sto se povlece Goce koa veke mu dojde vreme. Zaokruzi na Tomovski/Galec/Gogov i toa e toa. Gledam denes mnogu go otpisaa Pesevski posle eden los den, ama Zare ima uste edna dobra sezona ili dve vo nego. Ako mu dojde umot i da prestane da forsira nekolku milenicinja od Alkaloid koi nikako ne se za vo reprezentacija, so pridruzba barem od Mecka, Horiha i se nadevam Manaskov, na SP ke sme spremni i za podobar rezultat

И да ја тепавме Португалија со 1 разлика, пак ќе извисевме затоа што Португалија ја победи Данска. Така да океј си е. Да ја тепавме Португалија уште поболно ќе беше да гледаме како со 2 победи испаѓаме. Ова е супер! Наредно првенство здравје и подобро!
Да ама притисокот на Португалија ќе беше многу голем, дека мораат да ја победат Данска. И најверојатно немаше да ја победат... Сега изиграа опуштено затоа што веќе беа во следна фаза.

Психо си е психо Киро ме треба да биди тренер односно селектор на приватната репрезентација паѓаме не стигаат власите овај гризи нокти ништо не смена но во одбрана ни во напад се изгуби во простор и време плус имавме грешка и на измените среќа шо не виде делегатот или ни прогледа низ прсти оти ќе ја изгубевме уште пред тоа и ова денес беше на сила на среќа шансата ја изгубивме со Португалија и се виде дека само Фитиљот вреди сите други се менливи и можи било кој да ги замени тешки просеци
Screenshot_20260118_234906_Chrome.jpg

Зошто? Балетани се овие нашиве или ракометари?
Не знам зашто губите најосновна перцепција и можност за рацио кога ќе дојдат големи собири како ЕП и СП.

Подобро е да "покажевме муда" и да ги изгубевме и двете, и потоа евентуално да сме под притисок со Романија и да го кркневме (што на крај искочи реална можност) и да завршевме последни? И потоа да не видиме ракомет на голема сцена уште 10 години?

Се игра со муда во системи како у фудбал што се квалификациите, во ракомет се игра со глава и тактички. Бираш кои битки ќе ги војуваш. Со години наназад скандинавците така се довлечкуваат до подоцнежни фази типа 1/2 финале, покрај квалитет многу пати ќе се паднат едни против други и ги пуштаат тие утакмици зависно на кого што му одговара, со цел да одморат за следната утакмица која им е побитна на пример, у случај да не одлучува баш таа кога играат со комшиите.

А ние само ги гледаме и плачеме
Автоматски споено мислење:

П.С. На крајот на денот и подобро вака, многу ќе ни беше криво да имавме 2 победи и да не одевме натаму, вака си е таман.
Глава горе, повластена позиција у бараж за СП, и се надеваме на некоја немонструозна група следен Јануари за да пркнеме конечно.

Глава горе, повластена позиција у бараж за СП
На темата, сега е малце појасно кој може да ни се падне во баражот за Светско:

1. победникот од дуелот Босна - Косово
2. победникот од дуелот Украина - Словачка
3. победникот од дуелот Полска - Латвија
4. победникот од дуелот Грција - Белгија
5. победникот од дуелот Грузија (најверојатно) - Израел
6. победникот од дуелот Србија - Литванија
7. победникот од дуелот Турција - Романија
8. победникот од дуелот Финска - Црна Гора
9. Италија
10. Чешка (најверојатно. Холандија треба да ја победи денес Грузија со само 2 гола разлика. Ако не успее, тогаш наместо Чешка - Холандија)

На темата, сега е малце појасно кој може да ни се падне во баражот за Светско:

1. победникот од дуелот Босна - Косово
2. победникот од дуелот Украина - Словачка
3. победникот од дуелот Полска - Латвија
4. победникот од дуелот Грција - Белгија
5. победникот од дуелот Грузија (најверојатно) - Израел
6. победникот од дуелот Србија - Литванија
7. победникот од дуелот Турција - Романија
8. победникот од дуелот Финска - Црна Гора
9. Италија
10. Чешка (најверојатно. Холандија треба да ја победи денес Грузија со само 2 гола разлика. Ако не успее, тогаш наместо Чешка - Холандија)
По мене сигурен пласман би имале само против Босна, Косово, Украина, Словачка, Грција , Белгија, Турција, Финска.

Не знам зашто губите најосновна перцепција и можност за рацио кога ќе дојдат големи собири како ЕП и СП.

Подобро е да "покажевме муда" и да ги изгубевме и двете, и потоа евентуално да сме под притисок со Романија и да го кркневме (што на крај искочи реална можност) и да завршевме последни? И потоа да не видиме ракомет на голема сцена уште 10 години?

Се игра со муда во системи како у фудбал што се квалификациите, во ракомет се игра со глава и тактички. Бираш кои битки ќе ги војуваш. Со години наназад скандинавците така се довлечкуваат до подоцнежни фази типа 1/2 финале, покрај квалитет многу пати ќе се паднат едни против други и ги пуштаат тие утакмици зависно на кого што му одговара, со цел да одморат за следната утакмица која им е побитна на пример, у случај да не одлучува баш таа кога играат со комшиите.

А ние само ги гледаме и плачеме
Скандинавците калкулираат на веќе обезбеден пласман во следната рунда, па си бираат противник за медал. Why not?
Ние калкулираме за да не бидиме посрамотени, тоа не е тактика.

На народот му е преку глава од тој менталитет дека сме мали и немоќни.

Ракометот во Македонија преживеа досега токму поради тој инает и “муда” што ги спомнуваш, а не поради Excel табели и математики за трето место. И веројатно благодарение на југословенската школа на ракомет. И Кирил е производ на таа школа. Ама не секој голем играч е предодреден да биде голем тренер, и тоа треба да се признае.

Дај ги србите да му кажеме два три збора на тој гревот што јадеше гомна.
Не, фала. Најубаво полесен противник и помирна глава. Ја сакам со Босанците (евентуално Косово) да играме, ради оние Коњичанин дебилите. Инаку и Италија не е лош противник, башка се и пониски.

Со здрави репСтативци, зборам за Мечка, Митев (кој играше ама се гледа дека не е на 100%), браќата Атанасијевиќ, Стојковиќ, Аларов и да не набројувам се знае кои се, плус Хориха, богами не е лоша екипата.

Според мене напредуваат дечките од првенство на првенство, искрено немаме ни среќа, хинт: Унгарија, Холандија, сега Португалија, што значи можеме да се носиме дури и кога сме десеткувани, само треба некогаш да бидеме поодлучни и среќата ќе ни се насмевне и нам.

Едно сакам да напоменам, време е Жаре да се шалта на клупа, јебига никад не созреа доволно за да биде рецимо приближно на нивото на Столе и цел живот се шлепа со иста форма и слични статистики. Нека преземат Мечка и Стојковиќ, Жаре нека седи за искуство ко Димовски на времето.

Не ми е јасно зошто Дамјан Митев не доби шанса на првенството.

Ајде една скромна анализа со расчистени мисли по преспиена ноќ после вчерашниот натпревар со Романија, а и генерално за настапот на Европсково првенство.

Факт е дека сме поквалитетна репрезентација од Романија, но исто така е факт дека Романија е многу поблиску по квалитет до нас, отколку што ние сме до Португалија. Токму затоа, како шо ние гледавме наша шанса против Португалија, така и Романија сосема оправдано гледаше шанса против нас. Неколку секунди ја делеа Романија од реми, но истите тие секунди нас можеше да нe чинат далеку повеќе, шанса за учество на следното Светско првенство.

По мене клучната разлика беше во пристапот. Против Португал играчите имаа крв во очите, агресивна, пожртвувана игра, спремни буквално да изгинат на терен.
Ретко кога сме изгледале толку физички доминатни над противникот.
Дуели на глава, фајтерска игра и менталитет дека секоја топка се игра како последна.
Со таков пристап, и покрај сите проблеми кој ги имавме во текот на натпреварот (повреди, слаб голман), се виде дека можи да се носиш и со најдобрите.
Дури и со стари истрошени војници со скршена кичма (Маркоски), ја знаеме ситуацијата кај Стојковиќ.. (сигурно најтешко му беше него на првенствово..и баш ми е мило шо го добивме како играч), прво сериозно првенство на Аларов, и клучно без повредените Лазаревски и Карасманакис.

Во натпреварот со Романија јасно се виде дека барем ментално, за најголем дел од играчите првенството заврши уште по ремито со Португалија, а тек следуваше најбитниот натпревар за нас, Романија.
Е тој е тој Македонски менталитет.
Недостасуваше истиот менталитет што ни овозможи да бидеме во егал со елитата. Интензитет, агресија и фајтерската игра.

Таквиот пристап мора да ни биде стандард, а не исклучок резервиран само за "големите" репрезентации.
Зато шо реалноста е јасна, се уште не сме репрезентација од прв, па ни од втор ешалон, каде шо можеш да си дозволиш да играш во втора брзина против селекции како Романија и да очекуваш рутинска победа.

Ние после ремито со Португалија премногу се разгаливме.
Во напад почнавме да бараме голови без контакт, како ракометот одеднаш да стана некој балет.
Жаре Пешеског како најискусно оружје, од 7 зицери успеа да промаши 13, со некој шутеви во стилот на Ванчо Димовски, пристап во завршница како да играме ревијален натпревар на генерација 1960, а не натпревар со тежина што може директно да не чини континуитет на големите првенства.

Изјава на Фитиљ за „Балкан Хендбол“ по ремито со Португалија: „Видовме дека Србите можат со Германија, па рековме зошто ние да не можеме со Португалија.“

Како Србите да се репер за тоа што можеме, а што не можеме ние како Македонци.

А 2024 година, пред натпреварот со Швајцарија, меч во кој Швајцарија беше огромен фаворит (коефициент околу 1.05, за нас дури 15.0), изјава на Марко Митев на новинарско прашање -

„Ние сме Македонци, секогаш со секого одиме на победа.“

Тука е разликата меѓу старите и новите генерации.
Едните мораат прво да видат дека некој друг може, за да си дозволат да веруваат дека можат и тие. Другите веруваат затоа шо знаат кој се.

Фитиљ јасно ни е на сите веќе, со својата игра е исклучок од таа стара матрица, на терен секогаш до крај пожртвуван, лидер и ВИСТИНСКИ КАПИТЕН.
Но менталитетот не се гради само на терен. Како дел од таа генерација, неизбежно носи и траги од размислување шо со години се влечело.

И нека е ова одговор за сите шо се чудат зошто дел од играчите од таа генерација, со трајни бубачки во глава како Талесен, денес не се повикани. Проблемот не е само во ракометот, туку и во главата. Генерација растена со муабети за "југословенските времиња", со вградено чувство дека без тој систем ние сме осудени да бидиме втор ред и да се осеќаме помали од шо сме.

Зато Лазаров мора свесно да сече со тоа минато и иднината ја гради со нови генерации, играчи без товар од вчера, без комплекси и без навика прво да гледаат во други па после во себе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom