BUGONIA (2025) - Тема за тие што гo гледале филмот! (SPOILERS!)

Gladiator го имам гледано преку 30 пати, ремек дело.

Заради тоа, не планирам да гледам 2ри и 3ти (евентуално) дел. Ќе гласам со паричникот против воукистиве.

Gladiator го имам гледано преку 30 пати, ремек дело.

Заради тоа, не планирам да гледам 2ри и 3ти (евентуално) дел. Ќе гласам со паричникот против воукистиве.

Технички не е (премногу) воук освен црнец сенатор и црн крал на нумидија со повремени црнци тука и тамо ама е мех.

Приказната во филмот океј. Глумата катастрофа, освен на Дензел Вашингтон. Ефектите во филмот, рамно на Саки од Саканија.

Филмот како посебна целина беше ок, со исклучоци на некои сцени, додека како продолжение не може да се доближи до првиот.
Малце приказната со малиот Луциус ме буни, зошто го испратија далеку кога веќе умре Комодус. Нели требаше подобри времиња да дојдат за нив.
Тоа со ајкулите да не го спомнувам. Дензел беше одличен, му лежеше улогата.
Царевите беа типични забеготини.
Иначе тој едниот само мене ми личеше на млад Роберт Дауни Џуниор? :D

Филмот е очај невиден. Му дале пари на Ридли а овој малце анемичен, малце сенилен, склопил сценарио ваљда со некоја придружба на политички коректни ретардоси.
Ме нервира што Дензел си го продаде газот за ваква евтина избљувотина. Исто и Кони.
Ко што рече погоре Дарлинг, пробале сценариски да го приближат со кецот ама селата суштина се губи од самиот почеток кога почнува нападот кај нубијците. Мислам... Требушиња во 220 година, во факинг римско царство. Да не зборам за ајкулине и штакорине. Ко Голум на стероиди. Глупост невидена. Шлаг на тортата секако е дека малиов бил син на Лусила (уште во првите 15 минути тоа се укопчува). Црешата - дека Максимус некад ја имал штанцано.... Мислам ај јеботе не моеш толку obvious срања да вметнеш у еден филм. Един мал плус се двајцава шизо императори, некој просек на глума. Кај бе они можат со Џокерон. Ама ај, се џвака некако.
Не знам колку долго е сниман, ако е, тогаш е исклучително многу изгубено време.
Ридли Скот има далеку подобри историски филмови.

Одамна не сме дискутирале филм тука, па ајде, еве, нека иде следен последниот филм на Лантимос: Bugonia со Ема Стоун и Џеси Племонс во главните улоги. Што мислите за филмов? Кога проваливте дека тоа што го гледате не е баш така?

49. Bugonia - Yorgos Lanthimos (2025)

1768063234110.png

• Љубов
Reactions: wot
Абе јас или трипам или @wot не знам на кој јазик пишал. 100% сум сигурен дека праша дали го гледал некој Bugonia на Лантимос.
Го гледаше некој новиот на Јоргос, Бугониа?

:вонзем:

Еве го. Гледам 3,5 си му дал, јас 4. Ми се допадна мене, како и обично филмовите на Yorgos. Гледам дека Yorgos баш е и во филмскиот клуб со Dogtooth, сакав да оставам едно општо мислење за филмот но и за режисерот. Ако не се лажам го имавме на тапет темата и The Killing of a Sacred Deer и The Lobster. Poor Things уште така прелета тука под радар, од мене доби 4, и би го гледал уште три пати за да го заборавам тој воспеваниот Frankenstein од Guillermo del Toro на пример, кој дрско му залепив 1. Се канам некое време да го гледам Kinds of Kindness, го има на некој од сервисите.

Тоа со captcha-та им беше добро на letterboxd.

Ако некој се заинтересира, Bugonia е филм за луѓе што веруваат во теорија на заговор и киднапираат CEO на голема фармацевска компанија под сомнение дека е вонземјанин дојден да ја уништи земјата. Emma Stone со улога за оскар.

Ми се допадна и мене, само некако очекував повеќе од филм на Лантимос. Многу ми беше површен, нема длабочина или скриени значења како во на пример ...Deer или Lobster. Ема Стоун беше добра, да, ама и Племонс. Штета би било да не земе номинација за оваа улога.

• Ми се допаѓа
Ми се допадна и мене, само некако очекував повеќе од филм на Лантимос. Многу ми беше површен, нема длабочина или скриени значења како во на пример ...Deer или Lobster. Ема Стоун беше добра, да, ама и Племонс. Штета би било да не земе номинација за оваа улога.
Таков беше и мојот прв впечаток, најверојатно бидејќи не беше толку мрачен туку имаше забавна нота што го правеше полесен за следење, особено покрај крајот. Навидум е straightforward, но критиката, идејата, стилот, темите се сеуште таму. Јас го оценив подоцна, кога ми легна и кога го зборев со луѓе. Се надевам ќе ти легне подобро и ќе ти е во мисли уште некое време како што ми остана мене.

Инаку да, апсолутно, и Jesse Plemons развали. Гледам иста екипа е пак во Kinds of Kindness + Margaret Qualley @PloTwist. Интересно што Emma Stone освои оскар за претходниот со Yorgos - Poor Things. Me вратија муабетите кога зборевме за дали е секси со Џонтра, или уште на првите guilty pleasures како Easy A. Интересно е да ѝ се следи кариерата. Веќе има добар печат оставено.

И тој дебелиот полицаец ми беше многу смешен. Го знам од Tires на Netflix, Office vibes.
Серијата на стенд ап комичарот Shane Gillis, еден од посмешните од новите генерации.

Каде беше Маргарет Кволи? Нејзе ја гледав вечерва во Blue Moon на Линклејтер. Неверојатна убавина има девојчево, а богами и талентирана е. Ќе слушаме убави работи до прва за неа. Баш сакав да пишувам сега за неа, гледам ти веќе си ја спомнал.

Интересно е да ѝ се следи кариерата. Веќе има добар печат оставено.
Она е веќе ѕверка. На 37 години (4 години е помала од мене, значи таман :P ) веќе е двојна Оскаровка за главна улога + има 2 номинации за споредна и една за продуцент.

• Ми се допаѓа
Каде беше Маргарет Кволи? Нејзе ја гледав вечерва во Blue Moon на Линклејтер. Неверојатна убавина има девојчево, а богами и талентирана е. Ќе слушаме убави работи до прва за неа. Баш сакав да пишувам сега за неа, гледам ти веќе си ја спомнал.
Додав на постот дека зборам за Kinds of Kindness, пак се Јоргос, Ема, Џеси + Маргарет. Плус ипол би рекол.

За Линклејтер скоро видов голем хајп од Итан Хок, за некој филм-идеја што ја спремал пак декади назад. Да не е овој Blue Moon? Стремио или кино го гледаше?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom