Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Izvini dambi, nie te razbravme deka vo ovaa forma na mesozderi coveshtvoto ne treba da prezivee... sho i ne e losha idea :coffee:

Човекот има право да живее затоа што е роден на овој свет. Или е Божја креација, исто како и се друго во универзумот.

Човекот е најодговорен на планетава што има милост и љубов спрема другите животни, ако се повредени ги лечи, ако немаат нога им прави помагало да продолжат со животот. Затоа има толку домашни животни, првично биле во сосем друг облик, но живеејќи покрај човекот со размножување низ годините сега се тотално различен вид од нивните диви роднини, и не би преживеале без луѓе бидејќи немаат одбранбен механизам.

Тоа што има меѓучовечки конфликти е и разбирливо. Ние сме територијални битија, а сите животни се борат за територија. Од врапче до слон.

Се заборава една многу битна работа кога се споредуваат луѓе со животни и растенија, а тоа е дека човекот има свест и разум за разлика од животните кои се водат стриктно по инстиктот за преживување. Едно обично куче не може да процени кога да помине улица кога не, а да не зборуваме за нешто повеќе.

Не го разбирам мислењето дека треба човекот да изумре, не гледам ни поента ни логика ни ништо. Како што објасни Ио, човекот е заслужен за се на планетава, и за добро и за лошо, меѓу тоа многу повеќе за добри работи кои и ден денес го одржуваат биодиверзитетот и општо целата планета на нозе. Секако, има многу негативни работи кои треба да се искоренат, ама кристално јасно е дека без човекот народски кажано ништо од бизнисот.

И да, ако добијам некад таг на темава има интернетот да го бутнеме со моите контроверзни теми. :icon_lol: Освен ако не ми ги украде некој пред нос. :D

Ги потценуваш дел од животните на што се се способни, и има огромна разлика од животно до животно во однесување и тон други постапки. Некои животни знаат да тагуваат за мртов член од заедницата итн. , некои убиваат од забава ..,некои прават планови за одмазда итн .. тоа дека се е магично и во екстаза е многу површно.
Точно, ја мислев генерално земено.....зошто така мислам е контоверзно ама да не шириме :D

Се заборава една многу битна работа кога се споредуваат луѓе со животни и растенија, а тоа е дека човекот има свест и разум за разлика од животните кои се водат стриктно по инстиктот за преживување. Едно обично куче не може да процени кога да помине улица кога не, а да не зборуваме за нешто повеќе.

Не го разбирам мислењето дека треба човекот да изумре, не гледам ни поента ни логика ни ништо. Како што објасни Ио, човекот е заслужен за се на планетава, и за добро и за лошо, меѓу тоа многу повеќе за добри работи кои и ден денес го одржуваат биодиверзитетот и општо целата планета на нозе. Секако, има многу негативни работи кои треба да се искоренат, ама кристално јасно е дека без човекот народски кажано ништо од бизнисот.

И да, ако добијам некад таг на темава има интернетот да го бутнеме со моите контроверзни теми. :icon_lol: Освен ако не ми ги украде некој пред нос. :D
Ништо контроверзно нема во темата дека црнците не ги бива за голмани и штопери. :toe:

Човечкиот вид секако ќе изумре, прашање на време е. Можда нема да биде во апокалиптично сценарио како во филмовите, али никој/ништо не е над процесот почеток и крај. Се гаселе империи, држави, цивилизации, ѕвезди, планети, галаксии итн, шо па останало за човекот како најкревка торба месо.

Шо се однесува до ресурсите на планетата, не забегувајте во воук идеологиите како тие фарбаните папагали со пирсови на брадавиците. Тие ресурси се за тоа тука, да ги уживаме максимално во овие кратки неколку декади што ги имаме. Ќе имало бујна вегетација планетата и шо фајде ако нема никој да ужива? Некоја еволуирана овца со 6 цицки ќе паси таму чиста трева, голем кур.

Еи чекајте да се уведе прво планински фонд, па тк ако терамо по исто?
Е тк, нела лупне некој вирус на кој сфи мораф да бидеф имуни, осфен ми.

Ми смо ти бре.... Нема дефиниција за нас.
Креатори на сфест,креатори на сфе нематеријално и вештачко материјално,а и те како иамо ингеренцие да га преобразуемо природно, да се играмо сс хемију и физику, да екпериментирамо без саморазумну сфест за последице.
Наша сфест е тај која гу гу обликува овуј планету по наш терк.
А и наша сфест, осфен ако не е екстратерестриал екперимент(Ви тој нешто га вијате бог!?), ондак она мора сама од себе да се развила у сплет на околности кои се дешавале у палеолит. Барајки храну, територију, удобност, спас од преживување.
Или или, нема треќо.

Е тај сфест од пентиум кец, ск е у миљардити левел, и па смо гомна.
И па праимо екстремно преглупи грешке на персонално и на социјално ниво.

Ем смо најпаметни, ем смо најглупи.
Природа ретко греши, еквилибриум е на највисоко ниво.
Ама тој не важи за најбитам фактор, а тој смо ми.

И да, човешки живот е нешто најценето на овј сфет,од мало бебе, стара немоќна баба(сместена на Осогово :icon_lol:) или до било кој сфесно добар и разуман, без разлику на веру и местоположбу, сфи ми иамо шанску да дишимо, живимо, стфарамо, фнатазирамо...

Али некој не.
Од увек сам викаја дека не заслужуе сфак да живи.Кретени и идиоти среќавамо сфакодневно.
Абе една ебана ситница ти дава јасан знак дека нешто не штима сс тој човечко битие.

Да скрату, у глобалу човечанстфо га доживеа сфој зенит, а не се покажа као добар соучесник на планетарну иднину.
Значи ДА, човечантсфо не гу заслужуе овуј планету.

Ама чекај прво да прожииф наши потомци, барем на онлајн Кајгану фелу, па тк нека се врати Исус на судниот ден.
Хахаха е ради овакфи размислувања не треа да постоимо
Ради моју себичност и пристрасност за нас инволвирани кои сакам да доживеемо
И ради човечку глупоќу која мислу дека некакаф си Исус ке се врати и ке има суден ден.

Нека си биде сама планета без нас.
Е тој ке биде природна утопија.
Сфе док наше слнце има гориво.

Едит @Del Boy
Мала испрафка, сфе од тој што наброја дека се гаси, само за галаксие не си у право хехе. Они се спојуеф, играф валцер и се раздвојуеф, ама никад не се гасиф, барем до ск.

Последно уредено:
За земјата не се секирај многу, еден ден секако ќе не нема, земјата ќе се опорави, па сонцето ќе ја спржи и нема да остане камен на камен.
Го искористив аргументот скоро, но може да функционира и тука, бидејќи збори за сонцето како ултимејт карма за нас и нашите лошотилуци:
Најди дополнителна утеха во тоа што Бог и да не постои, постои (во недостиг на подобар избор на збор) карма. Не таа класичната со средно-виша моќ што ја романтизираш, туку таа рутирана во законите на веројатностите. Па така, на една подолга временска линија, секој нешто лошо евентуално го снаоѓа и секоја империја неизбежно паѓа. Макар да треба сонцето да стане црвено џуџе за тоа.
Но, сега повеќе го гледам како космичка правда, бидејќи ќе ја спржи земјата и ќе и ги скрати маките причинети од нас. Зошто правда а не карма, бидејќи до тогаш ќе сме интерпланетарни суштества и ќе го сееме теророт на Кеплер или некаде, што ќе го викаме Земја 2, или 231371ѕ23687. А бидејќи скоро го гледав Sunshine, може и ќе го ресетираме сонцето, замениме, создадеме ново, искористеме неговата енергија за уште поголем скок во нашата еволуција итаканатаму.

Јас немам одговор на ова контроверзно прашање ако го зголемиме скоупот зошто вистински заслужуваме да не изумреме. Поради способноста за љубов, поради Бог, поради 42? Прашањето не остава многу простор ако го гледаме како себе рефлектирање. Имаше еден поетичен одговор поназад, бидејќи е единствен начин да универзумот се спознае, или така нешто, но тоа важи само ако потврдиме дека сме единствените.

Нема да изумреме поради нашиот инает за живот, некоја спојка во еволуцијата што спречува тоа да лесно се случи и од најголемата дупка имаме волја да излеземе. Дали заслужуваме да изумреме, можеби, но никогаш нема да знаеме бидејќи не постојат дефинирани морални бројки за да измереме нет позитив. Но едно е сигурно, нашата омраза кон работење која ја делам со Дамби, и мене на почетокот на секоја работна недела ми се раѓаат мисли за крај на човештвото.

На темата: јас потполно не се согласувам со Дамби. И сум на исто мислење со @Византиецот и @Io Sono Interista тука. Еве една од точките - од една страна, да - човештвото можеби придонесло да бидат истребени некои животински и растителни видови, но од друга страна, колку такви има спасено од изумирање? Само од 1993 навака, една научна студија вели дека во резерватите за конзервација на некои видови ширум светот, 48 вида од кои повеќето цицачи се спасени од човекот од тотално истребување. Дополнително, мислам дека таа бројка е многу поголема со оние видови каде човекот индиректно влијаел во нивното зачувување.
Ova tvoeto ispadna kako za brakot kade zaednicki gi resavame problemite koi voopsto i nemase da gi imavme da ne bevme vo brak ;) .
Spasivme vidovi od izumiranje koi voopsto nemase da bidat pred izumiranje da ne se vmesavme nie kako prvo.

Би рекла дека разликата е психолошка, а не морална. Моралот е ист во двете ситуации.

Во првата ситуација, ако немам избор и кокошките не носат јајца, а јас или некој од моето семејство гладува, тогаш да, мислам дека би го направила тоа. Веројатно инстинктивно (Знаеш дека летово имав гуштер дома и не можев да го убијам, многу ми беше жал, а никако не можев да го избркам. Не сум јас лош човек, тоа е инстинкт, нагон за да преживееш, зборам за примерот со кокошките). Историјата покажува дека луѓето во екстремни услови, како во ленинградската зима пример, јаделе и кучиња само за да преживеат. Кога изборот е преживување, моралната дилема е сведена на практична реалност.

Во втората ситуација, кога купуваш индустриско месо од маркет, полесно ми е психолошки, бидејќи не ја гледам смртта на животните, но морално чувствувам иста одговорност.

Сакаш да кажеш дека јас немам срце?

Јас можам да имам срце, да бидам емпатична и грижлива кон животните, и сепак да не чувствувам вина кога јадам месо, затоа што тоа е дел од мојата биологија и избор за преживување.
Не викам дека немаш срце, туку дека се ослонуваш на разум таму каде емоции се у прашање, иначе далеку од тоа дека си без срце., тоа што го работиш е доказ само по себе. Да не ја шириме дискусијата...поентата е доловена.

Човештвото не треба да изумре, толку е мала веројатноста на самото наше постоење што е грев човек да размислува така.

Сепак сме создадени од природата, нашето постоење е наметнато, не бираш дали ќе се родиш.

Вакви ставови доаѓаат од луѓе што го дигаат човекот на некаков пиедестал, а ние сме само обични животни.

Попаметни али исто сурови. Има меѓу животните мајки што си ги јадат децата кога нема друго, таа животна суровост постои насекаде.

Да, човекот може да расуди и има совест, али појака е подсовеста, животинското во нас.

Тоа е и нирваната да надвладееш над емоциите, над егото, над сопственото јас, над животинското.

Али без тоа его човекот немало да има никаков напредок, егото е двигател на се, на секој изум од поголем карактер.

Од срце. Сепак сум само човек на крајот на краиштата.
Oti, jas ne sum ? :cautious:
Inaku Vladimir sum original, zosto kako pojma nemam, nikogas ne gi prasav mojte, ama se si velam so prvoto se zaebale, pa so mene gledale da nema tamu imendeni, slavi, takvi raboti, troskoj bezveze :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom