- Член од
- 17 септември 2022
- Мислења
- 1.169
- Поени од реакции
- 2.787
Izvini dambi, nie te razbravme deka vo ovaa forma na mesozderi coveshtvoto ne treba da prezivee... sho i ne e losha idea 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.

Човекот има право да живее затоа што е роден на овој свет. Или е Божја креација, исто како и се друго во универзумот.
Човекот е најодговорен на планетава што има милост и љубов спрема другите животни, ако се повредени ги лечи, ако немаат нога им прави помагало да продолжат со животот. Затоа има толку домашни животни, првично биле во сосем друг облик, но живеејќи покрај човекот со размножување низ годините сега се тотално различен вид од нивните диви роднини, и не би преживеале без луѓе бидејќи немаат одбранбен механизам.
Тоа што има меѓучовечки конфликти е и разбирливо. Ние сме територијални битија, а сите животни се борат за територија. Од врапче до слон.

Точно, ја мислев генерално земено.....зошто така мислам е контоверзно ама да не ширимеГи потценуваш дел од животните на што се се способни, и има огромна разлика од животно до животно во однесување и тон други постапки. Некои животни знаат да тагуваат за мртов член од заедницата итн. , некои убиваат од забава ..,некои прават планови за одмазда итн .. тоа дека се е магично и во екстаза е многу површно.

Ништо контроверзно нема во темата дека црнците не ги бива за голмани и штопери.Се заборава една многу битна работа кога се споредуваат луѓе со животни и растенија, а тоа е дека човекот има свест и разум за разлика од животните кои се водат стриктно по инстиктот за преживување. Едно обично куче не може да процени кога да помине улица кога не, а да не зборуваме за нешто повеќе.
Не го разбирам мислењето дека треба човекот да изумре, не гледам ни поента ни логика ни ништо. Како што објасни Ио, човекот е заслужен за се на планетава, и за добро и за лошо, меѓу тоа многу повеќе за добри работи кои и ден денес го одржуваат биодиверзитетот и општо целата планета на нозе. Секако, има многу негативни работи кои треба да се искоренат, ама кристално јасно е дека без човекот народски кажано ништо од бизнисот.
И да, ако добијам некад таг на темава има интернетот да го бутнеме со моите контроверзни теми.Освен ако не ми ги украде некој пред нос.
![]()

Го искористив аргументот скоро, но може да функционира и тука, бидејќи збори за сонцето како ултимејт карма за нас и нашите лошотилуци:За земјата не се секирај многу, еден ден секако ќе не нема, земјата ќе се опорави, па сонцето ќе ја спржи и нема да остане камен на камен.
Но, сега повеќе го гледам како космичка правда, бидејќи ќе ја спржи земјата и ќе и ги скрати маките причинети од нас. Зошто правда а не карма, бидејќи до тогаш ќе сме интерпланетарни суштества и ќе го сееме теророт на Кеплер или некаде, што ќе го викаме Земја 2, или 231371ѕ23687. А бидејќи скоро го гледав Sunshine, може и ќе го ресетираме сонцето, замениме, создадеме ново, искористеме неговата енергија за уште поголем скок во нашата еволуција итаканатаму.Најди дополнителна утеха во тоа што Бог и да не постои, постои (во недостиг на подобар избор на збор) карма. Не таа класичната со средно-виша моќ што ја романтизираш, туку таа рутирана во законите на веројатностите. Па така, на една подолга временска линија, секој нешто лошо евентуално го снаоѓа и секоја империја неизбежно паѓа. Макар да треба сонцето да стане црвено џуџе за тоа.
Ova tvoeto ispadna kako za brakot kade zaednicki gi resavame problemite koi voopsto i nemase da gi imavme da ne bevme vo brakНа темата: јас потполно не се согласувам со Дамби. И сум на исто мислење со @Византиецот и @Io Sono Interista тука. Еве една од точките - од една страна, да - човештвото можеби придонесло да бидат истребени некои животински и растителни видови, но од друга страна, колку такви има спасено од изумирање? Само од 1993 навака, една научна студија вели дека во резерватите за конзервација на некои видови ширум светот, 48 вида од кои повеќето цицачи се спасени од човекот од тотално истребување. Дополнително, мислам дека таа бројка е многу поголема со оние видови каде човекот индиректно влијаел во нивното зачувување.
.Не викам дека немаш срце, туку дека се ослонуваш на разум таму каде емоции се у прашање, иначе далеку од тоа дека си без срце., тоа што го работиш е доказ само по себе. Да не ја шириме дискусијата...поентата е доловена.Би рекла дека разликата е психолошка, а не морална. Моралот е ист во двете ситуации.
Во првата ситуација, ако немам избор и кокошките не носат јајца, а јас или некој од моето семејство гладува, тогаш да, мислам дека би го направила тоа. Веројатно инстинктивно (Знаеш дека летово имав гуштер дома и не можев да го убијам, многу ми беше жал, а никако не можев да го избркам. Не сум јас лош човек, тоа е инстинкт, нагон за да преживееш, зборам за примерот со кокошките). Историјата покажува дека луѓето во екстремни услови, како во ленинградската зима пример, јаделе и кучиња само за да преживеат. Кога изборот е преживување, моралната дилема е сведена на практична реалност.
Во втората ситуација, кога купуваш индустриско месо од маркет, полесно ми е психолошки, бидејќи не ја гледам смртта на животните, но морално чувствувам иста одговорност.
Сакаш да кажеш дека јас немам срце?
Јас можам да имам срце, да бидам емпатична и грижлива кон животните, и сепак да не чувствувам вина кога јадам месо, затоа што тоа е дел од мојата биологија и избор за преживување.
Ne sme mesojadi, sestojadi sme, omnivori.Нешто мора да се јаде за да преживееме, а човекот е природно месојад.
Така е Владиславе, ама сештојадите се и месојади знаеш.Ne sme mesojadi, sestojadi sme, omnivori.
Duse, site omnivori se mesojadi, ni eden mesojad ne e omnivorТака е Владиславе, ама сештојадите се и месојади знаеш.

Од срце. Сепак сум само човек на крајот на краиштата.Duse, site omnivori se mesojadi, ni eden mesojad ne e omnivor
Od kaj ti dojde Vladislav ziti repceto![]()
Oti, jas ne sum ?Од срце. Сепак сум само човек на крајот на краиштата.