Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Драга,

И сите подароци на светот да ги добиеш, не се ни малку вредни колку нечие присуство. Моментите поминати заедно се тоа што останува во сеќавање, не дали некој ти купил најскап подарок. Затоа - presence, not presents! Најскапиот подарок што можеш некому да му го дадеш е дел од твоето време.

Вечно име, најмил мој! Тато секогаш ќе биде тука! :love:

Драга Кајгана,

Од пред неколку денови имам нов шеф.
Перуанецот ојде на одмор/пензионирање од бродови и на негово место дојде младо момче велешанче. Многу потрудољубив и со повеќе знаење.
Енивејз, после некое време ме прашува, ае ти си Тончи од Кајгана? :)

Дневникот ќе го пишам за некој ден наскоро :)
Спојлер алерт, денес сум медикал офф, носот тече ко фонтана.

Земав 2 слободни денови, петокот и понеделник, давав крв пред 3 недели и викам ај да ги искористам да завршам некои административни работи и да одморам викендов. Вчера во 06:00 станав, денес во 07:00 и веќе не знам што да правам со себе затоа што све направив од сабајле, кафе пиев, изгледав све можно и неможно на тикток и инста, НБА резултати, Фантази стање проверив итн итн... СВЕ ДА ТИ ЕБАМ ВИКЕНД ГОМНО ЕДНО.

Да се надопунам на постот што ме изиритира со глупачи што плаќаат лајфкоуч глуперди.

Па има ли поголема превара од “признанија” од типот бизнис лидер на годината, менаџер на годината, Супер Бренд, 40 под 40…

Ми текнува супербренд ни дојде во фирма пред многу години и вика може да бидете супер бренд со налепница со све али кошта 5.000 еура во списание некое негово што ни мајкаму не го чита.

Ама, АМА, го процениле пазарот на комплексаши што си ја плаќаат глорификацијата па така на секои 2 недели во некој од хотелите, разни анонимуси нагнетени во фракови и манжетни со некакви си статуетки од Агенс земени. Замисли powercouple бизнис лидер со некоја лајфкоуч ауф.

Мака ми е од се.
Најмногу ми е мака тоа што мојот народ преговара со бугари. Колку ќе бев горд барем еден да излезеше и да речеше црвени линии со булгарија (со мало б, за да не речам в) и никакви преговори со ЕУ - ако тоа се предусловите. Како не ни се смачи од таа улога што ја играме веќе 35 години.

Ти убивале деца крвнички, а ти преговараш со нив. Што имаш да преговараш со нив? Грам гордост и самопочит не останало во нас. Ми се гади.

Вчера бев на концерт на Ареа и одлични си беа како и секогаш. Од тој бран на поп рок групи кои пикот го имале во 00тите, Ареа ми се убедливо на прво место, пред Нокаут би ги ставил во било кое време. Е сега имаа дечкиве гостин (иако немаат никаква потреба од него), наречен Јанг Деди (не знам дали е инспирирано ова од Паф Деди силувачот), но гостинов воопшто не се вклопи во атмосферата. Ептен беше исфорсирано, ниту се слушаше што мрмља, а и енергијата не беше на иста фрекфенција, ниту таа таргет публика што е претежно 25-45 години на Ареа е истата таргет публика што го слуша Јанг Деди (10-21). Дури и проба Ружица да рапува исто неговиот дел да ја спаси малце атмосферата, ама генерално мене ми беше незгодно да го слушам, а не знам како ли му било него таму, скроз вишок. А и целата таа соработка ми е несфатлива, не дека не може два жанра различни да направат добра соработка, еве песнава Океани на Некст Тајм и Слаткар ми е добра, ама оваа соработкава меѓу Ареа и Јанг Деди на песната “Очи ангелски“, со додавање само некој трап дел ми е сквернавење на песнава и воопшто не ми се вклопи. Како и да е, браво за Ареа, баш вчера видов дека Ружица е 57 години (Јанг Деди и посака битно уште барем 50 години да се активни), си тераат 30+ години истиот стил музички што си го започнале, активни постојано, нова музика си вадат, концерти си прават, да му е мерак на човек да ги поддржи. Пример се за сите како треба и дека може нешто македонско да опстои и успее, доколку истото вреди.

Патем јас пораснав и се пронајдов највеќе во друг музички правец меѓу македонските групи, а тоа беа рап настапите во Македонија, предводени од Легијата, кои замреа некаде пред 10 години и денес ништо од тоа нема. Артистите се преселени, луѓето со кои си одел се преселени, кога ќе ми текне само дека цело друштво и машки и женски ќе отидевме на некој настап Хавана, МКЦ, парк, ти одиш за шутка, жива вода да се направиш, сите песни ги знаеш од а до ш, срце 200 лупа, со некои рандомци во први редови си што првпат ги гледаш, а се однесувате како да сте побратими, остатокот од друштвото позади си седи си чека некоја песна да знае, некој ќе улета во шутка на некоја минута, ќе си испијат пијачка, на крај сите среќни задоволни. Останаа само убавите спомени за време кое никогаш нема да се повтори, но убаво беше да си дел од целото тоа движење.

Че спамам со стари слики од Црна Гора во Ди Кеј пошто љубениот ми е делумно со Црно Горско потекло. Дали знајте дека Србите ја викаат Црна Гора и Српска Спарта? Црногорците кај нив важат за нај-елитен од сите Српски народи. Во овие не вклучуваат и нас Македонците. Пошто Мијаци значи Ми-јаки по нивно. А од Мариовците како најстаро македонско племе мобилизирале дури 200.000 војници кога се бореле против бугарите. Си има споменик за ова на Кајмакчалан.
Цетиње
1000051448.jpg1000051449.jpg

Им пошле во Приштина

Пред Југославија, законот во Црна Гора бил дека секој возрасен маж мора да поседува пиштол. Ова е останато кај многу.

Имав прилично тежок викенд со сува храна што влијаеше на запушување и успорување на дигестивниот систем. За среќа пред да се предадам на лекарства или недај боже супозитории, отворив Линкдин и Инстаграм каде што ми искочи еден тренд на досетливи брендови со изјава за "Извинување" каде што им се извинуваат на своите клиенти што се толку добри. Одговорно тврдам дека ефектот на клистирање беше еднаков на мастер клензинг со литро вода и хималајска сол на гладно од сабајле. Дури го препорачувам за пред колоноскопски прегледи, да се отворат профилите на Geely например, за да се обезбеди непречена работна средина за здравственото лице. На кратко, се испосрав од глупостите.

бугарот roden сликал дека јади жабји батаци во темите за храна. :pov:
Нема погрозен створ од тоа жабите. Не само што живеат во тиња, туку посилниот мажјак ги јади помалите и бебињата. А во сезона на парење често ја задушува женката при однос. И ова ти да го сликаш гурмански? Само французин и бугар можи тоа.

Нема поголемо дно од тога на прослава на градот да се пејат политички песни направени за овој циклус за сељоначалникот.

Среќен ти роденден и празник роден граду мој, се надевам дека за четири години ке те води некој нормален човек.

ДК

Ретко пишам тука ама кај што има ориз има и вода кај што има вода има и жаби.
Што точно јадат жабите?

• Членконоги: комарци, муви, бубачки, мравки, пчели.
• Црви и мекотели: дождовни црви, полжави.
• Мали водни животни: мали риби, полноглавци, па дури и јајца од други жаби.

Другите животни јадат скара, помфрит, манџи, ајвар намачкан на леб со беровско сиренце , итн...

Прекраснo мезе со пивце.
Пробајте и Вие.

Пробав овде :

Последно уредено:
Искочи еден дечко на ТикТок од Хрватска, почна со видеа од дома како пее песни од Балашевиќ и Чолиќ, па маалски локали и собиранки надвор, до концерти во Хрватска, за сега да има распродадено 4 концерти во Сава Центар во Белград, и да го бараат од цел балкан вклучувајќи ја и Македонија. И не е толку битен дечково, може на некого да не му допаѓа, да му пее просечно и слично, колку што е ненормално како стана познат преку ноќ со помош на социјалните мрежи, а ТикТок е чудо невидено, би рекол и дека подобра мрежа од Инстаграм. Па така пред нашиве артисти да плачат и кукаат како никаде не ги викале и немале настапи, би им порачал да се активираат малку на социјалните мрежи, нека ископираат нешто од артистиве од регионов, не мора подалеку да идат, нека ја осетат моќта на ТикТок и Инстаграм, па после нека дојдат да ми се мрсулават. Едно вирално видео ги дели од 4 распродадени концерти во Сава Центар.

И сеа некој ќе каже, аМа МаКеДоНиЈа МаЛ пАзАр НеМа ТоЛкУ лУѓЕ, ми е гајле, пеј на Англиски, пеј на Српски, пеј на Бугарски, научи Грчки, тоа ти е работа, од тоа живееш. Наместо да кукаш зашто го викале Аца Лукас и Марија Шерифовиќ, прво дојди на нивното ниво па после жали се. Марија има канал на ЈутТјуб со 600к субс, снима влогови од што и да прави и кај и да шета и видеата и ги гледаат по 200-300.000 луѓе. Мислиш дека нејзе до снимање влогови и дојде со цел кеш што го има направено во животот? Не, едноставно снима за да биде присутна и активна меѓу луѓето, да ја пратат бидејќи е јавна личност. Јас за Калиопи и Каролина Гочева како едни од нашите најпознати артисти и пеачки не знам ништо. Јавни личности со таен живот. Каролина не сакала да пее по локали, само на нејзини концерти пеела, иззззвини Адел и Лејди Гага во едно.

Додека вие немате официјални канали на ЈуТјуб и тие песни што ви се најпознати и имаат најголема гледаност се постирани од одредени профили кои врска немаат со вас, или имате некои канали што не ви се активни, и ставате по една песна годишно, и после се чудите зашто имала мала гледаност, Српските изведувачи со далеку по неквалитетни песни влагаат редовно во recommend и доаѓаат до огромен број на луѓе. Можеш да ја имаш и најдобрата песна на сите времиња, џабе ти е ако не си активен на социјалните мрежи и ако алгоритмот не те изгура да ти ја слушат песната.

Затоа пред да плукате по вашите колеги од регионов, седнете и научете нешто од нив како се работи на интеренет и како се користат Инстаграм, Јутјуб и ТикТок. Искочете од тоа дупките у кој што живеете, зближете се со народот од кој очекувате да ве слуша и да ви иде по настапи, влезете во 21от век.

Dear K,

Седам во едно кафуле, пијам топло лате и работам нешто на лаптоп, кога наспроти мене седнува една девојка, деконцентрациски фактор 10. Убава како сон, елегантна, природна... да не бев во тавче, ќе ме одбиваше 3 пати денеска. Мојата е исто убава и за моја среќа нема против да фрлам погледи тука и таму. Кажано ми е дека се додека се држам до принципот „гледај - не пипај“, немам гајле. Некни ми потенцираше дека може да ме снајде истата судбина што ни го снајде мачорот, кој пред некој месец го носевме на ветеринар за да му ги отстранат јајцата. Се прашувам дали можеби и не е подобро така. Мачорот не се жали од ништо - јаде, спие и ужива во секој момент од животот.

Нејсе, над кафулето во кое дремам неодамна отворија tattoo-shop или како се вика тоа. И од тогаш, секој ден гледам фрикови на кои им снемало место за тетоважи по телото па сега си ги тетовираат лицата и ќелавиците. Еден таков сурат испадна дека и е дечко на девојката. Некако ме растажи ова. Ме потсети на еден цел животен век во кој ме воспитуваа да бидам good-guy додека девојките кои ги посакував завршуваа со слични ликови. За среќа, тетоважите не беа актуелни тогаш, па ми остануваше илузијата дека можеби тие дечки и не биле ебиветри. Стоката нема каде да се крие сега, интернетот и тетоважилниците (можеби е подобро вака) ги отстранија сите дилеми. Прости како тркала, со самодоверба што можат да ја имаат само кретени...

Доста е работа за денес. Одам дома да си го видам мачорот.

До следно.

Еден од МКД сакаше да се запознај со мене ме додаде на Инста, whatever, му реков немам време треба да летам назад. На инста стори слики од романтични дејтој со женската.
И вие би сакале и Византиецот да е вака? Кутро чупе, толку нефер кон нејзе.
Таквите имаат од старт корпа од мене.

Исто очајно ми смета ароганција, ова не важи за него, океј е ликот бар на тоа поле. Иако на форумот нервирам со ова одлика (тоа е дел од проектот Византиец пошто ме иритираат и други аспекти на Македонштината пример љубомора), во живо сум скроз незанесен. Впрочем можи да е најубавиот, ако е арогантен - тоа ни е последен дејт. Ова беше ставот и на Хрватот, почесто се среќаваше со не толку атрактивни ама приземјени, а тој најубав лик од 400то души на журката, на мира не го оставија. Дури и татко ми (апла стрејт) го нарече пичлеме, ко виде слика од него хаха. Јас му бев единствениот од калибарот на 'атрактивни' и тоа му беше чудно.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom