Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
@Aceso после 10 саат вечер и јас обожавам да трчам. Ти си женско па разбирам зашто претпрочиташ рано денски место касно навечер. Не само заради ладното во лето туку и дека сум ноќна птица и полесно ми е до одложам заспивањео отколку будењето.
Иначе предходни лета кога беше многу пожешко имав трчано у 7-8 саат попладне т.е. на зајдисонце.

@Feisty 23 степена тебе ти е жешко ?! Друже ти да не си Специназ од Сибир што ти е нормала на -10 да трчаш ? :icon_mrgr:
Меѓу 20-25 степена е таман. Барем за мене иако би издржал и на потопло. На Малта имам трчано у сред август у 7-8 саат на зајдисонце и заради морскиот воздух топлиот водух е многу поиздржлив па дури и удобен за дишње.

Пак да те потсетам дека зборам за касно почување у октомври како што е по ново. По старо у сред мај секако дека не.

@Aceso после 10 саат вечер и јас обожавам да трчам. Ти си женско па разбирам зашто претпрочиташ рано денски место касно навечер. Не само заради ладното во лето туку и дека сум ноќна птица и полесно ми е до одложам заспивањео отколку будењето.
Иначе предходни лета кога беше многу пожешко имав трчано у 7-8 саат попладне т.е. на зајдисонце.

@Feisty 23 степена тебе ти е жешко ?! Друже ти да не си Специназ од Сибир што ти е нормала на -10 да трчаш ? :icon_mrgr:
Меѓу 20-25 степена е таман. Барем за мене иако би издржал и на потопло. На Малта имам трчано у сред август у 7-8 саат на зајдисонце и заради морскиот воздух топлиот водух е многу поиздржлив па дури и удобен за дишње.

Пак да те потсетам дека зборам за касно почување у октомври како што е по ново. По старо у сред мај секако дека не.
Пробај маратон годинава во Скопје, покрај тоа шо жива душа нема да те бодри некој вториот круг сонцето те пече

Ние сме сите аматери, ама прашај професионалец или види по интернет интервјуа

Може да е 30+ , се над 20 е прежешко, ја би рркол и над 17 е жешшко

Тиват Котор во декември +13-14 беше идеално

Јас не можам да трчам во друштво. Мене најубаво ми е сама да трчам и со слушалки. Некогаш се губам скроз, и онака трчам додека не се уморам. Тоа ми е најубав филтер, и психички и физички. Е сега навечер е убаво ладничко, ама навечер со слушалки и сама ми е еднакво на самоубиство. Психички ич не се одмарам, и постојано сум на штрек некако.

Седум осум саат, уште е жешко. Зборам за лето за најжешките месеци во годината. Сабајле исто осум, девет ако те печи сонцето знае да биде жешко. Така да, за мене идеално е шест сабајле. И после нема ништо поубаво од туширање со ладен туш, и почнување на денот. Лудило :vozbud:

Со секој тренинг треба да го поставуваш прашањето „што е целта на овој тренинг?“
Па еве, јас те прашувам тоа.
Дали беше рикавери? Дали беше изи ран? Дали беше интервали за подобрување на vo2 max? Дали беше трешхолд? Дали беа брзи репетиции за подобрување на ефикасноста и она што го викаат running economy? Дали беше да осетиш чувство за race pace? Дали беше макс ефорт?

Или излезе и истрча онака, без некоја цел?

Мислам, не ме сфаќај погрешно, убаво е секое вежбање, трчање, солиден пејс ти е ова, подобар си веројатно 90% од просечниот народ... но ако тренираш за трка, имај го тоа прашање во глава.

Јас денес истрчав 10км за 55 минути. Поспор сум од тебе :)
Не бе трчањето и велосипедизмот ми се хоби во слободно време како издувен вентил. Доколку имам некогаш можност ќе се пријавам на некоја трка, доколку не можам нема проблем - значи трчам за себе ме исполнува не сакам да се натпреварувам. Кој е побрз е побрз, кој е поспор е поспор :)
Отприлика 5 пејс ми е време кога давам макс или сум на некои 80% да речам имам еден полумаратон за 1ч 45мин истрчано и според тоа се ориентирам.
Преку 1 ден трчам и имам на трчање од 8км до 10км на секое трчање. Во секој месец пробувам да имам бар 1 полумаратон за месец август ми беше 1ч 55мин.
Е така некако :)
Автоматски споено мислење:

Јас не можам да трчам во друштво. Мене најубаво ми е сама да трчам и со слушалки. Некогаш се губам скроз, и онака трчам додека не се уморам. Тоа ми е најубав филтер, и психички и физички. Е сега навечер е убаво ладничко, ама навечер со слушалки и сама ми е еднакво на самоубиство. Психички ич не се одмарам, и постојано сум на штрек некако.

Седум осум саат, уште е жешко. Зборам за лето за најжешките месеци во годината. Сабајле исто осум, девет ако те печи сонцето знае да биде жешко. Така да, за мене идеално е шест сабајле. И после нема ништо поубаво од туширање со ладен туш, и почнување на денот. Лудило :vozbud:
Ист јас, сам е најдобро и некаде каде што нема многу луѓе, автомобили итн итн. Сам + музиче = уживанција.
Автоматски споено мислење:

Блазеси ви како имате желба у 8 сабајле да станувате да трчате. Мене преку таквиот ми е што станувам секој ден у 6 сабајле за на работа. Башка што дур се освестам, јадам, спадне ќе ме фати 11 саат.
Зашто кај нас нема ноќни маратони или пак скопскиов не е стаен со почеток у 10-11 саат ?
И така у октомври не е 50 степена па да мора рано да се почнува.
Јас лично сум навлезен како на дрога, додека 2-3х во неделата не се истрчам сум нервозен/тажен не знам како да кажам, ми треба тоа да го направам за да имам среќа. Сонце, дожд, ветер, само да се истрча нешто.

Пробај маратон годинава во Скопје, покрај тоа шо жива душа нема да те бодри некој вториот круг сонцето те пече

Ние сме сите аматери, ама прашај професионалец или види по интернет интервјуа

Може да е 30+ , се над 20 е прежешко, ја би рркол и над 17 е жешшко

Тиват Котор во декември +13-14 беше идеално
Чоек ти како да си од друга држава од друг континент. :pos:
Кога у октомври у СК било 30 + ? У мај на стариот датум да се сложувам.
Над 20,над 17 ти е прешеко ?! а на колку ти е нормално на 10 со 4 пара тренерки, горни долни маици и блузи ?
Јас сакам само по шорц и маичка да трчам а за толку да сум опуштен мора да биде 20-25 степена. Подоле од таа температура мора да носам тренерки а самата таа температура ми губи елан за било што.
П аќе ти кажам у стил на Кили немој да ме јебеш секој ден станувам у 6 за на работа. У 7 сабајле е 12-15 степени нема шански без дукс барем да се движиш пешки а не па да се осеќаш угодно за да трчаш.
Па ќе кажам дека се оградувам ако ти си од Сибир или од Лапонија и нормална температура ти е 15 степена, а се над тоа е жешко.

Чоек ти како да си од друга држава од друг континент. :pos:
Кога у октомври у СК било 30 + ? У мај на стариот датум да се сложувам.
Над 20,над 17 ти е прешеко ?! а на колку ти е нормално на 10 со 4 пара тренерки, горни долни маици и блузи ?
Јас сакам само по шорц и маичка да трчам а за толку да сум опуштен мора да биде 20-25 степена. Подоле од таа температура мора да носам тренерки а самата таа температура ми губи елан за било што.
П аќе ти кажам у стил на Кили немој да ме јебеш секој ден станувам у 6 за на работа. У 7 сабајле е 12-15 степени нема шански без дукс барем да се движиш пешки а не па да се осеќаш угодно за да трчаш.
Па ќе кажам дека се оградувам ако ти си од Сибир или од Лапонија и нормална температура ти е 15 степена, а се над тоа е жешко.
И ја не можам на сабајле ама еден ден би жртвувал од 6 да почнам
У претходни 6 месеци немам повеќе од 5 пати трчано сабајле

На трката ти почнуваш на 13 степени во 8 саат, ама во 12 е 22-25, прежешко е. За тренинг некни и во 3 попладне трчав ко беше 25-6 и облаччно. Ама лабаво.

За некое надминување на трка, она што пишува на линкот.

Последно уредено:

У друштво би трчал само ако имаме договорено дејт со некоја. :icon_mrgr:
Иначе да сам е најубаво затоа што не треба да пратиш туѓо темпо и да се замараш дали некој те коли или те форсира. Исто затоа за на Водно јас кога сакам да се испукам идам сам затоа што неможам да чекам флегми што ми праат пауза на секое камче. Слушалки обавезно и музика у ритамот на трчањето.
Ако е побрзо темпото позбра, ако е чисто за набивање кондиција нешто поспоро.
За навечер те разбирам затшто ти е фрка затоа гледај барем за навечер да најдеш друштво. За да се осеќаш лабаво.

Последниве денови 7-8 и вечер и сабајле е топ кога денската е макс 30. Тогаш у 7-8 е баш тоа што викам 20-25 степена.
У шест сабајле одвај станувам за на работа, додека не се освестам асално нединствено што се движам е до ВЦ и кујна. Ако не сум доручкуван исто немам енергија , а за да јадам мора барем 2 саата да пројдат после доручек (јбг навика од школо и работа што уште не можам да ја сменам). Единствено на Водно идам гладен а по пат јадам 2-3 банани и пијам 0,5 ајран или јогурт и таман сум. Енергија ме мава а немам мука на стомак.

Трчање пред да идам на работа ?! :pos::pos::pos::pos::pos:
Ако трчам у 6 после тоа у 8-9 кога ќе искочам од под туш избањат со топла вода за да ги опуштам мускулите и јадам , може само да си легнам да отспијам едно 3 сата и у 12 да дојдам на работа. :icon_mrgr:

Тежок мазохизам ми е будење рано, спортска активност рано и бањање со ладна вода ако немам реална потреба.

Знам дека секој е индивидуален ама ти па ептен скокаш од нормалата.
Просечниот народ се води по ова
1756441657012.png

Знам дека ќе ти дојде како newsflash и нема да се согласиш.
Јас се сметам за попрлично зимурлив човек (но очигледно далеку помалку од тебе), односно мразам ладно и мислам дека студот го чувствувам многу повеќе од останатите луѓе, ама што се однесува за трчање не отскокнувам многу од ова на сликава.
Евентуално за мене би рекол дека над 13+ би трчал со кратки.
На 10-12 степени сум искачал по кратки ама ладно е. Околу 13 кога, е исто така чувствуваш малце ладно ама 5 минути ако потрчаш веќе е океј.

Знам дека секој е индивидуален ама ти па ептен скокаш од нормалата.
Просечниот народ се води по ова
Прегледај го приврзокот 454243

Знам дека ќе ти дојде како newsflash и нема да се согласиш.
Јас се сметам за попрлично зимурлив човек (но очигледно далеку помалку од тебе), односно мразам ладно и мислам дека студот го чувствувам многу повеќе од останатите луѓе, ама што се однесува за трчање не отскокнувам многу од ова на сликава.
Евентуално за мене би рекол дека над 13+ би трчал со кратки.
На 10-12 степени сум искачал по кратки ама ладно е. Околу 13 кога, е исто така чувствуваш малце ладно ама 5 минути ако потрчаш веќе е океј.
Се согласувам со тебе. Може и поздраво е ова. Но јас на 10-13 стпена да искочам по кратки ќе ми биде мачење. Т.е нема да уживам него ќе се осеќам приморан какп да бегам од сибирски гулаг.
Би го пробал ова што го кажуваш но во октомври, ноември.
А да, и не у 8 сабајле.

8 минути ми симна гармин предикшн за Скопски.
Тоа е ради тоа што ретко кога правам повеќе од 23-24км, последните 7-8 беа од 4:30-4:45

Имам барем уште за една 35ка и една 30ка и последни две недели да намалувам со киломртража

Attachments

• Screenshot_20250831_014358_Strava.jpg
    Screenshot_20250831_014358_Strava.jpg
    118,4 KB · Прегледи: 17
8 минути ми симна гармин предикшн за Скопски.
Тоа е ради тоа што ретко кога правам повеќе од 23-24км, последните 7-8 беа од 4:30-4:45

Имам барем уште за една 35ка и една 30ка и последни две недели да намалувам со киломртража
Отприлика мојот пејс 5мин, 5:15, 5:30. На еден полумаратон имам 5 пејс држено до крај но преку 25км мислам ќе спуштам до 5:30 мислам дека не сум спремен 5 пејс до 30км да речам. Одлична км имаш честитки.
Ме интересира со колку пулс си кога трчаш 5 или 4:45 пејс ?

Отприлика мојот пејс 5мин, 5:15, 5:30. На еден полумаратон имам 5 пејс држено до крај но преку 25км мислам ќе спуштам до 5:30 мислам дека не сум спремен 5 пејс до 30км да речам. Одлична км имаш честитки.
Ме интересира со колку пулс си кога трчаш 5 или 4:45 пејс ?
Околу 160

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom