Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа е солидна километража ама ако трчаш маратон и сакаш да не се случи распат да системот, треба да дојдеш до кај 250-300км месечно :)

Некогаш има, некогаш нема.
Организмот/нозете при трчање треба да го навикнеш и на брз тренинг ден после долг тренинг, треба да го навикнеш и на обратното.
Треба да го навикнеш на многу состојби ама такви „екстреми“ се праат еднаш месечно.
Најважно е да си го слушаш телото (и да се држиш до 1-2 кратки изи дејс помеѓу потешки тренинзи) и најчесто не се потребни вакви егзебиции освен ако ептен не си спремен.

Јас полека но сигурно го враќам фитнесот веќе месец дена, претходно 2 месеци правев пауза. Денес имав 15x40 секунди на 3:50 просечен пејс. Реално треба овие да ги правам моментално на 4:00-4:10 ама... си го барам со боринче. Али океј сум, ваљда, освен мало затегање кај задната ложа такозвана hamstring.

Во вторникот извозев 27км на кеј за 1ч5м. После го качив Водно од полиција до врв за 1ч. И после трчав downhill 5km на 5:10 пејс од Средно до полиција. У 15ч попладне се комирав и не знаев кај сум :ROFLMAO:

Што знам можеби сум грешка ама мислам 42 км на асфалт рамно е полесно или барем исто тешко со 24км на Водно Матка со 1500 метри искачување :) секако ако трчам тоа ќе биде темпо 6+ минути за километар без никакво форсирање лабаво лесно трчање

Што знам можеби сум грешка ама мислам 42 км на асфалт рамно е полесно или барем исто тешко со 24км на Водно Матка со 1500 метри искачување :)
Јас мислам дека не е. На Водно Матка имаш многу помалку трчање (провери баш ако имаш мерено со некоја апликација, колку од тие 24км ти биле активно трчање на рамно), многу полесно е на зглобови ради terrain-от, пократка е дистанцата, downhill-от доаѓа убаво, на психа ради околината е многу поубаво...

На некој ако му треба вакво, оди со c полнач и го полни гарминот. Загубив полнач, купив вакво. Го изгубив и ова. Купив уште едно пред 3 дена:icon_lol:

Го купив 500, го давам исто. Додека не сум го изгубил навалете:))

Attachments

• 20250802_210147.jpg
    20250802_210147.jpg
    741,2 KB · Прегледи: 15
Има некој нарачувано ремчиња за Garmin од Тему/Али? Некако солени ми делуваат цените кај нас во Гармин :)

Има некој нарачувано ремчиња за Garmin од Тему/Али? Некако солени ми делуваат цените кај нас во Гармин :)
Јас имам и сите биле супер. Само пази димензии да не промашиш

Има релативно „нов“ и популарен начи на тренирање кој што се нарекува Norwegian Singles Approach (често е како кратенка NSA а зборот approach некогаш е заменет со зборовите method или run).

Letsrun.com - https://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=12130781 има 330 страни (лол) дискусија за ова.
Reddit - https://www.reddit.com/r/NorwegianSinglesRun
Strava club - https://www.strava.com/clubs/1175805

Популаризиран е од еден типац (sirpoc никнејм на Letsrun форумот горе), вистинско име James Copeland - Strava (приватен профил, https://www.strava.com/athletes/990354) кој бил доста солиден бајкер, па се префрлил на трчање, и за 2 години со овој тренинг од 18:30-19:00 на 5к, дошол до 15 и нешто (сепак за ова имам некои конфликтни информации и не ми е баш проверено). Оние што пратат ситуација знаат дека ова е поприлично голем напредок.

Норвешкиот тип на тренинг е значен со тоа што става голем акцент на трешхолд тренинг (тоа е она што се нарекува comfortably hard running. Најчесто е брзина што можеш да ја издржиш на трка од 40-60 минути, а на тренинзи генерално ја правиш еднаш до два пати во неделата од 20-30 минути. Во суштина, трешхолдот е кога телото создава значајно количество на млечна киселина односно лактати, но не премногу, за да може во исто време да ја исфрлува и/или да ја користи како енергија).

До пред некое време популарен беше и double threshold day кај што имаш 2 трчања во денот и двете ти содржат трешхолд сесии меѓутоа за огромен број на луѓе особено рекреативци, тоа е едноставно премногу. Па затоа доаѓаме до NSA.

Наједноставно, NSA вклучува 7 трчања во неделата, 3 лесни, едно долго, и 3 subT (sub threshold односно 5-10 секунди побавни по километар од твојот трешхолд).

Типична недела би изгледала вака:

1. Easy
2. SubT
3. Easy
4. SubT
5. Easy
6. SubT
7. Long run

Easy трчањата треба да бидат max 60 минути и под 70% од max hear rate. Тоа е ептен изи. Лонг ран е исто изи само е од 60-90 минути па можеби и 120.
Има три различни видови на SubT. Кратки интервали, средни интервали, долги интервали. 60 секунди рест измеѓу (на долгите може и 90с).

Прво треба да си знаеш отприлика колку ти е трешхолдот. Тоа најдобро се пресметува со апаратче што проверува лактати, ама тоа е скапо и ретко кој рекреативец го користи, па трешхолдот може да се пресмета (отприлика) од некоја скорешна 5к трка.

Тука има калкулатор (https://lactrace.com/norwegian-singles)
Пример, ако во скоро време на 5к си имал 21 минута, трешхолдот ти е 4:28 min/km, easy треба да ти е 6:12 min/km, а трите SubT би биле (бираш дали горните или долните врз база на тоа дали трчаш по дистанца или по минутажа):

17btIB0U_o.png

Вкупно трчање 6-8 часа неделно. 20-25% од километражата треба да е SubT. Strength training е секогаш пожелен па и задолжителен, два пати неделно.

Овој тип на тренинг исклучува hills, strides, интервали, repetitions... колку е тоа добро, ќе си процени секој сам.
Исто така го исклучува и она 3 недели цепаш со прогресија, па четвртата недела ти е полабава.
Се препорачува за трки од 5к до 21к. Може и за маратон ама треба измени некои.

Ја денес сефтосав и се чувствувам поприлично добро. Чувството од овие тренинзи треба да ти е отприлика...
„не е лесно, ама не е и многу тешко, можев да направам уште некој repetition, малце се чувствувам како workout-от да е нецелосен“.
Како и со повеќето стимули при активности, физиолошките адаптации и предности се очекуваат за 6-8 недели.
По 2 месеци се препорачува 5к time trial (ако има трка супер, ако не самиот даваш макс ефорт на 5к) за да видиш дали си напреднал и дали ти се сменил трешхолдот па да треба да правиш промени во пејсовите.

Имам да прашам едно прашање не толку поврзано со трчање колку што е поврзано со движење.
Дали забраната за движење по шуми што ја донесоа по повод со пожариве што се десија, важи и за Водно ?

Имам да прашам едно прашање не толку поврзано со трчање колку што е поврзано со движење.
Дали забраната за движење по шуми што ја донесоа по повод со пожариве што се десија, важи и за Водно ?
Демек важи ама бев повеќе пати и немаше проблем. Плус журките четврточни си се одржуваа секоја недела...

Демек важи ама бев повеќе пати и немаше проблем. Плус журките четврточни си се одржуваа секоја недела...
И мене оваа одлука ми беше чудна со оглед на тоа дека Водно е премногу урбана зона и скоро е невозможно целосно да се изолира од движење.
Иначе и ја гледав сториња од летниковците па за скеој случај решив да прашам.

Денес рано истрчав 8км за 42мин како е кај вас ?
Да ја размрдаме малку темата :)

Денес рано истрчав 8км за 42мин како е кај вас ?
Да ја размрдаме малку темата :)
Со секој тренинг треба да го поставуваш прашањето „што е целта на овој тренинг?“
Па еве, јас те прашувам тоа.
Дали беше рикавери? Дали беше изи ран? Дали беше интервали за подобрување на vo2 max? Дали беше трешхолд? Дали беа брзи репетиции за подобрување на ефикасноста и она што го викаат running economy? Дали беше да осетиш чувство за race pace? Дали беше макс ефорт?

Или излезе и истрча онака, без некоја цел?

Мислам, не ме сфаќај погрешно, убаво е секое вежбање, трчање, солиден пејс ти е ова, подобар си веројатно 90% од просечниот народ... но ако тренираш за трка, имај го тоа прашање во глава.

Јас денес истрчав 10км за 55 минути. Поспор сум од тебе :)

Блазеси ви како имате желба у 8 сабајле да станувате да трчате. Мене преку таквиот ми е што станувам секој ден у 6 сабајле за на работа. Башка што дур се освестам, јадам, спадне ќе ме фати 11 саат.
Зашто кај нас нема ноќни маратони или пак скопскиов не е стаен со почеток у 10-11 саат ?
И така у октомври не е 50 степена па да мора рано да се почнува.

Блазеси ви како имате желба у 8 сабајле да станувате да трчате. Мене преку таквиот ми е што станувам секој ден у 6 сабајле за на работа. Башка што дур се освестам, јадам, спадне ќе ме фати 11 саат.
Зашто кај нас нема ноќни маратони или пак скопскиов не е стаен со почеток у 10-11 саат ?
Јас трчам или во 6 сабајле, или во 22ч навечер. Почесто сабајле, навечер ми е малку језиво. Ама нема ништо поубаво од трчање сабајле.

Многу си грешка, и да е 20 степени а сонце да те пече, претешко е.
Лани врнеше 2-3 дена пред трка, дојде ли трката сигурно беше 23-4 степени и вториот круг после 10:30 - 11 e катастрофално за трчање.

Ја би го ставил од 6 сабајле да биде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom