ИТ фирми и пракси во Скопје

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.863
Поени од реакции
10.705
Quipu чистеле куќата. Преку 50 души отпуштени.
Само во Македонија ова? Според LinkedIn во Македонија работат 146 луѓе, ако од тука отпуштиле 50 тоа е сериозна бројка.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.813
Поени од реакции
43.795
како ги читате овие деталиве за фирмиве? Баш го отворив линкот сочни ствари да читам и ништо нема.

Член од
16 мај 2016
Мислења
474
Поени од реакции
634
како ги читате овие деталиве за фирмиве? Баш го отворив линкот сочни ствари да читам и ништо нема.
Направени се screenshots пред да го сменат сајтот и избришат коментарите.

Член од
18 март 2025
Мислења
7
Поени од реакции
3
Според напишаново, овие сите си играат фирми у Македонија. Суштина никаква а форма колку сакаш.

За кочани сите дадоа сочуство на ЛинкедИн, само дотичниве фирми ништо. Им работат ли тоа маркетинг тимовите нешто или само се шетаат? Важно за прајд месецот лани, дури логоата ги менуваат во боите на ЛГБТ заедницата по цел месец.Кои секти.

Па проект менаџериве па, само мрсат муда за бубрези за да си го оправдаат своето постоење.

Ништо не работат.

Јас ја разбирам потребата некој да уцвика и да брише коментари иако сајтот на loveable беше направен првично за разоткривање на MVP masters и такви како Иван.

Сепак се испостави дека во нашиот ИТ сектор имало ммногу Ивани и на страната на работодавците и на страната на вработените, сето тоа се туркало под тепих, се додека еден ден, не излезе на површина.

на гласдор и на други места има и имало многу послободоумни коментари па останале и сеуште постојат.

Не ми е јасно само каде е проблемот во следниве конструктивни коментари. Овие се само дел од тие што успеав да ги фатам и беа на врвот како први.

Прегледај го приврзокот 446503Прегледај го приврзокот 446504Прегледај го приврзокот 446505Прегледај го приврзокот 446506Прегледај го приврзокот 446508Прегледај го приврзокот 446509Прегледај го приврзокот 446510Прегледај го приврзокот 446507Прегледај го приврзокот 446510Прегледај го приврзокот 446511Прегледај го приврзокот 446512

Член од
19 март 2025
Мислења
4
Поени од реакции
12
можеби оваа објава беше малку поконтроверзна ама бидејќи приказната секогаш има две страни тука ми изгледа дека некој некого штити, сигурно многу пати е пријавувано до HR а не е преземено ништо.

И сосем природно и нормално е луѓето да го изразат гневот и револтот вака.

Ако некој е интроверт како дотичниот Д спомнат во текстот а неговиот пријател Хед на дев опс го штити, вработените пријавувале до HR а HR си свирка и намерно не праи ништо, тогаш следниот левел се пријави и лоши ривјуа.

истото важи и за други abusive структури кои ги имаат фирмите.

не може некои интроверти вечно да се трпат на сметка на нормалните

IMG_1158.jpeg

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.397
Поени од реакции
3.656
не може некои интроверти вечно да се трпат на сметка на нормалните
Go znam "D" uste od vreme na "Kika", i znam otprilika za kakva petarda se raboti. Znaci ne branam nikogo i ne zazemam strana. Megjutoa ovoj citat me zamisli malku.
Kako tocno negovata introvertnost predizvikuva steta na "normalnite" vo Loka? Malku cuden izbor na zborovi.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.067
Поени од реакции
13.021
На гласдор ривјуата се верифицирани, односно ако се сеќавам добро мораше да се регистрираш за да оставиш ривју. На оваа платформа се даваа ривјуа без регистрирање.
Мислам дека читав на Линкедин, дека мора сопственикот некако да ги верифицира ривјуата, во спротивно ризикува тужба за клевета.

Него ме интересира, колку далеку/блиску е Македонија од унифицирано решение за е-идентификација? Читам објави на Линкедин како македонските банки практикуваат логин и верификација, ми се крева косата коа читам.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.420
Поени од реакции
26.609
На гласдор ривјуата се верифицирани, односно ако се сеќавам добро мораше да се регистрираш за да оставиш ривју. На оваа платформа се даваа ривјуа без регистрирање.
Мислам дека читав на Линкедин, дека мора сопственикот некако да ги верифицира ривјуата, во спротивно ризикува тужба за клевета.

Него ме интересира, колку далеку/блиску е Македонија од унифицирано решение за е-идентификација? Читам објави на Линкедин како македонските банки практикуваат логин и верификација, ми се крева косата коа читам.
Ако ти е прашањето колку е далеку од нешто слично на Swedish Pass eID - одговорот е немаме ни почнато.

Член од
16 мај 2016
Мислења
474
Поени од реакции
634

Имаме one id, ама ретко се користи.

За услуги од владата има eid

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.067
Поени од реакции
13.021

Фала, мислев повеќе како средство за автентикација, ова како што разбирам е само онлајн лична карта.
@Inglourious Basterd зарем нема некоја иницијатива од банките да се почне некој продукт? Моменталниве решенија не се compliant во ниеден поглед, дури и срамота е во 2025 да се нудат такви решенија.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.420
Поени од реакции
26.609
Фала, мислев повеќе како средство за автентикација, ова како што разбирам е само онлајн лична карта.
@Inglourious Basterd зарем нема некоја иницијатива од банките да се почне некој продукт? Моменталниве решенија не се compliant во ниеден поглед, дури и срамота е во 2025 да се нудат такви решенија.
Уф, буквално милион пати повеќе информации имам за шведскиот отколку за било каква идеја за македонски. Банките мислам дека сеуште 99% од девелопментот го тераат со Асеко, и стварно немам слушнато да работат на било што централизирано.

Јас би имал сосема поинаков пристап за ова - не би го оставил на банките. Ама тоа е долга тема, и имајќи во предвид колку клета држава сме, никогаш нема да се случи. Џабе да теоретизирам тука, кога некој ќе дојде и ќе рече "за 100 милиони евра ќе купиме ќебиња за болници, покорисни се".

Член од
12 март 2025
Мислења
4
Поени од реакции
5
НЛБ имаат скоро година дена. Им ја превземаш мобилната апликација и ја користиш и како токен за плаќање и се автентицираш преку нотификации кои ти стигаат од апликацијата.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
1.335

Пред некое време сакав да го искористам one id, ама кога видов дека е "powered by nextsense" мислам дека е побезбедно да си оди човек директно во банка :D

Член од
19 март 2025
Мислења
4
Поени од реакции
12
Тоа со чуден избор на зборови е само твоја перцепција.

за мене е само начин на изразување или слобода на говор.

инаку не значи дека и интроверт не може да наштети преку некомуницирање, дифтарско понашање и слично. Ако се разбираме.

Go znam "D" uste od vreme na "Kika", i znam otprilika za kakva petarda se raboti. Znaci ne branam nikogo i ne zazemam strana. Megjutoa ovoj citat me zamisli malku.
Kako tocno negovata introvertnost predizvikuva steta na "normalnite" vo Loka? Malku cuden izbor na zborovi.

Kajgana Shop

На врв Bottom