Најекономично греење и ладење

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Инаку кога сме на тема фреон, дали при монтажа треба да ти стават фреон?
Zavisno od toa kolku e dolga instalacijata (i za do koja dolzina proizvoditelot predvidel deka e napolnet uredot)

Ako dolzinata na cefkite od vnatresnata do nadvoresnata edinicia ti e pokratko od 5 metri sigurno ne treba (mada moze i 5 da e kratko), primer kaj mene bese instalacija od 9-10m i po specifikacija si pisuva deka nad 7 (mislam bese) treba nadopolnivanje po XX grama freon za sekoj metar. I tuka ja dopolnuvaa.

Член од
29 ноември 2023
Мислења
63
Поени од реакции
73
Zavisno od toa kolku e dolga instalacijata (i za do koja dolzina proizvoditelot predvidel deka e napolnet uredot)

Ako dolzinata na cefkite od vnatresnata do nadvoresnata edinicia ti e pokratko od 5 metri sigurno ne treba (mada moze i 5 da e kratko), primer kaj mene bese instalacija od 9-10m i po specifikacija si pisuva deka nad 7 (mislam bese) treba nadopolnivanje po XX grama freon za sekoj metar. I tuka ja dopolnuvaa.
фала многу, 3 метри е кај мене.

Инаку дечки забележав на ananas.mk има клими тошиба, даикин и митсу што се доста поевтини од да ги купиш по стандардните продавници. Околу 5к се поевтини, па ако купувате периодот, ѕирнете климата што ја сакате случајно да не е на попуст на ananas.mk

Член од
7 март 2017
Мислења
161
Поени од реакции
206
edno prashanje do ovie shto go razbiraat mitsubishi elektrik.

abe kako gi znaete koj model e podobar koj polosh? nikade ne najdov tabela i da kaze .. dm- toa i toa.. Ln-toa i toa.. hr-toa i toa. ili jas ne znam kaj da baram ili gi krijat podatocive ko zmija nozete.

ne zboram za tehnikalii da objavat ama kako klasi da se navedeni primer so kolive .. bmw 3<5<7, mercedes a<b<c<e<s klasa

Член од
12 јануари 2022
Мислења
706
Поени од реакции
1.396

abe kako gi znaete koj model e podobar koj polosh? nikade ne najdov tabela i da kaze .. dm- toa i toa.. Ln-toa i toa.. hr-toa i toa. ili jas ne znam kaj da baram ili gi krijat podatocive ko zmija nozete.

ne zboram za tehnikalii da objavat ama kako klasi da se navedeni primer so kolive .. bmw 3<5<7, mercedes a<b<c<e<s klasa
Гледај на етикета. А+++ се нај добри.
Нај малко трошат

Член од
23 декември 2018
Мислења
101
Поени од реакции
134
Искрено, не ми е ни приоритет да ја продадам, дека ми ги исполнува 90% од очекувањата и тоа е реално доволно висок процент. Прва клима купував, гратис ми е знаењето што го собрав во областа, а уште повеќе мислам дека и овој процент на испонети очекувања е многу висок. Понатаму за спалната, доколку и ако купувам знам како да се поставам, што да барам, што да прашувам, но искрено и знам што да земам уште сега, daikin ftxf25, потивка е, испробана, на српскиот форум зборев спушта до 150w, ќе ставам изолација и мислам дека ќе грее и во најладното и во најтоплото со ниска модулација. Е сега што разликата во цена помеѓу ftxf25 и ftxf35 е помалку од 5000 денари може да ме предомисли да си земам 3.5kw зашто планирам да одам во поголем стан понатаму, па веројатно повеќе ќе ми се најде тогаш ftxf35. Но има време до тоа, веројатно летото
Автоматски споено мислење:

Јас кога климата на топлово после on-off оди на кратко до 500w, па спушта до 290w

Искрено, не ми е ни приоритет да ја продадам, дека ми ги исполнува 90% од очекувањата и тоа е реално доволно висок процент. Прва клима купував, гратис ми е знаењето што го собрав во областа, а уште повеќе мислам дека и овој процент на испонети очекувања е многу висок. Понатаму за спалната, доколку и ако купувам знам како да се поставам, што да барам, што да прашувам, но искрено и знам што да земам уште сега, daikin ftxf25, потивка е, испробана, на српскиот форум зборев спушта до 150w, ќе ставам изолација и мислам дека ќе грее и во најладното и во најтоплото со ниска модулација. Е сега што разликата во цена помеѓу ftxf25 и ftxf35 е помалку од 5000 денари може да ме предомисли да си земам 3.5kw зашто планирам да одам во поголем стан понатаму, па веројатно повеќе ќе ми се најде тогаш ftxf35. Но има време до тоа, веројатно летото

Јас кога климата на топлово после on-off оди на кратко до 500w, па спушта до 290w

Се потепаа од докажување на -10 на -20 на -50 колку КВ давала, 3 дена нема во Македонија со вакви тњмператури, и добра модулација и комфорт ми е 5 пати поважен.
Е сега 50к за Дајкин при Аери од 25к за спална некако не ми иде.
Кои други 2.5 и 3.5 би влегле во ултративка категорија?

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Жити Господ како дојде до ваков заклучок?!
Ти кажа Стрелец дека тие 20ц што те бунат е температура на усис! Чисто формално земено како критериум за споредба.
Strelac kaza a ti prepisa od nego bez da proveris.
E na Strelec gresna mu e zadacata.
Sega ke go adnam,pa fakticki ke ti povikam prijatel 50-50 pa resavajte ja zadacava.
Ova nema veze, mesas mokjnost i efikasnost i ocigledno ne gi razbiras rabotite
na 25C usis efikasnosta za isti Pdesignh e pogolema od onaa na 20C...ako ti mislis poinaku toa e tvoj problem :)
No da ne gi zbunime lugevo....klimite se merat na 20C usis po utvrdeni pravila ZARADI SPOREDBA
I sporedbata bas po PdesignH treba da se pravi a ne da se citaat samo plusovite
Ev ti tabela i da tie se sporeduvaat na usis 20c,ama pak moknosta i efikasnosta posle 20c vlezna pa se do 28c vlezna mu opaga duri i do 15%,a ne kako sto velis efikasnosta mu se zgolemuva na pogolema temperatura na usis.
A rezultatite za moknost i COP se zemaat na Tem.20c vlezna.
Zamisli za da imame 28c vlezna vo klimata dovolno se 24c ambientalna i ke dobieme so 50c izduv.
E vidi si kolku opaga moknosta i efikasnosta na vlezna 28c.
Zemajte so Pticana molivi i digitron i ubede te se.
Sem ako ne gi prifakate merenjata na inzinerite na Fugitsu.
Ti nemas nikakov dokaz za toa sto go tvrdis,napamet go kazvas a jas ti go dostaviv deka tvrdenjeto ti e gresno..
Imas uste za ucenje ,ako,covek uci dodeka e ziv.
Ajde sega eden :) .
Ova te koregiram za da ne gi zbunime lugeto.

Последно уредено:
Член од
29 ноември 2023
Мислења
63
Поени од реакции
73
Се потепаа од докажување на -10 на -20 на -50 колку КВ давала, 3 дена нема во Македонија со вакви тњмператури, и добра модулација и комфорт ми е 5 пати поважен.
Е сега 50к за Дајкин при Аери од 25к за спална некако не ми иде.
Кои други 2.5 и 3.5 би влегле во ултративка категорија?
Дали имаме инфо Аери колку ниско знае да спушти? Ако не оди под 300w, па да се стави во спална од 12 квадрати мислам дека тоа би било on-off клима.

Јас за спалната мислев јапонец само од причина што би барал ниска модулација, на 20ка ќе ја ставам и ќе си бркам работа, ~200-250w forever би бил даикинот.(знаејќи го од станот кај моите дека на 20 степени дури модулира и на 170 степени кога е времето надвор 4-5 степени времето), на толку мал простор, сигурно нема да модулира на повеќе w

Член од
23 декември 2018
Мислења
101
Поени од реакции
134
Дали имаме инфо Аери колку ниско знае да спушти? Ако не оди под 300w, па да се стави во спална од 12 квадрати мислам дека тоа би било on-off клима.

Јас за спалната мислев јапонец само од причина што би барал ниска модулација, на 20ка ќе ја ставам и ќе си бркам работа, ~200-250w forever би бил даикинот.(знаејќи го од станот кај моите дека на 20 степени дури модулира и на 170 степени кога е времето надвор 4-5 степени времето), на толку мал простор, сигурно нема да модулира на повеќе w
По спецификација и до 100в спушта, ама па за спална за спиење боље панелка да си уклучиш до 19-20ц да си грее или да си отвориш врата па да де грееш/ладиш со 5.5-ката од дневна.
А за работна просторија си треба тивка да биде, а за тоа не мора нешто фантастично.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.140
Поени од реакции
6.591

Aeri 3.5ka vo spalna spusta do 250vati i nikogas ne pravi on/off se dodeka nadvor ne e kako denesnoto vreme od 15 stepeni.

По спецификација и до 100в спушта, ама па за спална за спиење боље панелка да си уклучиш до 19-20ц да си грее или да си отвориш врата па да де грееш/ладиш со 5.5-ката од дневна.
А за работна просторија си треба тивка да биде, а за тоа не мора нешто фантастично.
Neka vkluci panelka i neka gree spalna cel den pa da vidi kako trosi struja kolku edna 5.5ka klima. Osven ako vo spalna ne spie novorodence ili bebe pomalo od 16 meseci togas panelka a bo sekoj drug slucaj klima da ne se misli moze i 2.5ka a moze i 3.5ka.

D

Deleted member 157923

Гостин
Strelac kaza a ti prepisa od nego bez da proveris.
E na Strelec gresna mu e zadacata.
Sega ke go adnam,pa fakticki ke ti povikam prijatel 50-50 pa resavajte ja zadacava.

Ev ti tabela i da tie se sporeduvaat na usis 20c,ama pak moknosta i efikasnosta posle 20c vlezna pa se do 28c vlezna mu opaga duri i do 15%,a ne kako sto velis efikasnosta mu se zgolemuva na pogolema temperatura na usis.
A rezultatite za moknost i COP se zemaat na Tem.20c vlezna.
Zamisli za da imame 28c vlezna vo klimata dovolno se 24c ambientalna i ke dobieme so 50c izduv.
E vidi si kolku opaga moknosta i efikasnosta na vlezna 28c.
Zemajte so Pticana molivi i digitron i ubede te se.
Sem ako ne gi prifakate merenjata na inzinerite na Fugitsu.
Ti nemas nikakov dokaz za toa sto go tvrdis,napamet go kazvas a jas ti go dostaviv deka tvrdenjeto ti e gresno..
Imas uste za ucenje ,ako,covek uci dodeka e ziv.
Ajde sega eden :) .
Ova te koregiram za da ne gi zbunime lugeto.
Што знам ова со капацитет, ефикасност Pdesign како да го објасниме со практичен пример.
Еве пример вака. Ти на климата имаш наместено 24 степени, зиморлив чоек си сакаш потопло. И климата успеала да ја задоволи таа температура односно добила 24 на усис.
Компресорот работи со некој минимален капацитет а внатрешната само го врти тој воздух од 24 степени воопшто не го загрева.Ефикасност максимална.
Надвор почнува да заладува и топлотните загуби на просторијата се зголемуваат значи топлината бега. Климата добива на усис 22 и компресорот го зголемува капацитетот, климата почнува да дава повисок издув зошто се труди да добие 24 на усис, она што ти си го задал. Потрошњата се зголемува односно ефикасноста се намалува зошто тоа е обратно пропорционално со капацитетот, зголемен капацитет = намалена ефикасност=зголемена потрошувачка на струја.
Температурата продолжува да опаѓа, компресорот уште повеќе зголемува на капацитет а ефикасноста продолжува да опаѓа.
И во еден момент топлотните загуби го надминуваат Pdesignh на таа клима. Климата работи на макс капацитет, темп на усис пример што знам 20 степени, ама температурата во просторијата не може никако да стигне до тие 24 што ти ги сакаш. Освен ако не седиш одма под неа на едно метро. Во тој момент ти треба дополнително греење некоја греалка што ќе ги дополни тие 4 степени што фалат...
Значи само пример е ова не се фаќајте одма за степените :)
На климата ќе и биде полесно, а со тоа поекономично поефикасно да зголеми од 22 на 24 отколку од 20 на 24.
Така бар јас мислам по некоја си логика

Член од
29 ноември 2023
Мислења
63
Поени од реакции
73
Osven ako vo spalna ne spie novorodence ili bebe pomalo od 16 meseci togas panelka a bo sekoj drug slucaj klima da ne se misli moze i 2.5ka a moze i 3.5ka.
Зошто? Дали климата е штетна за новороденчиња?

Aeri 3.5ka vo spalna spusta do 250vati i nikogas ne pravi on/off se dodeka nadvor ne e kako denesnoto vreme od 15 stepeni.
Good to know, сигурно 2.5ка оди и подоле, само дали е ова некоја потрошувачка што ја има долго или ја имаш некогаш видено. Реално јас мојава Aeyi ја имам видено и на 260w, али само 2-3 минути и после тоа отиде off.
Даикинот ја имам видено и на 144w едно 5-6 минути да е, но доста ретко оди така.

D

Deleted member 157923

Гостин

Секој производител си има влезно,средно и високо преимиум ниво на клими. Така и Mitsubishi electric.
DM, HR... се entry level
АP средно ниво. Има сега една нова AY подобро перформанси од AP
LN високо ниво
Меѓутоа и кај LN пример има разлика од модел до модел кои се главно во надворешната. Така има ознаки VG VG2 VGZ VGHZ
Taa VGHZ е нордик H- heater значи има греач на тацна. Уште се нарекува хипер инвертер, на надворешната има лепенка h2i. Арно ама не се носи во Македонија.
И така натака

Член од
7 март 2017
Мислења
161
Поени од реакции
206
Секој производител си има влезно,средно и високо преимиум ниво на клими. Така и Mitsubishi electric.
DM, HR... се entry level
АP средно ниво. Има сега една нова AY подобро перформанси од AP
LN високо ниво
Меѓутоа и кај LN пример има разлика од модел до модел кои се главно во надворешната. Така има ознаки VG VG2 VGZ VGHZ
Taa VGHZ е нордик H- heater значи има греач на тацна. Уште се нарекува хипер инвертер, на надворешната има лепенка h2i. Арно ама не се носи во Македонија.
И така натака

fala ti ova go barav... nemozev nikade da najdam vaka klasificirano

fala uste ednas.

D

Deleted member 157923

Гостин
fala ti ova go barav... nemozev nikade da najdam vaka klasificirano

fala uste ednas.
Не е ништо посебно, не ни мора да ги знаеш класите.
Избери производител Митсубиши, 3.5kW и подреди цена најефтините први.
Одма ќе се наредат класите од најниска до највисока :)
Кај LN пример и во бојата има разлика. Сакаш бела поефтина, сакаш црвена 50 евра поскапа :)
Сакаш металик или сакаш акрилна хехе

Kajgana Shop

На врв Bottom