Разгледај ги регулаторите кои ти ги испрати
@vouager тоа е многу паметна и корисна работа и посекако ќе си ги сетираш да ти ги пушта и во др дел од станот парната/панелите кога ќе имаш потреба (според тоа како сте дома) за кога ќе се вратиш од работа да ти е топло и да не мора секој ден да се мислиш кога ќе дојдиш дали си уклучил или не.
Цената лани беше некои 0.12 центи за кубен метар (годинава немам гулгано, не треба да е кој знае колку повисока). Кубен метар ти е отприлика 10 киловати потрошња.
Е сега тука ти е заебанцијата што треба да знаеш колку киловати ти е секое од поединечните панели (парната) во секоја соба (колку му е капацитетот) за отприлика да може да пресметаш некоја сметка или врз основа само на потрошњата од прошлата година и да се ориентираш до каде си годинава.
Има плус некој додаток во пресметката (кој точно не го знам), но врз основа на потрошњата на самите мерачи и сметката која стигнала за минатата година за тој стан - ќе си на чисто отприлика колку ќе те кошта и годинава.
Тоа може да го побараш од компанијата каде си да ти пуштат една пресметка и ќе видиш таму.
Пошто имам стан со слична квадратура и заради тоа што нормално во поголем дел од денот не си дома, греам само во дневната константно, а спалната преку ноќ и од попладне/вечер неколку саати пред спиење за да ми е пријатно *(пола ден му доаѓа греење таму).
Купатило можеш постојано или по потреба, зависи како си навикнат. Кујната исто, додека си внатре и некој саат претходно грееш (пола ден на пример), другото време зависи што изолација имаш (кај мене нема потреба 24/7 за греење таму пошто иако станот е северен, сепак е топол + имам 2 панели таму, ја прави бања).
Сума сумарум, газдата лани попарен од паники си го крена небенкостенот во делот на греењето за 50 еур (од 75 на 125еур) - како и сите низ Имачка пошто добре им дојде цела таа паника околу гасот и не се сеќавам добро ама од август до декември тоа што го платив уствари ми беше пресметка за цела година (според тоа што сум потрошил фактички, според мерачите на парното), а сметката стигна во мај годинава и ми беа вратени мислам дека нешто над 170 еур *(само за делот август - декември т.е. 2022 година).
Што значи цела година од јануари 2023 до крај на годината ќе бидам во претплата, вгодина во мај кога ќе види колку треба да врати (сигурно околу 1000 еур) има да му допадни косата на тоа цицијата
Има луѓе кои премногу плаќаат за парно, има други кои скоро ич, најверојатно од тоа дали и колку ги оставаат 24/7 уклучени панелите и колку им е изолацијата во станот.
Покрај тие 100 еур кои би ги плаќал како паушал секој месец (ако плаќаш така), остави си на страна уште по некои 25-50 еур и
повеќе него безбеден си.
Позаебано е со струјата, според мене, одошто што човек ќе потроши за парно, пошто со парното ем си константно згреен ем не е воопшто скапо во однос на потрошеното.
Кај струјата, на пример, кога ќе ти стигне нахцалунг, си плаќаш за тој месец таа сметка *(пример септември или октомври), но во таа сметка не е пресметан месечниот паушал туку само нахцалунгот (доплатата). Практично, киловатите потрошени од тој месец што треба да ти се покријат со месечната претплата ти одат во целокупното годишно конто и продолжуваш со претплата следниот месец (ноември), а практично си потрошил за 2 месеци - си платил паушал за 1.
Така, компаниите добиваат секоја година по некој процент повисоки сметки кои на крај ги испраќаат и практично секоја година си доплатуваш.
За да го избегниш тоа, имаш од/до мала луфта во сметката која може да ја плаќаш (зголемиш или намалиш) и наместо пресметката нова која ќе ти стигне крени ја сметката за некои 10 еур месечно и нема зима. На крај нема да доплатиш скоро ништо.
Види брат во сметката од небенкостен колку ти е делот за парно, мислам дека ти е премногу за 4 месеци таа пресметка.