?
значи знаеш што сум напишал ама сепак малку да подјебуеш
Ти си класичен пример на коперација чукач в гради патриот, и тоа од оние прости луѓе со скоро никаква индивидуална и колективна свест што споменав претходно. Се јачаш исклучиво на Македонија заснована врз историјата без осврт на моменталната состојба во која се наоѓаат луѓето. Не е ни чудно што ги отфрлаш образованието и здравството како темели за држава и општество, кој го ебе цел свет и комшијата јас сум Македонец… ама оти Северна ме гази ќе земам бугарски за да заминам Германија и со документи од цар Борис ќе работам за земјата на Хитлер како голем Македонец.
Темели (столбови е точно ако сакаме да сме прецизни) на секоја држава се одбрана, надворешни работи, финансии и суд/правосудство!
...образование и здравство не се тоа...
Образование не е столб? Како ќе ги подготвиш кадрите за одбрана, надворешни работи, финансии и правосудство без образование?
Здравство може и да не биде, ама за народ со релативно мала бројност во светски рамки треба да биде, секаква македонштина ти е бескорисна ако ти умираат луѓе кои и без тоа ги имаш малку, и тоа од болести искоренети пред години или векови.
Глупости!
Арнаутите имаат подрѓка затоа што се корисни идиоти и се во функција на ЕУСА во остварувањето на нивните интереси во регионот, а за таа наклонетост дури и даваат пари заработени од црни бизниси.
Кога би живеел во Шчиперија веројатно би знаел и учел албански за сега додека живеам во Македонија не ми е потребно да знам јазик на малцинство.
Куранот го листав нешто информативно и нема некоја голема разлика од Библијата, принципите се исти само тој е нешто изменет во некои сегменти...
Инаку има Македонци со Исламска вероисповест и претпоставувам го читале Куранот
Кој те убеди дека си помалку вреден во тетове и Чаир, мора да е Црпе со дружината
Второ добредојде во реалноста. За тебе корисни идиоти, за ЕУСА ”вредни партнери”. Или еве со твои зборови, ако тие се корисни идиоти тогаш ние сме бескорисни идиоти за ЕУСА. Корисен идиот > бескорисен идиот, едноставна логика.
Таквата арогантна логика може да ја имаат само државјани на неколку земји во светот, оние највооружаните. Овдешната реалност е Љуљзим е глуп ама шверцер, работник, послушен, знае и арнаутски и каурски и ќе биде корисен идиот. Ти знаеш каурски, се чукаш во гради дека си Македончиште во душа и не носиш некоја друга вредност плус за светот, ти ќе бидеш бескорисен идиот на кој Љуљзим ќе му наредува. Наместо да научиш и арнаутски за да знаеш што ти кова Љуљзим зад грб, слободно остани си историско Македончиште во замислена независна Македонска национална држава која веќе ја нема. Така Србите со истата глупоштија и ароганција де факто го изгубија срцето од нивната државност и ќе им треба еден век паметна работа ако сакаат да го вратат, читајќи те тебе очигледно сме ја попримиле таа карактеристика од нив од времето во заедничка држава.
За тоа дека Куранот и Библијата имаат исти принципи освен во некои сегменти
ќе искористам џокер повикај пријател
@Sussaro .
Вредноста ја кажува пазарот, од најстари времиња до ден денес. Сите општества кои застраниле од тој економски колосек, порано или подоцна пропаднале. Потсетување, Корисен Идиот > Бескорисен Идиот.
Ако е доцна, зошто толку време трошиш и пишуваш реферати?
Поискрено би било да напишеше дека тебе не ти лежи на душа Македонија, што е можно не сите се Македонци а и не се сите Македонци свесни дека се Македонци!
Самам да верувам дека не е доцна бидејќи така ме воспитувале. Иако кога ќе налетам на ”искрени патриоти” кои освен Македонија во срце и душа не придонесуваат со ништо друго, тешко е да се задржи вербата.
значи МПЦ-ОА (тоа е правото име, а не МПЦ како што си напишал, сигурно е случајно) треба да ги тера лујџето да се сексат
Значи ти би да ги програмираш(им утеруеш свест) луѓето, оти тие се глупи и не ги разбираат работите, интересно. Не треба елитите да станат луѓе ами оние кои се робови и немаат свест, треба да станат свесни
Можеби сакаше да речеш ПРОГРАМА која е плод и производ на КОНЦЕПЦИЈА или не?
Не заборавај и Марсовски јазик (покрај албански, турски, грчки и повторно заборави вблашки -го знаеш ли патем?), оти сега како тераат газдите вонземјаните само што не дошле на гости
Нека биде правото и цело име, Македонска Православна Црква - Охридска Архиепископија. И целата поената беше множење на народ бидејќи нема држава без квантитет и/или квалитет во народот. Ама коперациско историско самопрогласено Македончиште како тебе ќе разбере дека сум пишал дека црквата треба да ги тера лујџето да се сексаат. Идиот, бескорисен.
Тврдам дека овде луѓето немаат основна колективна свест, а не пак изградена национална. И да, вредностите во луѓето генерално се всадуваат од околината од мали нозе и се негуваат и одржуваат во текот на животот, мало дете е глуп човек и затоа образованието е еден од темелите на општеството. Освен за коперација генијалците, се извинувам.
Ароганција парекселанс. За тоа време Љуљзим и Шпатим како корисни идиоти на нивниот јазик скроија нешто ново кое ќе помине и кај ЕУСА и во двојазичното собрание на државата, а ти уживај во незнаењето што ти кројат Љуљзим и Шпатим во твојата Македонска национална држава каде и да е таа.
Единствено ти е на место дека и елитите треба да се коригираат, ама и елитите произлегуваат од народот, не се паднати од Марс. Нема влашка држава за да би ми се нашол тој јазик, а внатрешното влијане на Власите пред се во економијата е добро познато така што нема некоја потреба.
Надворешната политика е слика и прилика на ВНАТРЕШНАТА политика.
Штом немаш внатрешна политика (а ниту една колонија нема внатрешна политика па не гледам причина Северџганистан да има своја внатрешна политика) не можеш да имаш надворешна!
Нашата дијаспора-иселеници е специфична категорија и да бифдам искрен јас не очекувам од нив никаква активност за македонија, освен топли желби и поздрави, едноставно такви се, такви биле и кога заминале од тука, таму само станале малку поситуирани, таму започнува и завршува нивната...
За да имаш внатрешна политика, треба да имаш квалитет и квантитет во народ кој еволуирал во нација. Без образованието немаш квалитет, без здравството немаш квантитет. Без ниедно од тоа, никој никаде не те есапи ни за народ, а не пак за нација и национална држава. А сега те оставам да ги водиш твоите надворешна политика и финансии како столбови, без образование онака коперациски.
За дијаспората се согласувам дека има класични одроди од ликови, ама мора да се задржат блиски тие што имаат интерес за татковината и/или дедовината, таквите луѓе се огромнен потенцијал за подобро утре. Еден реален современ пример, Виктор Мизо со неколку инвестиции како министер и потоа подолг период до ден денешен директор во Костал Охрид.
Големите сили -тоа се вика ГЛОБАЛНА политика, за да нешто се знае од неа не е доволно само да се читат нивните теории за геостратегија и геополитика, ами треба да се разбере истата да се артикулират сопствените интереси (веќе реков нема внатрешна се е попусто) за што треба време да се создадат барем “читачи“ за почеток. (од 1992 на сите страни и каде треба и каде не треба трубам да се отвори еден институт за геостратешки истражувања и....ам....)...
Ако го имаше образованието како столб покрај твојата надворешна политика, ќе знаеше дека за твојата “Македонија во душата” со нејзиниот топ од црешово дрво со сомнителна функционалност, можноста за нејзино реално постоење е да се најде некаде во плановите на таа глобална политика. Или да скратам, за нив си секако идиот, за да опстоиш треба да најдеш како да бидеш корисен.
Грција, велиш малку им е Беломорска треба и овој дел да им го дадеме за да ги направиме пријатели
Коридорот Грција-Македонија-Србија-Унгарија секако дека е значаен, види ги ти нив дури и тоа Кинезите ја увиделе таа траса... повтоно се враќаме на почеток треба ИНСТИТУТ , треба Македонска елита а не врховисти и квислинзи.
Тоа што им треба на Грците од овој дел им е веќе покриено преку корпорациските структури (Стопанска Скопје, Пивара Скопје, УСЈЕ, Мермерен Комбинат Прилеп итн…), нема што многу плус да им се понуди што би сакале а цела територија би им била само дополнителен трошок. Треба да ги направиме пријатели за да сега ние уживаме и во Беломорска како најубав и најкорисен дел од географска Македонија, а истовремено да бараме помош во справување со внатрешните проблеми. Мене поголем проблем ми е што Љуљзим и Шпатим сакаат или да ме избркаат или да ме убијат, отколку Гркот да ме нарекува славомакедонец или да научам грчки јазик. Како што можеш да видиш и сам, Грција веќе ја блокира Албанија за ЕУ и нема да ме изненади ако блокадите продолжат а доколку си во можност направи еден круг и влези во Грција преку Албанија од кај Поградец и Корча да видиш како изгледа грчко-албанска граница. Грција е единствен наш потенцијален пријател за одржување баланс и евентуално справувње со албанскиот проблем без разлика како не нарекувале (србите немаат капацитет, бугарите само ликуваат на нашата мака). За елитата и институтот реков и претходно се согласувам, ама не можеш да го имаш тоа без образование и наука пред се.
Дали може и дали имаме Македонска елита, имавме -имаме и ќе имаме само не гледам дека некој има капацитет да ја види, на повеќето им се побитни парите, Грците и бугарски пасоши...
Заради таквата состојба најмалку се виновни Македонците!
Основно виновно е немањето колективна свест, што произлегува од образованието и домашно и општествено. Точно е дека има и други фактори како виновници, ама Македонците сме со виновни повеќе од “најмалку” како што велиш.