Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.504
Поени од реакции
33.648
Војнава ќе трае уште 10-15 години со благ интензитет дури Путин не умре поради тоа што Украина никогаш нема да потпише предавање на сопствената територија. Се разбира ова е доколку земаме во предвид природна смрт.

Новиот Руски претседател кој би дошол 2035-2040 ќе биде принуден да ја повлече војската од окупираните Украински територии.
Чекај, па нели веќе е умрен Путлер? По кој пат да умира повеќе?
Нели парастос и помен му правеа нафо? :unsure:
Автоматски споено мислење:

Прати некој погоре мапа на тоа како би била задоволена Русија.. Целосно отцепување на Одеса и Харков... Нормално и досегашните 4 покраини што веќе се приклучија на Русија..
Нема да се согласат со ништо помалку од целосна неутралност на Украина за веки веков... Како би изгледало форсирањето на таа неутралност не знам, ама извесно некое воено присуство на РФ би било задолжително.

Што се тиче териториите, тоа е секундарно. Но секако ќе го бараат и тоа.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.481
Поени од реакции
27.299
Иако и двете страни се добро утврдени и изгледа дека напредок без воздушна доминација е невозможен,
Што бенефит им донесе воздушната надмоќ во Авдивка? Еве секој ден по којзнае колку ф500 им пуштаат. Исто и на местото кај што го поминаа Дњепар, и од источната страна и од западната се утепаа од бомбардирање, а Украинците се уште се таму.

Очигледно е дека кај што се цврство утврдени тешко и мачно иде освојувањето. Не ми е јасно зошто не маневрираат Русите, ваљда дека ќе им се зголемат загубите, мада и вака не е дека немаат загуби. Единствено што можам да си помислам е дека намерно ја водат војната тука и во позадина се спремаат, како што викаш, за некои поголеми маневри(офанзива) во иднина.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.423
Поени од реакции
11.332
Било каков мир, одамна веќе е невозможен, за двете страни. Можеби пред да влезе Русија или последна шанса беше после првите две, три недели, кога седнаа на маса да преговараат. Сега, работата е отидена предалеку. Нема никаква шанса за било какво нормализирање на односите, што би довело до мир. Сега делува дека едино решение да се дојде до мир е победа на едната или другата страна. А како стојат работите во моментов, ни една страна не е во ситуација да може да каже дека е на видик победа. Од една страна украинциве, после неуспешната контра офанзива, тешко дека ќе можат пак да организираат нешто со сличен капацитет. Изгубија еден куп војска и техника, а скоро и ништо да не освоија. Не им е сјајна и поддршката во последно време. Ко да креваат америте раце, имаат поважна играчка сега, Израел. Од друга страна русите иако добро ја издржаа контра офанзивата, а сеа и некои минимални поместување напред имаат, речиси незначителни, освен Авдиивка, за која не се знае колку време ќе им треба да ја освојат, со она што го имаат во Украина како бројка на војници, немаат сила за некоја позначајна офанзива и напредок. Што значи дека ни едните ни другите не се во најсјајна позиција и не можат да ги остварат зацртаните цели од 24 фебруари и подоцна. Така да ми делува дека војнава ќе трае уште долго, можда со намален интензитет како поминува време само. Ситуацијата ќе биде статус кво дур не се деси некое чудо.
Како не е на повидок дека ни една страна не може да победи? Со намалување на помошта од еуса ке се намалува и отпорот на украинците што ке добеде до пораз

На темава имаше предвидувања дека и Киев ќе падни за три дена..

А во реалноста Бахмут = 2 години.

:toe:
Цитирај да видиме кој пишал дека ке падне Киев за два дена

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.529
Како не е на повидок дека ни една страна не може да победи? Со намалување на помошта од еуса ке се намалува и отпорот на украинците што ке добеде до пораз

Цитирај да видиме кој пишал дека ке падне Киев за два дена
САД туку така нема да прекинат со помош дефинитивно, баре не дури е Бајден на власт. Ако дојде Трамп може да намали и да ги натера да седнат да разговараат на маса, ама дека од нигде никаде ќе секне помошта тоа тешко

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.371
Поени од реакции
24.507
САД туку така нема да прекинат со помош дефинитивно, баре не дури е Бајден на власт. Ако дојде Трамп може да намали и да ги натера да седнат да разговараат на маса, ама дека од нигде никаде ќе секне помошта тоа тешко
e ako de... slobodno neka prakaat pomos ako toa e prioritetot mesto da si se sredat doma. eve sto im se slucuva doma...

One in 25 American children are not expected to live to see their 40th birthday.

15.3% of all American children live in poverty. There are 38 million officially poor Americans, or nearly 12% of the total population.

Life expectancy has now been falling in the USA for several years. In 1968 it was 68. By 2019 it had risen to 79. Since then, it has fallen to 76 years. This is the biggest drop since the 1920s. The crisis of opioid use, COVID and injury is said to be among the primary causes but poverty remains a strong underlying factor.

In 2000, the rate of maternal deaths stood at 12 for every 100,000 live births. In 2017 the figure had risen to 19 and in 2020 the World Health Organisation showed a further rise to 21 per 100,000 live births.

---

Today people live longer in China than they do in the USA. There are many reasons why. The capacity of the country to provide health care is one consideration. In the USA there are 2.9 hospital beds for every 1,000 people. China, still technically a developing nation, by comparison, has 4.95 beds per 1,000 people.

14.5 Americans in every 100,000 commit suicide in any given year. The figure for China is just 6.7. Statistics can be treacherous and can be manipulated, but there is something rather telling in the figures around maternal mortality. In 2000 there were 59 deaths per 100,000 live births in China. That figure is now 23 in every 100,000. The trajectory in the USA is heading in the opposite direction. Today the two countries have relative parity.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.826
Поени од реакции
4.532
Што бенефит им донесе воздушната надмоќ во Авдивка? Еве секој ден по којзнае колку ф500 им пуштаат. Исто и на местото кај што го поминаа Дњепар, и од источната страна и од западната се утепаа од бомбардирање, а Украинците се уште се таму.

Очигледно е дека кај што се цврство утврдени тешко и мачно иде освојувањето. Не ми е јасно зошто не маневрираат Русите, ваљда дека ќе им се зголемат загубите, мада и вака не е дека немаат загуби. Единствено што можам да си помислам е дека намерно ја водат војната тука и во позадина се спремаат, како што викаш, за некои поголеми маневри(офанзива) во иднина.
РФ нема воздушна надмоќ над Авдиивка, ниту пак некој воопшто има. ФАБ бомбите се орудие со висок домет, русите гаѓаат од далеку, затоа можат да гаѓаат.
Тоа е исто како да речеш дека си химарс украинците имаат артилериска надмоќ.
Ако некој имаше воздушна надмоќ воопшто, оваа војна ќе беше одамна завршена. Авијацијата е клучна во војна на маневар, или тоа што америте го викаат Combined arms warfare.
Тоа извидување што дроновите го прават сега, драстично ќе се зголеми со извидувачки дронови (а не ФПВ) и авиони за блиска пешадиска поддршка (фрогфут СУ25) хеликоптерите ќе правеа ќршум и се ќе се движеше многу побрзо.

Член од
22 декември 2018
Мислења
489
Поени од реакции
686
Не знам дали гледате на мапа Русите во последниов месец полека напредуваат на фронтот и најверојатно е дека ќе падне Авдеевка..

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.504
Поени од реакции
33.648
Има еден сумњив лик кој се одзива на @Gags и често постира неутрални мапи. Исто така и еден куп други ликови секојдневно постираат за војната (па и за Авдивка)... Ама генерално сите чекаме да се појават новаци и да соопштат "breaking news". :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011

Можеби трошење на непријателот. Деморализирање. Постепен напредок. Прецизни удари. Итн.

Од тактичка точка кога бомбардираат и рушат згради (како Израелците) го оневозможуваат непријателот да постави набљудувачки пунктови, снајперски гнезда, да лансираат наведувани ракети итн итн. Што е многу битно на рамен терен за напредување. Артилеријата не може да ја заврши таа работа.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.549
Поени од реакции
42.048
како би задржал некое место ако срамниш све со земја? Сте ги виделе Маринка, Роботне, и слични места што ги срамнија до земја? Тука ниедна страна нема шанси да напредува и да задржи терен и тие места више доаѓаат како ничија земја него како нешто што може да се освои. Па и споредби со Израел кој се бори со козари без никаква артилерија.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.423
Поени од реакции
11.332
Доволно е да ја намалат помошта значително за да дојде до крах

Kajgana Shop

На врв Bottom