Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.160
Баш тоа ме интересираше, а дали би можело да се извади 12ката на пример и да завршува 28-32-34, за да нема огромен скок од 28 на 34?
Да, и јас се двоумам дали да го направам ова бидејќи 11ката не ја користам скоро никогаш (а е за брзини над 45кмх)

Член од
28 мај 2023
Мислења
168
Поени од реакции
164
Да, и јас се двоумам дали да го направам ова бидејќи 11ката не ја користам скоро никогаш (а е за брзини над 45кмх)
Скроз непотребна брзина за рекреативци, а пред скоро првпат бев на водно реков до горе ќе се качам и можам да кажам дека на некој места си приумрев хахах морав да го туркам на 2-3 места, а даби имал 34ка мислам би издржал и без туркање.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.160
Скроз непотребна брзина за рекреативци, а пред скоро првпат бев на водно реков до горе ќе се качам и можам да кажам дека на некој места си приумрев хахах морав да го туркам на 2-3 места, а даби имал 34ка мислам би издржал и без туркање.
Тоа е тоа, на горнини има корист, а 11/12 и немаат баш смисла за нас. Професионалците само возат лудо што таа брзина не им е доволна... Нашиве сегменташи освен со ветер во грб, немаат кога да ја користат.

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.160
Дали има во Македонија некој што поправа карбон пукнатина?

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.568
Поени од реакции
939
Препорака за добар ланец / катанец за точак. Буџет од 50 до 100 евра. Повеќе не ми се дава. Гледав еден Oxford Nemesis, пробаа да го исечат, и им требаше една минута и тоа со една голема машина за сечење на железо.

Би било и бонус ако може да го собере во ваква торба:
20230919_174813.jpg

Слободно препорачајте и уште една ваква слична торба, ако може малку поголема, да ја ставам во долниот дел на точакот (веднаш испод оваа торба горе). И да неможе да го собере ланецот, пак ќе се најде за нешто друго.

Ако успеете да најдете нешто што е цврсто, силно, не се крши лесно, а кошта помалце, тогаш уште подобро.

Имам јас еден катанец + жица заедно, средна големина (од оние на пазар што се продаваат), ама на тоа некој пробај да ја издлаби гумата (надвор е гума внатре има како една жица), ваљда пробал да го украде точакот...

Највеќе ме нервира тоа што ми пречи кога возам, ваљда незнам каде точно да го наместам правилно за врзување. Ми кажаа дека ланци биле најдобри за заштита, па затоа препорачајте што знаете. Ако може да се купи дирекно од Скопје уште подобро, ако не, може од Ali Expess или Amazon (незнам амазон дали носат во Македонија).

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.961
Поени од реакции
5.821
Препорака за добар ланец / катанец за точак. Буџет од 50 до 100 евра. Повеќе не ми се дава. Гледав еден Oxford Nemesis, пробаа да го исечат, и им требаше една минута и тоа со една голема машина за сечење на железо.

Би било и бонус ако може да го собере во ваква торба:
Прегледај го приврзокот 391279

Слободно препорачајте и уште една ваква слична торба, ако може малку поголема, да ја ставам во долниот дел на точакот (веднаш испод оваа торба горе). И да неможе да го собере ланецот, пак ќе се најде за нешто друго.

Ако успеете да најдете нешто што е цврсто, силно, не се крши лесно, а кошта помалце, тогаш уште подобро.

Имам јас еден катанец + жица заедно, средна големина (од оние на пазар што се продаваат), ама на тоа некој пробај да ја издлаби гумата (надвор е гума внатре има како една жица), ваљда пробал да го украде точакот...

Највеќе ме нервира тоа што ми пречи кога возам, ваљда незнам каде точно да го наместам правилно за врзување. Ми кажаа дека ланци биле најдобри за заштита, па затоа препорачајте што знаете. Ако може да се купи дирекно од Скопје уште подобро, ако не, може од Ali Expess или Amazon (незнам амазон дали носат во Македонија).
Си купил точак од Декатлон а катанец U Lock што бараш со мали димензии за да ти го собере во предната торба не си купил од таму?

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.568
Поени од реакции
939
Си купил точак од Декатлон
Не ми е купен од никаде... Пред неколку години (едно 6 години ако не се грешам), ми беше поклонет од еден роднина за роденден.

И иначе, не е баш морално да го собере во торба, најважно е да е цврст, добар ланец, за прифатлива цена. Тоа да го собере во торба е опционално.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.961
Поени од реакции
5.821
Не ми е купен од никаде... Пред неколку години (едно 6 години ако не се грешам), ми беше поклонет од еден роднина за роденден.

И иначе, не е баш морално да го собере во торба, најважно е да е цврст, добар ланец, за прифатлива цена. Тоа да го собере во торба е опционално.
Во ред чим си го добил како поклон но твојот роднина го има купено од Декатлон бидејки само таму се продава таа марка а што се однесува до ланец за заклучување најдобра заштита ти е U Lock по можност од тие подебелите од Декатлон за прифатлива цена бидејки оние со најдобар челик чинат околу 100 долари.

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.568
Поени од реакции
939
Во ред чим си го добил како поклон но твојот роднина го има купено од Декатлон бидејки само таму се продава таа марка а што се однесува до ланец за заклучување најдобра заштита ти е U Lock по можност од тие подебелите од Декатлон за прифатлива цена бидејки оние со најдобар челик чинат околу 100 долари.
Бев минатата недела докај точкарот, средував нешто со ногарката и брзините (се е во ред сега), и он ми препорача кај него баш нешто такво слично U Lock, ама тоа беше со едно 6 комбинации за код со бројки. Гледам дека тоа не е лошо, башка 720 денари беше, можеби такво ќе земам за во иднина. Е сега ме интересираат уште неколку работи, нешта што планирам да ги земам во иднина, чисто за да знам кои алтернативи ги има, и каде да барам.

Барав полначи за Телефон за на точак, знам дека може со динамо да се среди и да се произведе мал проток на струја... Не ми е повеќе за полнење на телефон (пред да излезам да возам секогаш гледам да е наполнета батеријата), туку повеќе за да си го наполнам главното светло.

Најдов нешто на интернет:

Ама ова чудо е 26,000 што е навистина многу скапа работа за такво нешто што не ми доаѓа во обзир да го земам. Дали знаете каде можам и какви алтернативи да најдам, за нешто поевтино, пример 5 до 10 илјади макс (Ако има и поевтино уште подобро). Би било добро ако е и со 2 USB порти, ако не тогаш со 1. И да биде USB A (обична USB порта), а не тип - ц.

Сега веќе кога го спомнав светлото...

Имам едно светло купено од по одамна, од пазарче, не се сеќавам колку ме кошташе ама мислам не беше скапо, солидна цена, а и доволно свети. Плус има и мал соларен панел на горниот дел. Ми врши работа светлото. Се полни или преку USB или преку соларно.

Е сега имам мал проблем... Пред тоа да ви покажам за какво светло станува збор:
20230926_132503.jpg

Проблемот е со еден дел од светлото кој што треба да го придржи на самиот велосипед.
20230926_132509.jpg

Овде на долниот дел се става една пластика, ќе го видите самиот механизам подоле:
20230926_132539.jpg

И со тоа, овој пластичен дел за закачува на еден друг (тој ми е наместен на самото кормило на точакот) дел. Но проблемот е што и овој тел, и тој другиот дел (особено тој другиот), се малце скршени / пукнати, ваљда фали еден дел кој што пукнал, и самото светло кога ќе се намести не стои на место, и морам да импровизирам со ластици да го држам светлото за да не падне.
Сакам да прашам, дали некој има исто вакво светло, ист ваков механизам, а тие 2 дела да не му требаат, ако сака да ми ги подари, или пак ако треба и би платил. Не ми се купува пак цело ново светло, кога ова си работи, а проблемот е само со деловите кои што треба да се заменат. Значи, ми требаат тие 2 дела, ако ги има некој а да не му требаат, да се најдеме низ градот некаде па да ги земам.

Друга опција ми е евентуално да си купам супер лепак и на сила да го залепам и да се молам дека ќе издржи тоа, ама пак тогаш ќе треба да се збогувам со вадењето на самото светло, што значи дека не би можел да го извадам, да го донесам дома и да го наполнам. Самото светло е ОК, и си го користам кога возам во ноќните часови, ми врши работа. За другото се е ОК.

Последно уредено:

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Некој да не знае каде да најдам 105 диск кочници?

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Ја знам таа опција(имам порачано 2-3 пати), а истите ги има и во Аутдор(но само во пар за продажба).
Сакам да се обидам да најдам половни, по можност од некој што отишол на надградба.
На ново моментално би земал само предна, додека задна би земал за некој период.

Моментално сум со TRP HD/RY, чии што шепи немаат доволна потисна сила, и не кочат нај нај, и при допир со роторите создаваат симфонија.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.961
Поени од реакции
5.821
Ја знам таа опција(имам порачано 2-3 пати), а истите ги има и во Аутдор(но само во пар за продажба).
Сакам да се обидам да најдам половни, по можност од некој што отишол на надградба.
На ново моментално би земал само предна, додека задна би земал за некој период.

Моментално сум со TRP HD/RY, чии што шепи немаат доволна потисна сила, и не кочат нај нај, и при допир со роторите создаваат симфонија.
Ај прашај тука за половни:

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Што сума би можел да го продадам точаков. Само како инфо, доколку би се решил.
Возам road(сменив).

Бегамонт Ревокс 6 2018 (01.08.2018 е купен). M; 27,5"

Единствена разлика е што место тие кочници што се на линкот, ставени се XT 8100, со роторо RT-800 180mm.
Релативно нова касета и ланец(како од линкот).

Член од
28 мај 2023
Мислења
168
Поени од реакции
164
Некој искуство со нарачување на карбонски тркала од али експрес?

Kajgana Shop

На врв Bottom