Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720
Член од
17 август 2011
Мислења
10.239
Поени од реакции
18.183
Не е проблемот во концептот, туку во достапната батеријска технологија. Литумската технологија не е за ваква намена. Кога ќе се деси смена на генерации во нешто значително подобро, тогаш може да се планира озбилно... Се разбира само после целосна ревизија на електричната инфраструктура во државите.
И тоа е само техничкиот дел од аспект на storage на енергија. Не сме ни почнале да дискутираме од каде треба да дојде таа енергија, ниту колку ќе чини. :LOL:

Ова сега е форсирање во надеж дека тоа ќе предизвика preemptive развој на технологиите. Нема. Само ќе ги стави во зијан државите што ја субвенционираат оваа бесмислица (наместо да улагаат во развој на нови технолгии). Ама па на јавноста полесно им се продава „зелена“ агенда отколку за развој на наука и технолгија (плус им се шири шyпакот за субвенции без да размислуваат дека од нив се земаат парите за тие субвенции).

И сега некој ќе се праша (со право) шо кој К овие зборуваат за ова на оваа тема?
Па затоа што војната во Украина е една од капислите за забрзано буткање и промоција на производство и користење на електрични играчки возила. Идејата е наместо од Русија/Арабија/Венецуела да купуваат енергенси, истите да ги добиваат од сонцето/ветарот/итн. Сѐ убаво, но реалноста е друга. Само идиоти идат надвор од град со такви аута - и навистина идиоти идат, и си влечат генератори за струја кои што мислите на што работат? :D :LOL: :ROFLMAO:

Ама еј! Слава Украјини!!
Сеа и за електрични возила и енергетијка ли стана експерт. Штом е одлучено политички, тогаш ќе се бара и најде и техничко решение за да се имплементира тоа. Нема некоја филозофија тука.

Муабетот со обновливи извори го форсираат земји/блокови што немаат свои ресурси. Тука примарно се збори за ЕУ, меѓутоа Кина е таа што предничи во сите бројки за имплементирање на обновливи, од ветерници, солар до електрични возила. Сосема логичен потег, со оглед на тоа дека се зависно од увоз на енергенси. Во Америка тоа не е случај, они се извозници на енергенси и затоа имаат две лоби групи, за и против.

Ова е некој тренд што е почнат од првата нафтена криза во 80ти. Војната во Украина е каписла во твојата глава вајда, па се активира на секоја тема од сточарство до енергетика.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.144
Поени од реакции
22.702
Имате многу погрешна перцепција што е победа за Русија во војнава. На русите им е јасно, не знам како на вас на темава не ви е јасно.
Епа ајде објасни ми што е победа за Русија чим ти е толку јасно.

Нешто за читање, додека Русија ја губи војната.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.508
Живееш од Европска или Америчка економија и се ситиш на нив, да не работиш за ирански пазар случајно?

Прегледај го приврзокот 396643Прегледај го приврзокот 396642
ni od evropska ni od americka ekonomija ne ziveam, ednostavno vreme da se stavi kraj na cirkuzot. dosta bese. neka si go najde glasot evropa i neka pocne da razmisluva samostalno za idninata bez sluguvanje na amerika vo sprotivno ne gledam kako ke se spravat so predizvicite sto sleduvaat. doprva ke ima bran na militantni migranti od gaza i afganistan plus poeftini proizvodi od kina i doprva afrika. ili ke se svestat ili ke propadnat, ednostavno e.

fino de, ete gledas koj modeli se prodavaat i do kade sme. mesecna globalna prodazba e mojot slika pogore tvojata e godisna potrosuvacka uglavno na tie modeli... i posle se toa mislis deka ima prostor za evropski EV?

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.465
Поени од реакции
25.985
Што е поголем руски успех според тебе, подморницата и десантниот брод што им ги уништија во Севастопол или тактичките бомбардери што им ги шлакнаа на 400 километри од Украинска граница?
Каков епски бот :pos: :pos: :pos:
Сериозно споредуваш уништени неколку бродови и авиони со уништена пола држава и раселено и утепано скоро цело машко население !?
Не е можно да не си диригиран од невладина за вакви глупости да пишуваш.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.239
Поени од реакции
18.183
Епа ајде објасни ми што е победа за Русија чим ти е толку јасно.

Нешто за читање, додека Русија ја губи војната.
Пред 2 години, коа пишуваше дека Русија ќе ги прегази за 3 дена, вајда не мислеше на ова како победа

Во суштина и Русија и Украина ги имаат кажано своите цели, и за да има победа треба тие да ги остварат. Па може да биде делумна, пирова.. Моментално се километри далеку од делумна, зашто ниедна од целите на е остварена.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.144
Поени од реакции
22.702
Пред 2 години, коа пишуваше дека Русија ќе ги прегази за 3 дена, вајда не мислеше на ова како победа

Во суштина и Русија и Украина ги имаат кажано своите цели, и за да има победа треба тие да ги остварат. Па може да биде делумна, пирова.. Моментално се километри далеку од делумна, зашто ниедна од целите на е остварена.
Не бе, баш на ова мислев, предавање на територии и збогување со сонот за НАТО. Е сеа дали за недела, година, пет - ирелевантно, војната беше решена уште на почеток, прашање е само колку Украина ќе биде осакатена на крај.

Има време, не се брза никој.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.427
Поени од реакции
87.077
Прашање на време е кога САД и Европскиве држави ќе му кажат на Зелински да си седне на маса и да се договори со русиве за крај на војната...

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Каков епски бот :pos: :pos: :pos:
Сериозно споредуваш уништени неколку бродови и авиони со уништена пола држава и раселено и утепано скоро цело машко население !?
Не е можно да не си диригиран од невладина за вакви глупости да пишуваш.
Украина е Украина а Русија е светска велесила. Не е можно да не сфаќате какво понижување за една светска велесила е тоа да ти плескаат бродови и тактички бомбардери во своите воени бази на своја територија.

Нема што да ве обвинувам дека некој некого плаќа овде од вас. Едноставно се помирувам со фактот дека сте глупсони и тоа е тоа.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
13.238
Прашање на време е кога САД и Европскиве држави ќе му кажат на Зелински да си седне на маса и да се договори со русиве за крај на војната...
Они може ќе му кажат, ама мислам дека русите ќе бараат безусловна капитулација.

Влоговите ги зголемија со тоа што ја развлекоа војната. Колку повеќе ја влечат војната, толку поголеми барањата ќе имаат русите.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.508
Украина е Украина а Русија е светска велесила. Не е можно да не сфаќате какво понижување за една светска велесила е тоа да ти плескаат бродови и тактички бомбардери во своите воени бази на своја територија.

Нема што да ве обвинувам дека некој некого плаќа овде од вас. Едноставно се помирувам со фактот дека сте глупсони и тоа е тоа.
decko na amerite kozoebaci u pristaniste u baza im imaat sjebano brodovi i nikom nisto... totalno nebitna stvar e. neznam u koj svet zivees da si mislis deka e ova nekakvo ponizuvanje ili ke ima nekakvo znacenje nekade... naprotiv se gleda koj e u plus na globalno nivo po toa cija vojska i pomos se bara za vo afrika i red drugi mesta za dekolonozicija i koj gubi i se povlekuva vo ostatokot na svetot.

malku tesko ide dogovaranje so arapi, afrikanci, latinosi u posle vreme... epa se potesko ke bide toa. da ne zborime so kinezi i indijci... 80% od svetot.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
13.238

Што требаше да направат оти се велесила. Како одмазда требаше да го изгорат Киев, како што НАТО би направиле, или да дејствуваат како израелците во Газа?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Не знам што е толку тешко да се сфати дека Русија место сосед со кој ќе има огромна соработка го претвори во непријател вооружен до заби.
Не се проблем загинатите војници, ќе ги надокнадат многу повеќе со Руското население во освоените територии во Украина, плус ресурсите во тој дел. Но ќе добијаат непријател вооружен и поддржан од Западот што ќе ги врзи и ќе им ги намали драстично способностите на други полиња.

Како што Америка последните деценија две со погрешни политики им даде поле на слободно дејствување на Русите во Африка и делумно Блискиот Исток, така Русија ја искоцка Украина и Европа на Америка. Преку ноќ.

Без разлика на исходот на војната, Америка го доби токму она што го сакаше.

Член од
22 декември 2018
Мислења
489
Поени од реакции
686
ni od evropska ni od americka ekonomija ne ziveam, ednostavno vreme da se stavi kraj na cirkuzot. dosta bese. neka si go najde glasot evropa i neka pocne da razmisluva samostalno za idninata bez sluguvanje na amerika vo sprotivno ne gledam kako ke se spravat so predizvicite sto sleduvaat. doprva ke ima bran na militantni migranti od gaza i afganistan plus poeftini proizvodi od kina i doprva afrika. ili ke se svestat ili ke propadnat, ednostavno e.

fino de, ete gledas koj modeli se prodavaat i do kade sme. mesecna globalna prodazba e mojot slika pogore tvojata e godisna potrosuvacka uglavno na tie modeli... i posle se toa mislis deka ima prostor za evropski EV?
Доколку живееш во Северна Кореја нема да живееш од таа Економија, све што имаат измислено Европјаните и Американците 80% можеш да го купиш и да го користиш и не е во ред да се плука некој што споделува технологија, луѓе, пазар. Тоа што во Македонија луѓето се Клептомани и Преваранти не дава за право да се плука Европа и Америка, они не се криви што луѓето во Македонија крадат и сакаат без работа пари да направат, исто така во таа Америка пола другари заминаа и се направија Луѓе, која држава ти нуди преку Лотарија да заминеш и да си го подобриш животот, да не случајно Русија или Иран ти нуди?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Што требаше да направат оти се велесила. Како одмазда требаше да го изгорат Киев, како што НАТО би направиле, или да дејствуваат како израелците во Газа?
Они радо би го пеглале Киев како да е Газа, ама ако ја следиш добро војнава ќе видиш дека руски авиони најблиску доаѓаат до кај 20 километри до фронтот. За тоа има и добра причина.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.465
Поени од реакции
25.985
Не знам што е толку тешко да се сфати дека Русија место сосед со кој ќе има огромна соработка го претвори во непријател вооружен до заби.
Не се проблем загинатите војници, ќе ги надокнадат многу повеќе со Руското население во освоените територии во Украина, плус ресурсите во тој дел. Но ќе добијаат непријател вооружен и поддржан од Западот што ќе ги врзи и ќе им ги намали драстично способностите на други полиња.

Како што Америка последните деценија две со погрешни политики им даде поле на слободно дејствување на Русите во Африка и делумно Блискиот Исток, така Русија ја искоцка Украина и Европа на Америка. Преку ноќ.

Без разлика на исходот на војната, Америка го доби токму она што го сакаше.
По 1000000000 пат. Русија не ја претвори Украина во непријател, западот ја претвори. Кажи ми зошто од 1991 до 2014 немаше ни еден обид за револуции а од кога се умеша западот дојде до граѓанска војна ?
Истово прашање и за Либија и за Сирија ќе ти го поставам.

Kajgana Shop

На врв Bottom