Зошто ни е полесно се преку телефон да кажеме?

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
Dali se raboti za ljubov , prijatelstvo , rabota ,molba , nekoja potreba nam ni e polesno sve preku telefon ili SMS da kazime otkolku direktno u oci , zosto ?
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Многу едноставно зошто, ние као луѓе сме емоционални луѓе и имам многу јако чувство на емпатија. Така да кога ќе кажеш некому не што што може него да го повреди и да го навлече да сечувствува мизерно, тогаш тоа тој ќе го манифестира преку гестикулација на лицето и телото, и токму во овој момент се создава емпатијата кај нас и ние по автоматизам се чувствуваме мизерно.
Преку телефон го нема тоа и го користиме пренесувањето на вакви мислење или одлуки преку телефон како еден вид заштита од самоповредување.
 

Crazy

PaRtY aNiMaL
Член од
16 февруари 2006
Мислења
684
Поени од реакции
4
1. Зошто не треба да се соочиме очи во очи со некого
2. Преку СМС нема да ни затрепери гласот(за искажување љубов)
3. На некој едноставно не му е пријатно да го искаже својот став пред повеќе луѓе.
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.488
Поени од реакции
5.967
Го немам овој проблем, сеедно ми е дали лично или преку интернет ќе го кажам тоа шо треба да го кажам па не би можела да коментирам зошто на другите им е полесно, ама препоставувам дека можеби се плашат од реакцијата на човекот на кој треба да му кажат нешто, додека на chat не е исто, додека зборуваш со некој одредени зборови добиваат друга смисла поради интонацијата на гласот, со пишување потешко ќе те сфатат, а ти полесно ќе си го кажеш тоа шо ти лежи на срце.
Или можеби грешам? :raz:
 

Нате

УџУџУ
Член од
7 јуни 2006
Мислења
159
Поени од реакции
0
Jac неможам по телефон ништо, сакам се да биде кажано во очи, глупо ми е сеа по телефон.
 

LaDy D

All or Nothing
Член од
15 јуни 2006
Мислења
215
Поени од реакции
0
На мене полесно ми е преку телефон да кажам ако личноста на која кажувам и не ми е многу битна. Но ако се работи за личност која ми значи многу тогаш поубаво ми е кога кажувам очи во очи, така можам се убаво да објаснам, доколку се работи за нешто тажно да ја утешам....
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Не сум размислувала околу ова прашање, иако знам секогаш дека е така и јас барем почесто го правам тоа. Значи да, полесно ми е секогаш кога се работи за искрени чувства, да ги кажам преку смс или евентуално телефон, ако веќе ми се јави личноста ... јас секогаш би избрала смс. Тоа се оние ситуации кога сум најнервозна или најсреќна и сакам да и кажам искрено на личноста се што ќе ми дојде на памет ... најчесто е тоа терање упм или признавање благодарност или љубов, што очи во очи многу потешко ми оди ... :toe:
Секако, не ги одобрувам таквите постапки дека ми изгледаат многу кукавички, но исто така и не верувам дека некогаш ќе се промени тој дел од мојот карактер, за жал.
Е сега каде лежи зајакот? Е па најверојатно потсвесно некако сум осигурана дека можам да се снајдам во секоја панична ситуација за мене, со спуштање слушалка. Се осеќам сигурна и со тоа што соговорникот не ми ги гледа очите кои најчесто ми се расплакуваат при нервоза или при било какви посилни емоции. Од тоа ми е срам и не би дозволила секому да види што ми направил.
Сум имала и моменти кога сум се соочувала со некоја личност очи во очи, но, иако е тоа пократко и појасно соочување, подобро ми е кога "си го кријам газот" ...:toe: :icon_roll
 
Член од
19 февруари 2006
Мислења
1.768
Поени од реакции
31
Crazy напиша:
1. Зошто не треба да се соочиме очи во очи со некого
2. Преку СМС нема да ни затрепери гласот(за искажување љубов)
3. На некој едноставно не му е пријатно да го искаже својот став пред повеќе луѓе.


1.se soglasuvam naj starsna rabota vo iskazuvanje ljubov ili karanje ili silicno znaci se sto imame da kazeme e da go kazes vo oci...treba da si hrabar so bi se reklo da imas petlja za da go poklednes vo oci mu raskines mu iskazes ljubov ili ednostavno se iskaras.

2.Tocno preku sms nemoze nikoj da ni go cue glasot a i bez toa naj lesno e da napises i da go ispratis od kolku da go kazes

3.malce ne se soglasuvam zasto seksoj si ima i treba da si ima svoj stav koj nema da se slrami da go kaze bez razlika dali e pravilen
 

skorpija^m

seven & seven
Член од
5 мај 2006
Мислења
492
Поени од реакции
4
Затоа што не се гледаш очи во очи , вероватно е заради тоа
 

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
Нате напиша:
Jac неможам по телефон ништо, сакам се да биде кажано во очи, глупо ми е сеа по телефон.
Retki se tie kako tebe...mada bolje e sve da bide kazano vo oci..Ali nekoi nemaat gz toa da go napravat
 

elen4e_bonjovi

Dark Angel
Член од
10 мај 2006
Мислења
240
Поени од реакции
0
DA stvrano e bolje se da se kaze u lice...Ama nekogas ne moze...taka ja na bivsiot ne znaev kao da mu kazam da raskineme i mu pisav sms...Znam deka ne e ubavo taka ali so da praam...
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Мене полесно ми е да разговарам очи в очи отколку по телефон. Никогаш не можеш убаво да ја знаеш вистинската реакција на личноста додека не погледнеш во неговите/нејзините очи. Исто така никој не би можел да знае како се чувствувам ако не ме погледне, без разлика што некогаш и гласот знае да издаде. И во живо и по телефон знае да ми затрепери гласот, затоа подобро ми е да е пред мене личноста со која разговарам. Ако со некој сум била блиска, се трудам да најдам начин да прам муабет очи в очи, без врска ми е да се расправам преку смс.
Еве една конкретна ситуација. Со една другарка имавме кризен период, имавме проблеми меѓу нас, па бев приморана да „разговарам“ со нејзе преку смс затоа што не сакаше да се сретнеме и да ги решиме проблемите една пред друга. Многу ми беше тешко затоа што не можев се` да кажам преку пораки. После некое време не контактиравме, ама една тажна ситуација (среќа во несреќа) ни даде шанса да разговараме, па ги решивме сите недоразбирања и од тогаш се` е во ред.

Вистинските чувства на некоја личност не можеш целосно да ги знаеш доколку не ја гледаш личноста пред себе додека разговарате, додека не ги видиш сите „движења“ на лицето, сјајот на очите.
Од друга страна, позитивно од тоа избегнување на муабет очи в очи е можеби тоа што, ако ти дојде момент да ти се насолзат очите, другата личност нема да те гледа и да помисли дека со солзите сакаш да манипулираш, можеби нема да ја сфати искреноста на солзите.
 
Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
toa e koa ljuge imat strav neso da pleskat u faca.....
 
С

Сатори

Гостин
Отсуство на емоции ... секако дека е полесно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom