Политички случувања во Израел

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.121
Поени од реакции
13.206
Не го сфаќај ова лично ама ова е еден од главните проблеми со муслиманската миграција во Европа посебно во либтардираните земји како Шведска. Мислиш дека муџите си викаат-Чекај бе овие луѓе не сожалија, не примија, ни плаќаат живеалиште, социјално, ни нудат бесплатно образование, детски додатоци, здравство, најмалце што можеме е да се однесуваме пристојно во нивната земја? Не, они си викаат-Види ги идиотиве, им ги силуваме жените им ги палиме колите, им ги ограбуваме домовите и им правиме шеријат со џамии и гета насекаде, а они не ни објавуваат статистики за криминалот по демографија затоа што било премногу расистички и одозгора не жалат и ни помагаат.

Сфатете еднаш-засекогаш. Они се вистинската сатанистичка религија, онаа реалната и ако мислите дека претерувам се имам објаснето тука

https://forum.kajgana.com/threads/Сатанизам.22465/page-76#post-8557528

Можам до утре сабајле да објавувам линкови, вести и статии што се дешава со малцинските групи секаде каде што се они мнозинство. Они не почитуваат никого, они не сожалуваат никого. Нема ништо полошо од тоа да го сожалуваш и помагаш на оној што тоа го користи после да ти се сере на глава. Мислите дека се трогнати од поддршката кон нив? Не си викаат ние ќе им ебеме матер, а они оти се добри ќе трпат, подобра комбинација здравје.

И искрено ме заболе курот за разрушени згради и тела низ Газа. Миљарда видеа можам да постирам од запалени цркви, силувани индијки и христијанки, убиени немуслимани од секоја врста од Пакистан, Кано и други делови на северна Нигерија, Египет, Авганистан, делови од Индонезија како на пример Ацех провинција, арапските држави (не ми го зборете ОАЕ кој е претворен во Лас Вегас и нема ни И од ислам освен на хартија), секаде кај што доминираат. И тоа ни за ништо, не дека се побуниле против власта или извршиле напад врз војска, градови и села. Некоја нивна организација се буни против ова? Се казнуваат сторителите што секој локалец од тие места знае кои се? Има реципроцитетна правда, емпатија?

Да ми кажат можеш да спасиш 10000 Палестинци или само 10 Шпанци, Боливијци, Конгоанци, Кинези, Свети Китс и Невижани или што и да е ќе го одберам второто знаејќи дека помалку штета сум направил на човештвото отколку ако сум ги спасел нив.

Кој ги ебе. И тоа е проблемот, што никој не вика почесто кој ги ебе, држави како Полска или Унгарија каде што имаат најстрога антиисламска политика и каде што кога ретко има барем еден муслимански инцидент сите донер бутки горат бил или не бил газдата муџа крив за инцидентот, немаат никаков проблем со терористички напади или со шеријатски зони.

Најправи на светот да се во овој конфликт тие гнаси не заслужуваат почит, сожалување, помош. Не заслужуваат ништо.

И колку и да сум суров, не сум ни јас ни остатокот од светот ни 10% суров колку нив и тоа што они го прават и тоа е и главниот проблем, а вие како христијани, атеисти, куротресисти или што год и да сте доволно е 1 месец да проживеете со тие ваши (не)религиозни а воедно и немуслимански убедувања во тие зоните што ги спомнав горе.
Те сфаќам, но ако тие Палестинци, претходно Сиријци, претходно Авганистанци итн, не се масовно протерани и присилени да се отселуваат и да мигрираат во Европа, нема ни да се соочуваш ни ти самиот со нив и нивното дивјачко однесување. Точно не е дека ако нема војни ќе ги нема и нив во Европа, ама со секоја војна нивниот број ќе се дуплира, а како што е тргнато за некои 100 години би биле и мнозинство на континентот. Овој бран на мигранти од тековнава војна допрва ќе се чувствува во Европа, допрва ќе има проблеми, со секое протерување и чистење на палестинското население, ќе има и понестабилна Европа, секое маало ќе биде ко Сталинград во Брисел во најмала рака.

А искрено можеби сум наивен ама стварно не гледам како луѓе ко овчарите од Бозовце што ти објаснуваат дур планинариш каде е чешмата и те водат бесплатно со коњ дека си им дошол на гости или ко оној од Вмро што со Данела беше бфф и си сака да студира да се обучи и некој денар плус да заработи се проблемот па да ги ставиме во таа категорија СИТЕ и да речеме ај да ги утепаме сите сечени, нусиња и се по список. Човек не може да бира каде ќе се роди, во каква фамилија ќе израсне и од која дунда ќе искочи, ама може да бира кој пат ќе го следи во животот, дур одбрал да не се бави со криминал, да не убива, да не мрази и искрено го мисли тоа, тогаш и јас се најдобро му посакувам, независно дали бил он 10% или 50% од “неговите“.

Патем не ме сфаќај погрешно, не застапувам ниедна страна и јас сум премногу бесен еве кога читам “A video posted on social media showed an Arabic-speaking man claiming he carried out the attack in the name of God.“ во врска со ова во Брисел пукањето, свесен сум дека добар дел ако не и повеќе од пола од Палестинците ако им дозволиш без око да им трепне ќе утепаат некој цивил Израелец (а и обратно), ама секогаш сум и свесен дека таму некаде има мирен човек/дете/возрасен што си има визија за себе да се извлече, да се омажи/ожени, да избега подалеку од војна, ама визијата му ја руши некој бог и батина што има одврзани раце да му краде и руши имотот, да го протерува, убива и после да го моча и гази со кола. Е затоа би бирал да запре војната, а не некоја страна да ја потамани другата и да ја истреби во целост, а кога сме кај запирање војна знаеме на кого и на кои индустрии најмногу им оди во прилог да има константно војни некаде.
 
Последно уредено:
Член од
25 октомври 2016
Мислења
238
Поени од реакции
226
Nekoja orka Belgija onaka random skinal 2-3 “nevernici”, tuka gledam klipchinja kako nekoj Evrejchinja maltretirale hristijani, ebati sporedba. Ushte nemam chueno nekoj Evrein zaklal hristijani onaka random, oti ne veruvaat vo nivniot bog. Abe svetov kje beshe poubo mesto ako gi nemashe mudzive, ali jbg takva im e religija, pleme shto treba da se sotri. Ne mozam da razberam nekoj Makedonec hristijanin shto e na stranata na orkite, poradi nekoi X prichini. Pa siguren sum deka vo mudzite shto bea so orkite nashi vo konfliktot, imashe nekoj i Palestinci tamu. Shto mislite da prashate nekoj Palestinec vo toa vreme shto misli za konfliktot kaj nas, ako bil malu zapoznat, sekogash kje beshe na stranata na negovite brakja muslimani, koi bile maltretirani i obespraveni od kaurskoto naselenie, godini vo drzavata vo koja tie ziveele vekovi.
 
Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.454
Поени од реакции
22.045
1697493514268.png

За онаа/оној лево долу не се знае.
 
Член од
23 август 2010
Мислења
38.963
Поени од реакции
112.165
Те сфаќам, но ако тие Палестинци, претходно Сиријци, претходно Авганистанци итн, не се масовно протерани и присилени да се отселуваат и да мигрираат во Европа, нема ни да се соочуваш ни ти самиот со нив и нивното дивјачко однесување
Брат.... ЛОЛ, сериозен ли си што пиша? Стотици години го прават истото, не е од сега. Ти гарантирам со глава, на пример да се среди проблемот со Израел и Палестина сега, да добијат држава, пак ќе праат глупости и алаху акбар срања. Остави Ванлок и Рон што постираат на темава, јадат гомна за пропаганда а они лапаат огромна про палестина пропаганда со одбрани клипчиња од Телеграм како Евреи убиваат муслиња, патем јакиот и релевантен фактор за извор на информации факинг ТЕЛЕГРАМ, а од друга страна негираат пример клипчиња од истата платформа постирани во полза на Израел каде се гледа дека муслиња убиваат или мачат Израелци и тоа одма е карактеризирано како западна пропаганда.

Прво Иран се гледа дека не бил вмешан (0 ирански дронови
:pos:
 
Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.121
Поени од реакции
13.206
Брат.... ЛОЛ, сериозен ли си што пиша? Стотици години го прават истото, не е од сега. Ти гарантирам со глава, на пример да се среди проблемот со Израел и Палестина сега, да добијат држава, пак ќе праат глупости и алаху акбар срања. Остави Ванлок и Рон што постираат на темава, јадат гомна за пропаганда а они лапаат огромна про палестина пропаганда со одбрани клипчиња од Телеграм како Евреи убиваат муслиња, патем јакиот и релевантен фактор за извор на информации факинг ТЕЛЕГРАМ, а од друга страна негираат пример клипчиња од истата платформа постирани во полза на Израел каде се гледа дека муслиња убиваат или мачат Израелци и тоа одма е карактеризирано како западна пропаганда.


:pos:
Али еве не можеш да ги потаманиш сите поради милион причини за тоа си и сам свесен мислам, како би ги спречил тие алаху акбар срања кои се активираат на најјако во ситуации кога на блиски исток има срања, сакаш пред 8-9 години со Исис, сакаш сега со Израел? Eте Брисел памтам и тогаш имаше сцени ко денес со фудбалов. Не дека ги нема во меѓувреме, кажувам кога се најмногу зачестени. Ако не можеш да ги спречиш да постојат, не само ти, туку никој не може, најпроста причина е што некој од тие алах акбар на нечива голема сила се сојузници или ќе бидат, имаат интерес од нив, топовско месо, тогаш изборот ти се сведува да бираш да се подалеку од Европа и тебе (колку што може помирна ситуација на блиски исток, колку и да звучи вака нереално пишано) со тоа што ќе дигне кочница Израел или масовна и масовна миграција на бегалци во европските престолнини и дуплирање на бројот на ситуации ко денешнава, ако ескалира ситуацијта до максимум. Ако имаш трето решение кажи, јас мислам најмудро е да се молиме да не ескалира ситуацијата и да се залагаат големите сили да најдат некое бар привремено комромисно решение за проблемот. Рачунај дел од тие мигранти се растени со омраза и многу лесно може да се случи да имаат свои жути 5 минути, немаат што да изгубат, тоа што го имале најверојатно го загубиле одамна од таму каде што доаѓаат, така да Европа не е спремна за нов налив на овие луѓе гарантирам.
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.777
Поени од реакции
5.447
Hamas, izminative 6 dena im gi zel site rezervi na nafta i hrana na instituciite vo Gaza, i na bolnicite...

Toa e toa sto treba da go znaete deka Hamas se grizi za Palestincite kolku sto Izrael se grizi za Palestincite.....

Postavile i blokadi na dvata patni pravci koi sluzat za evakuacija na civilnoto naselenie...

Hamas e zloto za Palestincite....
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.476
Поени од реакции
32.558
Брат.... ЛОЛ, сериозен ли си што пиша? Стотици години го прават истото, не е од сега. Ти гарантирам со глава, на пример да се среди проблемот со Израел и Палестина сега, да добијат држава, пак ќе праат глупости и алаху акбар срања. Остави Ванлок и Рон што постираат на темава, јадат гомна за пропаганда а они лапаат огромна про палестина пропаганда со одбрани клипчиња од Телеграм како Евреи убиваат муслиња, патем јакиот и релевантен фактор за извор на информации факинг ТЕЛЕГРАМ, а од друга страна негираат пример клипчиња од истата платформа постирани во полза на Израел каде се гледа дека муслиња убиваат или мачат Израелци и тоа одма е карактеризирано како западна пропаганда.


:pos:
Стеф друже, како ситуацијата со 40те заклани еврејски бебиња... Ги најдоа ли некаде конечно а да не е во главата на таа шупелката од новинарка? :)
Денес видов такви гадости од Газа, што немам намера на никој овде да му ја заебам вечерта со линкање ништо од тоа. Реални работи, не приказни по CNN и останатите пропагандни шитмедиуми.

Инаку ако барем малку ја следиш ситуација во последниве години, не би се смеел за Иран. Верувал или не - Иран денес и покрај сите санкции (или баш заради нив), е една од водечките држави во дроновско војување. Специјалност им се евтини дронови за масовно производство... Накратко, буквално можеле само шеми за склапање да им дадат на Палестинците и тоа да има несогледиви последици по Израел во судиров. Но од Палестинците видовме само пар ДиЏиАј комерцијални дрончиња, и само кашикари фрлаа со нив. :unsure:

Така да од ова досега Иран дефинитивно не е вмешан. Или барем не додека не видиме некој конкретен доказ... Ма и самиот Израел кажаа дека Иран не е вмешан, не разбирам што ти е чудно.


И ај сеа сериозно. На неколку пати ти посочуваат да не се мешаш во темиве (или барем да не се закачаш вака непредизвикано). Пошто без навреда ама навистина си далеку од познавањето и спремноста (посебно вака нападно) да дискутираш овде... ОК момак си, ваљда не сакаш да се претвориш во некоја верзија на Антон и неколкумина други серковци. Ваљда ти е јасно дека не е ова овде за такво навивање. И дека ОК е да имаме различни ставови и мислења, а притоа да не мора за врат да се грабнеме заради тоа? Задржи малку учтивост и култура. Никаде никако не те навредив, и ако се однесувам со респект тогаш ваљда ред е да вратиш со иста мера. Или не е така?

Знаеш дека за Лејкерс и по десетици години ќе навиваме дури и кога се најголеми лузери на дното од лигата, ама тоа е спорт а во реалниот живот се навива само за оние (или против оние) од кои твојата држава има интерес/штета. Не се навива за тие што по филмови ги гледаш како добрите момци додека во реалноста се најголемите психопати и злосторници... Толку. Ајде лека ноќ и знаеш ваљда дека најдобронамерно ти се обраќам? Мислам дека знаеш.
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.777
Поени од реакции
5.447
Знаеш дека за Лејкерс и по десетици години ќе навиваме дури и кога се најголеми лузери на дното од лигата, ама тоа е спорт а во реалниот живот се навива само за оние (или против оние) од кои твојата држава има интерес/штета. Не се навива за тие што по филмови ги гледаш како добрите момци додека во реалноста се најголемите психопати и злосторници... Толку. Ајде лека ноќ и знаеш ваљда дека најдобронамерно ти се обраќам? Мислам дека знаеш.
Ајде кажи ми ти мене која е користа од забулените муџи на Хамас за нашата татковина? Зошто гледам жолчно го браните, и фрлате со дрва и камења по Еврејската држава. Што корист имаме ние како Македонија, ако Палестинците го уништат Израел и ако ги убијат сите Евреи таму (тоа е доктрината на Хамас)?

И ај сеа сериозно. На неколку пати ти посочуваат да не се мешаш во темиве (или барем да не се закачаш вака непредизвикано). Пошто без навреда ама навистина си далеку од познавањето и спремноста (посебно вака нападно) да дискутираш овде... ОК момак си, ваљда не сакаш да се претвориш во некоја верзија на Антон и неколкумина други серковци. Ваљда ти е јасно дека не е ова овде за такво навивање. И ОК е да имаме различни ставови и мислења, мора за врат да се грабнеме заради тоа?
@Stefan-kobe во темиве се што е контра фанклуб Путин, секој што има различно мислење и поглед на светот од оној Рускиот, е осуден на анатеми, дека си испран мозок од снн и ббс, дека јадиш кромид,зелка,домат, дека си амерички шпион, соросоид итн итн да не редам етикети кои се лепат ако не се согласуваш со нив, дека не си образован, дека не читаш итн...

Не се секирај, со фанклуб Путин доволно е да напишеш нешто различно мислење од нив, и дефинитивно се фаќаш за врат, па макар пиши дека небото е плаво, ако тие не сметаат дека е плаво, тогаш си го доби :). Гледаш ли ти му кажуваш различно мислење, и ти викаат веднаш дека далеку си од познавање и спремност да дискутираш овде..Тие сеуште мислат дека хардкор комунистичко школо, за да вршиш некоја функција (во случајов да пишиш на форумов за политика) мора да си проверен од УДБА, КОС, ОЗНА, па да добиеш изим да пишуваш. Така да фурај си, пишувај си тоа што го мислиш, и ич да не ти чуе :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.476
Поени од реакции
32.558
Ај некој нека каже што се случило денес?
Ептен busy day имав, и глава ме боли, и не планирам вести да читам/гуглам шта ја знам…
У кратки црти, ги пушти ли УСА ционистите или само така џева креваат?
IDF уште им прпа да влезат у Газа?
Спремни се. Чекаат само да дојде нарачката од Алиекспрес од Кина, беља е што сега испорачуваат преку Унгарија а Унгарците глават со испораките УПМ. Ете ја спо месеципол чекам на пратките, ама Израелците ваљда нарачале со подобар шипинг. :unsure:
Автоматски споено мислење:

@Stefan-kobe во темиве се што е контра фанклуб Путин, секој што има различно мислење и поглед на светот од оној Рускиот, е осуден на анатеми, дека си испран мозок од снн и ббс, дека јадиш кромид,зелка,домат, дека си амерички шпион, соросоид итн итн да не редам етикети кои се лепат ако не се согласуваш со нив, дека не си образован, дека не читаш итн...

Не се секирај, со фанклуб Путин доволно е да напишеш нешто различно мислење од нив, и дефинитивно се фаќаш за врат, па макар пиши дека небото е плаво, ако тие не сметаат дека е плаво, тогаш си го доби :). Гледаш ли ти му кажуваш различно мислење, и ти викаат веднаш дека далеку си од познавање и спремност да дискутираш овде..Тие сеуште мислат дека хардкор комунистичко школо, за да вршиш некоја функција (во случајов да пишиш на форумов за политика) мора да си проверен од УДБА, КОС, ОЗНА, па да добиеш изим да пишуваш. Така да фурај си, пишувај си тоа што го мислиш, и ич да не ти чуе :)
Абе у реду е антизпадната страна да ја нарекуваш клуб Путин илишоидае. Тоа ти е нивото на муабет и нема тука што да (на)правиме... Ама смешно е кога по такво подјeбавaње веќе во следната реченица и самиот плачеш дека као тебе ти лепеле етикети. :LOL:



Ајде кажи ми ти мене која е користа од забулените муџи на Хамас за нашата татковина? Зошто гледам жолчно го браните, и фрлате со дрва и камења по Еврејската држава. Што корист имаме ние како Македонија, ако Палестинците го уништат Израел и ако ги убијат сите Евреи таму (тоа е доктрината на Хамас)?
Искрено како држави и нации - мене ич не ми чуе ни за едните ни за другите. Криво ми е на човечко ниво што онака страдаат луѓе, и за двете страни ми е криво за обичните луѓе што гинат заради психопатите меѓу нив (кои како и обично редовно завршуваат како лидери/политичари). Јас лично не сакам ни едните ни другите „да бидат убиени“.
Истовремено не сум глуп да паѓам во несвест и да потпаѓам на пропаганда. Чисто како спектатор гледам што се случува, а вам неколкумина ви се чудам на наивноста.

Значи да резимирам. Како човек згрозен сум од нивото на непотребно човечко страдање. Но како интересент за геополитика (донекаде и развој на воена техника), следам и се обидувам да разберам што се случува.


Ти објаснувам пошто ме праша. Но не сум сигурен дека не ме разбра (знаејќи те, веројатно уште на пола пост читање ти веќе пишуваш реплика на некоја една реченица извадена од контекст). :unsure:
 
Последно уредено:

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
530
Поени од реакции
1.096
. Човек не може да бира каде ќе се роди, во каква фамилија ќе израсне и од која дунда ќе искочи, ама може да бира кој пат ќе го следи во животот, дур одбрал да не се бави со криминал, да не убива, да не мрази и искрено го мисли тоа, тогаш и јас се најдобро му посакувам, независно дали бил он 10% или 50% од “неговите“.
Доста бе со овие ретардирани муабети небаре штркот по рандом локација ги фрла новороденчињата од стратосфера. Ти си таков како што си затоа што си бил зачнат од конкретна северџанска дунда, со северџанска сперма, си бил израснат во фиромска култура и во благодетите на фиромскиот соживот, образование и економија. Немало никаков случаен фактор што си се родил тука и што си се формирал онака како што си се формирал. Ако беше така и луѓе со рандом дистрибуирани физички и ментални способности паѓаа од небо случајно, како не се погоди да им паднат 10ина проценти луѓе со ајкју над 120 во исламскиот свет, па да престанат да се однесуваат како животни и да изградат функционално општество? Зошто кога ќе дојдат избори во северџание, сите торбеши и босанци гласааат за шиптaрски партии, а неретко и парадираат со орли наоколу. Тоа што има еден двајца саглам во секоја група не е правило, туку тежок исклучок, особено кога се однесува за овие субхумани гнасотии. Колку подоцна не фаќаме ум од убавините на соживотарењето, толку потешко ќе биде да го исчистиме дворот, кога ќе мораме.
 

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.724
Поени од реакции
21.049
Nekoja orka Belgija onaka random skinal 2-3 “nevernici”, tuka gledam klipchinja kako nekoj Evrejchinja maltretirale hristijani, ebati sporedba. Ushte nemam chueno nekoj Evrein zaklal hristijani onaka random, oti ne veruvaat vo nivniot bog. Abe svetov kje beshe poubo mesto ako gi nemashe mudzive, ali jbg takva im e religija, pleme shto treba da se sotri. Ne mozam da razberam nekoj Makedonec hristijanin shto e na stranata na orkite, poradi nekoi X prichini. Pa siguren sum deka vo mudzite shto bea so orkite nashi vo konfliktot, imashe nekoj i Palestinci tamu. Shto mislite da prashate nekoj Palestinec vo toa vreme shto misli za konfliktot kaj nas, ako bil malu zapoznat, sekogash kje beshe na stranata na negovite brakja muslimani, koi bile maltretirani i obespraveni od kaurskoto naselenie, godini vo drzavata vo koja tie ziveele vekovi.
Ако постои некоја креација што не креирала нас и наши религие. Ондак Ислам е креиран за да се деси Не нова сфетска војна, него ноф потоп.
Библиски, Мајански, Гилгамешки.
Ама не сс воду.
Него сс крф.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.476
Поени од реакции
32.558
Ај некој нека каже што се случило денес?
Ептен busy day имав, и глава ме боли, и не планирам вести да читам/гуглам шта ја знам…
У кратки црти, ги пушти ли УСА ционистите или само така џева креваат?
Е, и ова:

Israel Media Says Gaza Operation Delayed On Fears Of Hezbollah Full Assault In North, Hamas Issues Hostage Video

There's growing speculation that the IDF hasn't launched a ground invasion yet due to threats being made by Iran and its ally Lebanese Hezbollah. And it's not just enemies of Israel that are saying this, but The Jerusalem Post reports Monday that a prime reason for the offensive being stalled is the fear Hezbollah will get involved.

However, the IDF Northern Command has been tasked with ensuring complete readiness of defenses on the Lebanese border in case Hezbollah does get involved. The JPost writes:

A number of factors seem to have caused a delay, but sources have told The Jerusalem Post that one factor has been a growing concern that Hezbollah is waiting for the moment that most IDF ground forces are committed to Gaza to open a full front with the IDF in the north.
Iran is meanwhile ratcheting threats, perhaps as part of a strategy to bolster those voices inside Israel who are urging caution and restraint. Iran's foreign minister has issued an 'all options on the table' kind of statement.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom