Најекономично греење и ладење

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.006
Eve rusinov sto gi rasklopuva recenzira napravil edna statistika od toa sto rasklopil , interesno e za razgleduvanje koj kolkav izmenuvac ima ,steta sto ne stavil grafa i cena na cinenje
Си можел линкот да го ставиш, или целосни сликите, од овие матно е ништо не ти се чита.

Најблискиот штекер до климата е трофазна струја. Затоа е разделникот, не сакав да пуштам продолжен кабел.
Што мислите може да направи проблем, да загрева?
Тоа ќе те прашував. Значи од било која од трите фази можам да искористам една и ќе си биде монофазна?
Нишо страшно, замени го трофазниот со монофазен штекер и двете вишок фази само ги изулираш и ги завиткуваш внатре за во иднина ако ти притреба да вратиш трофазен.

A ke ti odgovoram na prasanjeto....site gledaat samo kolku trosi klimata, no bitno e i kolku dava.
И кој е соодносот - колку топлина дава кога толку троши?

И сега после формулата за пресметка на струја што заклучивме? Според топлината што ја дава дали троши многу или малку или негде средина?
Ќе си купиш едно мераче и ќе си следиш (би било добро да споделиш и тука ако измериш нешто).
Лепи ќе ти прати линк од кај да си купиш мераче тој ги има при рака :)

@zlatko_ti412 Aj да видиме и оние што читаат многу Еуровент како тоа за нивните клими немаaт тест на -15 а оваа има и на -15 плус TOL(TOL e ovde -25 ;)) ;)
начи доколку просторот е добро изолиран и има помали топлински загуби од 3kw тогаш климата ќе потроши помалку од 909kwh годишно за да одржува внатрешна температура од 20С при надворешна темп од -10С? И обратно.
Тачно! Штета што за твојот модел на енергетската нема пишано мерења колку тоа помалку... така @Strelec?
Ама бар знаеш за тие 2% од времето во една сезона кога ќе е -10C и уште 0.05% за кога ќе е -25C.
Арно што има еуровент xD

ne znam vo videovo od kade tolku niska cena
Старо видео ваљда, кога цените не беа ојдени уџум.

Во ред сето тоа, но нели е малце глупо на некој во Атина да му продаваш клима и да му речеш "гледај енергетскава греење за топла зона знаеш ли ти ова како ќе те грее?"
Небитна информација е пошо на муштеријата за ладење му треба
Ти минатово зимо само се ладеше?
Колку што се сеќавам имавме баш медитеранска зима... сем тие недела дена кога подсимна до кај -12/3.
И да глупаво е да му продаваш нордик модел за до -25С!

Немој да ме сфатиш погрешно моделот си е стварно ТОП... само лично мислам дека е непотребно увезен во МК... мада бизнис си е бизнис, тоа бара народ тоа им се носи!
Народ мисли вишок не штети.... ама кај климиве ако не купиш квалитет вишокот скапо чини.

@Strelec дали има инфо за компресорот, дали е двоклипен swing?
Вакво инфо и мене ме занима, што модел на компресор носи и ако се најде повеќе инфо за истиот.

Дали да биде вклучено цело време, или периодично да се вклучува пошто читав негде дека не е баш здраво постојано да работи. Да не знае некој?
Jaс го користам повремено, особено есенско/зимно време ако имам гости по дома... или после проветрување.
И кај Мицубишито уверен сум дека работи нешто уствари зашто после месец-два користење почнува да пецка (како оние за муви и инсекти што пецкаат) и си бара чистење (со млака вода и четка за заби).

Исклучи го и заборави го дека постои..!

Не само што не прочистува ништо, туку ствара и озон!
(Имав еден детален пост тука да не пишувам наново, ако го најдам ќе го прикачам)
Шознам сеа Јапанциве го вградуваат во најскапите модели и во промо видеово као има доста корисни примени... башка и како адд-он уред го имаат извадено од Мицу Електрик за да можеш да го прикупиш дополнително за поефтините модели.

А еве Русинов баш го спомнува тоа со озонот... што знам....

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.407
Поени од реакции
8.117
На кој модел мислиш?
Sega ne go znam na pamet modelot a i ne mozham da vidam poshto ne sum domaama vo sekoj slucaj Fujitsu i e od 2019.
I kolku shto gi pamtam brojkive vo sekoj slucaj e podobra od ovaa Scop e ist SEER e podobra i potroshuvackata e pomala. a isto golema.

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Си можел линкот да го ставиш, или целосни сликите, од овие матно е ништо не ти се чита.

Нишо страшно, замени го трофазниот со монофазен штекер и двете вишок фази само ги изулираш и ги завиткуваш внатре за во иднина ако ти притреба да вратиш трофазен.

И кој е соодносот - колку топлина дава кога толку троши?

Ќе си купиш едно мераче и ќе си следиш (би било добро да споделиш и тука ако измериш нешто).
Лепи ќе ти прати линк од кај да си купиш мераче тој ги има при рака :)

Тачно! Штета што за твојот модел на енергетската нема пишано мерења колку тоа помалку... така @Strelec?
Ама бар знаеш за тие 2% од времето во една сезона кога ќе е -10C и уште 0.05% за кога ќе е -25C.
Арно што има еуровент xD

Старо видео ваљда, кога цените не беа ојдени уџум.

Ти минатово зимо само се ладеше?
Колку што се сеќавам имавме баш медитеранска зима... сем тие недела дена кога подсимна до кај -12/3.
И да глупаво е да му продаваш нордик модел за до -25С!

Немој да ме сфатиш погрешно моделот си е стварно ТОП... само лично мислам дека е непотребно увезен во МК... мада бизнис си е бизнис, тоа бара народ тоа им се носи!
Народ мисли вишок не штети.... ама кај климиве ако не купиш квалитет вишокот скапо чини.

Вакво инфо и мене ме занима, што модел на компресор носи и ако се најде повеќе инфо за истиот.

Jaс го користам повремено, особено есенско/зимно време ако имам гости по дома... или после проветрување.
И кај Мицубишито уверен сум дека работи нешто уствари зашто после месец-два користење почнува да пецка (како оние за муви и инсекти што пецкаат) и си бара чистење (со млака вода и четка за заби).

Шознам сеа Јапанциве го вградуваат во најскапите модели и во промо видеово као има доста корисни примени... башка и како адд-он уред го имаат извадено од Мицу Електрик за да можеш да го прикупиш дополнително за поефтините модели.

А еве Русинов баш го спомнува тоа со озонот... што знам....
Eve poveli pdf so linkovi do videata.Прегледај го приврзокот Inverter.pdf

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Член од
16 ноември 2022
Мислења
26
Поени од реакции
26
Озонот е опасен по живот таму кај што има негово присуство, во затворен простор поготово. Неговиот специфичен мирис се осеќа при електрични празнења(грмотевици) и верувам дека речиси секој го има осетено неговиот мирис во природа. Истиот се добива и при употреба на UV ламба при што најчесто се користи за дезинфекција во медицинските простории(чекална и сл. ноќе) но никогаш во присуство на луѓе. Сум користел за дезинфекција и јас, веднаш по вклучувањето на ламбата се осеќа специфичниот мирис, UV светлото го цепи атомот на кислородот и се добива озон, отровен гас кој брзо реагира и уништува се живо. Сте чуле веројатно и за озонирање на вода за пиење или за озонирање на затворени базенти за пливање, но таму е тоа надвор од базентот и во контролирани услови. Е сеа дали и како јапонците успеале да спојат корисно и штетно на едно место не знам, дали е озонирањето со некоја „минимум“ доза во воздухот, па и така при долготрајна употреба е дискутабилна неговата примена. Посебно дискутабилно ми е прашањето дали човекот треба да живее во стерилна средина.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
387
Поени од реакции
526
Климата има вграден прочистувач на воздух кој што Daikin го нарекува Flash Streamer. Наводно испушта електрони во воздухот кои ги уништуваат бактериите и вирусите. Се вклучува и исклучува на дајлинското.
Мислам кај другите брендови тоа се нарекува плазма филтер или јонизатор.
Дали да биде вклучено цело време, или периодично да се вклучува пошто читав негде дека не е баш здраво постојано да работи. Да не знае некој?
На сликата тоа горе на средина коцкестото е стримерот.

Прегледај го приврзокот 390704
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 390711
Се согласувам со претходните мислења дека озонерот не треба многу да се употребува. Тоа е повеќе фенси додаток кој стана популарен во време на ковидот. На времето пред 6-7 год. имав набавено прочистувач на воздух со јонизација, но откако исчитав доста по нетов за неговата корисност/штета, набавив класичен со филтер, а овој скроз го баталив. Може накратко да се пушта во посебни ситуации (на пр. по посета на мн. луѓе, или има човек со грип, настинка) ама во секој случај кратко и не пречесто.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ušte edna negativnost e što ako se koristi dva tri dena bez prekin se sobira sekade po vnatrešnosta po površinite nekoja mnogu sitna mikronski sitna prašina , a filtrite gi čistam ednaš mesečno pa i togaš ne se nečisti..... no taa prašina misteriozno se pojavuva. I poradi ova ne go koristam jonizatorot.
I jas mislam deka e pogrešno da se živee vo sterilna sredina. 10 god unazat pijam isklučivo kisela izvorska voda koja leto zima sekoj den ja polnam od izvor do koj pešačam 7-8 km, ja pijam i koga će ja proglasat za bakteriološki neispravna.
Zborov mi beše narodov stanal mnogu kašav, batalete fensi filtri po klimive, UV svetla, jonizatori, probajte da i se vratite na prirodata.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
387
Поени од реакции
526
Ušte edna negativnost e što ako se koristi dva tri dena bez prekin se sobira sekade po vnatrešnosta po površinite nekoja mnogu sitna mikronski sitna prašina , a filtrite gi čistam ednaš mesečno pa i togaš ne se nečisti..... no taa prašina misteriozno se pojavuva. I poradi ova ne go koristam jonizatorot.
I jas mislam deka e pogrešno da se živee vo sterilna sredina. 10 god unazat pijam isklučivo kisela izvorska voda koja leto zima sekoj den ja polnam od izvor do koj pešačam 7-8 km, ja pijam i koga će ja proglasat za bakteriološki neispravna.
Zborov mi beše narodov stanal mnogu kašav, batalete fensi filtri po klimive, UV svetla, jonizatori, probajte da i se vratite na prirodata.
Таа ситна прашина е токму тој принцип на работа на озонерот за филтрација. Демек негативните јони од озонерот ги електризира честичките на прашина од воздухот и тие се лепат во поголеми групи, паѓаат како потешки и не се во воздух за да бидат вдишени. Дополнително озонот убива микроорганизми. И тоа се е во ред во теорија, ама колку озон е потребен за да ги врши овие функции а колку е премногу, тоа не може да се утврди никако, со оглед на неговата штретност во поголеми количини.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Таа ситна прашина е токму тој принцип на работа на озонерот за филтрација. Демек негативните јони од озонерот ги електризира честичките на прашина од воздухот и тие се лепат во поголеми групи, паѓаат како потешки и не се во воздух за да бидат вдишени. Дополнително озонот убива микроорганизми. И тоа се е во ред во теорија, ама колку озон е потребен за да ги врши овие функции а колку е премногу, тоа не може да се утврди никако, со оглед на неговата штретност во поголеми количини.
Gleam potkoan si za milkroorganizmive, nego aj ti legni si porano pa utre rano i rano so mene na Banjiče peški brat po kisela vodička.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
Dali ovoj plazma jonizator

I ovoj imaat ista funkcija ( vlijanie ) ? ? ?

Znaci ne zborime za kapacitet sekako vtoriov ima pogolem kapacitet Prasanjeto e Dali I prviot I vtoriot Jonizator imaat isto vlijanie ??

Член од
20 јануари 2023
Мислења
387
Поени од реакции
526
Dali ovoj plazma jonizator

I ovoj imaat ista funkcija ( vlijanie ) ? ? ?

Znaci ne zborime za kapacitet sekako vtoriov ima pogolem kapacitet Prasanjeto e Dali I prviot I vtoriot Jonizator imaat isto vlijanie ??
Да, јонизатор е и тоа и тоа, работаат на ист принцип. Кај јонизаторите како посебен уред обично има податок колку милиони јони испуштаат во сек., но проблемот е во тоа што нема референтна вредност колку смее/може да се испушта. Веројатно е тоа некоја мала доза, која па од друга страна ќе има минимален придонес за филтрација и убивање на микроорганизми, или почесто е обратно-голема доза па штети ... Доволна ке ни е јонизација после дожд :)
Gleam potkoan si za milkroorganizmive, nego aj ti legni si porano pa utre rano i rano so mene na Banjiče peški brat po kisela vodička.
Арно викаш, ама ептем сум слаб со кондиција, мора прво да се доведам малку во ред.

Член од
27 јули 2020
Мислења
51
Поени од реакции
46
Здраво , дали некој знае од кај да купам квалитетни бафери гумици за надворешна единица, благодарам.

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132

Kajgana Shop

На врв Bottom