Најекономично греење и ладење

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.410
Да треба да има греач.
Сакав да му речам на мајсторот дај отвори внатре да видам што има, али ај да не бидам досаден хехе
Se gleda greac ako ima preku otvorot ( resetkata ) kaj ventilatorot vo nadvoresnata edinica

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Конечно стигна фамозниот Daikin после скоро два и пол месеци чекање.
Ваше мислење за монтираното?
И кај да најдам тацна или када за под надворешна?
Надворешната одоздола е цела отворена и се гледа изменувачот.
Иначе моделот е FVXM-35A/RXTP-35R произведена во Чешка
Ако може да ни ја сликнеш Енергетската налепница што ја доби со климата (или да ни ги слликнеш ознаките на самите единици внатрешна/надворешна) да знаеме кој точно единици се зашто Даикин има повеќе ознаки што почнуваат со RXTP35R.
1.jpg
Благодарим унапред :)
Иначе ТОП моделче за нешто и да научат дилерчињава ;)
Со здравје да си ја користиш!

D

Deleted member 157923

Гостин
Ако може да ни ја сликнеш Енергетската налепница што ја доби со климата (или да ни ги слликнеш ознаките на самите единици внатрешна/надворешна) да знаеме кој точно единици се зашто Даикин има повеќе ознаки што почнуваат со RXTP35R.
Прегледај го приврзокот 390550
Благодарим унапред :)
Иначе ТОП моделче за нешто и да научат дилерчињава ;)
Со здравје да си ја користиш!
Ај ако можиш види. Јас не ни знаев дека има повеќе варијанти
Автоматски споено мислење:

@Strelec дали има инфо за компресорот, дали е двоклипен swing?

Attachments

Последно уредено од модератор:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303

Toa e patetnt na Daikin ili NEO SWING so dva cilindri.
Daikin’s Patented Neo Swing Compressor

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504

Фала ти за инфото.
Значи ти си купил модел: RXTP35R2V1B/FVXM35A3V1B9
Оваа има Еуровент или нема таква :) (малце ремет до "стручнациве на теммава ништо нема лично и немора да ми реплицираш)
Па така за овој модел на Даикин сајтот може да ја извадиме и Енергетската за овој НОРДИК модел до -25 од oколу 130.000денари.
Саа стручњакот (вероватно беше @filipinec ac) што тролаше околу потрошња у Топла зона нека искоментира колку троши климава у Топла зона, или незнае да чита или Даикиин нешто грешка направил...пре ке да е првото а @filipinec ;)
@zlatko_ti412 Aj да видиме и оние што читаат многу Еуровент како тоа за нивните клими немаaт тест на -15 а оваа има и на -15 плус TOL(TOL e ovde -25 ;)) ;)

Energetska.jpg

LOT10b.jpg

LOT10a.jpg

Последно уредено:
D

Deleted member 157923

Гостин
Фала ти за инфото.
Оваа има Еуровент или нема таква :) (малце ремет до "стручнациве на теммава ништо нема лично и немора да ми реплицираш)
Па така за овој модел на Даикин сајтот може да ја извадиме и Енергетската за овој НОРДИК модел до -25 од 0колу 130.000денари.
Саа стручњакот што тролаше за потрошња у Топла зона нека искоментира колку троши климава у Топла зона ;)
A да видиме и оние што читаат многу Еуровент како тоа за нивните клими нема тест на -15 а оваа има ;)

Прегледај го приврзокот 390572
Има Еуровент.
Сега колку троши не знам ќе видиме.
Ете пресметај ти

Attachments

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Има Еуровент.
Сега колку троши не знам ќе видиме.
Ете пресметај ти
Aaa ne...ne se isti oznakite :D
Ovaa FVXM-35A/RXTP-35R @tzlatko da ja kupi a da mu isporacaat RXTP35R2V1B/FVXM35A3V1B9 ima niz prozor da ja frli i na kloci ke gi digne u Daikin :pos:
Ajde polako, koji model tačno? Jedno drugo slovo i ode voz u kukuruz!
A ke ti odgovoram na prasanjeto....site gledaat samo kolku trosi klimata, no bitno e i kolku dava.
A od energetskata se cita i kolku dava toplina ne samo kolku trosi, sto e i NAJBITNOTO da se kaze za inverterite a pola sitkaci ovde neznaat da procitaat kolku davaat klimite tuku samo kolku trosat.
Godisno ke potrosi 909kw, Da AMA za isporacani 909xSCOP=4200kw Toplinska energija sto e 4:1.
Istoto se dobiva ako se pomnozi PdesignH so 1400(za topla i sredna zona), sto vo slucajov Pdesignh=3.0 pomnozeno so 1400 e tocno 4200kw
.....
Ili prosto kazano se objasnuva deka za 4200kw toplina plakjas struja za 909kw i nema poekonomicno greenje od ova osim i strujata da ti bide od fotovoltaici, i ova e za 20C vnatresna, za potoplo od 20C ne meri nikoj no jasno e deka ke e nekoj % pogolema potrosuvackata.

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.411
Поени од реакции
8.128
Најблискиот штекер до климата е трофазна струја. Затоа е разделникот, не сакав да пуштам продолжен кабел.

Drugar izvadi go razdelnikot i frligo v kanta!
Toa shto e Trofazen Shteker ne menuva Nishto i NE ti treba prodolzhen Kabel!
Ce si kupish Samo Utikac za Trofazna stuja i ce go povrzish Kabelot samo na ednata faza. Isto e i kaj mene!

Nula = Plava
Na edna od Fazite (po pravilo prvata levo) = Kafena ili Crna
Uzemljenje = ZholtoZelena

04-trofazni_suko_utikac.jpg

На таван планирам да ставам еден слој стиропор 5цм.
Da NE stavash Stiropor na Tavan! Toa ce ti pravi problemi so kondezacija i ce fajca muvla.
Ce si stavish Kamena Volna od Knauf edno 10Cm debelina ili dva sloja so po 5Cm koshta 170 Denari od m2 mislam beshe.
Poubavo zdravje.

Последно уредено:
D

Deleted member 157923

Гостин
Aaa ne...ne se isti oznakite :D
Ovaa FVXM-35A/RXTP-35R @tzlatko da ja kupi a da mu isporacaat RXTP35R2V1B/FVXM35A3V1B9 ima niz prozor da ja frli i na kloci ke gi digne u Daikin :pos:

A ke ti odgovoram na prasanjeto....site gledaat samo kolku trosi klimata, no bitno e i kolku dava.
A od energetskata se cita i kolku dava toplina ne samo kolku trosi, sto e i NAJBITNOTO da se kaze za inverterite a pola sitkaci ovde neznaat da procitaat kolku davaat klimite tuku samo kolku trosat.
Godisno ke potrosi 909kw za isporacani 909xSCOP=4200kw Toplinska eenergija.
Istoto se dobiva ako se pomnozi PdesignH so 1400(za topla i sredna zona), sto vo slucajov Pdesignh=3.0 pomnozeno so 1400 e tocno 4200kw
.....
Ili za 4200kw toplina plakjas struja za 909kw, i ova e za 20C vnatresna, za potoplo od 20C ne meri nikoj no jasno e deka ke e poveke potrosuvacka.
Јас ништо не разбрав али нема везе.
На Еуровент ги нема тие дополнителните ознаки што ти ги побара. Еве види на сликата тој е единствен модел.
И сега после формулата за пресметка на струја што заклучивме? Според топлината што ја дава дали троши многу или малку или негде средина?

Ili za 4200kw toplina plakjas struja za 909kw, i ova e za 20C vnatresna, za potoplo od 20C ne meri nikoj no jasno e deka ke e poveke potrosuvacka.
Значи потрошена струја vs добиена топлина иди 1:4 Супер е што треба повеќе

Drugar izvadi go razdelnikot i frligo v kanta!
Toa shto e Trofazen Shteker ne menuva Nishto i NE ti treba prodolzhen Kabel!
Ce si kupish Samo Utikac za Trofazna stuja i ce go povrzish Kabelot samo na ednata faza. Isto e i kaj mene!

Nula = Plava
Na edna od Fazite (po pravilo prvata levo) = Kafena ili Crna
Uzemljenje = ZholtoZelena

Прегледај го приврзокот 390581

Da NE stavash Stiropor na Tavan! Toa ce ti pravi problemi so kondezacija i ce fajca muvla.
Ce si stavish Kamena Volna od Knauf edno 10Cm debelina ili dva sloja so po 5Cm koshta 170 Denari od m2 mislam beshe.
Poubavo zdravje.
Тоа ќе те прашував. Значи од било која од трите фази можам да искористам една и ќе си биде монофазна?
Паметно, ќе го направам тоа деновиве

Attachments

Последно уредено од модератор:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.411
Поени од реакции
8.128
Тоа ќе те прашував. Значи од било која од трите фази можам да искористам една и ќе си биде монофазна?
Паметно, ќе го направам тоа деновиве
Tocno taka!
30 denari Stecker i toa e toa

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Јас ништо не разбрав али нема везе.
На Еуровент ги нема тие дополнителните ознаки што ти ги побара. Еве види на сликата тој е единствен модел.
И сега после формулата за пресметка на струја што заклучивме? Според топлината што ја дава дали троши многу или малку или негде средина?

Значи потрошена струја vs добиена топлина иди 1:4 Супер е што треба повеќе
Може ова ке ти помогне, Pdesignh e 3.0kw na Energetskata, nea ja odreduva Proizvoditelot i prestavuva Toplinski zagubi na prostorot.
Vo slucajov za 3 SCOPot e 4.62....da stavel roizvoditelot 2,5 ke bila so pogolem SCOP i mozda A+++....i obratno, da stavel 3,5 ke bila so poniska energetska klasa.
I se cita vaka....Za maksimalni Toplinski zagubi na prostorot od 3kw na -10C nadvor klimata ke potrosi godisno 909kwh elektricna energija, a so SCOP 4.62 ke predade godisno 4199kw toplina. Ova e praveno za drzavi clenki vo EU kade koga ke kupis stan dobivas i energetski pasos pa odma znees kakvi toplinski zagubi ima stanot. A kaj nas cenata na m2 se odreduva prema lokacija i valjda kolku e poblisku do Centar e poskap kvadratot a ne prema toa kolku e vlozeno vo materijal pri izgradba i najbitno izolacija na stanot... no toa e muabet za druga tema.
Pdesignh.jpg

Energetska2.jpg

Последно уредено:
D

Deleted member 157923

Гостин
Може ова ке ти помогне, Pdesignh e 3.0kw na Energetskata, nea ja odreduva Proizvoditelot i prestavuva Toplinski zagubi na prostorot.
Vo slucajov za 3 SCOPot e 4.62....da stavel roizvoditelot 2,5 ke bila so pogolem SCOP i mozda A+++....i obratno, da stavel 3,5 ke bila so poniska energetska klasa.
I se cita vaka....Za maksimalni 3kw Toplinski zagubi na prostorot na -10 klimata ke potrosi godisno 909kwh elektricna energija, a so SCOP 4.62 ke predade godisno 4199kw toplina. Ova e praveno za drzavi clenki vo EU kade koga ke kupis stan dobivas i energetski pasos pa odma znees kakvi toplinski zagubi ima stanot. A kaj nas cenata na m2 se odreduva prema lokacija i kolku e poblisku do Centar a ne prema toa kolku e vlozeno za izgradba na stanot... no toa e muabet za druga tema.
Прегледај го приврзокот 390587
Ок. Значи доколку просторот е добро изолиран и има помали топлински загуби од 3kw тогаш климата ќе потроши помалку од 909kwh годишно за да одржува внатрешна температура од 20С при надворешна темп од -10С? И обратно.
Но меѓутоа никој не знае колку уствари се топлинските загуби.
Стварно имало доста податоци на енергетската, ја гледам само колку плусеви има А.
Иначе она е карта на Европа?
Значи ние сме сино-зелена зона?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Ок. Значи доколку просторот е добро изолиран и има помали топлински загуби од 3kw тогаш климата ќе потроши помалку од 909kwh годишно за да одржува внатрешна температура од 20С при надворешна темп од -10С? И обратно.
Но меѓутоа никој не знае колку уствари се топлинските загуби.
Стварно имало доста податоци на енергетската, ја гледам само колку плусеви има А.
Иначе она е карта на Европа?
Значи ние сме сино-зелена зона?
Дали сме во сиво-зелената...е тоа зависи од географска местоположба т.е каде живееш...има разлика дали си во Берово или Гевгелија која е вероватно во Топла зона и таму најмалце топлина треба па и најмалце ке потроши и ги има тие 3 плусчиња.
ЕУ бара само еден податок за SCOP и тоа за Средна климатска зона, таа е Облигаторна МОРА да се прикаже, затоа и таа се проверува на Еуровент за Средна зона, а и затоа на Енергетската твоја за Топла зона стојат иксови т.е нема податок, небитна е таа зона.
Иначе за секој град треба да постои проектна температура т.е најниска температура како просек земен со години мерење уназад и за секој град таа е различна. Битно е што имаш клима што има податок дека и на -15 у просек работа од 3 саати ке даде 3,5kw и тоа е тоа што ти треба.За голем број модели на клими нема таков податок, до -10 и толку.

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Фала ти за инфото.
Па така за овој модел на Даикин сајтот може да ја извадиме и Енергетската за овој НОРДИК модел до -25 од oколу 130.000денари.
Саа стручњакот (вероватно беше @filipinec ac) што тролаше околу потрошња у Топла зона нека искоментира колку троши климава у Топла зона, или незнае да чита или Даикиин нешто грешка направил...пре ке да е првото а @filipinec ;)
@zlatko_ti412 Aj да видиме и оние што читаат многу Еуровент како тоа за нивните клими немаaт тест на -15 а оваа има и на -15 плус TOL(TOL e ovde -25 ;)) ;)

Прегледај го приврзокот 390572

Прегледај го приврзокот 390576

Прегледај го приврзокот 390575
Matematikata e taa,ama so tvoite matematiki si ja navrtuvas vodata nakaj tebe da teci.
Sto znaci energetskata,eve eden primer so Mitsu RW 25 kade se oznaceni site tri klimaatski zoni , energetska koja prestavuva primer kako treba da bide priblizno soodnosot.
-Vo Helsinki so zagubi na prostorot od pdh 4,7 klimatizerot ke potrosi 2407kw so prosecen SCOP od 4,1
- Istiot toj prostor bara pdh 3,2kw so istiov klimatizer z sredna klimatska zona,a ke potrosi 856kw godisno, SCOP 5,2
-Istiot prostor ako go greeme vo Atina,so istiov klimatizer ke bara pdh1,8kw ke potrosime 372kw so SCOP 6,7
Poentata bese deka kaj kineskite klimatizerigo nemame toj soodnos od 1:2,5 i poveke kako sto go imamae kaj japonskive.
Ednostavno si gi stelovaat energetskite kako ke mu prdni.Nivniot oodnos e ili isto do najmnogu 1:1,3 pomegu srednoklimatskai topla zona.
A gledas deka japonskive klimatizeri i do 2,5pati i poveke , trosat pomalce energija vo topla zona.
Da ti spomnuvas 1400 neka se i sati ama tie sati vo toplata zona se so povisoka temperatura.
E na taa povisoka temperatura japonskite klimatizeri go vadat toj visok COP i zatoa se postedlivi so niskata modulacija,kade COP e najvisok ,a pak ako moduliraat ke bidat so mala razlika vo DeltaT i so slab COP.Normalno so kapilarki,i ponekvalitetni EEV.Pa sprema toa mozi i normalna im e takva energetska so tolku potroseni kw vo toplava zona.Po toa ke gi setis koj modulira koj ne,samata energetska ke ti kaze.
Ednostavno apsurdno e Pdh za topla klimatska zona za istiot prostor za ist klimatizer da e priblizno isto so Pdh za sredna klimataska zona,ili za isti prostor so ist klimatizer da potrosime isto ili problizno Kw vo Bitola so Atina.
Normalno ke svatam da e pdh povisoka za ladna zona,ama za topla zona da e povisoka od sredno klimatsa zona toa e glupo i zato imate tolkavi potrosuvacki na energetskite pa i klimatizerite vo topla zona.
Ednostavno kineskata nalepnica e istresena od rakav a mozebi e i relna,stelaovana kako ke ti odgovara pa ti kako sakas tolkuva ja,jas so nea nosot go brisam.
Glupava kineska energetska nalepnica,samo toa ke kazam.
Aj ne se sekiraj,vo slednata tura ke ja ispravat (redizain) energetskata kinezive.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom