Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.205
Поени од реакции
42.949
Прифати совет кога некој ти го дава добронамерно, без разлика дали ти треба или не. Ако станам досаден тогаш коментирај.
не барам совети од вас, само сакам да ви кажам дека муабетите ви се булшит.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
работата е дека антибиотиците работат
Тутуле бале, никој не ти вели не работат антибиотиците. За работење супер си работат, бактериите партали ги прават, микробиомот матер му ебаваш, но гајле ти е.

Работата е што ти прашуваше оти против коронава вирус не работат.
Зашто не се ефикасни против вирусов, а против бактерии се... Бидејќи вирусот не е жив организам :P

цела медицинска фела ја дава таа терапија било каде у светот
Не лажи, хипохондрик.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
имам у животов испиено може 100 кутии антибиотици, знам како е со нив. А знам како сум поминувал и без нив кога сум пробувал да се маткам со витамини и слично. Така да не можеш ти да ме убедиш дека тоа е плацебо што ја сум го искусил.
Незнам каков имунитет имаш за да млад човек испие 100 кутии антибиотици. Добар совет ти дадоа за пиење пробиотици, ова секое медицинско лице го знае. Ако твојот доктор не те советувал да земаш пробиотик додека земаш антибиотик мењај докторот.

Користи барем пробиотици да не ја оштетуваш цревната флора, ма да си ги направил резистнтни до сега сигурно и нив :D
Не да ги има направено резистентни веќе ги има и мутирано :pos:
Доктори од странство тука на ручек 15 минути ни објаснуваа дека не е добро што јадеме телешки џигери. Научни истражувања почнаа да ни покажуваат дека на говедата им давале премногу антибиотици и се тоа се акумилира во џигерот и ќе ти стане телото резистентно на антибиотици. Секако ова не ми смени нешто, џигерите од алтан со лук не ги оставам заради некои научни истражувањаа :icon_lol:

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.205
Поени од реакции
9.754
Антибиотикот ги уништува мембраните на клетките колку што памтам, а вирус нема мембрана...нешто како плазма е. Користи други клетки за размножување преку подметнување на сопствена ДНК у јадрото.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.205
Поени од реакции
42.949
Тутуле бале, никој не ти вели не работат антибиотиците. За работење супер си работат, бактериите партали ги прават, микробиомот матер му ебаваш, но гајле ти е.

Работата е што ти прашуваше оти против коронава вирус не работат.
Зашто не се ефикасни против вирусов, а против бактерии се... Бидејќи вирусот не е жив организам :P

Не лажи, хипохондрик.
бафра, вашето контрање нема да ја смени реалноста. А реалноста е таа, најди најпрепишани лекови у светот и нема ниту еден за вируси да најдеш, а антибиотици ќе најдеш еден куп. Ве дупат рептилите со пропаганда само.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.414
Поени од реакции
35.094
Затоа не е убаво да се менуваат многу матични лекари. Секој пациент си е приказна сама за себе. Јас пример, си ги знам пациентите, знам кој е со хронични болести, кој често заглавува, на кој лесно му поминува. Ако се сомневам на нешто полошо, почесто ги викам на контрола да ги следам. Уште кога ќе влезе од врата треба да им го видиш ставот, ако е дете уште во ходникот ги слушам кога ќе се раскашлаат.

Секогаш е поубаво организмот сам да се избори, со симптоматска терапија, ама ако има потреба од антибиотик, тогаш е неизбежно.
Kaко и сите лекови, мач е со две острици. Но се одбира дали ќе направи повеќе добро отколку лошо.
Антибиотиците генерално премногу се употребуваат и за одредено време шансите се дека бактериите (против кои ги употребаме) ќе станат повеќе резистентни. Тоа е веќе извесно, само се надевам дека развојот на медицината дотогаш ќе понуди алтернативи.

За време на пандемијава, со информациите/истражувањата кои тогаш беа достапни - нормално е дека сите повеќе ќе одберат да згрешат на страна на претпазливоста. Резонот беше дека подобро е жив пациент со пар непотребни дози антибиотици, отколку алтернативата. На крај и навистина често имаше секундарни инфекции кај потешките (па и не толку тешките) случаи.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
реалноста е таа, најди најпрепишани лекови у светот и нема ниту еден за вируси да најдеш, а антибиотици ќе најдеш еден куп.
Па и ние тоа ти кажуваме бе тутурутко рептилска. За вирус јок, за бактерии се антибиотици.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.205
Поени од реакции
42.949
Па и ние тоа ти кажуваме бе тутурутко рептилска. За вирус јок, за бактерии се антибиотици.
вие идиоти сте или не знам што е работава. Ја тоа не го измислувам, секој доктор ти ја дава таа терапија. Истите луѓе што ме убедуваа дека ковидот е измислен ме убедуваат во овие работи. Вас ви треба лечење значи кога немате комон сенс.

Последно уредено:
Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.155
Поени од реакции
5.744
имам у животов испиено може 100 кутии антибиотици, знам како е со нив. А знам како сум поминувал и без нив кога сум пробувал да се маткам со витамини и слично. Така да не можеш ти да ме убедиш дека тоа е плацебо што ја сум го искусил.
Јас мислев дека ти се заебаваш,
ама ти навистина си бил „болен“.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
......и затоа за време на корона вирусот, сумамедот беше најупотребуван препишан антибиотик.
Резултатите и последиците од тоа гајле ви е, така (y).

Одговорноста за твоето тело и здравје е лично само твоја и ничија друга. Ама тебе ти е полесно да ја префрлиш на друг и после додека офкаш, да обвинуваш други. :neetaka:

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.155
Поени од реакции
5.744
......и затоа за време на корона вирусот, сумамедот беше најупотребуван препишан антибиотик.
А и ти очигледно не си во ред...
Како не ти е срам бе, жена во години...
АНТИБИОТИК против ВИРУС???
Но, што па и јас се расправам со секакви...

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.420
Поени од реакции
10.350
А и ти очигледно не си во ред...
Како не ти е срам бе, жена во години...
АНТИБИОТИК против ВИРУС???
Но, што па и јас се расправам со секакви...
Што ми се сипа на мене??? Па докторите го препишуваа, а не јас....викај по нив...:tapp:

Член од
3 јануари 2023
Мислења
9.155
Поени од реакции
5.744
Што ми се сипа на мене??? Па докторите го препишуваа, а не јас....викај по нив...:tapp:
Докторот, за да ти напраи кејф,
а и да си лапне провизија,
ќе ти препише АНТИБИОТИК и за менопауза.
Ама ти си таа која без размислување ги пие,
а башка и млади и неуки деца на форумов има,
кои мислат дека штом си повозрасна
по автоматизам имаш и право...

Kajgana Shop

На врв Bottom