Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 април 2021
Мислења
3.503
Поени од реакции
11.441
кога идеш на доктор ти даваат антибиотик и за недела дена си ко нов. Како тоа не важи и за короната? Зошто толку доктори препишуваа антибиотици, зошто е нормална терапија за вакви ствари. Тоа ти шо го збориш го измислија за време на ковидот пошто антибиотиците немаа ефект против куроната.
Заради тоа што менталитетот на народот тука во нашата држава е таков. Ако некој има зацртано дека треба да пие антибиотик, не го интересира мислењето на докторот, ако еден доктор не му препише, ќе иде на друг што ќе му препише. И тој доктор ќе би подобар доктор во очите на пациентот од колегата што не му пишал антибиотик. Докторите покрај доктори, треба да знаат да читаат и мисли и да исполнуваат музички желби.
верувам дека тоа е возможно, докторот гледа на гравчиња и ќе види одма дали ти имаш бактерија или вирус.
Докторот знае да процени врз основа на клинички преглед и лабораторија дали се работи за вирус или бактерија.

Абе, ја све ве разбирам и знам тоа дека вирус не со антибиотик, али у право е он. Он гледа што се дешава и прашува.

Вирус не-вирус кај нас ти препишува одма антибиотик и оздравуваш.
(не викам дека треба така и не навлегувам во тоа зашто ти препишува)

Не е тоа увек бактерија. Штавише ретко е бактерија.
Ако вирус не се лечи со АБ, тогаш како оздравуеш одма после АБ.
Плацебо ефект. Мислите дека ви е до антибиотикот, ама не ви е.

Секако дека постојат исклучоци. Има многу деца, а и возрасни кои лесно спуштаат на гради и сериозно заглавуваат дури и при најмала настинка па лесно си накалемуваат секундарни бактериски инфекции.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.503
Поени од реакции
11.441
Oва неколку пати го спомнав ама никако да се земе во обзир... Чудна работа. :)
Затоа не е убаво да се менуваат многу матични лекари. Секој пациент си е приказна сама за себе. Јас пример, си ги знам пациентите, знам кој е со хронични болести, кој често заглавува, на кој лесно му поминува. Ако се сомневам на нешто полошо, почесто ги викам на контрола да ги следам. Уште кога ќе влезе од врата треба да им го видиш ставот, ако е дете уште во ходникот ги слушам кога ќе се раскашлаат.

Секогаш е поубаво организмот сам да се избори, со симптоматска терапија, ама ако има потреба од антибиотик, тогаш е неизбежно.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.205
Поени од реакции
42.948
Заради тоа што менталитетот на народот тука во нашата држава е таков. Ако некој има зацртано дека треба да пие антибиотик, не го интересира мислењето на докторот, ако еден доктор не му препише, ќе иде на друг што ќе му препише. И тој доктор ќе би подобар доктор во очите на пациентот од колегата што не му пишал антибиотик. Докторите покрај доктори, треба да знаат да читаат и мисли и да исполнуваат музички желби.

Докторот знае да процени врз основа на клинички преглед и лабораторија дали се работи за вирус или бактерија.

Плацебо ефект. Мислите дека ви е до антибиотикот, ама не ви е.

Секако дека постојат исклучоци. Има многу деца, а и возрасни кои лесно спуштаат на гради и сериозно заглавуваат дури и при најмала настинка па лесно си накалемуваат секундарни бактериски инфекции.
имам у животов испиено може 100 кутии антибиотици, знам како е со нив. А знам како сум поминувал и без нив кога сум пробувал да се маткам со витамини и слично. Така да не можеш ти да ме убедиш дека тоа е плацебо што ја сум го искусил.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.205
Поени од реакции
9.751
не би рекла, сите суплементи се водат како додаток на храна и не подлегнуват на истите студии т.е. клинички студии како со лековите, а несаканите дејства се одредуваат дури при нивната примена, па ќе останат на пазарот или ќе се остранат, истите се продаваат без лекарска препорака со рецепт и тоа во маркети, бензиски и во кошнички на НЕТ комерцијални дистребутери.
Затоа суплементи треба да препорачуваат нутриционисти, сам некој треба да зима ако многу разбира и се информира. Не се криви компаниите што продаваат суплементи, проблем е у регулативата. Треба со закон да се регулираат сите овие работи затоа што веќе има база на податоци, студии, мета-анализи и т.н.
Покрај интернетов денеска постојат многу канали на YouTube да речеме кои ги разглабаат ове работи.
Не е ништо дефинитвно...еве јас сум трошел пари на снејк оил мислејки обратно ама со тек на време сум увидел дека не е тоа тоа. Тоа е така со сите ствари...колку само лекови се исфрлени од употреба да речеме.
Да повторам, суплементи треба да препорачуваат нутриционисти.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.503
Поени од реакции
11.441
имам у животов испиено може 100 кутии антибиотици, знам како е со нив. А знам како сум поминувал и без нив кога сум пробувал да се маткам со витамини и слично. Така да не можеш ти да ме убедиш дека тоа е плацебо што ја сум го искусил.
Епа заради тоа тешко ти проаѓаат настинките. Имунитетот сигурно ти е ужас штом си испил 100 кутии антибиотик.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.205
Поени од реакции
42.948
Епа заради тоа тешко ти проаѓаат настинките. Имунитетот сигурно ти е ужас штом си испил 100 кутии антибиотик.
каква врска има тоа со фактот дека антибиотиците помагаат? Сеа имунитетот мој е проблем што помагаат?

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.205
Поени од реакции
9.751
каква врска има тоа со фактот дека антибиотиците помагаат? Сеа имунитетот мој е проблем што помагаат?
Користи барем пробиотици да не ја оштетуваш цревната флора, ма да си ги направил резистнтни до сега сигурно и нив :D

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.205
Поени од реакции
42.948
Користи барем пробиотици да не ја оштетуваш цревната флора, ма да си ги направил резистнтни до сега сигурно и нив :D
боди, не е работава сеа глумење кловнови, работата е дека антибиотиците работат и вие бегате од тој факт и глумите лудило. Ме убедувате дека црното е бело и обратно.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.205
Поени од реакции
9.751
боди, не е работава сеа глумење кловнови, работата е дека антибиотиците работат и вие бегате од тој факт и глумите лудило. Ме убедувате дека црното е бело и обратно.
Не те убедувам, не те ни охрабрувам...само ти кажав да пиеш пробиотици, евентуално кефир. Мези си туршија, пеглани пиперки со лук, зелка кисела со ракија зимава редовно.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.503
Поени од реакции
11.441
Ако причината за твојата болест е бактерија, да, ти помагаат.
Ако е вирус, не.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.205
Поени од реакции
42.948
Не те убедувам, не те ни охрабрувам...само ти кажав да пиеш пробиотици, евентуално кефир. Мези си туршија, пеглани пиперки со лук, зелка кисела со ракија зимава редовно.
Ти не ја прифаќаш реалноста, глумиш кловн, као ја да не знам дека треба пробиотици да земам вие ќе ми ги отворите очите. :icon_lol: Зборите муабети на памет зошто на некој линк на интернет така пишува а цела медицинска фела ја дава таа терапија било каде у светот.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.205
Поени од реакции
9.751
Ти не ја прифаќаш реалноста, глумиш кловн, као ја да не знам дека треба пробиотици да земам вие ќе ми ги отворите очите. :icon_lol: Зборите муабети на памет зошто на некој линк на интернет така пишува а цела медицинска фела ја дава таа терапија било каде у светот.
Прифати совет кога некој ти го дава добронамерно, без разлика дали ти треба или не. Ако станам досаден тогаш коментирај.

Kajgana Shop

На врв Bottom