Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако ти ја монтира климата "баба ти" и ти ја испозаебе при монтажа, фабриката сепак во првата година ќе мора да ти даде нова мх? Штознам?!ако ја монтирам климата со НЕовластени монтери , нормално ја губам 5 годишна гаранција,
Но дали климата ќе има барем 1 година гаранција или ?
Дали смеат да продаваат производ без гаранција?
ако ја монтирам климата со НЕовластени монтери , нормално ја губам 5 годишна гаранција,
Но дали климата ќе има барем 1 година гаранција или ?
Дали смеат да продаваат производ без гаранција?
Грешка си друже и тоа многу…Drug kvalitet se GMCC kopresorite vgradeni vo Toshiba klimatizerite,a sosema se drug kvalitet GMCC kompresorite vgrdeni vo Mideja,Hisense ili nivni oem prozvodi.
Vgradenite vo Toshiba kimatizerite se so poinakvi oznaki,i cepat po 120 rps, dodeka drugive se po 60 do 90 rps,pri ista zafatnina,vo zavisnost od cementacijata na zidovite na trienjeto...Kolku pari tolku muzika.
Eve ti eden primer.
Midea Oasis,i Vivaks Aeyi,bi trebalo da go nosat istiot kompresor od Toshiba Daisekai od 10000
btu.Tvin Rotari
od 11cc3.No vidi mu gi cenite na 12 Midea Oazis i 12 Vivaksot AEYI,kostaat po znaci 1000 evr. skoro priblizno kolku sto kosta Daisekai od 10000 btu.
I zgora na seto toa Mideja i Vivaksot toj kompesor go cepat do 120 rps vadat po maksimalna snaga od 7,2kW
a dodeka Toshiba si go stedi i vadi maks.5,8kW.
Zatoa velime vo Toshiba klimatizerite sekogas se kompresorite podolgovecni.
Vivaks multisplitZavisi od brendot za nekoj MORA ovlasteni monteri za nekoj ne dovolno e da ima firma za montaza za da vazi garancijata SE ZAVISI DO BRENDOT najubavo prasaj od kade sto ja imas kupeno ( sto klima e marka/model ? )
Ќе бидат монтери со фирма со долгогодишно искуство, ама не официјални од местото каде што ја купив, бидејќи има многу разлика во цена.Vivaks multisplit
Vivaks multisplit
Автоматски споено мислење:
Ќе бидат монтери со фирма со долгогодишно искуство, ама не официјални од местото каде што ја купив, бидејќи има многу разлика во цена.
У старт муабетов ми е сумљив…Vivaks multisplit
Автоматски споено мислење:
Ќе бидат монтери со фирма со долгогодишно искуство, ама не официјални од местото каде што ја купив, бидејќи има многу разлика во цена.
Auuuu so dve race potpišuvam deka e taka.Ovde se raboti za masovno proizvodstvo i toa debelo masovno proizvodstvo i tuka nema nema prostor za gimnastiki. Se zavisi od kvalitetot na vgradenite materijali.Второ, заедно со убавиот, повеќе од очигледно е дека не сте работеле во производство!
Ако си убеден дека некој се замара на линија кој компресор кај ќе оди, или “ааа овој у Тошиба ќе биде ставен, дај поубаво да го провериме..” тогаш во тешка делузија си!
I za ova so dve race. Malo dopolnuvanje, kontrolata se vrši preku imitacija na vistinska rabota na kompresorot vo najnepovolni uslovi. Se zema random gotov proizvod od linuja i vo specijalni prostorii so zgolemena ili namalena T vo uslovi na prašina i golema vlaga treba da vrtat zadaden broj na časovi. Toa se završni kontroli. Ima i međukontroli na delovite na kvalitet na materijal, dimenzii i izgled. Isto taka ima kontrola na karakteristični delovi na specijalni uredi napraveni baš za kontrola koi go imitiraat dviženjeto vo vistinskata rabota pri eksploatacija. Na site ovie kontrolni uredi non stop ima staveno delovi koi so meseci se vrtat.....ГМЦЦ како и секоја фабрика си произведува по спецификации! Колку пари толку музика!
Веројатно само во логистика знаат која пратка кај оди. Производството не мрда ни милиметар надвор од зададени спецификации. Контрола на квалитет исто! (Иако тоа е најтамаќарска работа во секоја фабрика каде само со “врски” ги местат да легачат!). И онака кај машинските делови како компресорите е полесна контролата, зошто цело производство е автоматизирано мање-више. Тестирањето исто…
Ovde ne bi se složil vo potpolnost zatoa što ne se razlikuva ništo izborot na kvalitetot na gotovite elektronskite sklopovi i mašinskite delovi od kompresorot može da odat so čelici i leguri za klasa podole.Во електроника/електрика веќе може да има разлика… тоа не се унифицирани делови како компресорите, и имаш повеќе добављачи..
Дали ќе штедат на плочката, на кондензаторите, на транзисторите… тука веќе безброј комбинации имаш! Па јапански кондензатор, па кинески… па поквалитетна изолација на жиците, па custom software итн. итн.
Мултисплит со две внатрешни единици.У старт муабетов ми е сумљив…
Официјални или не, монтажата кошта отприлика 1000-1200ден по метро!
Како знам? Па и самиот ќе купувам и се распрашував изминатиов период.
Ако некоја фирма ти нуди цена помала или поголема од таа, треба човек да го стави малку прстот на чело…
Мене ми побараа 3500 до 3 метра, и 800ден плус на секое метро, како најповолна понуда што добив. Или 5500-6000 како најскапа понуда(крајна цена). Зборувам за 5.5м инсталација.
Во основа, собери-одземи, сите се тука негде за некоја стотка разлика, па ќе одам кај што знам дека имаат три чисти монтерите…
Или да ти доловам… рецимо ќе местиш мултисплит, 3 единици, 25 метра вкупна инсталација?
Понудите треба да ти бидат од 20000 како апсолутен минимум, до 30000 како апсолутен максимум. Или во просек 25к! Нормално за некоја илјадарка ќе имаш поскапо-поефтино, ама се што е над 30 е пљачка жива, а под 20 превара…
Е сега и ти и #PticaSelica сте во грешка. Далеку е од тоа дека Мидеа или било кој друг (по)голем производител исто произведува за секој купувач, баш обратно е. Нема врска со нашите полумануфактури со неколку работници кои произведуваат 100 или 1000 парчиња од нешто.Auuuu so dve race potpišuvam deka e taka.Ovde se raboti za masovno proizvodstvo i toa debelo masovno proizvodstvo i tuka nema nema prostor za gimnastiki. Se zavisi od kvalitetot na vgradenite materijali.
I za ova so dve race. Malo dopolnuvanje, kontrolata se vrši preku imitacija na vistinska rabota na kompresorot vo najnepovolni uslovi. Se zema random gotov proizvod od linuja i vo specijalni prostorii so zgolemena ili namalena T vo uslovi na prašina i golema vlaga treba da vrtat zadaden broj na časovi. Toa se završni kontroli. Ima i međukontroli na delovite na kvalitet na materijal, dimenzii i izgled. Isto taka ima kontrola na karakteristični delovi na specijalni uredi napraveni baš za kontrola koi go imitiraat dviženjeto vo vistinskata rabota pri eksploatacija. Na site ovie kontrolni uredi non stop ima staveno delovi koi so meseci se vrtat.....
Ovde ne bi se složil vo potpolnost zatoa što ne se razlikuva ništo izborot na kvalitetot na gotovite elektronskite sklopovi i mašinskite delovi od kompresorot može da odat so čelici i leguri za klasa podole.
Inače ne smeta ništo vo visokoseriskoti i masovno proizvodstvo za dovolno golema količina, minimumot go odreduva samata fabrika, da primi poračka da izraboti serija so povisok ili ponizok kvalitet na materijali za povisoka ili poniska cena. Ova ne e problem pošto ne se menuva mnogu vo tehnologijata, mehaničkata rabota e ista, nešto malce vo termičkata obrabotka i zaštitata, ako rabotata e nekolku mesečna se primenuva bez problem.
, и даваат други спецификации, друг материјал, друга конструкција, друга контрола... Јасно се тоа се плаќа. 
Да им кажеш и на едните, и на другите, да се еб*т во газ!!Мултисплит со две внатрешни единици.
Официјалните бараат 15к плус 1к од метро
Не официјалните 8к плус 850ден од метро
Има разлика за мене
Ти е*ам државата ти ебам кога доктор што прави операции, хирург… зима помала дневница од некој неписмен што треба да наврти клуч за да направи холендер!
Стварно сум ис*изден, оти имам медицинари у фамилија, а знам и што треба за една смрдена коима да се намести!
Ја сам би си ја наместил да имам компресор и таков клуч!
Буквално IQ 82 ти треба за тоа…Ne čitaš do kraj što pišuvam:Е сега и ти и #PticaSelica сте во грешка. Далеку е од тоа дека Мидеа или било кој друг (по)голем производител исто произведува за секој купувач, баш обратно е. Нема врска со нашите полумануфактури со неколку работници кои произведуваат 100 или 1000 парчиња од нешто.
Точно е дека на работникот на лента не му е важно ниту знае за кого произведува, па ни на неговиот шеф. Но погорните знаат многу добро кога произведуваат за Тошиба (нека ми извинат сите Вивакс и сл., и даваат други спецификации, друг материјал, друга конструкција, друга контрола... Јасно се тоа се плаќа.
Малку ми е вишок да ве убедувам во вакви општо познати работи ама еве ви два примери: сум работел во фирма со над 7.000 работници со извоз само во САД од 10 мил УСД и во други земји. Најтешки за работа беа програмите за Германија, тука стававме најдобри работници и по три дополнителни контроли, американците беа потолерантни а имаа и свои луѓе кои го следеа целиот процес на производство и контролата. За домашен пазар, јасно, били најлесно и пофушерски. Точно се знаело кога за кого и што се произведува, и тоа пред 20 и 30 години, а не па сега со комјутери, баркодови и др. сето следење и евиденција е многу полесна.
Вториот пример, кај VW концернот тоа го прават поедноставно, се се регулира преку завршната контрола: производите со најмали толеранции и најмал % на грешки одат во Ауди, вторите во VW и третите во Сеат и Шкода. Макар што со воведување на автоматизацијата и роботиката разликите во класите се се помали и скоро да ги нема, па сепак.
I jas so drugi zborovi go kažuvam istoto.Inače ne smeta ništo vo visokoseriskoto i masovno proizvodstvo za dovolno golema količina, minimumot go odreduva samata fabrika, da primi poračka da izraboti serija so povisok ili ponizok kvalitet na materijali za povisoka ili poniska cena. Ova ne e problem pošto ne se menuva mnogu vo tehnologijata, mehaničkata rabota e ista, nešto malce vo termičkata obrabotka i zaštitata, ako rabotata e nekolku mesečna se primenuva bez problem.
Ne be druze Filipinec ne gresi.Грешка си друже и тоа многу…
Ај прво од примеров да почнеме…
Зошто “заборави” да кажеш дека истиот компресор од OASIS/AEYI 12ка е ист и кај Даисекаи од 13ка?!
Или поубаво звучи кога ќе кажеш “е тошиба ги штеди компресорите, истиот во 9ката го става”?! Не точно!
Истиот компресор и во Даисекаи 13000бту е!
Би се обложил дека и во 16ката Даисекаи е истиот, оти надворешните до грам им се исто тешки, ама ме мрзи да проверувам…
Второ, заедно со убавиот, повеќе од очигледно е дека не сте работеле во производство!
Ако си убеден дека некој се замара на линија кој компресор кај ќе оди, или “ааа овој у Тошиба ќе биде ставен, дај поубаво да го провериме..” тогаш во тешка делузија си!
ГМЦЦ како и секоја фабрика си произведува по спецификации! Колку пари толку музика!
Веројатно само во логистика знаат која пратка кај оди. Производството не мрда ни милиметар надвор од зададени спецификации. Контрола на квалитет исто! (Иако тоа е најтамаќарска работа во секоја фабрика каде само со “врски” ги местат да легачат!). И онака кај машинските делови како компресорите е полесна контролата, зошто цело производство е автоматизирано мање-више. Тестирањето исто…
Делов кошта 100$ бујрум. Дали Тошиба, дали Аукс нив не им е гајле, ни па има разлика во тој дел.
Делот кошта 300$! Иста приказна! Ко воли нек изволи..
Во електроника/електрика веќе може да има разлика… тоа не се унифицирани делови како компресорите, и имаш повеќе добављачи..
Дали ќе штедат на плочката, на кондензаторите, на транзисторите… тука веќе безброј комбинации имаш! Па јапански кондензатор, па кинески… па поквалитетна изолација на жиците, па custom software итн. итн.
Во суштина тука е единствената разлика помеѓу јапански бренд и останатите…
Што не значи дека кинезите не чинат…
За исти квалитет со Тошиба, една Мидеа ќе биде поефтина зошто прво не наплаќа толкава маржа за името, и можеби побитно, ќе обезбеди поголема количина, а со тоа и поповолна цена! Таа Оазис на пример, ќе ја сретнеш кај уште миљон марки-лепенки под други имиња…
Lepi ti kaza ubavo Toshiba=Midea=Vivax……hahahaNe be druze Filipinec ne gresi.
Aj za prvovo da ti objasnam,so dokazi.
Eve ti go kompresorot od Toshiba Daisekai 10000btu so oznaka KTN110D42UFZ eve ti link
https://www.manualslib.com/manual/2326417/Toshiba-Ras-10pkvpg-Nz.html?page=6#manual so maksimum na greenje 5,8kw so konzumacija od 1500w,a kompresorot go vrti na 88rps,eve ti i za toa dokaz.https://www.manualslib.com/manual/2326417/Toshiba-Ras-10pkvpg-Nz.html?page=6#manual
E sega Midejata Oasis sigurno go vrti okolu 120 rps za da postigne 7,2kw so konzumacija 2650w.https://www.midea.com.ua/en/node/1317 eve ti link za OASIS
Dodeka 13 i 16 Toshiba Daisekai nosat pojak kompresor KTN150D42UFZ https://www.manualslib.com/manual/2326417/Toshiba-Ras-10pkvpg-Nz.html?page=7#manual,I 13 go vrti do
73rps so mak 6,3kw izlezna toplina eve ti link https://www.manualslib.com/manual/2326417/Toshiba-Ras-10pkvpg-Nz.html?page=10#manual
dodeka 16btu do 82rps za da postigne 6,8 https://www.manualslib.com/manual/2326417/Toshiba-Ras-10pkvpg-Nz.html?page=10#manual.Zatoa ti velam si gi stiti kompresorite Toshiba i zatoa e dolgovecna.Kompresorite da se kaj drug ke gi cepi po 120RPS,izdrzlivi se vgradenite kompresori vo TOSHIBA.
Zatoa nemoj da se oblozuvas.
Brem kaj Toshiba sve se glada crno na belo,nema nisto skrieno.Teski i kinezite neka davaat vakvi podatoci,da igraat so otvoreni karti kako klimite od Japansko proizvodstvo.
A za vtoroto,jas sepak sum ubeden deka ne se so ist kvalitet vgradenite GMCC kompresori vo drugi klimi , OEM brendovi kako so GMCC kompresorite vgradeni vo Toshiba so ista zafatnina,a drugite neka se ubeduvaat kako sakaat,ostanuva na niv.