Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Zatoa rekov iako I za Toshiba I za Midea se zaednicki GMCC TOSHIBA COMPRESSORITE sepak ima razlika od GMCC Toshiba Compressor vgraden vo Model na Toshiba I GMCC Toshiba Compressor vgraden vo Midea Toshiba se proizveduva vo Midea po nadzor na inzineri od Toshiba znaci rekov I pak ke recam ima razlika I vo elektronika ne e istata elektronika za Toshiba I za Midea isto ima I razlika vo kompresorite GMCC za Toshiba e eden a GMCC za Midea e drug ( zatoa I ima razlika vo cena Toshiba vs Midea ) Poentata na muabetov e deka Toshiba se proizveduva vo Midea I deka sega nema Toshiba Compressor tuku GMCC e I za Midea I za Toshiba A ima razlika nemoze najnov GMCC Toshiba Compressor da e vo Midea toj ke e vo Toshiba a ako istiot toj GMCC Toshiba Compressor bide vo Midea togas I Midea ke ima slicna prodazna cena kako Toshiba
Dobro be imam dve toshibi i dvete se proizvedeni made in Tailand,kako mozi da se proizvedeni vo KINA , koga pisuva MADE IN TAILAND.Ednata e edna godina stara,a drugata 12 godini,made in T A I L A N D.

Jas ne citam na niv MADE I PRC ILI MADE IN CINA.
Dali Mideja ima fabrika vo Tajland odgovori mi.
Gi mesas loncinata so Carierr.

Dobro be imam dve toshibi i dvete se proizvedeni made in Tailand,kako mozi da se proizvedeni vo KINA , koga pisuva MADE IN TAILAND.Ednata e edna godina stara,a drugata 12 godini,made in T A I L A N D.

Jas ne citam na niv MADE I PRC ILI MADE IN CINA.
Dali Mideja ima fabrika vo Tajland odgovori mi.
Gi mesas loncinata so Carierr.

Midea gi kupi I Carrier I Toshiba sega vo pogonite za proizvodstvo na Carrier Midea proizveduva Toshiba klimatizeri

Midea gi kupi I Carrier I Toshiba sega vo pogonite za proizvodstvo na Carrier Midea proizveduva Toshiba klimatizeri
I kako togas pisuva made in Tailand(gi svercuvaat prku Tailand).Oti na Carrier pisuva made in CINA a na Toshiba MADE INA TAILAND.
I na Volvo se kinezi gazdai.Ama toa ne mora da znaci deka Volvo e kineski proizvod.
Znaci ako sum jas gazda na Volvo, togas Volvo ke bide Makedonski proizvod.

I kako togas pisuva made in Tailand(gi svercuvaat prku Tailand).Oti na Carrier pisuva made in CINA a na Toshiba MADE INA TAILAND.
I na Volvo se kinezi gazdai.Ama toa ne mora da znaci deka Volvo e kineski proizvod.
Znaci ako sum jas gazda na Volvo, togas Volvo ke bide Makedonski proizvod.

Za da bide Toshiba so svoeto renome modelite gi proizveduva Midea vo fabrikata na Carrier vo Tailand ( Midea gi kupi Toshiba I Carrier I sega vo tie fabriki Midea proizveduva Toshiba Klimatizeri )

Za da bide Toshiba so svoeto renome modelite gi proizveduva Midea vo fabrikata na Carrier vo Tailand ( Midea gi kupi Toshiba I Carrier I sega vo tie fabriki Midea proizveduva Toshiba Klimatizeri )
Znaci Mideja go ima prviot tri cilindricen kompresor od staven vo 26 kw veke vo proizvodstvo kaj golemi edinici od lani,ama pisuva Toshiba.A i vo mojata klima proizvedena lani ima japonski kompresor made in japan proizveden so gazda Mideja,nekako se mi e izmesano.Ubav najdi mu go krajot.

Znaci Mideja go ima prviot tri cilindricen kompresor od staven vo 26 kw veke vo proizvodstvo kaj golemi edinici od lani,ama pisuva Toshiba.A i vo mojata klima proizvedena lani ima japonski kompresor made in japan proizveden so gazda Mideja,nekako se mi e izmesano.Ubav najdi mu go krajot.

Sto e cudno pa Midea gi pravi sega Toshiba klimatizerite i inzineri od Toshiba go kontoliraat toa proizvodstvo koe e vo Midea i Carrier Sekako Toshiba ima svoi patenti ( napraveno ) koj sega gi pravi Midea so kontola na inzineri od Toshiba ( Midea gi kupi site pogoni za proizvodstvo Carrier na Toshiba klimatizeri ) no brendot I patentite KAKO TRI CILINDRICEN KOMPRESOR si ostanaa na Toshiba KOJ IMA BUDZET TREBA DA ODBERE TOSHIBA KOJ NEMA TOGAS MIDEA ILI OEM MIDEA

ако ја монтирам климата со НЕовластени монтери , нормално ја губам 5 годишна гаранција,
Но дали климата ќе има барем 1 година гаранција или ?
Дали смеат да продаваат производ без гаранција?

Последно уредено:
Ееее Лепи.... рековме одиш еднаш, двапатиш, трипатиш.
Немој сеа само со два пати... не си фер.

ако ја монтирам климата со НЕовластени монтери , нормално ја губам 5 годишна гаранција,
Ако ти ја монтира климата "баба ти" и ти ја испозаебе при монтажа, фабриката сепак во првата година ќе мора да ти даде нова мх? Штознам?!

Zavisi od brendot za nekoj MORA ovlasteni monteri za nekoj ne dovolno e da ima firma za montaza za da vazi garancijata SE ZAVISI DO BRENDOT najubavo prasaj od kade sto ja imas kupeno ( sto klima e marka/model ? )

Drug kvalitet se GMCC kopresorite vgradeni vo Toshiba klimatizerite,a sosema se drug kvalitet GMCC kompresorite vgrdeni vo Mideja,Hisense ili nivni oem prozvodi.
Vgradenite vo Toshiba kimatizerite se so poinakvi oznaki,i cepat po 120 rps, dodeka drugive se po 60 do 90 rps,pri ista zafatnina,vo zavisnost od cementacijata na zidovite na trienjeto...Kolku pari tolku muzika.
Eve ti eden primer.
Midea Oasis,i Vivaks Aeyi,bi trebalo da go nosat istiot kompresor od Toshiba Daisekai od 10000
btu.Tvin Rotari
od 11cc3.No vidi mu gi cenite na 12 Midea Oazis i 12 Vivaksot AEYI,kostaat po znaci 1000 evr. skoro priblizno kolku sto kosta Daisekai od 10000 btu.
I zgora na seto toa Mideja i Vivaksot toj kompesor go cepat do 120 rps vadat po maksimalna snaga od 7,2kW
a dodeka Toshiba si go stedi i vadi maks.5,8kW.
Zatoa velime vo Toshiba klimatizerite sekogas se kompresorite podolgovecni.
Грешка си друже и тоа многу…
Ај прво од примеров да почнеме…
Зошто “заборави” да кажеш дека истиот компресор од OASIS/AEYI 12ка е ист и кај Даисекаи од 13ка?!
Или поубаво звучи кога ќе кажеш “е тошиба ги штеди компресорите, истиот во 9ката го става”?! Не точно!
Истиот компресор и во Даисекаи 13000бту е!
Би се обложил дека и во 16ката Даисекаи е истиот, оти надворешните до грам им се исто тешки, ама ме мрзи да проверувам…

Второ, заедно со убавиот, повеќе од очигледно е дека не сте работеле во производство!
Ако си убеден дека некој се замара на линија кој компресор кај ќе оди, или “ааа овој у Тошиба ќе биде ставен, дај поубаво да го провериме..” тогаш во тешка делузија си!

ГМЦЦ како и секоја фабрика си произведува по спецификации! Колку пари толку музика!
Веројатно само во логистика знаат која пратка кај оди. Производството не мрда ни милиметар надвор од зададени спецификации. Контрола на квалитет исто! (Иако тоа е најтамаќарска работа во секоја фабрика каде само со “врски” ги местат да легачат!). И онака кај машинските делови како компресорите е полесна контролата, зошто цело производство е автоматизирано мање-више. Тестирањето исто…

Делов кошта 100$ бујрум. Дали Тошиба, дали Аукс нив не им е гајле, ни па има разлика во тој дел.
Делот кошта 300$! Иста приказна! Ко воли нек изволи..

Во електроника/електрика веќе може да има разлика… тоа не се унифицирани делови како компресорите, и имаш повеќе добављачи..
Дали ќе штедат на плочката, на кондензаторите, на транзисторите… тука веќе безброј комбинации имаш! Па јапански кондензатор, па кинески… па поквалитетна изолација на жиците, па custom software итн. итн.
Во суштина тука е единствената разлика помеѓу јапански бренд и останатите…
Што не значи дека кинезите не чинат…
За исти квалитет со Тошиба, една Мидеа ќе биде поефтина зошто прво не наплаќа толкава маржа за името, и можеби побитно, ќе обезбеди поголема количина, а со тоа и поповолна цена! Таа Оазис на пример, ќе ја сретнеш кај уште миљон марки-лепенки под други имиња…

Zavisi od brendot za nekoj MORA ovlasteni monteri za nekoj ne dovolno e da ima firma za montaza za da vazi garancijata SE ZAVISI DO BRENDOT najubavo prasaj od kade sto ja imas kupeno ( sto klima e marka/model ? )
Vivaks multisplit
Автоматски споено мислење:

Ќе бидат монтери со фирма со долгогодишно искуство, ама не официјални од местото каде што ја купив, бидејќи има многу разлика во цена.

Vivaks multisplit

Ќе бидат монтери со фирма со долгогодишно искуство, ама не официјални од местото каде што ја купив, бидејќи има многу разлика во цена.

Spodeli sliki od multisplit-ot koga ke go montiraat

Vivaks multisplit

У старт муабетов ми е сумљив…
Официјални или не, монтажата кошта отприлика 1000-1200ден по метро!
Како знам? Па и самиот ќе купувам и се распрашував изминатиов период.
Ако некоја фирма ти нуди цена помала или поголема од таа, треба човек да го стави малку прстот на чело…
Мене ми побараа 3500 до 3 метра, и 800ден плус на секое метро, како најповолна понуда што добив. Или 5500-6000 како најскапа понуда(крајна цена). Зборувам за 5.5м инсталација.
Во основа, собери-одземи, сите се тука негде за некоја стотка разлика, па ќе одам кај што знам дека имаат три чисти монтерите…

Или да ти доловам… рецимо ќе местиш мултисплит, 3 единици, 25 метра вкупна инсталација?
Понудите треба да ти бидат од 20000 како апсолутен минимум, до 30000 како апсолутен максимум. Или во просек 25к! Нормално за некоја илјадарка ќе имаш поскапо-поефтино, ама се што е над 30 е пљачка жива, а под 20 превара…

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom