Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    716
Член од
24 март 2010
Мислења
15.268
Поени од реакции
26.138
Изгледа дознал дека вистинските Македонци, а не одродениве, не се баш за Украина. :icon_lol:
Поверојатно е дека дознал дека орлите не разликуваат руски од украински. Или дека наркоман не се интересира за геополитика.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.826
Поени од реакции
4.532
Ова 10:1 во загинати е само овде на форумот. И тоа што читам е од проруски профили па и тие не се до толку навивачки настроени во бројки како овде. Премногу ги потценувае бројките на загинати руси. Најверојатно се неколку пати помали од украинските ама 10:1 само тука може да се најде.
10:1 во жртви имаше во двете заливски војни, каде САД згази со авијација, па здробија на земја. РФ нека се радува ако стаса до 2:1
Се движеше од 5:1 у места како Бахмут до 7:1 некоја средна вредност, сега се качи на 10:1. Нормално имало некои испади на русите каде имаа загуби у обратна насока обично у пар офанзиви што ги имаа. Моментално е 10:1 и тенденцијата е таа и да остане со милиони лансети, гранати, ракети...користење на авијација, страшно ПВО, сателитско набљудување и надмоќ у оклопни возила и др. опрема.
Ќе ги газат како пијан гомно....уште 100 000 војска има Украина и све е тоа стратешка резерва. Русија има 300000 војска која чека да биде употребена и уште 400000 ќе ангажираат. За пола година до година Русија ќе има преку 1,5 милиони војска.
Кој кооперација муабет, од ракав тресење бројки, чудо невидено
па ако сакаат да се демилитаризираат тоа е нивно. Т-72, Т-80, Т-64, нема више. Путин како што иде не само Украина, туку и нив ќе ги разоружа.
Путин сиротиот Донбас година и половина не може да го разоружа, Украина ќе ја сонува, а Шведска може да и го бричи со џамче
Шведска беше неутрална држава колку што ние сме независна држава. На хартија. Сите институции, целата воена индустрија се им е поврзано со папочна врска со НАТО и ЕУ , сите програми за развивање и произодство на оружје им се во склоп на НАТО и ЕУ рамки, биле неутрални.
Се гледаат твоите широки познавања. Кога завземаш страна, сите се или со тебе или против тебе. Па не можеш да видиш кој е неутрален. Шведска 150 години нема војувано, а сега влезе во воен сојуз
Заборуваме за истата таа “неутрална” Шведска што ја ранеше нацистичката воена индустрија у WW2 со челик и јаглен?!
Истата Шведска(заедно со Швицарска!) преку чии банки нацизмот тераше бизниси?!
Аха, да. Неутралност у пм! Т.е. според потребите…
У Студената Војна, истата таа Шведска беше бастион на НАТО во Балтикот, и верен нивни служител во контејнеризирањето на русите во тој регион!
Мало сутра неутралност.

А тоа дека имаа екстремно развиена воена индустрија, си во право…
Само заборави да напоменеш дека до пред 30-40 години беа најголеми извозници на оружје и муниција по глава на жител во светот! Продаваа капом и шаком на кој ќе стигнат од Африки до Колумбии и Шри Ланки!
И таму го следеа НАТО и нивните диктатори, но не се срамеа ни по комунистички земји да продаваат “отпад”! Буквално 10% од ЏДП-то им отпаѓаше на извоз на оружје. Глобални терористи затскриени зад пропагандните флоскули за “Скандинавска земја, мир у светот, и зеленило” :rolleyes:

И веројатно не ти стигнало мемото, дека од 80’-тите таа иста шведската воена индустрија пропаѓа!
Едноставно така мала земја, колку и да се трудеа, не успеаја да одржат чекор со технолошкиот развој на САД, Русија, Кина, па дури и едни Франции и Британии.
Подморниците им биле добри во 70’те според тогашните руски и амерички, но од Голанд класата наваму, никој нејќе да им ги купи! Живо срање! Авионите исто. Грипенот никој жив не им го сака. Триста турнеи му правеа по Јужна Америка и Индија, и џабе! Чесите дури и на позајмица имаа авиони со опција со откуп, и пак им ги вратија…
Едноставно технолошкиот развој ги прегази…
А тоа што нивната армија е опремена претежно со сопствено оружје е за пофалба, но не значи дека истот тоа оружје е добро, или дека армијата им е “многу јака”.
Шведска продаваше руда и јаглен на рајхот
Продаваше лагери на ОК
Продаваше машински делови на СССР
Да бидеш неутрален значи да си живееш со сите, само на Путин му успеа да биде неутрален така што нема со никој да живееш и ќе се изолираш.
5 africki drzavi od 54 gi poslusaa amerite i nato i ne bea na samitot vo sainkt pitersuburg. odkako pocna konfliktot vo ukraina od 4 drzavi francuzite se izbrkani ko partali a i amerite ke mora da si baraat novi bazi.

vo cela juzna amerika na rusite ne im treba viza.

nema drzava u azija sto ne kupuva ruska nafta vklucuvajki gi i japonija i korea.

prasanje e dali ima drzava u evropa sto ne kupuva ruska nafta od nekoj aziski preprodavac ili nekakov roterdam/vilnus miks.

svedska vleze u nato. :toe:
Да се фалиш дека не ти треба виза за во Ј Америка е за тебе успех. Тоа е успех за Севернава, не може да биде успех за светска велесила. На Шведска не и треба никаде виза, па што пенис? Кое мерило е тоа?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.356
Поени од реакции
24.501
10:1 во жртви имаше во двете заливски војни, каде САД згази со авијација, па здробија на земја. РФ нека се радува ако стаса до 2:1

Кој кооперација муабет, од ракав тресење бројки, чудо невидено

Путин сиротиот Донбас година и половина не може да го разоружа, Украина ќе ја сонува, а Шведска може да и го бричи со џамче

Се гледаат твоите широки познавања. Кога завземаш страна, сите се или со тебе или против тебе. Па не можеш да видиш кој е неутрален. Шведска 150 години нема војувано, а сега влезе во воен сојуз

Шведска продаваше руда и јаглен на рајхот
Продаваше лагери на ОК
Продаваше машински делови на СССР
Да бидеш неутрален значи да си живееш со сите, само на Путин му успеа да биде неутрален така што нема со никој да живееш и ќе се изолираш.

Да се фалиш дека не ти треба виза за во Ј Америка е за тебе успех. Тоа е успех за Севернава, не може да биде успех за светска велесила. На Шведска не и треба никаде виза, па што пенис? Кое мерило е тоа?
ne e falenje nego realnost kako ostatokot na svetot gleda na situacijata. clenot predtoa se falese deka tonga bila del od zemjite sto go napadnale afganistan. lol, tonga zemja so 100k narod i 500 vojnici, sto se kladam ni na mapa nema da gi najde...

na svedska ne i treba vizi ama kako trgnale rabotite moze ke im trebaat troa poveke nukearni bunkeri...

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.249
Поени од реакции
7.608
Членот убаво објасни на кој начин се докажува на чија страна е Шведска.
Тоа што активно не војува, не значи дека активно не соработува со/за западот против Русија.
Исто во 2св обработува против Русите, затоа и толку жртви имале Русите кога ја напаѓале Финска.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
965
Поени од реакции
3.754
Ако сакаше западот да не трае војната, на Украина немаше да и даде ништо, војната ќе завршеше за неколку недели.
види што убаво ти пишал чоекот

Шведска е неутрална од прва светска војна до лани
Шведска беше неутрална во Втора Светска војна, беше неутрална во Студената војна, ама стратегот путин ја продаде по набавна цена на брзинка
Остај Шведска генерале кажи дали денес положи свежо цвеќе и оддаде почит на загинатите во Карпалак, или се плашиш УЧК да не ти скине пензија?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.786
Поени од реакции
36.797
Се движеше од 5:1 у места како Бахмут до 7:1 некоја средна вредност, сега се качи на 10:1. Нормално имало некои испади на русите каде имаа загуби у обратна насока обично у пар офанзиви што ги имаа. Моментално е 10:1 и тенденцијата е таа и да остане со милиони лансети, гранати, ракети...користење на авијација, страшно ПВО, сателитско набљудување и надмоќ у оклопни возила и др. опрема.
Ќе ги газат како пијан гомно....уште 100 000 војска има Украина и све е тоа стратешка резерва. Русија има 300000 војска која чека да биде употребена и уште 400000 ќе ангажираат. За пола година до година Русија ќе има преку 1,5 милиони војска.
Како може да е 5:1 во Бахмут, кога истиот важеше за најутврденото место на планетава. Значи во ситуација кога напаѓачот напаѓа тешко утврдено место, велите дека (прв пат во историјата на војувањето) тој што брани има неколку пати поголеми загуби од тој што напаѓа.

Се читате ли пред да ги истресете глупостиве?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.516
Поени од реакции
41.997
Како може да е 5:1 во Бахмут, кога истиот важеше за најутврденото место на планетава. Значи во ситуација кога напаѓачот напаѓа тешко утврдено место, велите дека (прв пат во историјата на војувањето) тој што брани има неколку пати поголеми загуби од тој што напаѓа.

А колку имаат загинато украинци во овие контраофанзиви што ги прават два месеци. Башка и во заземањето колку војска праќаа да гине и држи градот. Не го викаа бадијала Бахмут the meatgrinder. Многу бргу заборавате некако. :D

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.786
Поени од реакции
36.797
А колку имаат загинато украинци во овие контраофанзиви што ги прават два месеци. Башка и во заземањето колку војска праќаа да гине и држи градот. Не го викаа бадијала Бахмут the meatgrinder. Многу бргу заборавате некако. :D
Кој го викал meat grinder побогу. Руски телеграм профили водени од некој во подрум. Од една страна трубите дека Бахмут бил најутврденото место во светот, после сите знаеме дека Русија немала воздушна надмоќ над градот, и пак загубите биле 5:1 во корист на Русија. Ондак нека им дадат ордени на Герасимов, Шојгу и Пригожин зашто направиле нешто што во историјата никој не успеал да направи. Без воздушна надмоќ, во отворена битка да успее да освои некое силно утврдено место со убедлива разлика од 5:1 во жртви. Браво стварно, ете го Кутузов и Ото фон Бизмарк од Адот имаат flabbergasted израз на лицата.

Уклучете малку бојлерчето, не мора да се напрегате многу со размислување да поврзете пар здраво разумни работи. Следам еден куп проруски профили ама како на темава што се тресат глупости, не знам дали сум сретнал на друго место. Темава е станата како руски санаториум во некое сибирско село.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.789
Поени од реакции
8.486

Ок значи Американците лажат за бројките во Фалуџа, или они изгубиле 2000 војници или ирачаните изгубиле 80 луѓе.

1691521422528.png

Исто и во 2001 ние имавме 75 мртви а цело време бевме во офанзива значи УЧК негде околу 30 души умреле, пола од промаја најверојатно.

Едната страна има супериорност во артилерија од 10:1 плус користат балистички и крстосувачки проектили за тактички цели, другата страна решава да ги концентрира своите сили во мал регион во долина и се чуди како првите можеле да имаат помали жртви од вторите. Па следен пат нека пробаат да не концентрираат 10+ бригади во еден град.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.516
Поени од реакции
41.997
Кој го викал meat grinder побогу. Руски телеграм профили водени од некој во подрум. Од една страна трубите дека Бахмут бил најутврденото место во светот, после сите знаеме дека Русија немала воздушна надмоќ над градот, и пак загубите биле 5:1 во корист на Русија. Ондак нека им дадат ордени на Герасимов, Шојгу и Пригожин зашто направиле нешто што во историјата никој не успеал да направи. Без воздушна надмоќ, во отворена битка да успее да освои некое силно утврдено место со убедлива разлика од 5:1 во жртви. Браво стварно, ете го Кутузов и Ото фон Бизмарк од Адот имаат flabbergasted израз на лицата.

Уклучете малку бојлерчето, не мора да се напрегате многу со размислување да поврзете пар здраво разумни работи. Следам еден куп проруски профили ама како на темава што се тресат глупости, не знам дали сум сретнал на друго место. Темава е станата како руски санаториум во некое сибирско село.
ние ќе тераме у санаториумот вие во реалноста каде што украинската војска секаде победува. Духот од Киев, тенеќе и Клинтон ја вртат наскоро, Роботне паѓа конечно.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.655
Поени од реакции
10.358
ние ќе тераме у санаториумот вие во реалноста каде што украинската војска секаде победува. Духот од Киев, тенеќе и Клинтон ја вртат наскоро, Роботне паѓа конечно.
Ајде ајде, не ги разочарувај..! Можда натовците и ќе ги изненадат русите во Работине 56-тиот пат :ROFLMAO:
И да не беше трагично, ќе беше смешно, оти вакви некој енглески фаци се тие што стварно ги командаат укрите!

Ама битно @Ne_sum_ja е запнат да ја реформира руската војска:pos:

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.786
Поени од реакции
36.797
Колку загинати има Русија? 50 илјади? Колку илјадници воени инвалиди? За што?

Што оствари Русија од тоа што го замисли кога ја почна војнава за да ги оправда илјадниците жртва?

Украина бар знае за што дава животи.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.414
Поени од реакции
11.320
Не баш.
Како што се движат работиве во Украина, САД ќе имаат се повеќе слобода да се фокусираат на Кина. Тоа и го прават.
Башка, Русија е таа што сменува влади во Африка, не Кина.
Русија е таа што му помага на Иран, не Кина.
Руско - Индиската соработка е таа што ја држи Русија енергетска сила после војнава. Не Кина.
Па нели русите биле зафатени у украина како сеа најдоа време и за во Африка?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.786
Поени од реакции
36.797
Ајде ајде, не ги разочарувај..! Можда натовците и ќе ги изненадат русите во Работине 56-тиот пат :ROFLMAO:
И да не беше трагично, ќе беше смешно, оти вакви некој енглески фаци се тие што стварно ги командаат укрите!

Ама битно @Ne_sum_ja е запнат да ја реформира руската војска:pos:
Ја не сум запнал. Самиот Путин смени десет генерали на клучни позиции до сега, и уште десетина луѓе на високи позици паѓаа од прозори. Тоа дека многу успех постигнуваа на теренот па во жарот на радоста паѓале од прозори :ROFLMAO:

Член од
14 август 2018
Мислења
4.655
Поени од реакции
10.358
Ја не сум запнал. Самиот Путин смени десет генерали на клучни позиции до сега, и уште десетина луѓе на високи позици паѓаа од прозори. Тоа дека многу успех постигнуваа на теренот па во жарот на радоста паѓале од прозори :ROFLMAO:
И малку сменил, и уште помалку фрлил од што треба ако јас се прашам!
Туку… од есенеска до сега се гледа резултатот на сето тоа…

На другава страна уште ги лажат дека Жалузни е жив!
И сега ми е дури и јасно зошто! Оти овој масакр ќе мора да се припише на некој! Некој ќе мора да превземе одговорност! Америчките и енглеските генерали сигурно нема да се замараат со 50000 мртви украинци…
А има ли подобар кандидат за тоа од веќе мртвиот Жалузни?!

Kajgana Shop

На врв Bottom