Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    716
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.516
Поени од реакции
42.000
Ако сакаше западот да не трае војната, на Украина немаше да и даде ништо, војната ќе завршеше за неколку недели.
види што убаво ти пишал чоекот

Шведска е неутрална од прва светска војна до лани
Шведска беше неутрална во Втора Светска војна, беше неутрална во Студената војна, ама стратегот путин ја продаде по набавна цена на брзинка
па ако сакаат да се демилитаризираат тоа е нивно. Т-72, Т-80, Т-64, нема више. Путин како што иде не само Украина, туку и нив ќе ги разоружа.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.789
Поени од реакции
8.486
Ако сакаше западот да не трае војната, на Украина немаше да и даде ништо, војната ќе завршеше за неколку недели.
види што убаво ти пишал чоекот

Шведска е неутрална од прва светска војна до лани
Шведска беше неутрална во Втора Светска војна, беше неутрална во Студената војна, ама стратегот путин ја продаде по набавна цена на брзинка
Шведска беше неутрална држава колку што ние сме независна држава. На хартија. Сите институции, целата воена индустрија се им е поврзано со папочна врска со НАТО и ЕУ , сите програми за развивање и произодство на оружје им се во склоп на НАТО и ЕУ рамки, биле неутрални.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.375
Поени од реакции
5.008
Шведска беше неутрална држава колку што ние сме независна држава. На хартија. Сите институции, целата воена индустрија се им е поврзано со папочна врска со НАТО и ЕУ , сите програми за развивање и произодство на оружје им се во склоп на НАТО и ЕУ рамки, биле неутрални.
Не баш.
Шведска си има сопствена воена индустрија и скоро секој сегмент од армијата е вооружен исклучиво со Шведски оружја.
Една од ретките земји која може да го направи тоа.
Една од причините што не е дел од некаков воен сојуз.

Впрочем, НАТО и САД генерално, се една од пречките што Шведска не успева многу со извозот на својата воена индустрија.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.789
Поени од реакции
8.486
Не баш.
Шведска си има сопствена воена индустрија и скоро секој сегмент од армијата е вооружен исклучиво со Шведски оружја.

Впрочем, НАТО и САД генерално, се една од пречките што Шведска не успева многу со извозот на својата воена индустрија.
Добро иди кажи го тоа на шведскиот министер за одбрана во 2014

И во авганистан кога праќаа војници за НАТО гарант беа неутрални Швеѓаните така?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.655
Поени од реакции
10.358
Не баш.

Заборуваме за истата таа “неутрална” Шведска што ја ранеше нацистичката воена индустрија у WW2 со челик и јаглен?!
Истата Шведска(заедно со Швицарска!) преку чии банки нацизмот тераше бизниси?!
Аха, да. Неутралност у пм! Т.е. според потребите…
У Студената Војна, истата таа Шведска беше бастион на НАТО во Балтикот, и верен нивни служител во контејнеризирањето на русите во тој регион!
Мало сутра неутралност.

А тоа дека имаа екстремно развиена воена индустрија, си во право…
Само заборави да напоменеш дека до пред 30-40 години беа најголеми извозници на оружје и муниција по глава на жител во светот! Продаваа капом и шаком на кој ќе стигнат од Африки до Колумбии и Шри Ланки!
И таму го следеа НАТО и нивните диктатори, но не се срамеа ни по комунистички земји да продаваат “отпад”! Буквално 10% од ЏДП-то им отпаѓаше на извоз на оружје. Глобални терористи затскриени зад пропагандните флоскули за “Скандинавска земја, мир у светот, и зеленило” :rolleyes:

И веројатно не ти стигнало мемото, дека од 80’-тите таа иста шведската воена индустрија пропаѓа!
Едноставно така мала земја, колку и да се трудеа, не успеаја да одржат чекор со технолошкиот развој на САД, Русија, Кина, па дури и едни Франции и Британии.
Подморниците им биле добри во 70’те според тогашните руски и амерички, но од Голанд класата наваму, никој нејќе да им ги купи! Живо срање! Авионите исто. Грипенот никој жив не им го сака. Триста турнеи му правеа по Јужна Америка и Индија, и џабе! Чесите дури и на позајмица имаа авиони со опција со откуп, и пак им ги вратија…
Едноставно технолошкиот развој ги прегази…
А тоа што нивната армија е опремена претежно со сопствено оружје е за пофалба, но не значи дека истот тоа оружје е добро, или дека армијата им е “многу јака”.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.375
Поени од реакции
5.008
Добро иди кажи го тоа на шведскиот министер за одбрана во 2014

И во авганистан кога праќаа војници за НАТО гарант беа неутрални Швеѓаните така?
Russian and Nato jets to hold first ever joint exercise
NATO chief asks for Russian help in Afghanistan
Russia does not rule out future NATO membership

Меѓу учесниците во војната во Авганистан меѓу другите се и:
Бахреин,
Ел Салвадор,
Тонга,
Сингапур,
Ерменија,
Азербејџан,
Монголија,
Малезија.

Ова не докажува ништо.
Заборуваме за истата таа “неутрална” Шведска што ја ранеше нацистичката воена индустрија у WW2 со челик и јаглен?!
Русија сега ја снабдува Украина со нафта и гас, па што?
СССР им продаваше нафта на Нацистите.
САД им продаваше нафта на Нацистите.

Знаеш, има разлика од економија до политика.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.356
Поени од реакции
24.501

Бахреин,
Ел Салвадор,
Тонга,
Сингапур,
Ерменија,
Азербејџан,
Монголија,
Малезија.

Ова не докажува ништо.

5 africki drzavi od 54 gi poslusaa amerite i nato i ne bea na samitot vo sainkt pitersuburg. odkako pocna konfliktot vo ukraina od 4 drzavi francuzite se izbrkani ko partali a i amerite ke mora da si baraat novi bazi.

vo cela juzna amerika na rusite ne im treba viza.

nema drzava u azija sto ne kupuva ruska nafta vklucuvajki gi i japonija i korea.

prasanje e dali ima drzava u evropa sto ne kupuva ruska nafta od nekoj aziski preprodavac ili nekakov roterdam/vilnus miks.

svedska vleze u nato. :toe:

Член од
14 август 2018
Мислења
4.655
Поени од реакции
10.358

Бахреин,
Ел Салвадор,
Тонга,
Сингапур,
Ерменија,
Азербејџан,
Монголија,
Малезија.

Ова не докажува ништо.

Ова горе со ситните црвени букви, едвај го прочитав…:rolleyes:
Туку нејсе, виде кој им испратил покана за членство во НАТО?! Полскиот премиер :icon_lol:

Еххх времиња :rolleyes:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.375
Поени од реакции
5.008
5 africki drzavi od 54 gi poslusaa amerite i nato i ne bea na samitot vo sainkt pitersuburg. odkako pocna konfliktot vo ukraina od 4 drzavi francuzite se izbrkani ko partali a i amerite ke mora da si baraat novi bazi.

vo cela juzna amerika na rusite ne im treba viza.

nema drzava u azija sto ne kupuva ruska nafta vklucuvajki gi i japonija i korea.

prasanje e dali ima drzava u evropa sto ne kupuva ruska nafta od nekoj aziski preprodavac ili nekakov roterdam/vilnus miks.

svedska vleze u nato. :toe:
И што?
Да набројуваме која земја колку ајфони купила?
Стоби флипс се продава и во Германија. И?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.356
Поени од реакции
24.501
И што?
Да набројуваме која земја колку ајфони купила?
Стоби флипс се продава и во Германија. И?
neznam peer, ti pisuvas gluposti onaka u predhodniot post pa rekov daj jas da napisam kako izgleda svetot... epten jakiot fakt deka tonga ostrov so vojska od 500 vojnici ucestvuvala u afganistan...

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.132
Поени од реакции
22.684
Јас мислам баш спротивно.
Ова им е предобра шанса да ја испуштат за да ја држат Русија зафатена со децении.
За само неколку десетина милијарди годишно, можат да ги вооружат Украинците солидно и да ги држат во живот колку што е потребно.
Ако продолжи војнава да е изедначена, Украина никогаш нема да се согласи на давање на своја територија.
Тоа значи дека ќе добиваат се повеќе и повеќе од Западот.
Што би рекол оној психопатот best money ever spent.
Додека Западот се зафатени да ја држат Русија зафатена, братот Ши прави џандар збира низ цел свет.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.356
Поени од реакции
24.501
Додека Западот се зафатени да ја држат Русија зафатена, братот Ши прави џандар збира низ цел свет.
abe tie niger, sudan i mali i brukina faso gi izgubija samo ovie 2 god od rusija sto e zafatena u ukraina i sirija a da ne zborime za saudijcite i red drugi koj pocnaa da koketiraat so yuanot i kina.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Screenshot_20230808-172933_Chrome.jpg

Украински државјанин бил нападнат и ограбен вчеравечер во Градскиот парк во Скопје. 40 минути после полноќ повреден го донеле во Компелсот клиники „Мајка Тереза“. Според пријавата, украинскиот државјанин со иницијали Х.Л. бил физички нападнат од неколку лица, кои потоа му одзеле паричник со лични документи, пари и мобилен телефон.

Изгледа дознал дека вистинските Македонци, а не одродениве, не се баш за Украина. :icon_lol:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.375
Поени од реакции
5.008
Не баш.
Како што се движат работиве во Украина, САД ќе имаат се повеќе слобода да се фокусираат на Кина. Тоа и го прават.
Башка, Русија е таа што сменува влади во Африка, не Кина.
Русија е таа што му помага на Иран, не Кина.
Руско - Индиската соработка е таа што ја држи Русија енергетска сила после војнава. Не Кина.

Kajgana Shop

На врв Bottom