Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување

Злате си правиме муабет… а и јас како што сум давал совети, така сакам да слушнам и од други нешто паметно..
Прво уште не ми се верува дека Хевито што го меркам ќе го најдам за 39 кај нас… too good to be true што би рекле…
Ама ако го најдам, за тие пари е бомбона.
И не е во ред да се плука како имало лесна надворешна, кога е потешка од твојата тундра, а знаеме ете и со пракса и со еуровент дека тундрата е баш добра клима за греење. Така да хевито може само подобро да биде.

Во секој случај 52 не давам за него… посебно не кога знам дека во Србија е 500 и нешто евра..
Eve paralela https://www.klimi.mk/sporedba?id1=524&id2=594&id3= , vo site parametri e poslaba, ova so bučnosta e verojatno greška pa baš na japonec zgrešile....
Poteška bila za 1,5 kg, ne ni gledav kilaža gi gledav dimenziite i primetiv deka se smešno mali. Koga će se presmeta volumen TUNDRATA ima 800 X 553 X 275 ili 121,6 litri, MITSU-to 540 X 645 X 275 ili 95,7 l, celi 26 litri pomalce ili 20 % e pomala, što mora da priznaeš deka bode oči. E sega će rečeš e malo e ama babačko ima nešto teško vo nego što go pravi jako. Vnatrešnata edinica isto taka e mnogu važna pri greenje bidejći baš tamu se komprimira gasot koj ne gree pa izmenuvačot treba da e što pogolem, za da ima što pogolema površina na oddavanje, a tuka e em mal em lesen. Poradi ova ne mi uliva poverenje ne poradi drugo.
Inače ako ti treba niska vnatrešna ima edna od GREE so 260mm visočina eve ja https://klimatizer.mk/proizvod/gree-charmo-arctic-pro-gwh12atcxb-k6dna1a/ .....
Автоматски споено мислење:

Што ти стана бе комшија, многу си нервозен? ЕЕ арно да ми беше дневната 50, туку е 30-31м2 (толку е и твојата). А дека сите што купиле јапонци се заебале, во тоа ни сам не веруваш, ама ај и за тоа да не се убедуваме сега, бесмислено е.
Kaj pročita deka sum izjavil vakvo nešto, site što kupile japonci se zaebale. Ne si me razbral izgleda, na tie što kupile japonci siguren sum deka baš baš na site ne im se pogodile, pa se vadat so tivki bile i kulturni, toa napišav. Istoto važi i za onie što kupile kinezi, ne e merilo forumov za kvalitet, tuka samo 1-2 procenta od iskustva se verodostojni, drugoto e narcisoizam.
A ti baš me razočara so tvojot izbor, go projdovme ednaš ovoj muabet. Dva pati me razočara, ednaš što ne izbra japonec i vtorpat što ja kupi najevtiniot i najverojatno najslabiot inverter za greenje na pazarov. No dobro sekoj si znae što e najdobro.

Последно уредено:
Eve paralela https://www.klimi.mk/sporedba?id1=524&id2=594&id3= , vo site parametri e poslaba, ova so bučnosta e verojatno greška pa baš na japonec zgrešile....
Poteška bila za 1,5 kg, ne ni gledav kilaža gi gledav dimenziite i primetiv deka se smešno mali. Koga će se presmeta volumen TUNDRATA ima 800 X 553 X 275 ili 121,6 litri, MITSU-to 540 X 645 X 275 ili 95,7 l, celi 26 litri pomalce ili 20 % e pomala, što mora da priznaeš deka bode oči. E sega će rečeš e malo e ama babačko ima nešto teško vo nego što go pravi jako. Vnatrešnata edinica isto taka e mnogu važna pri greenje bidejći baš tamu se komprimira gasot koj ne gree pa izmenuvačot treba da e što pogolem, za da ima što pogolema površina na oddavanje, a tuka e em mal em lesen. Poradi ova ne mi uliva poverenje ne poradi drugo.
Inače ako ti treba niska vnatrešna ima edna od GREE so 260mm visočina eve ja https://klimatizer.mk/proizvod/gree-charmo-arctic-pro-gwh12atcxb-k6dna1a/ .....

Kaj pročita deka sum izjavil vakvo nešto, site što kupile japonci se zaebale. Ne si me razbral izgleda, na tie što kupile japonci siguren sum deka baš baš na site ne im se pogodile, pa se vadat so tivki bile i kulturni, toa napišav. Istoto važi i za onie što kupile kinezi, ne e merilo forumov za kvalitet, tuka samo 1-2 procenta od iskustva se verodostojni, drugoto e narcisoizam.
A ti baš me razočara so tvojot izbor, go projdovme ednaš ovoj muabet. Dva pati me razočara, ednaš što ne izbra japonec i vtorpat što ja kupi najevtiniot i najverojatno najslabiot inverter za greenje na pazarov. No dobro sekoj si znae što e najdobro.
Ми се свиѓа што одамна на форумов не се развила “техничка” дискусија, како што сме знаеле да имаме :)
Фали @Strelec да упадне од страна :cool:

И за да продолжиме (а од објективни причини што нејќам да им правам реклама) да дискутираме, климата од интерес ќе ја наречам клима Х.
Па ќе речам, и јас сум лаик за овие работи..
B891AC74-2379-4DA2-8913-F4899906AE45.jpeg
44C35A74-8FC9-4705-A666-6C37DB017314.jpeg
78138749-3A34-41FF-A18C-7A49B2B8A832.jpeg
8A824BB2-8ABB-45C1-A442-BD589BED2DCD.jpeg
Еве некои слики од климата Х што мене ми кажуваат дека има двореден изменувач во внатрешната единица! Избројав и десет канали во ламелите.
Последната слика е мотор”чето” од турбината, ете толкацко :D
Максимално импресиониран од тоа што го гледам. Е сега, јас никогаш не сум стасал да расклопам до тука, или да видам друга во ваква состојба. Ако ова е некој стандард
дури и кај поефтините, тогаш mea culpa не сум знаел.
За димензиите на надворешната, ирелевантно е оти тоа е само плех. Површината на самиот изменувач, бројот на канали, капацитет на вентилаторот, количина на фреон, компресор и се по ред, е многу многу побитно…

Така да баш би сакал некој што има отворено и видел вака внатрешна, да каже што мисли и што се рачуна за добро?

Ми се свиѓа што одамна на форумов не се развила “техничка” дискусија, како што сме знаеле да имаме :)
Фали @Strelec да упадне од страна :cool:

И за да продолжиме (а од објективни причини што нејќам да им правам реклама) да дискутираме, климата од интерес ќе ја наречам клима Х.
Па ќе речам, и јас сум лаик за овие работи..
Прегледај го приврзокот 385705
Прегледај го приврзокот 385707
Прегледај го приврзокот 385708
Прегледај го приврзокот 385709
Еве некои слики од климата Х што мене ми кажуваат дека има двореден изменувач во внатрешната единица! Избројав и десет канали во ламелите.
Последната слика е мотор”чето” од турбината, ете толкацко :D
Максимално импресиониран од тоа што го гледам. Е сега, јас никогаш не сум стасал да расклопам до тука, или да видам друга во ваква состојба. Ако ова е некој стандард
дури и кај поефтините, тогаш mea culpa не сум знаел.
За димензиите на надворешната, ирелевантно е оти тоа е само плех. Површината на самиот изменувач, бројот на канали, капацитет на вентилаторот, количина на фреон, компресор и се по ред, е многу многу побитно…

Така да баш би сакал некој што има отворено и видел вака внатрешна, да каже што мисли и што се рачуна за добро?
Edno će te posovetuvam, treba da im dadeš šansa na kinezite da se dokažat, a ne po difolt japonski proizvod i mora da e dobro. Treba na kantar poveće faktori da se stavat, no ti si znaeš najdobro, na kraj kraeva tvoj pari će potrošiš ne moi.
Jas koga kupuvam nemam predrasudi, znam što baram, umeam i so oko i pod raka na ocenam kvalitet, ne robuvam na brendovi i ako gi zadovoluva kriteriumite koi gi imam kupuvam.

@tzlatko @kostatkb
Дали сте свесни и двајцата дека ми препорачувате клима на која и фали пола изменувач во нодворешната?! :rolleyes:
За митсу електрик хр е муабетов.
Прегледај го приврзокот 385661
Прегледај го приврзокот 385662
Скриншот земен од Аугуст клима, легендарниот руски канал…

Не еуровент,преку еуровент нека има!
П.С. они само 2.5ки приметувам споредуваат, ама во основа не би требало битна разлика да има до 3.5ка! Кај МХИ зсп е цел изменувачот дури и кај 2.5ката, а 3.5ката е потешка за 2-3 кила, и не би се сложил дека е лесна со 28.5кг. Или барем не сумљиво лесна…
А бидејќи Злате во прашање ја доведува и внатрешната(што бар мене ми одговара според димензиите), еве еден финец како ја расклапа… па кој се разбира повеќе од мене, нека и најде мана..:rolleyes:

П.П.С. кога реков дека истражував, сериозно го мислев тоа.. :D

Ќе те поздравам само со неколку мои цитати од пред 2 години, ама моите се од Центр Климат (исто руски )
И ги споредува баш климите што ги споредуваш ти... обрни внимание na 13та минута на видевцето ;)

Лажи окото на прв поглед... после метрото друго кажува.
Изгледајте 2 минути... треба повеќе да се внимава не само на очигледните работи.

Генерално бе... независно од бренд/модел.
Ене на 13та минута од видевцето точно од кај што го споделив и да не разбираш руски ќе сватиш што прави и што заклучок носи.
Прво вика дека таа од десно има поголем ем закривен изменувач а таа од лево помал и само од задна страна.
После тоа го зема метрото и пресметува волумен на изменувачот.... и испаѓа дека таа од лево уствари имала поголем изменувач.
Сеуште е поарно поголем изменувач, само што некогаш лажи окото.... тоа сакав да потенцирам со видеово.
На око поголем изгледаше изменувачот на MHI ама кога ќе измериш, повеќе волумен имал изменувачот од ME.
Испаѓа работава и дебелината имала врска.... тие 2-3 милиметри разлика што се игнорираат кога ќе ти ги каже продавачот.

Ќе те поздравам само со неколку мои цитати од пред 2 години, ама моите се од Центр Климат (исто руски )
И ги споредува баш климите што ги споредуваш ти... обрни внимание na 13та минута на видевцето ;)
Аууу сум ја испуштил споредбава… многу ти фала, баш ова ми фалеше!
Инаку кој ќе се сеќава пред две години што се дискутирало :D
Нит па некогаш ми поминало низ глава да гледам таква марка!
Точно, метрото си кажа се за надворешната. Мада баш обратно, на МХИ внатрешната ја направија “там бољше не у електрик” :D
3473 цм^3
Додуша ова е волумен не површина, ама за рачуница на брзанка(кој ќе брои ламели :ROFLMAO:) ипак е злато вреден резултат да го знаеш.

Данке

Ne zaboravajte deka dvorednite izmanuvači imaat edna golema mana, a toa e koga nasobiraat mraz treba mnogu poveće da se potroši energija za čistenje i topenje na mrazot. Po mene mnogu e podobro rešenie pogolem ednoreden izmenuvač od kompakten dvoreden so isti površini na odavanje, plus proodnosta e namalena i treba pogolem protok od ventilatorot, a da ne zboruvame za zadniot dupli del koj pomalku može da sobere toplina od okolinata otkolku predniot del .... no toa e rešenie za kompaktni sistemi.
Inaku malo pojasnuvanje za diskutantite pogore što se vooduševuvaat od ruskive novinari. Bitna e samo površinata na odavanje a ne volumenot na izmenuvačot. Volumenot si e volumen koj treba da bide celiot ispolnet so tečen freon, ako sobira 800 ml mora da bide za malku pogolem i na toj takov volumen treba da se napravi što e možno pogolema površina na odavanje. Ova se uči vo I odd i kinezite go znaat sigurno....

Ne zaboravajte deka dvorednite izmanuvači imaat edna golema mana, a toa e koga nasobiraat mraz treba mnogu poveće da se potroši energija za čistenje i topenje na mrazot. Po mene mnogu e podobro rešenie pogolem ednoreden izmenuvač od kompakten dvoreden so isti površini na odavanje, plus proodnosta e namalena i treba pogolem protok od ventilatorot, a da ne zboruvame za zadniot dupli del koj pomalku može da sobere toplina od okolinata otkolku predniot del .... no toa e rešenie za kompaktni sistemi.
Inaku malo pojasnuvanje za diskutantite pogore što se vooduševuvaat od ruskive novinari. Bitna e samo površinata na odavanje a ne volumenot na izmenuvačot. Volumenot si e volumen koj treba da bide celiot ispolnet so tečen freon, ako sobira 800 ml mora da bide za malku pogolem i na toj takov volumen treba da se napravi što e možno pogolema površina na odavanje. Ova se uči vo I odd i kinezite go znaat sigurno....
Така е, мада за последново сите го знаеме тоа…
Сега тој новинар или што да е, треба да брои ламели во еден сантим, па да претпостави дека иста е густината секаде, па да рачуна плоштина…
И пак ќе се најде некој, и ќе рече: ама не е само површината туку и материјалот! Кај му е процентот на алуминиум што го има во легурата? А бакарот?
Па ќе треба металуршки анализи да се прават…
Мислам знаеш на што циљам со муабетов…
Оквирна информација што многу значи ни даде… камо ли за сите клими тие податоци да ги знаевме.

Инаку за другото се слагам. Дури кај МХИ не ми се свиѓа и колкав дел од изменувачот на внатрешната доаѓа позади… точно 1/3!
Ој исчисти го утре ако се затести…! Дури и вака расклопена, па нема убав пристап до таа третина.

треба да брои ламели во еден сантим, па да претпостави дека иста е густината секаде, па да рачуна плоштина…
И пак ќе се најде некој, и ќе рече: ама не е само површината туку и материјалот! Кај му е процентот на алуминиум што го има во легурата? А бакарот?
Ova e klučot. Što misliš nemaat ovie što pravat izmenuvači i razvivaat oblici na lameli vozdušni tuneli kade se eksperimentira so protoci, buka, oblik i goleminana lamelata za najdobar soodnos.... Baška materijali so pogolema toplosprovodlivost. Bakar ne se koristi mnogu e skap i težok, aluminium i negovi leguri e sosema dobro.

Ova e klučot. Što misliš nemaat ovie što pravat izmenuvači i razvivaat oblici na lameli vozdušni tuneli kade se eksperimentira so protoci, buka, oblik i goleminana lamelata za najdobar soodnos.... Baška materijali so pogolema toplosprovodlivost. Bakar ne se koristi mnogu e skap i težok, aluminium i negovi leguri e sosema dobro.
Точно.
Ама исто би додал дека и ние во Македонија сме правеле хладњаци пред 60 години, и ден денес секој подобар мајстор знае да залеми хладњак…
Така да баш и не е нуклеарна физика…

E i ne e nuklearna. Edno e da go zalemiš, a sosema drugo da go proizvedeš i pripremiš za serisko ili viša matematika za masovno proizvodstvo za klimi ili vozila. Kolku e toa sega otideno napred i kakvi tehnologii se primenuvaat boli glava.
Se sećavam na toa kako se praveše izmenuvačot za frižideri vo Bitola. Beše nekoja francuska tehnologija na oblikuvanje na celiot izmenuvač so pomoš na komprimiran vozduh i hidraulična presa, so edno pritiskanje izleguvaše celiot....

Ој исчисти го утре ако се затести…! Дури и вака расклопена, па нема убав пристап до таа третина.

На темa чистење, денес и праев ТУШ на LN35.... после точно 3 години користење :)
Оправ филтрите, ја дувнав со правосмукалка и ја стаив на Dry и дополнително припрскав чиста вода со пумпица од искористено средство за стакло.

Од напред колку што гледам прилично е чиста пошто ја иам и претходно неколку пати во овие 3 години усисано со правосмукалка.... али што викаш тоа задниот дел што е тешко достапен со камерата од телефонов после 2ра минута гледам дека фатил пајажинки :/

Ај не е страшно ко за после 3 години.... вака ми се гледа ќе тера уште 2-3 додека да побара темелно чистење со расклопување.

На темa чистење, денес и праев ТУШ на LN35.... после точно 3 години користење :)
Оправ филтрите, ја дувнав со правосмукалка и ја стаив на Dry и дополнително припрскав чиста вода со пумпица од искористено средство за стакло.

Од напред колку што гледам прилично е чиста пошто ја иам и претходно неколку пати во овие 3 години усисано со правосмукалка.... али што викаш тоа задниот дел што е тешко достапен со камерата од телефонов после 2ра минута гледам дека фатил пајажинки :/

Ај не е страшно ко за после 3 години.... вака ми се гледа ќе тера уште 2-3 додека да побара темелно чистење со расклопување.
Аирлија :)
Ама друг пат чисти ја сува, значи не на драј, и обавезно исклучена!
Да биде сув изменувачот кога ќе почнеш.
Е сега вечната дебата, дали се чисти со дување или усмукавање… (и не само за клими :ROFLMAO:)
Ја преферирам да усмукам ако можам. А да, кај тебе е чиста однапред. Ама од позади почнала да затестува… уште е на почеток, ама полошо ќе станува… како ќе го исчистиш тоа појма неам.
Ај однапред и озгора ако е затестена, можеш нежно со четка и да поминеш додека оздола усисаваш. Не дека нешто помога многу, а сум приметил дека со распршен млаз од појака пумпа поубаво се разложува. Ама тоа важи кај што имаш пристап. Таму на крај од позади, ни пумпа можеш да ставиш, ни па да видиш кај прскаш и што правиш… (а најубаво е под прав агол директ да се прска низ ламелите! Ако е под агол, средството ќе навлезе, нешто ќе разложи, ама нема сила да избутка, треба млаз.)

Не знам ни професионалец како тоа ќе го исчисти..?
Ако се вакви сите нови клими… тешко нас.
Треба до турбина вадење, па така отштрафен изменувачот да се тргне у страна и тек тогаш да се чисти задниот дел…
Искрено, на толку скапа клима, јас на професионалец не би му дал тоа да го прави, а не па самиот да земам! (А тек пак какви професионалци се шетаат у тој “бизнис”, да земеш и да бегаш!)

Е сега и ја се разочарав што ти два пати си се разочарал (и тоа на невидено, е тоа е веќе чиста предрасуда) ама најбитно е ја да не се разочарам во климата, а засега шансите за тоа се мали :)
Толку ми ја извреѓа климата (??) ама сигурен сум кој ќе ја видиш/чуеш/осетиш ќе го смениш мислењето.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom